Powerbank werkt niet: oorzaken en oplossingen 

Powerbank

Powerbanks zijn de ideale uitvinding om op te laden zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Of je nu onderweg bent in de trein of een weekje doorbrengt op de camping, dankzij een powerbank hoef je je nooit meer zorgen te maken over een lege telefoon.

Maar wat als je net bent vertrokken met een bijna lege telefoon en je powerbank werkt niet? Of je hebt je powerbank de hele nacht aan de lader gelegd, maar hij wil niet opladen? Geen paniek. In dit artikel leggen we je uit wat de meest voorkomende problemen met powerbanks zijn en wat je hieraan kunt doen.  

 

De batterij status van de powerbank 

De meeste powerbanks zijn voorzien van één of meerdere led-lampjes waarmee de status van de batterij wordt weergegeven. Deze led-lampjes knipperen in een bepaald patroon of verschillende patronen om aan te geven of de powerbank oplaadt of niet. Die patronen zijn soms moeilijk te interpreteren en een gebruiksaanwijzing heb je niet altijd bij de hand. Het kan dus gebeuren dat het niet lukt om de powerbank of je telefoon op te laden, zonder dat je precies weet waarom.   

 

Twee scenario’s waarbij een powerbank niet werkt 

De meest voorkomende problemen zijn onder te verdelen in twee scenario’s: het lukt niet om de powerbank zelf op te laden of het lukt niet om met de powerbank een ander apparaat op te laden. In beide gevallen leggen we je uit welke stappen je kunt doorlopen. 

 

Scenario 1: het lukt niet om de powerbank op te laden 

De powerbank ligt al uren aan de lader, maar de batterij raakt maar niet vol. Doorloop onderstaande stappen om te controleren of de powerbank nog werkt.  

De batterij van de powerbank is al vol. In dit geval gaat de powerbank niet aan om ‘overcharging’ te voorkomen. Zijn alle led-lampjes op de powerbank verlicht? Dan is de batterij van de powerbank vol. Probeer eerst of het lukt om je telefoon op te laden.   

De laadkabel is niet goed aangesloten. Steekt de aansluiting van de laadkabel uit of wiebelt deze wanneer je hem aanraakt? Dan is de laadkabel waarschijnlijk niet goed ingeplugd en lukt het de powerbank niet om op te laden. Controleer of de kabel goed in de powerbak geplugd is aan de ene kant en in het stopcontact of de usb-aansluiting aan de andere kant. 

De laadkabel die je gebruikt werkt niet. Als je zeker weet dat de laadkabel goed is aangesloten aan beide kanten, zou het kunnen dat de laadkabel niet werkt. Er kunnen twee redenen zijn. Ten eerste kan de laadkabel oud of van slechte kwaliteit zijn. Een powerbank heeft behoorlijk wat stroom nodig om op te laden en daarvoor ook een goede laadkabel. Oude laadkabels of kabels van slechte kwaliteit zijn niet altijd krachtig genoeg. Ten tweede kan de laadkabel kapot zijn. Bij een laadkabel kunnen interne breuken ontstaan die aan de buitenkant niet altijd zichtbaar zijn. Let op, het feit dat de laadkabel bij de powerbank niet werkt, wil niet zeggen dat de kabel ook echt kapot is. Probeer voordat je de kabel weggooit altijd of deze bij een ander apparaat wel werkt.   

De powerbank is aangesloten op een energiebron die niet krachtig genoeg is. Een powerbank heeft veel vermogen nodig om de batterij op te kunnen laden. Een usb-aansluiting van bijvoorbeeld een computer of laptop is niet altijd voldoende. Probeer in dit geval om de powerbank op te laden via het stopcontact in plaats van een usb-aansluiting.  

De adapter in het stopcontact is kapot. Bij het opladen in een stopcontact kan de adapter die je in het stopcontact plugt ook kapot zijn. Probeer een andere adapter te gebruiken. 

De aansluiting van de powerbank is vies. Over het algemeen zijn aansluitingen in de powerbank usb-aansluitingen. Heb je de powerbank vervoerd of een tijdlang niet gebruikt? Dan kan er nog wel eens stof of viezigheid in de aansluiting terecht komen. Probeer de aansluiting schoon te maken. Het is belangrijk dat je geen water of scherpe voorwerpen gebruikt. Je kan de aansluiting schoonmaken door erin te blazen of er voorzichtig doorheen te gaan met een wattenstaafje of ander klein, zacht voorwerp.  

De aansluiting in de powerbank is stuk. Wanneer je de aansluiting hebt schoongemaakt, maar de powerbank laadt nog steeds niet op, dan zou het kunnen dat de aansluiting stuk is. Vaak merk je in dit geval dat de laadkabel wiebelt nadat je deze goed in de aansluiting hebt geplugd. Indien de powerbank meerdere aansluitingen heeft, kun je een andere aansluiting proberen.   

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, maar het nog steeds niet lukt om de powerbank op te laden, dan is de powerbank waarschijnlijk kapot. De led-lampjes op de powerbank gaan dan ook niet meer aan. In dit geval zit er niets anders op dan de powerbank te vervangen.  

Powerbank kapot

Scenario 2: het lukt niet om een ander apparaat op te laden met de powerbank 

Een veel voorkomend probleem bij een powerbank is dat het niet lukt om je telefoon op te laden, terwijl de powerbank vol genoeg is. Soms lukt het laden helemaal niet, in andere gevallen wordt de connectie tussen de telefoon en de powerbank onderbroken. Dan begint de telefoon in eerste instantie op te laden, maar stopt het opladen na korte tijd of switcht de telefoon voortdurende tussen opladen en niet opladen.  

De batterij van de powerbank is leeg. In dit geval zullen de led-lampjes op de powerbank niet oplichten of een paar keer knipperen. Probeer de powerbank eerst op te laden. Hiervoor kun je kijken naar de stappen bij scenario 1.  

De laadkabel is niet goed aangesloten. Steekt de aansluiting van de laadkabel nog uit of wiebelt deze wanneer je hem aanraakt? Dan is de laadkabel waarschijnlijk niet goed ingeplugd en kan de powerbank geen connectie maken met het aangesloten apparaat. Controleer of de kabel goed in de powerbank geplugd is in de ene kant en in het apparaat aan de andere kant. 

De laadkabel werkt niet. Als je zeker weet dat de laadkabel goed is aangesloten aan beide kanten, zou het kunnen dat de laadkabel die je nu gebruikt niet werkt. Probeer in dit geval een andere kabel aan te sluiten. 

De aansluiting in de powerbank of de telefoon is vies. Bij zowel en powerbank als een telefoon of andere apparatuur kan viezigheid in de aansluitingen terecht komen. Probeer de aansluiting schoon te maken. Het is belangrijk dat je hierbij geen water of scherpe voorwerpen gebruikt. Je kan de aansluiting schoonmaken door erin te blazen of er voorzichtig doorheen te gaan met een wattenstaafje of ander klein, zacht voorwerp.  

De aansluiting in de powerbank is stuk. Wanneer je de aansluiting hebt schoongemaakt, maar de powerbank laadt nog steeds niet op, dan zou het kunnen dat de aansluiting stuk is. In dit geval kun je merken dat de laadkabel nog beweegt nadat je deze goed in de aansluiting hebt geplugd. Indien de powerbank andere aansluitingen heeft, kun je het kabeltje bij een andere aansluiting proberen.   

De powerbank is te warm. Als de powerbank te heet wordt, kan een intern veiligheidsmechanisme getriggerd worden om oververhitting te voorkomen. Hierbij zit er niets anders op dan te wachten tot de powerbank is afgekoeld.  

Het vermogen van de powerbank sluit niet aan op het vermogen van het apparaat dat je wil opladen. Bij telefoons komt dit probleem niet vaak voor. Bij het opladen van bijvoorbeeld smartwatches of andere apparatuur kan het zijn dat de powerbank een ander voltage levert dan het aangesloten apparaat nodig heeft. Met andere woorden, de powerbank is te krachtig of juist te zwak om het aangesloten apparaat op te laden. In dit geval zul je een powerbank moeten aanschaffen waarvan het voltage past bij het apparaat dat je wil opladen.  

Als je bovenstaande stappen hebt gecontroleerd, maar de powerbank nog steeds niet werkt, dan is de powerbank waarschijnlijk kapot. In dat geval zit er niets anders op dan de powerbank te vervangen. 

 

Samengevat: hoe controleer je of je powerbank nog werkt?    

We hebben je uitgelegd wat je moet doen als de powerbank niet oplaadt of als het niet lukt een apparaat met de powerbank op te laden. Hieronder staan de controles die je in beide gevallen kunt uitvoeren nog één keer op een rijtje: 

  • Controleer of de batterij van de powerbank vol of leeg is 
  • Controleer of de kabels die je gebruikt goed ingeplugd zijn in zowel de powerbank als het apparaat wat je wil opladen 
  • Controleer of de kabels werken, en eventueel de adapter die in het stopcontact zit 
  • Controleer of zowel de kabels als de aansluitingen van de apparaten schoon zijn 
  • Controleer of een andere energiebron werkt. Dit kan bijvoorbeeld door de powerbank op te laden via het stopcontact in plaats van een usb-aansluiting of door een ander apparaat aan te sluiten op de powerbank, bijvoorbeeld een telefoon in plaats van een smartwatch  

Powerbank telefoon

Wat moet je doen als de powerbank stuk is? 

Wanneer je zeker weet dat de powerbank niet meer werkt, kun je het volgende doen: Controleer of de powerbank nog onder de garantie valt. De garantie kan variëren tussen de 12 en 36 maanden, afhankelijk van het merk van de powerbank of de winkel waar je de powerbank hebt gekocht. Valt de powerbank binnen de garantie? Dan heb je vaak de optie om de powerbank te laten repareren of een nieuwe powerbank te ontvangen.  

Neem contact op met de winkel of webshop waar je de powerbank hebt besteld. Grote webshops en winkels hebben over het algemeen een klantenservice waar je terecht kan met vragen en klachten. 

Koop een nieuwe powerbank. Als bovenstaande stappen niet werken, dan is de beste optie om zelf een nieuwe powerbank aan te schaffen. We hebben eerder al een lijst gepubliceerd van de beste powerbanks. Probeer nooit zelf de powerbank te repareren, maar lever deze altijd in bij de winkel of een inleverpunt voor elektronische apparatuur. 

We hebben ook een lijst gemaakt van stappen waarmee je de powerbank sneller kunt opladen.

 

Veelgestelde vragen 

Kunnen powerbanks gerepareerd worden?

Als de powerbank onder de garantie valt dan zal de winkel of fabrikant de powerbank repareren of vervangen.

Hoe weet ik of mijn powerbank is beschadigd?

Beschadigingen aan de powerbank zijn niet altijd zichtbaar. Een usb-aansluiting waarin het kabeltje heen en weer wiebelt, kan betekenen dat de aansluiting stuk is. De kans op beschadiging is groot wanneer de powerbank is gevallen, met water of vocht in aanraking is gekomen of heel warm is geworden. 

Hoe lang gaat de batterij van een powerbank mee?

Over het algemeen gaat de batterij van een powerbank langer mee dan 18 maanden. Het gebruik van de powerbank heeft hier invloed op. Wanneer de powerbank niet dagelijks gebruikt wordt, gaat deze waarschijnlijk langer mee. 

Hoelang moet ik mijn powerbank opladen?

Dit is afhankelijk van de grootte van de powerbank. In de gebruiksaanwijzing kun je hierover instructies vinden. Probeer de powerbank niet langer aan de lader te leggen dan noodzakelijk is om de powerbank op te laden.  

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten