Ok Google werkt niet: hoe komt dit en oplossingen 

Ok google ai

Virtuele assistenten worden steeds populairder. En wij begrijpen maar al te goed waarom. Het is heerlijk om vanuit je luie stoel aan apparaten te vragen of ze het volgende liedje kunnen draaien. Of de verwarming een standje lager willen zetten. Werk je met Google smart home? Dan kun jouw apparaten met spraak besturen door “Ok Google” of “Hey Google” te zeggen. Maar soms herhaal je een aantal keer “Ok Google” zonder dat er reactie komt. In dat geval kan het zijn dat de spraakbesturing van jouw Google assistent niet (meer) werkt. We leggen je uit wat oorzaken hiervoor zijn, en wat je kunt doen om het op te lossen

 

Waarom Ok Google niet werkt

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jouw apparaat niet (meer) reageert op “Ok Google” of “Hey Google”. Misschien werk je met een nieuw apparaat, waarop je Google Assistant nog niet hebt geactiveerd. Misschien is het apparaat niet verbonden met het Wifi netwerk of met een ander Wifi netwerk dan Google Assistant.

Of misschien is jouw stemprofiel niet goed ingesteld. Het probleem kan zitten in de instellingen van jouw Google Home of Google app op je telefoon. Maar het kan ook liggen aan het Google smart home apparaat dat jouw stem opvangt. Wat de reden ook is, met onze oplossingen heb je jouw Google Assistant zo weer aan de praat.

 

Basischecks om te kijken waar het probleem is

Er zijn een aantal dingen die je altijd als eerste moet controleren als jouw spraakbesturing niet meer werkt. Ten eerste, controleer of Google Assistent is ingeschakeld in de instellingen van je telefoon. Hiervoor open je de Google App, ga je naar instellingen en schakel je Google Assistent in. Ten tweede, controleer of jouw apparaten verbonden zijn met het internet. Zowel jouw Google home apparaat als jouw Google home app moeten met hetzelfde Wifi netwerk verbonden zijn om spraakbesturing te laten werken.

Controleer daarnaast ook of de speakers en microfoons op alle apparaten zijn ingeschakeld. Aan de achterkant van Smart Displays en Smart Clocks kun je de microfoon activeren. Een Google Home apparaat heeft op de achterkant een ‘mute’ knop, waarmee de microfoon in- of uitgeschakeld kan worden. Jouw Google assistent vertelt je of de microfoon is ingeschakeld of niet.

Tot slot, controleer met een snelle zoekactie of er geen storingen zijn vanuit Google waardoor Google Assistent niet werkt. Je bent dan niet de enige gebruiker die problemen ervaart en zult moeten wachten totdat Google de storing heeft verholpen.  Weet je zeker dat Google Assistent is ingeschakeld, alle microfoons werken en dat je bent verbonden met een wifi netwerk? Probeer dan eens één van de onderstaande oplossingen.

Ok Google

Controleer de taalinstellingen

Eén van de redenen waardoor je geen reactie krijgt op “Ok Google” kan te maken hebben met de taalinstelling. Voor de meeste gebruikers is de taal automatisch ingesteld op Engels. Misschien is dit bij jouw telefoon anders of heb je per ongeluk een instelling aangepast. Hoe dan ook, de taal is makkelijk te wijzigen in jouw Google app. Hiervoor volg je de volgende stappen:

 • Open de Google App
 • Ga naar Instellingen
 • Ga naar Zoeken, assistent en spraak
 • Selecteer Stem
 • Selecteer Taal
 • Stel de gewenste taal in

 

Controleer de microfoon van je telefoon

Een werkende microfoon is onmisbaar als je spraakbesturing wil gebruiken. Jouw Google assistent heeft toegang nodig tot jouw microfoon. Bovendien moet die toegang niet onderbroken worden. In jouw Google app kun je zien of de microfoon goed werkt. Als je de app opent, zie je aan de rechterkant het icoontje van een microfoon. Deze zou dikgedrukt met hele lijnen te zien moeten zijn. Als de lijnen doorbroken zijn, in stippeltjes of streepjes, dan werkt de microfoon niet goed.

De oplossing hiervoor is het schoonmaken van de microfoon toegang van je telefoon. Dit doe je door voorzichtig met een botte naald of wattenstaafje het stof te verwijderen. Zorg er daarnaast voor dat je geen apps open hebt staan op je telefoon die geluid produceren. Spotify, YouTube of videogames op je telefoon kunnen veel lawaai maken, waardoor de Google assistent je niet goed kan verstaan. Schakel de apps uit en probeer nogmaals jouw spraakbesturing te activeren.

 

Schakel de batterijbesparingsmodus uit

Android telefoons hebben een goede batterijbesparingsmodus, waarbij ze allerlei ‘onnodige’ applicaties en achtergrondprocessen uitschakelen om jouw accu zo lang mogelijk mee te laten gaan. Dit geldt ook voor Google assistent. Controleer dus of jouw telefoon niet automatisch de batterij besparing in heeft geschakeld. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:

 • Ga naar Instellingen
 • Ga naar Batterij
 • Selecteer Batterijbesparing en schakel deze uit

 

Update jouw Google app

Misschien reageert jouw Google assistent niet meer op “Ok Google” omdat je niet de laatste versie van de Google app gebruikt. Om te controleren of je de laatste versie hebt, en deze eventueel te updaten, volg je de volgende stappen:

 • Ga naar de Google Play Store
 • Zoek de Google app
 • Als je de Google app pagina open hebt, controleer of er een Update optie staat (in plaats van Uninstall)
 • Indien je de optie hebt, Update de app en probeer het nog een keer

Heb je al deze opties geprobeerd, maar zonder resultaat? Dan kun je nog proberen om jouw stem opnieuw in te stellen.

Klik hier om rechtstreeks naar de Google Home app te gaan in de Play Store.

Google smart home

Stem instellen

Het zou kunnen dat jouw Google apparaten jouw stem niet herkennen en daardoor niet reageren. Op jouw Android telefoon of tablet kun je jouw stem (opnieuw) instellen. Dit kan soms ook na een update nodig zijn. Hiervoor volg je de volgende stappen:

 • Open de Google app
 • Ga naar Instellingen
 • Ga naar Stem
 • Ga naar Stem match, en zorg ervoor dat “Hey Google” is ingeschakeld
 • Volg de stappen op het scherm

Met onze tips heb je jouw Google assistent zo weer aan het werk. Heb je nog andere tips? Laat het ons vooral weten in de comments!

 

Stuur dit artikel door:

Eén reactie

 1. Alles 2 keer doorlopen en mijn smart speaker gereset en toch blijft ok Google het niet doen!
  Speaker geeft het jaren goed gedaan en plotseling reageert het niet meer. Mij 2e speaker doet het wel. Ik kan wel muziek naar mijn (kapotte?) Speaker casten en bluetooth werkt ook. Google app geeft ook geen fouten aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten