Welke robot kan ik kopen voor mijn kind?

2 kleine robots staand

Het is een origineel cadeau waar we niet altijd aan denken: de robot. Slim speelgoed en robots zijn geweldige hulpmiddelen om de geest van kinderen te openen en hun leren te stimuleren. Speelgoed dat knippert, beweegt en geluiden maakt, laat de harten van kinderen sneller kloppen. Dus waarom zou je geen robot voor kinderen kiezen? Alles wat je moet weten over het kopen van een robot voor kinderen vind je hier.

Laat een robot dansen, verplaats hem met de afstandsbediening of programmeer zelf bewegingen: een robot brengt een sciencefictiongevoel in de kinderkamer!  Een educatieve robot is erg leuk en creatief speelgoed voor zowel jongens als meisjes. Kinderen leren met een robot heel snel coderen, zonder te beseffen dat ze hun eerste stappen zetten naar het echte programmeren. In dit artikel hebben we een lijst met educatieve robots voor kinderen samengesteld waarin we de spannendste en educatief meest verantwoorde soorten hebben geselecteerd. (uitgeprobeerd op mijn basisschool).Ontdek onze selectie.

Ook is het interessant om te weten waarom robotica zo goed is voor kinderen. Lees hiervoor mijn artikel;

Wat zijn de voordelen van een kind dat robotica leert?

 

Welke kinderrobots zijn er eigenlijk?

Er zijn verschillende soorten speelgoedrobots.

  • De eerste groep zijn de op afstand bestuurbare robots.

Door middel van een afstandsbediening kunnen deze robots zoals dieren, poppen enz., worden bewogen. Het is speelgoed dat vaak dient als vriendje voor de kinderen of om ze te vermaken. Deze robots zijn al voorgeprogrammeerd door de fabrikant. Je kunt kiezen uit verschillende vaste programma’s. Bij deze robots is er geen sprake van een leereffect.

 

  • De tweede groep zijn de leerrobots

Dit zijn de robots waar het kind niet alleen plezier mee kan hebben, maar ook iets van kan leren. Deze zijn ook in verschillende groepen te verdelen. Namelijk; Robots die moeten worden geprogrammeerd om ze te laten bewegen.

Hier moet een programmeertaal voor worden geleerd. Dit klinkt moeilijk, maar het zijn vaak zeer eenvoudige softwaretoepassingen die kinderen kunnen gebruiken om heel gemakkelijk met afbeeldingen te leren coderen.

 

  • Robotkits.

Door het spelen met deze robots wordt het meeste geleerd. Want eerst moet de robot namelijk zelf in elkaar worden gezet en daarna worden geprogrammeerd met eenvoudige softwaretaal. Tijdens het bouwen leren kinderen hoe bepaalde onderdelen van de robot werken,  zoals sensoren, motoren, hardware, etc.

 

Waar let je op bij de koop van een educatieve robot?

Afhankelijk van de behoeften van een kind kunnen kinderrobots verschillende functies hebben. Het aanbod aan robots met al hun functies en doelen is enorm. Als je op zoek bent naar een kinderrobot, is het verstandig om de volgende tips in gedachten houden;

  • Leeftijd van het kind

Voor elke leeftijd zijn er in principe robots te koop. Voor baby’s vanaf 9 maanden zijn er zelfs al kleine speeltjes die met een druk op de knop reageren met licht- en geluidseffecten. Voor kleuters kunnen de kleine robots zich verplaatsen en met het kind praten. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer de verscheidenheid aan functies verandert.

Omdat de meeste robots al door kleine kinderen kunnen worden bediend, moeten je dus heel goed op de leeftijdsaanbevelingen van de fabrikant letten. Wanneer je niet op de leeftijdsaanduiding let, kan dit tot frustratie leiden als een robot is ontworpen voor oudere kinderen en te ingewikkeld is voor kleinere.

 

  • Controleer de vereisten

Voor de aanschaf van een robot is het essentieel om na te gaan aan welke eisen er moet worden voldaan voor de werking van de lerende robot. Sommige modellen hebben een smartphone of computer nodig waarop een programma voor het besturen van de robot moet zijn geïnstalleerd. Weer andere modellen hebben geen extra apparaten nodig en worden geleverd met verschillende accessoires.

 

  • Stevig materiaal

Zoals het meeste speelgoed zijn robots vaak gemaakt van hard plastic. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, wordt de structuur van de robots complexer.  Het belangrijkste is dat de robot stevig is omdat het toch wel vaak op de grond valt of niet altijd voorzichtig wordt gebruikt.

 

  • De besturing

Robots kunnen op verschillende manieren worden bestuurd. Voor kleine kinderen werken ze vaak met een druk op de knop, terwijl er voor oudere kinderen vaak een complexere manier van besturen moet worden gehanteerd. Sommige robots worden bediend met de afstandsbediening, andere werken met behulp van een app op een smartphone of tablet. Welke bediening voor jouw kind geschikt is, hangt af van de smaak van het kind en ook van welke vaardigheden het kind al heeft.

Wil je ook zo’n speelkameraadje voor je kind, dan weet je via bovenstaande tips hopelijk nu waar je op moet letten bij het kopen. Maar wat is nu een goede robot? Wij hebben in ieder geval vast een lijst met de meest populaire robots voor kinderen voor je samengesteld.

2 kinderen besturen een robot

Wat zijn de meest populaire robots voor kinderen op dit moment?

Als je nu op zoek bent naar de juiste robot voor je kind, dan is die beslissing allesbehalve eenvoudig. Als je de bovenstaande instructies volgt, kan weinig mis gaan. Maar, toch, het blijft best lastig. Voor bepaalde leeftijdsgroepen hebben wij hieronder wat leuke, interessante robots beschreven.

 

Educatieve (leer) Robots voor peuters en kleuters

Co-De-Rups Fisher Price (niet leverbaar)

Met deze rups kunnen kinderen vanaf jonge leeftijd al leren coderen. De lichaamsdelen (die elk een eigen kleur hebben) van de rups kunnen uit elkaar worden gehaald en gemixt om een weg te programmeren. Elk segment vertegenwoordigt een bepaalde beweging/actie. De patronen en de volgorde van de patronen die ze creëren, bepalen in wezen de bewegingen van de rups.

De commando’s die worden gebruikt zijn; rechtdoor, linksaf, rechtsaf, muziek maken of gekke geluidseffecten afspelen en knipperende lichten laten branden. Er zijn meer dan 1.000 combinaties die kinderen kunnen ontdekken.

Kinderen leren met deze rups vaardigheden op het gebied van plannen en probleemoplossing. Er is geen scherm nodig om met deze robot te kunnen spelen. Voor 4-5 jarigen is dit al een robot die gauw tot vervelling gaat leiden. Het is daarom een perfecte robot voor de drie- en vierjarigen om vertrouwd te raken met coderen en problemen oplossen voordat ze naar de kleuterschool gaan!

Prijs; 53,50

 

Codi, Mijn robodino – VTech

Deze grappige robot-dino, zingt, danst en zegt veel grappige zinnen! Met zijn felle kleuren spreekt hij vooral kinderen van 3 en 4 jaar aan.

Bij deze robot moeten de kinderen stekels op de rug van Codi plaatsen en veranderen om hem dingen te laten doen. In totaal zijn er 9 stekels met 9 verschillende resultaten. Er zijn 3 rode stekels om zijn persoonlijkheid te veranderen(  het kind kan kiezen voor een robot, dino of monster). Ook zijn er 3 blauwe stekels om zijn type dans te veranderen en de laatste 3 gele stekels zijn om zijn stemming te veranderen. Op deze manier kan het kind tijdens het dansen op de ritmes van Codi onderscheid maken tussen stemming en persoonlijkheid. Het is onbewust bezig met programmeren.

Prijs 44,95 euro

 

Primotoys Cubetto Playset

Deze robot behoort tot mijn favorieten. Ik heb ervaren dat kinderen hier heel gek op zijn en veel leren van deze robot. Kinderen kunnen met deze robot al leren programmeren zonder dat ze kunnen lezen. Hij is daarnaast ook nog eens schattig om te zien, grappig en het is erg verslavend!

De Cubetto-robot is fantastisch speelgoed om de jongsten te leren programmeren. Het is een houten lachende robot op wielen waarmee je op een leuke en inspirerende manier leert programmeren zonder een scherm te gebruiken. Deze educatieve robot is erg gehoorzaam en zal de jongsten in staat stellen zich heel eenvoudig onder te dompelen in de wereld van programmeren.

De robot heeft een beginpositie en het kind moet deze robot een eindpositie laten bereiken. Hiervoor moet het blokken met commando’s verzamelen en deze op de juiste manier op de controletafel plaatsen. Als het kind tevreden is met deze programmering, laat het cubetto starten dankzij een draadloze verbinding. Het moet hiervoor op de GO knop drukken. De robot moet bewegen op een vierkante mat van 6 × 6 vakjes en dit stelt hem in staat om hem doelen te stellen die hij wil bereiken.

Het kind kan Cubetto vervolgens volgen en kijken hoe de instructies zich ontvouwen terwijl de robot reist. Werkt het niet goed en doet Cubetto niet wat hij moet dan, dan kan het kind het gemaakte programma weer aanpassen.

Het kost rond de 219 euro

 

Bee-Bot Oplaadbare Robot

De Bee-Bot is een educatieve robot die is ontworpen om te worden gebruikt door jonge kinderen vanaf 5 jaar. Het gebruik ervan is heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Deze educatieve robot leert kinderen vormen en kleuren maar ook om zich te oriënteren in de ruimte.

Kinderen zullen dol zijn op deze kleine bij-vormige robot! Het is de bedoeling om de bij naar de gewenste locatie te programmeren via de knoppen op zijn rug! Door de elementaire acties (vooruit, achteruit, zichzelf aan te zetten, met de ogen te knipperen) aan elkaar te koppelen, programmeren ze de bij naar steeds complexere routes.

Elk stapje dat de robot beweegt, maakt het ook nog een geluidseffect en gaat ie knipperen. De Bee-Bot beweegt zich over een Bee-Bot-tapijt met vierkanten van 15 cm. Het is een perfect hulpmiddel om beweging te leren, te schatten en problemen op te lossen, en dat allemaal met plezier!  De Bee-Bot educatieve robot  kan maximaal 40 commando’s onthouden en stimuleert zo steeds meer geavanceerde programma’s.

Deze robot kost rond de 79 euro

 

Botley de kleine robot (niet meer leverbaar)

Botley de kleine robot leert kinderen coderen! Al vanaf jonge leeftijd leren ze door deze robot logisch te redeneren! Botley kan je veranderen in veel verschillende dingen, zoals een auto, een geest of zelfs een trein. Kennis is niet nodig, je kind kan al binnen enkele minuten beginnen met coderen. Deze robot zit vol  activiteit. Kinderen kunnen eindeloos plezier beleven met programmeerkaarten, afneembare armen, interactieve obstakels, codegames en meer.

Deze robot voert de programma’s uit die kinderen ontwerpen, vermijdt obstakels, volgt zwarte lijnen en kan objecten verplaatsen met zijn afneembare armen. Programmeren vindt plaats door op de knoppen te drukken – zonder scherm. Er kunnen maximaal 120 stappen worden geprogrammeerd en opgeslagen. Botley kan tot 80 stappen kan onthouden, een behoorlijke uitdaging!

De basisset van Botley kost 75 euro.

 

Robots voor kinderen vanaf 6 jaar

Ozobot

Ozobot is een van de kleinste programmeerbare robots ter wereld, met een diameter en hoogte van 2,54 cm. Het is een geweldig hulpmiddel om de basisprincipes van programmeren te leren, die is bedoeld voor kinderen van 6 jaar en ouder.

De Ozobot-robot beweegt op gekleurde lijnen (zwart, blauw, rood en groen) die kunnen worden getekend met viltstiften. Geplaatst op een oppervlak dat bestaat uit verschillende combinaties van lijnen en kleuren die overeenkomen met zijn taal, volgt Ozobod het uitgestippelde pad en voert het de geprogrammeerde bewegingen uit. De kleursequenties gedragen zich als verkeersborden en geven de robot de opdracht om langzamer of sneller te gaan, naar rechts of links te draaien, terug te draaien, een pauze te nemen, om te draaien, achteruit te rijden, enz.

Deze robot, kan ook bewegen op het scherm van een tablet, maar ook op een simpel wit vel waar lijnen zijn getekend met een viltstift.

De prijs ligt rond de 89 euro

 

Lego Boost (niet meer leverbaar)

De slogan “Build, Code, Play” definieert Lego duidelijk de educatieve en leuke aard van deze kit. Met deze programmeerbare set kunnen kinderen hun LEGO modellen en constructies tot leven brengen. De programmeerbare robotica-set maakt het mogelijk om de basisprincipes van programmeren en robotica op de meest eenvoudige manier te leren.

Met ruim 847 onderdelen die in de set zitten, kunnen verschillende modellen worden gebouwd: een robot, een kat, een multifunctionele rover, een gitaar. De basis van al deze modellen is de Lego Move Hub, een bluetooth-compatibele besturingseenheid met een motor. In de eerste stap wordt het betreffende model gebouwd, daarna gaat het om programmeren. Dit werkt via de gratis app.

De interface op de tablet is bijzonder grafisch en alles wordt uitgelegd door middel van afbeeldingen. Vanaf de lancering van de applicatie wordt je stap voor stap begeleid om eerst een klein basisvoertuig te bouwen waarmee je het concept van Lego Boost in slechts enkele minuten begrijpt. Is je bouwsel klaar, dan komt het programmeren in zicht. De programmering zelf is vrij eenvoudig. Alles wordt gedaan met stenen die na elkaar worden uitgelijnd.  Ook hier worden individuele commando’s door swipen aan elkaar geregen. Als je meerdere commando’s in de app combineert, kunnen de modellen worden geprogrammeerd om te bewegen, geluiden te maken en nog veel meer.

De prijs is vanaf 138 euro.

lego boost robot

Robots voor kinderen vanaf 10 jaar

mBot – Makeblock (niet leverbaar)

Mbot is een kleine robotauto waarvan de route en het gedrag kunnen worden geprogrammeerd. De Makeblock Mbot-robot heeft verschillende sensoren en detectoren die worden gebruikt voor het programmeren van de auto. Het is een gebruiksvriendelijke, complete robot die kan worden geprogrammeerd met de grafische programmeersoftware mBlock. De mBot bouw je in 20 minuten op tot een complete robot. Er moeten hiervoor 45 onderdelen worden gemonteerd.

Mbot kan worden geprogrammeerd met de Mblock-software, wat in feite de Scratch-software is waaraan als uitbreiding een set extra blokken is toegevoegd. Dit is echte robotica! Kinderen zien meteen het resultaat van wat ze zojuist hebben geprogrammeerd. mBot kan veel dingen doen: een lijn volgen, obstakels ontwijken, geluiden maken en zelfs communiceren met een andere robot! Het programma kan via USB, bluetooth of wifi naar de robot worden overgebracht.

De robot kost rond de 96 euro.

 

Meccanoid G15 (niet langer leverbaar)

Meccano sluit zich aan bij de dromen van kinderen door een geheel nieuw assortiment aan te bieden, specifieker bedoeld voor beginnende wetenschappers. Deze robot kan namelijk discussiëren, grappen maken, dansen, bewegingen reproduceren, spraak of gebaren herkennen. Zijn geweldige spraakherkenningsmogelijkheden en meer dan duizend voorgeprogrammeerde zinnen, commentaren en feedback zullen je aan het lachen maken terwijl hij grappen en grappige anekdotes vertelt!

Meccanoid G15 is een programmeerbare robot van 61 cm hoog die je eerst in elkaar moet zetten.  En daarna komt het programmeren waar je geen expert voor hoeft te zijn. Je wordt namelijk helemaal door het constructie- en programmeerproces begeleid. De applicatie is intuïtief en gemakkelijk te gebruiken.

Deze robot kan verschillende manieren worden geprogrammeerd:

Via LIM (Learned Intelligent Motion):

Met deze programmering kan een reeks bewegingen worden opgenomen met de ledematen van de robot. Om dit te doen, hoeft je deze ledematen alleen maar handmatig te bewegen en vervolgens de opname te beëindigen door op een knop op de borst te drukken. Dankzij de servomotoren onthoudt de robot deze handelingen en herhaalt vervolgens de reeks bewegingen wanneer jij dit wilt.

Via Motion Capture:

Je maakt opnames van eigen bewegingen die je maakt en produceert deze via het scherm. De robot zal je gebaren live imiteren! Hierdoor kan je de robot nieuwe bewegingen leren en zelfs leren dansen!

Een geïntegreerde MeccaBrain zorgt voor de besturing, met behulp van de motoren aan de voeten en intelligente servomotoren. Voor andere functionaliteiten is op de website een interface beschikbaar.

Deze robot kost rond de 190 euro

 

Lego Mindstorms (verdwijnt binnenkort)

Met deze legodoos creëer, bouw en bestuur je eigen robots. In deze doos zitten alle essentiële elementen om een eigen robot te bouwen en te programmeren die kan lopen en rollen, spreken en de taken uitvoeren die jij hem wilt laten doen. Dit alles door middel van moderne, eenvoudige en interactieve tools.

De programmeerbare slimme EV3-steen is zowel het brein als de batterij van de robot. Uitgerust met een krachtige ARM9-processor en 64 MB geheugen, bestuurt hij de robot, zendt hij geluiden uit enz. Het monochrome Lcd-scherm en de knoppen aan de voorkant, laten je navigeren door het intuïtieve menu voor het instellen en programmeren van de steen. Je kunt kleine programma’s voor je robot maken of een programma kiezen dat is opgenomen vanaf je computer (gemaakt met de juiste software). Knoppen kunnen ook worden gebruikt om robotacties te activeren.

Via een tablet of telefoon is je robot ook op afstand te bedienen met de meegeleverde infrarood afstandsbediening of via Bluetooth met behulp van specifieke downloadbare apps.

Het is geen goedkope robot. Voor een prijs  van (ongeveer € 350) kan jij je kinderen wel een meest compleet robotspeelgoed geven. Het is zowel leuk als leerzaam en maakt urenlang gamen en progressief leren mogelijk.

lego mindstorms robot

 

Nog veel meer op de markt te vinden.

Natuurlijk zijn er nog veel meer robots te koop. Er is een overvloed aan robots op de markt en het is onmogelijk om die hier allemaal te bespreken. Wij hebben hierboven robots besproken die worden gebruikt op mijn school en die goed bevallen. Dus dit zijn zeker robots, waarbij de ervaringen goed zijn bij kinderen en die dus ook goed zijn om thuis te gaan gebruiken.

Wij zullen met regelmaat deze pagina updaten om zodoende de nieuwste robots weer met jullie te delen. Welke robot ga jij nu cadeau geven?

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten