De beste Macbooks voor fotobewerking

Macbook foto- en videobewerking

We maken allemaal foto’s, want met een smartphone op zak heb je altijd een goede foto- en videocamera binnen handbereik. Maar waar de één gewoon kiekjes maakt van een dagje uit of de natuur tijdens een wandeling, maakt de ander (semi) professionele foto’s. Vooral hobbyfotografen en professionele fotografen kiezen nog altijd voor een kwalitatief goede systeem- of een spiegelreflexcamera. Waar ze mooie foto’s mee kunnen maken. Maar deze doelgroep heeft vaak ook de wens om foto’s te bewerken. Met behulp van bijvoorbeeld Adobe Photoshop. Dat neemt een uitdaging met zich mee, want hoge resolutie foto’s en het programma slurpen geheugen en energie van je desktop of laptop. In dit artikel leggen we uit waar je systeem aan moet voldoen om foto’s goed te kunnen bewerken en welke Macbooks voor fotobewerking de beste koop zijn.

 

De revolutie van de Macbook

Al sinds de jaren negentig is Apple dé fabrikant die systemen maakt voor zowel foto- als videobewerking. In tegenstelling tot systemen van concurrent Microsoft heeft Apple systemen ontwikkeld die op een andere manier de processorkracht en de geheugencapaciteit verdelen. Waar besturingssysteem Windows concessies pleegt en ervoor zorgt dat de geheugencapaciteit of de processorkracht evenredig wordt verdeeld, zorgt macOs ervoor dat de gebruiker nooit hinder ervaart tijdens het gebruik van een applicatie. Door deze andere benadering zal de meeste capaciteit van zowel het geheugen als de processor altijd naar de applicatie in gebruik gaan. Dat zorgt ervoor dat een zwaar softwareprogramma, zoals Adobe Photoshop of een andere foto- en videobewerkingsprogramma altijd stabiel draait. Bij Windows willen dergelijke programma’s weleens bevriezen of uit zichzelf afsluiten en opnieuw opstarten. Dat niet wenselijk is wanneer je in het bewerkingsproces zit.

 

Opslaan van foto’s

Foto’s in de hoogste resolutie opslaan is vaak wel een uitdaging, omdat de capaciteit van de ingebouwde harde schijf van een systeem vaak iets te wensen overlaat. En systemen aanschaffen met een hogere opslagcapaciteit zijn vaak ook veel duurder in de aanschaf. Maar tegenwoordig heb je veel mogelijkheden in hoe en waar je foto’s opslaat. Zo biedt Apple voor een kleine betaling per maand een online opslagcapaciteit in de cloud*. Zo heb je de keuze in een opslagcapaciteit van 50GB voor 0,99 eurocent per maand, 200GB 2,99 euro per maand of 2TB voor 9,99 euro per maand. Natuurlijk zijn er ook andere onlinediensten die virtueel geheugen aanbieden tegen betaling. Bij de meeste bedrijven die handelen in webhosting kan je virtueel geheugen aanschaffen terwijl een dienst, zoals Dropbox, Microsoft OneDrive en Google Drive hetzelfde doen.

*De cloud is een term die gebruikt wordt om virtueel geheugen aan te geven. Veel mensen denken bij cloud aan iets wat in de lucht hangt, maar dat is niet zo. Cloudgeheugen wordt ergens fysiek opgeslagen. Zoals in een groot datacenter waar duizenden servers staan. Met jou inloggegevens heb je via je systeem toegang tot deze omgeving en kan je jouw bestanden veilig en versleuteld opslaan. Het voordeel van de cloud is dat je overal en nergens toegang hebt tot je bestanden. Zolang je maar toegang hebt tot het Internet en je jouw inloggegevens bij de hand hebt.

SSD zorgt voor snelheid

Vroeger kocht je een desktop of laptop met een harde schijf, maar tegenwoordig zijn de meeste systemen uitgerust met een SSD-schijf. SSD (Solid State Disk) is de opvolger van de harde schijf en is in tegenstelling tot de HDD (Hard Disk Drive) een opslaggeheugen dat niet roteert en snel slijt. SSD is flashgeheugen en dat neemt voordelen met zich mee. Een SSD is niet alleen duurzamer en energiezuiniger, maar ook sneller. Vooral bij het opslaan en het laden van grote bestanden, zoals hoge resolutie foto’s, biedt SSD een enorm voordeel. De moderne Macbooks, die in de regel het vaakst worden aangeschaft door gebruikers die foto’s willen bewerken, zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een SSD-schijf. Hoewel, je altijd een keuze hebt in de opslagcapaciteit. Zo kan je bij een Macbook altijd kiezen voor een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 128GB, 256GB, 1TB of 2TB.

Is een externe SSD-schijf nog een optie?

De grote vraag is natuurlijk of een externe SSD-schijf nog een optie is als je genoeg opslagcapaciteit op je desktop of laptop hebt en misschien zelfs wel toegang hebt tot de iCloud. Veel gebruikers vinden het prettig dat ze hun foto’s op een schijf hebben staan en door de USB-C connectoren die standaard op een Macbook aanwezig zijn, kan je externe SSD-schijven met gemak aansluiten en met hoge snelheid bestanden opslaan en laden. Een externe SSD is ook een goede optie als je jouw foto’s wilt back-uppen. Let er wel op dat de externe SSD geschikt is voor high-speed bestandsoverdracht en van een gerenommeerd merk is. Met een schrijfsnelheid van 1000Mb/s en een leessnelheid van 1050Mb/s, is de Western Digital MyPasport – Externe SSD 2TB een goede optie.

De combinatie van componenten is essentieel

Bij de aanschaf van een nieuwe laptop als je foto’s wilt bewerken moet je op veel zaken letten. Het kan voor veel gebruikers zelfs een hoofdpijndossier zijn, omdat je vaak met de ervaringen van anderen en de kennis die je zelf hebt een weloverwogen keuze moet maken. Terwijl webshops vaak geen uitsluitsel bieden welk systeem het beste presteert. De combinatie van een processor, werkgeheugen en opslagcapaciteit zijn de zaken die belangrijk zijn, want met een laptop met een Intel i3-processor en 8GB werkgeheugen kan je er haast gif op innemen dat het systeem te zwak is om te gebruiken voor het bewerken van foto’s. Een krachtigere processor, zoals een Intel i5 of een Intel i7 en meer werkgeheugen, zijn dan ook geen overbodige luxueuze. Terwijl ook de kwaliteit van het beeldscherm een rol speelt. Want een laptop met een ingebouwd Full HD-scherm geeft kleuren en diepte toch op een andere manier weer dan een systeem met een 4K-scherm.

Macbook

Rekening houden met processor en geheugen verleden tijd

Apple heeft sinds 2020 een revolutionair product op de markt gebracht, want het is voor het eerst dat de fabrikant de systemen uitrust met een compleet nieuwe chip. Genaamd de M1. De M1 is een combinatie van een processor en werkgeheugen. Dat ervoor zorgt dat handelingen op het systeem, de applicaties en communicatie met externe systemen en/of cloudservices naadloos verlopen. Door alles in één chip te bouwen (CoS-systeem*), wordt het werken op een Macbook nog sneller en prettiger. De 8-core CPU is verdeeld in vier prestatie cores en 4 efficiëntie cores. Die zowel de perfomance van het systeem als de gebruiksvriendelijkheid bevorderen. Ook het nieuwe macOS Big Sur is volledig afgestemd op de nieuwe chip. Dat het gebruik van applicaties eenvoudiger en het schakelen tussen applicaties simpeler maakt. Daarnaast is het voor het eerst mogelijk om je favoriete mobiele apps van een iPhone of iPad ook op je Macbook te draaien. En als de kerst op de taart is de M1-chip energievriendelijker. Met als resultaat een grotere accuduur (tot maar liefst 20 uur draadloos) en minder energiekosten om de Macbook op te laden.

*CoS staat voor Single System on a Chip. Met andere woorden, de componenten die de rekenkracht en de prestaties van je systeem bepalen zijn op één chip gebouwd. Tot zover is de M1 de eerste chip die dat heeft. De M1-chip is uitsluitend aanwezig in de systemen van fabrikant Apple.

Retina-display in Macbook

Full HD- en 4K-schermen worden steeds populairder en vooral bij het bewerken van foto’s en video’s is de meest optimale beeldkwaliteit van je laptop een must. Apple produceert al jaren de zogenaamde Retina-displays die in de nieuwste Macbooks aanwezig zijn. Met een resolutie van 2560×1600 pixels en 500 nits helderheid, is het Retina-display in een Macbook Pro een scherm dat foto’s in de hoogste kwaliteit kan weergeven. Zelfs het kleinste detail dat je hebt vastgelegd is op het scherm zichtbaar. Terwijl de True Tone-techniek ervoor zorgt dat de kleuren en de helderheid natuurlijk overkomen. Vooral tijdens het bewerken kan de True Tone-technologie een belangrijke rol spelen wanneer je de belichting en het contrast van een foto wilt bewerken.

 

LED-backlit en IPS-paneel

De 13,3” Retina-displays van Apple maken tevens gebruik van LED-backlit dat ervoor zorgt dat zwart ook echt zwart is en er meer diepte te zien is. Vergelijkbaar met de QLED-techniek van Samsung of OLED. Daarnaast is het Retina-display een IPS-paneel. Dat ervoor zorgt dat het beeld helder en scherp blijft. Zelfs als je van de zijkant op het scherm kijkt. Deze technieken maken het scherm van een Macbook echt fenomenaal, hoewel het er ook voor zorgt dat prijzen worden opgedreven. LED-backlit en IPS-panelen zijn nu eenmaal niet de goedkoopste oplossingen.

De Macbook

Apple heeft in 2020 de Macbook Pro 2020 en Macbook Air 2020 geïntroduceerd en beiden modellen doen niet voor elkaar onder. Ze maken gebruik van dezelfde chips en technieken hoewel, de Macbook Air 2020 een Retina-display met 400 in plaats van 500 nits heeft. Daarentegen is de Macbook Air 2020 wel iets lichter. De laptop weegt 1,3kg terwijl de Macbook Pro 2020 1,4kg weegt. Overige verschillen zitten in de details. Zo klinken de stereo luidsprekers van de Macbook Pro 2020 iets beter en is de laptop uitgerust met zowel een Touch Bar als een Touch ID sensor. Op de Macbook Air 2020 is alleen de Touch ID sensor aanwezig waarmee je met je vingerafdruk de laptop kunt inschakelen, betalingen kunt verrichten via Apple Pay en wachtwoorden automatisch kan laten aanvullen. Hieronder hebben we de beste Macbooks voor fotobewerking voor je op een rijtje gezet.

Aanvullende accessoires

Een belangrijk onderdeel bij foto- en videobewerking is het gebruiksgemak. Vooral bij het retoucheren van je foto’s is zorgvuldig werken een vereiste. De trackpad die ingebouwd zit op een Macbook werkt uiterst prettig, maar misschien vind je het als gebruiker toch handiger om met een muis te werken. Dan is de officiële Magic Mouse 2 van Apple een accessoire die niet mag ontbreken. De draadloze muis ligt lekker in de hand en werkt praktisch op dezelfde wijze als de trackpad. Hoewel, je de accessoire ook via het menu van de Macbook naar eigen inzicht kan configureren.

€82,99
Op voorraad
Bol.com
€85,00
Op voorraad
Alternate.nl
€89,00
Op voorraad
Coolblue.nl

Tijd om te gaan Photoshoppen

Je hebt nu een goed beeld bij waar je op moet letten bij het aanschaffen van een laptop als je foto’s wilt bewerken en waarom de Macbook de beste keuze is. We hebben ook uitgelegd dat de nieuwe revolutionaire M1-chip van Apple zoveel voordelen biedt ten opzichte van de Intel-processoren en welke Macbooks je het beste kan aanschaffen. Heb je nog vragen over de Macbook of wil je gericht advies? Laat dan hieronder een reactie achter. Ook als je jouw ervaringen met een onlangs aangeschafte laptop voor fotobewerking wilt delen.

Stuur dit artikel door:

2 reacties

  1. Hallo,

    Op dit moment overweeg ik een nieuwe MacBook Pro te kopen, echter er is inmiddels weer een nieuwe variant met de M2 chip.
    Ook zijn er nog oude modellen met de M1 Pro of M1 Max chip.
    Ik gebruik de MacBook alleen voor Photoshop, Lightroom en Luminar fotobewerkingsprogramma.

    Zou het 2021 model nog prima zijn of is de MacBook Pro 2022 M2 significant beter qua prestaties.

    1. Hi Martin,

      Het verschil tussen de M1 Pro, M1 Max en de M2 is momenteel nihil. Je merkt er wel iets van, omdat het allemaal iets sneller gaat. Maar de M1 en de variaties hierin volstaan nog prima! Mocht het prijsverschil tussen de MacBook Pro met een M1 en M2 dusdanig klein zijn kun je natuurlijk altijd overwegen om iets meer uit te geven en het nieuwste van het nieuwste te kopen. Maar of het ook echt nodig is? Nee, dat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten