Wat is een Sony Bravia XR TV?

Sony Bravia

Televisiekijken is één van onze favoriete bezigheden. We ploffen lekker neer op de bank om te genieten van gezellige TV-programma’s, zoals The Masked Singer of we kijken naar onze favoriete sportevenementen. Zoals naar de Formule 1-races met Max Verstappen in de hoofdrol en naar onze favoriete voetbalclubs, die actief zijn in de Eredivisie.

Of we gebruiken de TV voor het kijken van films en series via streamingdiensten, zoals Netflix, Disney Plus en Amazon Prime Video. Hoe dan ook, we zoeken een televisie met een fantastische beeldkwaliteit. Of misschien beter gezegd een levensechte beleving. Hoe kunnen de televisies van Sony daaraan bijdragen? Dat leggen wij jou uit in dit artikel.

 

Wie is Sony?

Voor de mensen die Sony nog net kennen, vertellen wij iets meer over het Japanse techbedrijf dat sinds 1946 actief is. In het produceren van consumentenelektronica welteverstaan, want de oprichters waren al eerder betrokken bij de oprichting van bijvoorbeeld het muzieklabel Columbia Records en filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer.

Sony is momenteel de op één na grootste fabrikant van consumentenelektronica terwijl ook zijtakken van het concern goede zaken doen in de entertainmentsector. Waarvan Sony Computer Entertainment, de fabrikant van de Sony PlayStation 4 en Sony PlayStation 5, wellicht de meest bekende is.

 

Welke soorten Sony TV’s zijn er?

Al sinds de jaren ’60 fabriceert het Japanse techbedrijf kwalitatief goede televisies en in de jaren ’80 en ’90 waren de Sony Trinitron en Sony VEGA televisies de voornaamste concurrenten van de Philips Matchline beeldbuistelevisie. Met de introductie van het Plasma-, LCD- en LED-scherm werd de subtitel van de Sony producten gewijzigd naar Bravia.

Een naam die nog steeds gebruikt wordt en het is dus ook niet zo vreemd dat je deze naam vaker tegenkomt wanneer je Sony televisies op het Internet of in de winkel bekijkt. Tegenwoordig focust het miljardenbedrijf zich voornamelijk op de productie van LED- en OLED-TV’s. Evenals de belangrijkste concurrenten dat doen.

 

Harde kleuren die van het scherm spatten

De beeldschermen van Sony hebben welbekende kenmerken, die voor de één interessant is en voor de ander een reden is om de televisies van de fabrikant links te laten liggen. Terwijl de concurrentie zich meer focust op het weergeven van verzadigde kleuren, is Sony juist een fabrikant die bekendstaat om de fellere en hardere kleuren die de televisies weergeven.

Uiteraard is het een kwestie van smaak of dit aantrekkelijk voor je is of niet. Stap je over van een ander merk naar een Sony TV? Dan kan het zeker geen kwaad om de televisie in echt te bekijken, want het is bijna een zekerheid dat het beeld van een Sony TV heel anders is dan van de televisie die je gewend bent.

Film kijken

Sony LED- en OLED-schermen

Zoals geschreven concentreert Sony zich momenteel nog enkel op de productie van LED- en OLED-televisies. Uiteraard heb ik het dan over de productie met betrekking tot televisies en beeldschermen, want Sony fabriceert natuurlijk veel meer elektronicaproducten. Daaronder innovatieve Soundbars en Home Cinema surround systemen. Ondanks dat er een wezenlijk verschil is tussen een LED- en een OLED-scherm, kruipen de verkoopprijzen steeds dichter naar elkaar toe.

Terwijl het prijsverschil een aantal jaren geleden nog 1000 euro of hoger was. Dat komt door het feit dat de techniek goedkoper wordt en massaal geproduceerd wordt. Door grootschalige productie kunnen de kostprijzen worden gedrukt en de verkoopprijzen dalen.

Het wezenlijke verschil tussen een LED- en een OLED-scherm is de opbouw van het beeld. Bij een LED-scherm worden matrixen van LED-lampjes verlicht om een beeld te produceren terwijl bij een OLED-scherm ieder lampje individueel wordt aangestuurd. Met als resultaat dat het beeld scherper en kleurrijker is. Daarnaast is het zwartniveau van een OLED-TV vele malen beter, omdat ieder lampje apart wordt aangestuurd.

Bij een LED-TV heb je nog altijd last van cloud vorming. Dat inhoudt dat er een gekleurde gloed rondom een object op het beeld ontstaat. Als voorbeeld noem ik bijvoorbeeld de maan op een zwarte achtergrond. Bij een LED zul je een blauwe gloed rondom de maan zien en het zwartniveau is meer grijs dan zwart terwijl de maan op een OLED-scherm geen onbedoelde gloed weergeeft en waarbij het zwartniveau ook echt zwart is.

 

Wat is Sony Bravia XR?

Sony Bravia XR is het nieuwste model van de televisiefabrikant dat in 2021 is geïntroduceerd en de XR achter de naam Bravia heeft betrekking op de cognitieve intelligente chip XR. Het is dan ook de eerste televisie met een cognitieve intelligentie. Die een realistisch beeld produceert en die ervoor zorgt dat beelden op dezelfde manier als onze ogen de wereld zien worden weergegeven. Hoe werkt het? Vrij complex! Maar we leggen het uit in Jip & Janneke-taal.

Onze hersenen verwerken beelden en geluiden tegelijkertijd waardoor we alles goed kunnen waarnemen. Datzelfde doet de Bravia XR. Die het beeld opdeelt in zones en objecten individueel detecteert. Bij een normale Sony Bravia LED- of OLED-TV worden zaken, zoals kleur, contrast en details individueel gedetecteerd en geanalyseerd. De Bravia XR werkt hetzelfde als onze hersenen en verwerkt de informatie dus tegelijkertijd.

 

Waar is een Sony Bravia XR televisie geschikt voor?

Als we zouden omschrijven waar een Sony Bravia XR televisie niet geschikt voor is, zijn wel snel klaar. Maar we kunnen wel uitleggen waarom je juist een Sony Bravia XR televisie zou moeten kopen in plaats van een conventionele Sony Bravia TV.

 

Natuurdocumentaires

Ben jij een liefhebber van natuurdocumentaires? Dan wil je het liefst door het beeld kruipen en zelf in de kleurrijke en prachtige natuur staan. Met een Sony Bravia XR TV kom je aardig in de buurt, want door de cognitieve intelligentie worden beelden levensecht op je afgevuurd. Het is dus alsof je zelf bij een prachtige duik naar het koraalrif of bij een safari in Afrika aanwezig bent!

 

Films en series

Ben jij een filmliefhebber en verslijt jij complete seizoenen van jouw favoriete series binnen no time? Dan is een Sony Bravia XR TV zeker geen overbodige luxe. Met een Sony Bravia XR televisie haal je simpelweg de bioscoop in huis en beleef je de films en series op de meest intense manier, die momenteel mogelijk is. Daarnaast heb je als trotse eigenaar van een Sony Bravia XR televisie ook toegang tot Bravia Core. Een streamingdienst van Sony waar niet alleen honderden films op beschikbaar zijn, maar die ook geoptimaliseerd is voor een kwalitatieve stream naar een geavanceerde Sony Bravia XR televisie.

 

PlayStation 5

Het is je wellicht niet ontgaan dat in de televisiereclames de Sony Bravia XR in één adem wordt genoemd met de Sony PlayStation 5 en dat is niet zo vreemd. Dit is namelijk de eerste televisie, die games echt kan weergegeven, zoals deze bedoelt zijn. Door de kunstmatige intelligentie aan boord het scherm en een razendsnelle beeldopbouw, wordt gamen een stuk intenser en leuker.

 

Vergelijking van de Sony Bravia XR modellen

Laten we de beschikbare modellen met de Sony Bravia XR technologie eens op een rijtje zetten, want natuurlijk heb je keuze uit meer dan één model waar de nieuwste techniek op aanwezig is.

Sony tv

X90J

De Sony Bravia XR X90J is het goedkoopste model in de reeks en het is een Ultra HD 4K LED-TV inclusief de Bravia XR technologie. De beeldkwaliteit is dan ook subliem hoewel, het slechts een kleine upgrade ten opzichte van de standaard Ultra HD 4K TV is. Het verschil is wel te zien wanneer je naar je favoriete films en series kijkt, maar is minder groot dan bij de luxueuzere Sony Bravia XR modellen.

Een pluspunt is niet alleen de cognitieve intelligentie, maar ook het Acoustic Multi-audio systeem. Dat met behulp van twee speakers aan de achterzijde en twee speakers aan de voorzijde een vol geluid met een hoog bereik produceert. De X90J is beschikbaar in de beeldformaten 50 inch, 55 inch, 65 inch en 75 inch.  

 

X95J

De Sony Bravia X95J is net iets luxueuzer dan de X90J en is eveneens een Full Array Ultra HD 4K LED-scherm inclusief de Bravia XR chip. Op het beeld is werkelijk niets aan te merken, hoewel dit nagenoeg hetzelfde is als bij de X90J. Het verschil zit in het geluid dat bij de X95J net iets beter is. En dat is te danken aan de geïntegreerde subwoofer die de vier speakers ondersteunt bij het producten van een vol en laag geluid.

Daarnaast krijg je als bonus een premium afstandsbediening met tegenlicht van geborsteld aluminium. De X95J is ook een betere keuze als je een groter beeldformaat wilt, want deze TV is verkrijgbaar in de beeldformaten 65 inch, 75 inch en 85 inch.

 

A80J

De A80J is het instapmodel van Sony OLED-TV’s met cognitieve intelligentie. Door de XR OLED Contrast-technologie zien beelden er levensecht uit, spatten de kleuren van het scherm en is het zwartniveau ook echt zwart. De audiotechniek is de Acoustic Surface Audio+-techniek dat met behulp van verschillende tweeters en subwoofers ervoor zorgt dat het scherm als een speaker functioneert. Je zou kunnen zeggen dat in deze TV een Soundbar is ingebouwd! Dat zorgt uiteraard voor een intensere beleving van je films, series en games. De A80J is verkrijgbaar in de beeldformaten 55 inch, 65 inch en 75 inch.

 

A90J

De Sony Bravia A90J is binnen het Ultra HD 4K-segment wellicht de beste TV, die je momenteel kunt kopen. Met een geavanceerde XR OLED Contrast Pro-techniek wordt er in combinatie met de XR chip levensechte beelden geproduceerd en beleef je de content, zoals het bedoelt is.

Ook deze televisie maakt gebruik van de Acoustic Surface Audio+-techniek terwijl het product geleverd wordt met een afstandsbediening met tegenlicht van geborsteld aluminium. Uit de tests blijkt ook dat dit model de beste keuze is als je in het bezit bent van de Sony PlayStation 5. Het scherm is verkrijgbaar in de beeldformaten 55 inch, 65 inch en 83 inch.

 

Future proof?

Is de Sony Bravia XR future proof? Dat is een goede vraag en het antwoord is zowel ja als nee. Ja, op dit moment kun je geen betere televisie krijgen voor de content die beschikbaar is. Met content bedoelen wij televisieprogramma’s die in 4K worden uitgezonden, Ultra HD 4K Blu-ray Discs en games die in Ultra HD 4K te spelen zijn.

Maar de opvolger van 4K ligt al op de loer! In de zakelijke markt worden al steeds vaker 8K schermen geïnstalleerd en het is een kwestie van tijd dat 8K de nieuwe standaard wordt voor de consument. En natuurlijk heeft Sony daar al handig op ingespeeld!

 

Z9J

De Sony Z9J is het meest geavanceerde toestel dat momenteel in de markt verkrijgbaar is en is een 8K OLED-scherm met cognitieve intelligentie. Daarnaast is de kunstmatige intelligentie van deze TV een stuk slimmer en past het beeld aan op basis van bijvoorbeeld omgevingslicht. Ook het geluid wordt zodanig gekalibreerd dat het uitstekend tot zijn recht komt in de omgeving waar je de TV gebruikt.

Het is bijna eng hoe intelligent deze televisie wel niet is. Maar is de Z9J ook de aanschaf waard? Want het prijskaartje is niet misselijk. Wil je echt future proof zijn en de komende 7 tot 10 jaar geen nieuwe televisie aanschaffen? Dan kan je het overwegen. Echter adviseren wij om even te wachten tot er meer 8K content beschikbaar is. Want dat is het moment dat de techniek van deze televisie pas echt tot zijn recht komt.

Tv kijken

The Future is bright

We willen steeds meer kwaliteit terwijl we ook op zoek zijn naar milieuvriendelijk, energie besparende en duurzamere producten. De Sony Bravia XR voldoet aan alle criteria om niet alleen de beste beeld- en geluidskwaliteit te ervaren, maar ook een steentje bij te dragen aan het bezuinigen op het energieverbruik en het verduurzamen van de producten in huis.

Door gebruik te maken van speciale en gerecyclede materialen en technieken die de energierekening in de tang moeten houden. Je hebt nu in ieder geval een goed beeld bij wat een Bravia XR TV is en waarom een TV met cognitieve intelligentie zeker de aanschaf waard is. Heb je vragen over de Sony Bravia televisies of wil je gericht advies? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten