De voordelen van virtual reality voor kinderen

Meisje leert door vr bril de planeten

Kan jij je een virtuele reis naar het Great Barrier Reef voorstellen, of dat je nu bovenop het vrijheidsbeeld van New York staat en daar mensen ontmoet alsof ze in dezelfde kamer zijn als jij? Het kan echt. Met behulp van Virtual Reality, of VR. Deze techniek wordt steeds beter en interessanter. Het is een trend die ook voor kinderen en jongeren spannend is.

Als ICT coach ben ik dagelijks op zoek naar interessante digitale leermiddelen om het onderwijs op mijn school motiverender en aantrekkelijker te maken. En de afgelopen tijd heb ik mij daarom verdiept in virtual reality.

Ik ben heel enthousiast over VR. Ik gebruik het sinds kort nu ook in mijn lessen. Niet alleen omdat het een “coole ervaring” biedt, maar ook omdat het een soort technologie is die verschillende uitdagingen biedt. Het opent voor mij als leerkracht, maar ook zeker voor de kinderen meer mogelijkheden om te leren. De educatieve mogelijkheden met VR zijn eindeloos. Naast dat het leuk is, kan virtual reality bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Voor jou als ouder kan dit ook heel interessant zijn om je kinderen thuis aan het leren te krijgen.  In dit artikel vertel ik je er meer over.

 

Maar, eerste een stukje uitleg want wat is Virtual Reality precies?

VR is een technologie die het mogelijk maakt om een ​​omgeving als echt te ervaren zonder dat je fysiek aanwezig bent. Het grote voordeel van VR is het vermogen om buiten de realiteit te treden. Het creëert een gesimuleerde realiteit, waar de gebruiker bestaande of fictieve plaatsen kan ervaren en het opent de deur naar een ontsnapping uit de realiteit als geen ander met diep meeslepende ervaringen.  In een dergelijke realiteit wordt dit sterke gevoel van aanwezigheid op die plek gevoed door zintuiglijke ervaringen; zoals zien en horen, maar in bepaalde gevallen ook aanraken, ruiken en zelfs proeven. Dit gebeurt voornamelijk met behulp van een speciale bril, maar de beleving kan versterkt worden met koptelefoons en handbedieningen. Hoe meer zintuigen, hoe beter!

 

VR, echt een geweldige manier om te leren.

Zodra ik de bril of koptelefoon bij een van mijn leerlingen opzette, dachten ze echt dat ze op volle snelheid in een achtbaan zaten of in het menselijk lichaam waren om de innerlijke werking van de slokdarm te verkennen. Mijn aardrijkskundelessen zijn veel spannender als ik bijvoorbeeld niet alleen naar een kaart van het Colosseum in Rome kijk, maar er ook daadwerkelijk doorheen kan lopen.

Het is duidelijk dat deze nieuwe manier van plezier maken veel kansen kan bieden in het onderwijs en in de manier van leren op een andere manier. Ook thuis. Leren krijgt voor kinderen een andere – misschien meer tastbare – relatie. Dat kan ervoor zorgen dat kinderen gemotiveerder worden om te leren. Zelf heb ik in mijn groep 6 al verschillende dingen laten ontdekken via VR. Een klein overzichtje;

  • Excursies gemaakt naar verschillende landen
  • Musea bezocht
  • De maan verkent
  • Het ICS verkent
  • Geschiedenis geleerd door terug in de tijd te reizen
  • Het menselijk lichaam verkent
  • In een vulkaan gekeken
  • Dinosauriërs van dichtbij bekeken

En ik weet dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Ook heb ik hiervoor diverse apps gebruikt, die ik later in dit artikel met je zal delen.

 

Voordelen van virtual reality voor kinderen

De kinderen van tegenwoordig zijn geboren in een tijd waarin technologie aan de orde van de dag is. Van jongs af aan observeren ze ons met mobiele telefoons, tablets, computers … en zelfs slimme apparaten en ze tonen aan een grotere aanleg te hebben om ermee te leren. Juist om die reden kan VR voor kinderen dus een geweldige bondgenoot zijn en biedt het ook nog eens verschillende voordelen. Te weten;

– VR verbetert de cognitieve ontwikkeling

Om met VR te kunnen omgaan, is het nodig dat het kind beschikt over goede cognitieve vaardigheden. Deze vaardigheden bevatten het vermogen om onder meer informatie te verwerken, de perceptie te verbeteren en nieuwe inhoud te leren. Om deze reden is virtual reality voor hen een uitstekende manier om de cognitieve ontwikkeling op verschillende dagelijkse taken te bevorderen.

– Versneld leren en betere sociale contacten

Het is aangetoond dat technologie een geweldig hulpmiddel is om het leren te verbeteren, vooral tijdens de kindertijd. Virtual reality is niet anders. Omdat het kind door VR wordt vermaakt, voelt hij zich meer ontspannen en dit is gunstig voor leerinhoud die over het algemeen moeilijker is om snel te begrijpen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat veel spellen worden gemaakt door er veel herhaling in te stoppen. Bewezen is dat het meer dan eens herhalen van een zelfde activiteit bijdraagt aan het sneller en beter begrijpen van de lesstof.

Door VR is het mogelijk om kinderen beter met elkaar te laten omgaan, wat ook weer bijdraagt ​​aan een positieve groepsvorming en het leren van een klas.

– Verbeteren van diverse vaardigheden

Met virtual reality wordt niet alleen met cognitie gewerkt. Vaardigheden zoals logica, concentratie , verbeeldingskracht, geduld, motorische coördinatie en vele andere, worden verbeterd met het beoefenen van VR.

Groepje kinderen met een vr bril op

Welke voordelen heb ik ontdekt door VR toe te passen in mijn lessen?

  • Trek snel de aandacht van kinderen
  • Ze vergemakkelijken de interactie
  • Leren is leuk
  • Heeft een grote verscheidenheid aan inhoud
  • Verbetert de ontwikkeling van praktische activiteiten
  • Vergrootte mijn lol tijdens de lesvoorbereiding

 

Niet alles is rozengeur en maneschijn bij VR

Hoe fantastisch VR ook is, het is wel zo eerlijk om hier te schrijven dat er ook vraagtekens bestaan bij het gebruik van VR bij kinderen. Helaas is er nog niet veel bekend over hoe de virtuele realiteit kinderen beïnvloedt. Maar, verstandig gebruik van de technologie is wel raadzaam. Ik adviseer jou als ouder dan ook om goed op de hoogte te zijn van VR en hoe je deze techniek op een veilige manier bij je kind kan gebruiken.

Mogelijke nadelen van VR

In verschillende bronnen op het internet valt te lezen wat mensen als nadelen hebben ervaren bij het gebruik van VR bij kinderen. Hieronder som ik de belangrijkste 4 bevindingen op.

  • Mogelijke cognitieve overbelasting; de indrukken in VR-realiteit kunnen overweldigend zijn voor kinderen
  • Last van bewegingsziekte. Sommige kinderen kunnen niet zo goed tegen het opzetten van een bril en kunnen misselijk, duizelig en gedesoriënteerd raken.
  • Sommige kinderen struikelen of vallen omdat ze niet meer voelen met de bril op waar ze werkelijk zijn.
  • Bijziendheid; enkele studies geven aan dat VR brillen kunnen leiden tot bijziendheid bij kinderen. Maar, dit is nog niet officieel aangetoond.

N.B Er zijn geen lange termijnonderzoeken naar mogelijke fysieke en psychologische gevolgen gedaan. Dus, of ze allemaal waar zijn valt niet te bewijzen.

Kinderen en VR, alleen onder toezicht van volwassenen!

Tips voor goed gebruik van VR bij kinderen

Als kinderen VR willen gebruiken, moet dit onder duidelijk toezicht van ouders gebeuren. Het gebruik van een bril, veroorzaakt bij kinderen een kleine afstand tot de echte wereld, waarvoor het veilig en vertrouwd is als een volwassene hem begeleidt in deze ervaring. Omdat met name VR-technologie alle zintuigen aanspreekt en dus een zeer intense ervaring vertegenwoordigt, moet je het eerste contact met virtual reality echt goed begeleiden. Benader de technologie daarom langzaam met je kind.

 

Zorg voor een veilige omgeving

Gebruik VR alleen in een veilige omgeving, zonder voorwerpen in de buurt. Het kan even wennen zijn voor het kind om door de VR-bril te kijken, want het brein moet eerst de twee beelden die een smartphone in VR-modus weergeeft, over elkaar heen leggen. Sommige kinderen worden hier “zeeziek” van en het is goed om in de gaten te houden of dit gebeurt.

 

Jij bepaalt of VR geschikt is voor je kind

Als jij als ouder graag wilt dat je kind kennis maakt met VR dan is het belangrijk om te weten hoe je kind met smartphones, tablets en dergelijke kan omgaan. Als dit goed gaat, is de stap naar VR niet zo groot. En nog belangrijker, denk jij dat je kind  oud genoeg is om een ​​duidelijk onderscheid te kunnen maken tussen analoge en virtuele realiteit? Als het antwoord hierop JA is, dan kan je echt samen met je kind de wereld van VR gaan ontdekken.

 

Leeftijd aanbevelingen

De ontwikkelaars van VR geven leeftijdsaanduidingen aan die je als ouder serieus moet nemen. Maar, ook moet jij  je gezond verstand gebruiken en discretie betrachten. Over het algemeen wordt onderdompeling in virtuele werelden met een VR-bril pas vanaf 13 jaar aanbevolen.

 

Blijf als volwassene in de buurt

Ik raad je aan om echt in de buurt te blijven van je kind als het een VR bril op heeft. Zo voorkom je dat je kind zichzelf bezeert of iets kapot maakt. Doe korte sessies totdat je weet hoe virtual reality je kind beïnvloedt. Laat het kind indien mogelijk zitten; verplaats meubels uit de weg; en neem eventueel een tweede persoon erbij die het geheel waarneemt.

 

Praten met je kind over ervaringen.

Omdat virtual reality zo echt aanvoelt, biedt het een uitstekende gelegenheid om te praten over wat je kind tijdens het opzetten van de bril heeft meegemaakt. Vraag hem hoe het voelt, wat de verschillen zijn tussen virtual reality en het normale leven, en hoe virtual reality je helpt om iets moeilijks te leren.

 

Zoek de kansen en vermijd ongewenste beelden

Laat je kinderen geen virtual reality ervaringen opdoen die je ook in het echte leven niet zou willen hebben, zoals bijvoorbeeld het doden van mensen met wapens. Stel kinderen alleen bloot aan dingen die jij normaal vindt en veilig voor ze zijn om te ontdekken.

Leren rekenen met virtual reality

Er is een scala aan verschillende leuke VR websites of apps te vinden

Als je als ouder eenmaal hebt besloten dat je kind ervaring op mag gaan doen met VR is het verstandig om te kijken welke VR producten je hiervoor moet aanschaffen. Welke VR bril voor kinderen op dit moment een goede koop is, kan je lezen in mijn artikel hierover; “wat is de beste VR bril voor kinderen?”

Er zijn ook coole websites en apps te vinden die fantastisch zijn om te gebruiken en geweldige VR ervaringen mee op te doen. In het lijstje hieronder benoem ik eerst even 5 interessante die educatief verantwoord, leerzaam en cool zijn om te gebruiken. En, waarvan ik zeker weet dat jouw kind deze te gek vindt. Ook voor leerkrachten is dit the must have voor het lesgeven! In een ander artikel zal ik binnenkort meerdere apps en websites bespreken.

 

1. Google Expeditions

Bekijk hier Google Expeditions

Dit vind ik misschien wel één van de beeste tools voor virtual reality. Dankzij deze applicatie kunnen kinderen op een heel andere manier unieke ervaringen beleven tijdens het leren. Je kan ze meeslepen naar Antarctica, de Galapagos-eilanden of Buckingham Palace . Ook is het mogelijk om historische monumenten te bezoeken, of een object in detail te analyseren, dichtbij haaien te komen of naar de ruimte te reizen. Er is echt ontzettend veel mogelijk met deze VR tool.

 

2. YouTube VR

Bekijk hier YouTube VR

Ook YouTube beschikt over een VR gedeelte. En hier kan je ook hele meeslepende YouTube filmpjes vinden die geschikt zijn voor een VR ervaring. De makers van YouTube hebben een grote bibliotheek vol VR mogelijkheden voor je aangemaakt. Een veilige bibliotheek om uit te kiezen. Mijn leerlingen hebben bijvoorbeeld parachute gesprongen en in een achtbaan gezeten. Ze vonden het fantastisch om mee te maken!

 

3. AnatomyouVR

Bekijk hier Anatomyou VR

Als je kind het menselijk lichaam van binnen wil bekijken is deze app een aanrader. Ideaal om het menselijk lichaam te verkennen en te begrijpen hoe het werkt. Je kunt het lichaam aan de binnenkant zien en door organen reizen. Heel uniek om mee te maken. En het is ook nog eens een gratis app!

 

4. Unimersiv

Bekijk hier Unimersiv

Als je deze app gebruikt, dan kan je uit een verscheidenheid aan onderwerpen kiezen waar het kind iets over wil leren. Deze heb ik gebruikt om mijn leerlingen iets over dinosaurussen en ruimtestations te laten ontdekken en ze vond het geweldig om te gebruiken.

 

5. VR Language App van Mondly

Bekijk hier de VR Language website 

Bekijk hier de VR Language app in Google Play

Een aanrader voor als je kinderen een andere taal wilt laten leren en oefenen, want met deze applicatie kunnen kinderen op een interactieve en leuke manier talen leren met virtuele karakters. Ze krijgen direct feedback over de uitspraak en woordenschatsuggesties krijgen. Ze kunnen ook deelnemen aan een realistische dialoog, geïnspireerd door authentieke gebeurtenissen.

Veel plezier met het ontdekken van VR samen met je kinderen of leerlingen. Ik hoor graag of dit artikel nuttig was?

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten