YouTube is duidelijk de nummer één onder jonge internetgebruikers : het videoportaal loopt voorop als het gaat om de meest favoriete netwerken van kinderen.
Kinderen zijn nieuwsgierig en verkennen van nature verschillende onderwerpen op YouTube – dus ook de nare en ‘verboden’ onderwerpen. Iedereen kan inhoud op YouTube plaatsen, dus net als bij gewone zoekmachines weet je nooit precies wat er opduikt. Het is daarom ook niet gek dat veel ouders zich zorgen maken over de inhoud die hun kinderen tegenkomen op YouTube. Tegelijkertijd gebruikt minder dan de helft van alle ouders eenvoudige methoden om het gebruik van YouTube door hun kind, te controleren en reguleren. In dit artikel geef ik je tips om je kind veilig gebruik te laten maken van YouTube.
Inhoud
Niet alles is geschikt voor kinderen
De voordelen van het videoportaal zijn duidelijk. Het is – mits je een internetverbinding hebt overal gratis beschikbaar en biedt een schat aan inhoud. Handwerkcursussen, ideeën voor vrijetijdsactiviteiten, kinderliedjes, verhaaltjes voor het slapengaan, – het aanbod op YouTube is enorm, kleurrijk en creatief.
Toch is het platform maar in beperkte mate geschikt voor jongere kijkers. Een van de redenen is precies deze diversiteit. Elke maand gebruiken bijna twee miljard mensen YouTube. Elke minuut wordt ongeveer 400 uur aan videomateriaal geüpload. Het is moeilijk om de inhoud via YouTube te beheren. Naast de vele geweldige bijdragen is er ook veel ongeschikte inhoud, zoals geweld, politieke onrust en leugens, racisme of seksuele toespelingen.
YouTube heeft geautomatiseerde procedures en inspecteurs om dergelijke inhoud te verwijderen. Bovendien kunnen gebruikers vanuit hun standpunt ongepaste video’s op YouTube melden. Maar, vervelende video’s staan voorlopig online. En, met de enorme selectie aan video’s worden ze lang niet allemaal herkend. Dus kinderen moeten dus worden beschermd hiertegen en wie moet dat doen. Juist … Jij als ouder!
Mijn YouTube advies; wat kan je als ouder doen?
1. Bepaal en leef gebruiksregels en -tijden na!
Volgens de eigen richtlijnen van het platform is de minimumleeftijd om een kanaal te maken 13 jaar oud. Om een gratis account op YouTube aan te maken, is het alleen nodig om een Google-account te hebben en bij de registratie moet de persoon zijn geboortedatum invoeren en zijn leeftijd doorgeven. Als je jonger bent dan 13, wordt je YouTube-account automatisch uitgeschakeld.
Zoals de meeste sociale netwerken controleert YouTube echter niet de leeftijd van gebruikers, en een kind kan dus gemakkelijk zelf een account aanmaken en aangeven dat het ouder is en toegang krijgen tot YouTube zonder in te loggen. En daardoor ook toegang krijgen tot content die niet geschikt is voor hun leeftijd. Kijk dus goed naar de datum die het kind heeft ingevoerd als het zelf een account heeft aangemaakt!
Naast de minimumleeftijd van 13 jaar bevat YouTube nog steeds een systeem dat inhoud blokkeert die expliciet of aanstootgevend is voor gebruikers onder de 18. Ook kan je dit melden.
Help je kind een Google-account te maken met de juiste geboortedatum om hiermee in te loggen op YouTube, zodat je kind content van 18 jaar vermijdt.
2. Gebruik de YouTube Kids app
Als je kind nog geen 13 is, mag het dus officieel niet op YouTube. Maar, om ook aan de behoeften van deze leeftijdsgroep tegemoet te komen, heeft YouTube het portaal YouTube Kids gemaakt, een applicatie die is ontworpen om de inhoud van de website te kanaliseren en te filteren door middel van algoritmen en door controle door ‘menselijke ogen’.
https://www.youtube.com/intl/ALL_nl/kids/
Deze app heeft veel voordelen voor het leveren van beveiligde inhoud, maar ik heb ontdekt met mijn groep dat het systeem helaas niet helemaal waterdicht is. Kinderen worden vaak lastig gevallen met advertenties, waaronder fastfood- advertenties en andere dingen die niet de beste invloed lijken te hebben op kinderen. Een oplossing is hier wel voor, dan moet je je abonneren op YouTube Red, een betaalde, advertentievrije versie.
Desondanks heeft de applicatie geweldige functies om ouders te helpen bij het controleren van het gebruik van YouTube door hun kinderen. De app heeft een timer , waarmee de gebruikstijd van het platform kan worden geregeld, en het is ook mogelijk om de zoekfunctie te blokkeren, waardoor alleen veilige content zichtbaar blijft voor het kind.
3. Eigen YouTube kanalen in de gaten houden
Iedereen kan vandaag de dag geluidsbestanden of videofilmpjes maken en deze op het wereldwijde netwerk plaatsen. Bekende YouTubers zijn op deze manier beroemd geworden en maken veel indruk op de jeugd van tegenwoordig. Alle kinderen willen ook YouTube filmpjes plaatsen. En laat dat nou net heel simpel en onveilig zijn.
Als je kind toegang heeft tot een camera en microfoon, kan het al ene filmpje maken en dit op YouTube plaatsen. Als dit op een kanaal gebeurt waarvan jij het bestaan niet weet, dan is dat dus niet heel veilig. Kinderen kunnen zich dan blootstellen aan een groot aantal mensen en dit kan een probleem worden. Wees dus alert en weet als ouders of je kind een eigen kanaal heeft.
4. Ga de dialoog met je kind aan over schadelijke inhoud
Vertel je kind dat het tijdens het surfen op YouTube, en op internet in het algemeen, inhoud kan tegenkomen dat raar, eng en niet fijn kan zijn. Spreek af dat als hij of zij enge foto’s en video’s tegenkomt of scheldwoorden en nare taal gesproken wordt, dit meteen komt vertellen.
Het is een goed idee om met je kind te praten over gewoonten, inhoud en ervaringen op YouTube. Het is belangrijk om met het kind afspraken te kunnen maken over het gebruik van het medium. Als je kind al een eigen kanaal heeft, dan moet je een gesprek met je kind gaan houden en hem of haar waarschuwen welke gevaren het plaatsen van content met zich kan meebrengen.
Erg belangrijk is het dat jij je kind leert dat het geen blootfoto’s en filmpjes van zichzelf plaatst. Vertel ook dat een eenmaal geplaatste video niet meer van internet zal verdwijnen omdat andere mensen de video kunnen kopiëren. Als je zoon of dochter vanaf 13, besluit een YouTube-kanaal te maken, zorg er dan voor dat dit regelmatig onder toezicht staat van jou of een andere volwassene! Is het kind jonger dan 13 jaar, dan is het verstandig dat jij een YouTube kanaal aanmaakt en het kind samen met jou content kan plaatsen. Hierdoor weet je wat er wordt geplaatst.
5. Maak een gewoonte van gesprekken over YouTube en kijk samen
Als je er vanaf het begin een gewoonte van hebt gemaakt om het kind te vragen en te bespreken waar het naar kijkt, dan zal niets dat vragen oproept, het kind storen. Als een kind weet dat het oké is om deze dingen te bespreken, en het zien van verwarrende inhoud niet zijn of haar schuld is, dan stapelen kleine dingen zich na verloop van tijd niet op tot grotere problemen.
Ook is het belangrijk dat je samen met je kind kijkt naar filmpjes die het interessant vindt. Wees betrokken en stel vragen. Zo weet je als ouder wat er bij je kind leeft en wat je kind op YouTube doet. Zorg er ook voor dat je kinderen de filmpjes bekijken in een ruimte waar jij ook bent. Zo houd je ook controle.
6. Stel beperkte modus in
YouTube heeft nog een functie aan boord die ongepaste inhoud kan wegfilteren. Dit is de beperkte modus en die moet je als ouder wel aanzetten. Op de computer of laptop staat het onderaan in het scherm, terwijl het in apps rechtsboven in Instellingen staat. Let op; je moet op elk apparaat deze beperkte modus apart instellen!
7. Volg de kanalen die je kind ook volgt
Kinderen kunnen zich overal op abonneren op YouTube. Het is daarom erg belangrijk dat jij als ouder weet wat je kinderen op YouTube bekijken. Dit kan je doen door;
- Het profiel van je kind te bekijken
- De abonnementen door te lopen
- Of samen met je kind YouTube te bekijken. Dit laatste is erg belangrijk om als ouder te leren waar je kind mee bezig is en wat je kind interessant vind.
8. Leren met YouTube? Absoluut!
Ik vind het als leerkracht ook belangrijk om jou als ouder te laten weten dat niet alles van YouTube eng, gevaarlijk of slecht is. Kinderen leren er namelijk ook echt heel veel van.
Op YouTube zijn heel veel video’s te vinden waarvan je kind iets kan opsteken. Zo zijn er tal van kanalen te vinden met complete cursussen tekenen en schilderen. Ook kookcursussen, kanalen die leren omgaan met pesten , kanalen over zelfkennis, doe-het- zelf video’s etc. Leuk om naar te kijken!
Idealen van schoonheid bespreekbaar maken
Deze inhoud kan fascinerend en problematisch zijn, vooral voor meisjes: ze kunnen de indruk krijgen dat meisjes, om mooi of populair te zijn, altijd een bepaald lichaamstypen moeten hebben en er perfect uit moeten zien. Praat met je kind over de gevaren van stereotiepe of uniforme lichaamsbeelden. Het kan handig zijn om kanalen te kennen waarop bekende YouTubers dergelijke stereotypen doorbreken.
Ga zelf op zoek naar positieve kindercontent
Als je zeker wilt weten als ouder dat je kind veilige dingen ziet op YouTube, dan geef ik je de tip om het platform eerst zelf te gaan verkennen op zoek naar veilige kinderinhoud en zelf een afspeellijst van video’s te maken. Hiermee laat je zien wat jij als ouder goede filmpjes vindt.
Door de hoogte- en dieptepunten van het kijken op YouTube te delen, kunnen ouders en kinderen begrip en vertrouwen opbouwen. De instellingen en tools in dit artikel bieden een kader om ervoor te zorgen dat het zo veilig mogelijk kan en om enkele van de onverwachte valkuilen te vermijden. Want we moeten ook blij zijn dat YouTube deel uitmaakt van het kijkgedrag van onze kinderen.