Wat zijn de voordelen van een kind dat robotica leert?

kinderen met tablets en vr bril

Waar denk je aan als het om robotica gaat? Waarschijnlijk aan zeer ingewikkelde berekeningen, zeer intelligente wetenschappers en supermoderne computers. Maar vergis je niet! De voordelen van robotica voor kinderen zijn zo ongelooflijk dat jij ze ook vast wilt leren kennen.

We weten allemaal dat technologie tegenwoordig al deel uitmaakt van ons dagelijks leven en dat robots steeds meer ruimte in ons leven innemen. Robotica is een trend en het is daarom een uitstekend educatief hulpmiddel voor kinderen. Robots zijn een praktische en boeiende manier om kinderen belangrijke concepten bij te brengen en daarnaast opent het een breed scala aan kansen op de arbeidsmarkt in de toekomst. Lees verder en ontdek meer voordelen die robotica biedt voor de toekomst van onze kids.

 

Begrijp wat robotica is

Als we het over robotica hebben, denken we vaak aan sciencefictionfilms of uitzonderlijke wetenschappers met hun complexe uitvindingen. Het is echter veel dichter bij onze realiteit, het is overal: in de geneeskunde, in de industrie en zelfs in ons dagelijks leven, wanneer we bijvoorbeeld iets aan Siri vragen.

Robotica is de wetenschap die het ontwerp, de montage en de programmering van robots bestudeert om automatisch taken uit te voeren. Robots worden vooral ingezet bij taken die precisie en efficiëntie vereisen of die voor mensen onmogelijk zijn, zoals operaties op de zeebodem of in de ruimte.

Hoewel deze bovenstaande tekst je al een goed idee zou moeten geven over het waarom het leren van robotica voor kinderen belangrijk is, zullen we dit onderwerp hieronder wat beter onderzoeken.

 

Waarom kinderen dol zijn op robots

Hoe meer je de functies van slim speelgoed verkent, hoe meer je zult zien waarom kinderen er dol op zijn. Veel robotspeelgoed kan reageren op spraakopdrachten en sommige kunnen zelfs eenvoudige gesprekken voeren met peuters. Er zijn robotspeeltjes die reageren op aanraking en anderen die een soort kunstmatige intelligentie hebben waarmee ze hun persoonlijkheid kunnen ontwikkelen terwijl kinderen ermee spelen.

Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen en er voortdurend nieuwe functies worden uitgevonden, lijdt het geen twijfel dat slimme robots en robotspeelgoed in de loop van de tijd nog interessanter en interactiever zullen worden.

 

Waarom kinderen al in aanraking brengen met robotica

We kunnen niet ontkennen dat technologie zelfs een grote impact heeft op het leven van de jongste kinderen. We moeten ons dan ook goed realiseren dat robotica al op jonge leeftijd een krachtig pedagogisch hulpmiddel kan zijn.

Wat sommigen misschien als verre toekomstmuziek in de oren klinkt, is allang een onderdeel geworden van het dagelijks leven. Tegenwoordig kunnen ouders robots voor kinderen krijgen in tal van verschillende ontwerpen met indrukwekkende eigenschappen, geweldige functies en voor bijna elke leeftijdsgroep. Door speels te programmeren moeten kinderen leren om problemen effectief en creatief op te lossen. Dit kan worden bereikt door middel van het omgaan met robots.

Er zijn al veel interessante robots op de markt. Wij hebben het voor je uitgezocht. Lees daarom dit artikel met aanbevelingen voor robots voor kinderen.

 

Wat zijn de voordelen van robotica voor kinderen?

Het leren van robotprogrammering wordt vandaag  de dag beschouwd als een manier om de huidige wereld en die van morgen te begrijpen. Robotica voor kinderen is een van de manieren om hen te leren zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt, omdat het vaardigheden leert zoals werken in teamverband en hen tegelijkertijd problemen leert oplossen die voorheen onvoorstelbaar waren.

Daarnaast zijn er nog meer voordelen voor kinderen als ze jong met robotica in contact komen. Hieronder noemen we de zes belangrijkste vaardigheden die kinderen ontwikkelen m.b.v. robotica.

 

Logisch redeneren

Het leren van een programmeertaal houdt in dat de computer specifieke codes gebruikt om de acties te interpreteren en uit te voeren waarvoor deze is ontworpen. Het blijkt dat de ontwikkeling van dit leren gestructureerd denken vereist en dus helpt bij  de ontwikkeling van redenering. Kinderen moeten tenslotte een volledig beeld hebben van het proces van het maken, programmeren en reageren op de machine die wordt gebouwd. Dat wil zeggen, ze moeten nadenken over wat de beste manier is om opdrachten voor de robot te bouwen.

Door logisch redeneren te stimuleren, kunnen kinderen en tieners meer complexe verbindingen in hun hersenen tot stand brengen. Daarmee vinden ze verschillende manieren en alternatieve oplossingen om problemen op te lossen , zodat het steeds makkelijker wordt.

meisje aan het coderen en robot maken

Creativiteit

Omdat robotica een heel ander onderwerp is dan ze gewend zijn, wekt dit onderwerp veel nieuwsgierigheid bij kinderen op. Het onderwerp is uitdagend, het is tenslotte nodig om manieren te vinden om de projecten te laten werken. Daarom zijn deze activiteiten een geweldige manier om de creativiteit van de kinderen te stimuleren. Robotica gaat veel verder dan het programmeren van robots. Het is vooral een leerproces. Het doel is kinderen aan te moedigen creatief, efficiënt, speels en praktisch na te denken om de problemen op te lossen die ontstaan.

 

Ontwikkeling van andere vaardigheden

Robotica voor kinderen bevordert een zeer complete en complexe stimulatie van het cognitieve veld. Daarom helpt dit gebied ook bij de ontwikkeling van verschillende vaardigheden die zeer nuttig zullen zijn voor kinderen tijdens hun leerproces en in de toekomst.

We hebben het al gehad over logisch denken en creativiteit, maar de ontwikkeling van robots helpt ook om de concentratie, aandacht, doorzettingsvermogen en interpersoonlijke vaardigheden te verbeteren.

 

Leren plannen

Alles wat met technologie te maken heeft, moet een bepaalde volgorde volgen om de verwachte resultaten te bereiken. Acties moeten volgens een hiërarchie worden uitgevoerd, zodat er niets achterblijft en het ene proces niet voor het andere komt te staan.

Om deze reden helpt robotica voor kinderen en jongeren ook om te leren plannen. Door deze vaardigheid te ontwikkelen, kan het kind een grotere betrokkenheid hebben en ook zijn verantwoordelijkheid ontwikkelen. Het zal weten hoe het eigen dagelijkse leven en taken moet organiseren, wat een directe invloed heeft op het leerproces en het dagelijks leven.

 

Problemen met alledaagse problemen oplossen

Het dagelijkse leven van de mens is omgeven door uitdagingen. Het kind heeft ook te maken met obstakels in zijn dagelijks leven en moet vanaf jonge leeftijd weten hoe hij uit elke situatie kan komen waaraan hij wordt blootgesteld. Alleen dan kan het groeien.

Het programmerende kind moet constant nadenken over wat het eerst moet doen. Je moet je denken ordenen om een ​​efficiënte manier te vinden om het probleem via een algoritme op te lossen. Door computertaal te leren , wordt deze procedure vervolgens een gewoonte waarmee het kind zelfstandig kan denken, doen en vooruitgaan.

 

Robotica helpt bij het ontwikkelen van computationeel denken

We noemen “computationeel denken” het vermogen van een persoon om “te denken als een computer”. Een van de kenmerken van een robot is dat hij met exacte instructies moet worden geprogrammeerd. Dit betekent dat elke activiteit die de robot moet uitvoeren, moet worden opgesplitst in logische en goed gedefinieerde stappen. Met andere woorden computationeel denken betekent op een geconcentreerde en effectieve manier de beste oplossingen vinden voor complexe problemen.

Het leren van dit soort redeneringen helpt ongelooflijk bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden, zoals sequentieel denken. Dit soort vaardigheid is niet alleen nuttig voor toepassing in de wereld van technologie. Het kan je kind ook helpen om met vrijwel elk gebied in zijn leven om te gaan.

 

Verhoogde interesse in leren

Al de hierboven beschreven voordelen leiden tot slechts één weg; het leren praktischer, dynamischer en interessanter te maken voor de kleine mensen in wording. Het gevolg kan alleen maar een toename zijn van de interesse om meer en meer te leren. Daarnaast heeft het kind dat gestimuleerd wordt door robotica ook grote mogelijkheden om de schoolprestaties te verbeteren.

kinderen aan het leren met een tablet

Ideale leeftijd om robotica te gaan leren

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is de kindertijd de beste tijd om over robotica te leren. Er is geen minimumleeftijd om robotica te leren. Kinderen kunnen vanaf hun prilste jaren in aanraking komen met technologie en is het mogelijk om robotica op verschillende manieren in het dagelijks leven in te voegen, zoals we hieronder beter zullen zien!

Niet alle robots zijn geschikt voor alle leeftijden. Er is slim speelgoed dat is ontworpen voor kinderen vanaf twee jaar, en anderen die meer gericht zijn op oudere kinderen. Zorg ervoor dat je de beoogde leeftijdscategorie in de productbeschrijving controleert voordat je deze aan je winkelwagentje toevoegt.

 

Vanaf 2 jaar

Peuters voelen zich aangetrokken tot schattige ontwerpen en felle kleuren, en veel robotica combineert deze functies met leuke en leerzame functies. Je zult ongetwijfeld leuke en informatief slimme robots vinden waar je kinderen dol op zullen zijn. Of het nu een robotrups is die programmeren leert of een reeks cijfers en letters die tot leven komen op een smartphone of smartphonescherm.

 

Vanaf 4 jaar

Vanaf de leeftijd van 4 begint het kind kleine problemen op te lossen. Het wordt blootgesteld aan situaties waarin ze speelgoed moet repareren of zelfs aan enkele simulaties moet werken om bepaalde resultaten te vermijden, zoals voorkomen dat iets zich verspreidt of bijvoorbeeld een barrière vormt. Robots in de vorm van dieren zijn slechts enkele voorbeelden van speelgoed waar kinderen in deze leeftijd heel dol op zullen zijn.

 

Vanaf 7 jaar

Naarmate ze ouder worden, ontwikkelen de hersenen van kinderen zich en kunnen ze complexere uitdagingen aangaan. Rond deze leeftijd begint de fase van het leren programmeren door middel van spelactiviteiten en speciale software. De robots voor deze kinderen zullen de nieuwsgierigheid prikkelen en hen aanmoedigen om na te denken, te leren en te creëren. Kits voor robotuitvindingen en speelgoed met app-bediening zijn goede voorbeelden.

 

Vanaf 10 jaar

Worden kinderen nog ouder dan kunnen ze het aan om zelf robots te bouwen en deze te programmeren. Ze maken kennis met de basisprincipes van programmeertalen, waarbij ze een beetje weten wat er nodig is om een ​​project uit te voeren. In dit proces raken kinderen vertrouwd met de logische concepten die door middel van codes worden geïmplementeerd, waarbij ze de aanwezigheid van digitale diensten in hun dagelijks leven opnemen en leren hoe ze technologie op een krachtige en actieve manier kunnen gebruiken.

3 meisjes een robot aan het maken

Welke educatieve robots kunnen thuis ook worden gebruikt?

Met educatieve robots kunnen kinderen van elke leeftijd vertrouwd raken en zich verdiepen in de studie van robotica en programmeren, terwijl ze andere cognitieve vaardigheden leren. Ontdek hoe robots je kinderen kunnen helpen bij het trainen en welke het populairst zijn in het brede assortiment dat op de markt verkrijgbaar is.

Zoals je hebt kunnen lezen, is het aanleren van robotica aan kinderen zeer verstandig, zowel op korte als op lange termijn. Naast gestimuleerd, worden je kinderen ook voorbereid op een succesvolle toekomst!

De wereld van robotica is complex, maar robotica leren hoeft niet moeilijk te zijn. Leren kan boeiend, speels en leuk zijn.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten