Kind beschermen op een tablet of telefoon met ouderlijk toezicht


Kind met moeder samen op tablet

Veel kinderen hebben of gebruiken Android- telefoons en -tablets. Maar, het internet is als de oceaan voor kinderen: aantrekkelijk, maar ook gevaarlijk. Er zitten veel gevaren aan het gebruik van een tablet zonder toezicht van volwassenen, zoals toegang tot ongepaste inhoud, het kopen van apps en meer functies die niet geschikt zijn voor kinderen. Het goede nieuws is dat we de risico’s kunnen verkleinen.

Hier zijn enkele tips en hulpmiddelen om je kinderen te beschermen tegen alle negatieve aspecten van internet. Wat zijn de beste apps voor ouderlijk toezicht om op een tablet te gebruiken? Zijn er gratis oplossingen? Hier zijn de antwoorden.

Wat zijn de gevaren van internet voor kinderen?

Als een kind nog geen ervaring heeft met internet, kan het gemakkelijk domme dingen doen: zoals twijfelachtige sites vol virussen bezoeken, persoonlijke informatie doorgeven aan vreemden, opgelicht worden en erger. Dus als één van je kinderen zijn eerste stappen op internet zet, moet het worden beschermd tegen al deze schadelijke aspecten. Als ouder wil je voorkomen dat kinderen in bepaalde situaties terechtkomen. Laten we eens wat van de mogelijke situaties bekijken.

Voegt vreemden toe op sociale media

Door een vreemde toe te voegen aan zijn Facebook of Instagram, geeft het kind hem toegang tot informatie die hij op de pagina zet. Door middel van foto’s en publicaties is het dus gemakkelijk te achterhalen waar het kind woont, wat het beroep van de ouders is en andere gezinsgewoonten.

Relaties met vreemden aangaan

Online lokkers zijn een van de belangrijkste virtuele uitdagingen. Ze zijn in staat hulpeloze slachtoffers te herkennen en contact met hen op te nemen via instant messaging en chatrooms. Na het eerste gesprek beginnen ze hen te verleiden met aandacht, tederheid en vriendelijkheid. Zo gaan kinderen een vriend en vertrouweling in het individu zien, wat tot gevaarlijke ontmoetingen kan leiden.

Kind met beren op tablet

Op gevaarlijke links klikken

Voor volwassenen lijkt het misschien vanzelfsprekend dat links die verrassende dingen beloven nep zijn, maar voor kinderen, die naïef zijn, niet altijd. Door erop te klikken, kan je kind hackers gratis toegang geven om in te breken op het elektronische apparaat en toegang krijgen tot een reeks gezinsinformatie.

Hoe volg je wat kinderen online doen?

Het is duidelijk dat het web een “tweesnijdend zwaard” kan zijn, dat zowel dient om menselijke activiteiten te verbeteren als om privacy risico’s te vergroten. In die zin is het de taak van de ouders om te  controleren wat jongeren op het net doen. Maar, hoe kan je dit doen zonder een strijd met je kinderen te beginnen? Tips zoals hieronder, maken het wellicht wat gemakkelijker voor je.

Tip 1: Houd de computer of tablet zichtbaar

We beginnen met een advies dat gemakkelijk toe te passen is. Zorg ervoor dat het kind bij je in de buurt is als het op internet zit. Doe er alles aan om het apparaat zichtbaar te maken, zodat je kunt zien welke sites en apps je kind bezoekt. Je hoeft echt niet elke beweging van je zoon of dochter in de gaten te houden, maar als er iets mis is of hij / zij iets stoms doet, kan je het wel onmiddellijk zien en kan je ook effectief reageren.

Tip 2: Praat met je kind

De beste manier om de  digitale omgeving  voor je kinderen veilig te maken, is door op de hoogte te blijven van wat zij weten over internetbeveiliging.  Leg hiervoor aan je kinderen uit hoe  geweldig technologie is om bijvoorbeeld schooltaken uit te voeren, maar dat het hen ook in contact kan brengen met slechte mensen. Door hen te laten begrijpen wat de risico’s zijn, is het gemakkelijker om met kinderen de limieten te bepalen bij het gebruik van de tablet en het bezoeken van websites.

Tip 3: Schermtijdbeperking

Schermtijdbeperking kan een goede vriend zijn als jij je zorgen maakt dat je kind te veel tijd op zijn tablet doorbrengt. Deze app houdt niet alleen de tijd bij die het kind aan elke app afzonderlijk besteedt, maar het heeft ook de mogelijkheid om alle activiteit in een oogwenk te stoppen.

Tip 4: Stel ouderlijk toezicht in

Hoewel alle ouders begrijpen hoe belangrijk het is om in de gaten te houden wat hun kinderen online kijken en hoelang ze worden blootgesteld aan schermen, kan het moeilijk zijn om de tijd te vinden om maatregelen te nemen, vooral als je druk bent. Ouderlijk toezicht tools kunnen daarom een ​​effectieve aanvullende oplossing zijn. Tegenwoordig zijn er verschillende platforms voor ouderlijk toezicht, voor alle media.

Apps voor ouderlijk toezicht

Naast het activeren van een toepassing voor ouderlijk toezicht dat vaak standaard in een tablet is geïnstalleerd, zijn er apps voor alle soorten apparaten waarmee je het browsen van je kind kunt beheren zonder al te opdringerig te zijn in hun privacy. Hier zijn er een paar. Het vinden van een goede monitoring-app kan echter een uitdaging zijn. Er zijn veel apps online beschikbaar, maar slechts enkele zijn echt de moeite waard. Om je te helpen heb ik een paar gratis apps uitgeprobeerd en deze beschrijf ik hieronder.

Funamo-app voor ouderlijk toezicht

funamo preview app

Geschikt voor android tablets

Dit is een typische app voor ouderlijk toezicht met een behoorlijke functionaliteit. Met deze app  kun je niet alleen apparaten monitoren, maar ook internetsites filteren. Contacten, oproepen, sms, websites, applicaties en locaties van het apparaat worden automatisch gelogd en geschiedenisgegevens worden elke dag geüpload naar de Funamo-server.

Downloaden via;

https://apkpure.com/nl/funamo-parental-control/funamo.funamo

Website makers;

https://www.funamo.com/

Kaspersky Safe Kids

Kaspersky preview kind app

 

Geschikt voor; Windows, Android, Mac en iOs

Deze app blokkeert gevaarlijke inhoud door een veilig internet voor kinderen te openen, informeert je onmiddellijk over verdacht online gedrag van je kind, stelt je in staat de gebruiksduur van apparaten en applicaties te controleren en de locatie op het internet te bepalen door het device te volgen.

Alles te downloaden via;

https://www.kaspersky.nl/safe-kids

Kids App Qustodio

qustodio app voorbeeld

Geschikt voor android, windows en iOS

Qustodio helpt je goed  om de activiteiten van je kinderen te volgen. De app houdt online activiteiten in realtime bij, inclusief gebruik van sociale media, videogameplay, browsergeschiedenis en berichten-apps. Controles kunnen worden ingesteld om specifieke apps of sites te blokkeren, ongepaste inhoud te filteren en gebruikslimieten te definiëren. Er zijn ook opties om tekstberichten te loggen en de locaties van geregistreerde apparaten te volgen.

Alles is te downloaden via;

https://www.qustodio.com/en/family/downloads/

ESET Parental Control

eset parental control app

Geschikt voor android

Dit is een functionele app voor ouderlijk toezicht die een alomvattende benadering biedt om jonge kinderen online veilig te houden. Het maakt gebruik van op leeftijd gebaseerde filters om te beheren tot welke apps het kind wel en geen toegang heeft. Het blokkeert ook op leeftijd ongepaste websites en websitecategorieën. Je kunt tijdslimieten instellen voor de app en games die je kind mag gebruiken, en je kunt de locatie van het apparaat van je kind controleren of een bericht sturen.

Te downloaden via;

https://www.eset.com/nl/thuis/parental-control-android/

KidsLox

kidslox voorbeeld

Geschikt voor android en iOs

Kidslox is een app om de schermtijd van je kinderen te beheren, zodat ze niet de hele dag op hun apparaten zitten. Met deze app kan je apps blokkeren, internet- en web inhoud blokkeren en de tijd beperken dat je kinderen toegang hebben tot hun apparaat. Eén account is alles wat je nodig hebt om zoveel apparaten te beheren als je hebt. Kidslox heeft drie modi waarmee je al je apparaten gemakkelijk kunt beheren

Alles is te downloaden via;

https://kidslox.com/nl

App/websitesPrijsVoordelenNadelenMijn mening
Funamo appGratis met in-app aankopenDe app is goedkoop Je kan telefoon oproepen en sms-berichten volgen en bezochte website bekijken en applicaties te blokkeren of te beperken.

Kinderen kunnen de app niet de-installeren.

 

 

Je kan geen sociale netwerken en multimediabestanden (foto’s en video’s) volgen.Dit is een goede keuze, waarmee je kinderen in de online wereld kunt beschermen. Wil je meer functies, dan moet je wel betalen.
Kaspersky Safe Kids

 

Gratis, en inapp voor meer functies, maar die zijn wel duur!Veel opties

Filters voor webcontent

Locatie volgen

Verwarrende gebruikersinterface

Meer functies, dan is de app erg duur.

 

Deze app is een goede keuze voor 1 device. Wil je er meer controleren, dan wordt deze wat duur.
QustodioBtGemakkelijk te gebruiken

Ook voor Mac en Windows computer

 

Uitgebreide functie set

Beperkte functies op iOS

Alleen gratis voor 1 device daarna duur

Een sterke app met handige functies die het bewaken van apparaten gemakkelijk maakt
ESET Parental ControlGratis en in app voor meer functiesNiet moeilijk om in te stellen en te gebruikenHet is een op Android gebaseerde app die geen iOS-apparaten ondersteunt

 

 

Ik vind dit een  van de beste apps. Een goede combinatie van design en features.
KidsLoxGratisHeel eenvoudig in gebruik

 

Geen sociale tracking

Geen zoekgeschiedenis;

Geen sms- en oproepmonitoring;

 

;

Deze app is prima te gebruiken. De navigatie is eenvoudig en het vergrendelen van de telefoon met een druk op de knop is een super functie.

Er zijn natuurlijk nog veel meer geweldige applicaties die we hier niet allemaal kunnen noemen. Heb je  andere toepassingen aan te bevelen? Laat ons je ervaringen weten in de comments

We hebben ook onderzocht wat op dit moment de beste kindertablets zijn voor jonge kinderen en wat oudere kinderen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 10 Average: 4.9]
Delen
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *