4 Beste laptops foto- en videobewerking (2023)

Beste laptops voor foto- en videobewerking

Als je graag foto’s maakt en bewerkt of veel met het bewerken van video’s bezig bent, is het belangrijk dat de laptop waar je op werkt ook aan alle eisen voldoet om het werk aangenaam te maken. Of je nu een hobbyist, grafische ontwerper of een professionele fotograaf bent. Door het enorme aanbod in laptops kunnen wij ons het heel goed voorstellen dat je wat hulp nodig hebt om te bepalen welke laptop de beste keuze is voor het bewerken van foto’s en video’s. In dit artikel vertellen we meer over waar je op kan letten bij het aanschaffen van een laptop voor foto- en videobewerking en welke laptops de beste keuze koop zijn.

 

Foto’s en video’s bewerken

Het bewerken van foto’s en video’s is essentieel voor grafische designers, hobbyfotografen, professionals die foto’s en video’s bewerken voor hun werk en vloggers. Het bewerken van foto’s gaat via softwareprogramma’s, zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Terwijl het bewerken van video’s veelal plaatsvindt via applicaties, zoals Pinnacle Studio en Adobe Premiere. Zware programma’s die veel rekenkracht van de laptop eisen. Het is daarom ook cruciaal dat je laptop aan alle eisen voldoet om goed en zonder frustraties te kunnen werken.

 

Wat gebeurt er als de laptop te weinig capaciteit heeft?

Wanneer je op een laptop werkt, die niet aan alle eisen voldoet, bestaat er een kans dat je niet feilloos kan werken. Laptops met minder rekenkracht of een minimaal geheugen haperen bij het gebruik van zware applicaties, zoals Photoshop. Je laptop kan zelfs vastlopen en dan is het opnieuw opstarten vaak nog de enige oplossing om weer verder te kunnen. Met het risico dat je werk dat je heb verricht verloren gaat. Daarnaast bestaat er een kans dat een laptop met weinig capaciteit er heel lang over doet om grote bestanden, zoals een bewerkte foto of een uitgebreide video op te slaan. Dat kan soms wel oplopen tot tientallen minuten! Daarom is het ook belangrijk om een laptop te kopen die genoeg capaciteit heeft. Dat voorkomt enorm veel frustraties, maar het bespaart ook enorm veel tijd!

Beste laptop photoshop

De minimale eisen aan de processor

De processor van een laptop wordt ook vaak het hart van het systeem genoemd. En dat klopt ook, want zonder processor doet de laptop helemaal niets. Maar in een speelveld waar tientallen processors van verschillende fabrikanten verkrijgbaar zijn, is het misschien niet duidelijk welke processors in aanmerking komen voor foto- en videobewerking. Wij adviseren om een laptop aan te schaffen met minimaal een Intel Core i5 of een AMD Ryzen 5 processor aan te schaffen. Dit zijn stevige processors die genoeg capaciteit hebben om zware applicaties te draaien. Hoewel, je beter een laptop met een Intel Core i7 of een AMD Ryzen 7 kan aanschaffen als je er zeker van wilt zijn dat de processor in ieder geval krachtig genoeg is. Met een bijkomstig nadeel dat een laptop met een Intel Core i7 of een AMD Ryzen 7 duurder in de aanschafprijs is.

 

Intel vs. AMD

Intel en AMD zijn fabrikanten van onder andere processors en het geduchte concurrenten. Waar Intel in de afgelopen de markt heeft gedomineerd, is AMD een speler die al jarenlang actief is. De afgelopen jaren heeft AMD hard aan de weg getimmerd om de reputatie te versterken en Intel op het gebied van prestatie de loef af te steken. Dat met de nieuwe lijn Ryzen aardig is gelukt. De Ryzen 5 en 7 hebben dan ook wel wat voordelen ten opzichte van de Core i5 en i7 processors. Door meer kernen en threads zijn de Ryzen processors in staat om verschillende taken op de laptop soepeler naast elkaar uit te voeren. Waar bij Intel de kans bestaat dat de capaciteit onvoldoende is om bijvoorbeeld tegelijkertijd te Photoshoppen, e-mail te lezen en Spotify te luisteren.

 

Geheugencapaciteit niet onderschatten

De geheugencapaciteit van een laptop is iets dat niet onderschat mag worden en het geheugen is wellicht net zo belangrijk als de rekenkracht van de processor. Het werkgeheugen helpt immers om de taken die de laptop moet uitvoeren goed worden uitgevoerd. Zonder dat je daar als gebruiker hinder van hebt. Naast het draaien van applicaties, zoals Pinnacle Studio en bijvoorbeeld je e-mailprogramma, draaien er op de achtergrond verschillende processen om je laptop naar behoren te laten functioneren. Al deze taken vragen iets van het geheugen van de laptop. En is dus de stelregel dat des te meer werkgeheugen er is hoe soepeler het systeem loopt. Voor foto- en videobewerking is een werkgeheugen van 8GB al voldoende, maar ook hier geldt dat meer capaciteit voor meer zekerheid zorgt. Daarom adviseren wij ook een laptop aan te schaffen met minimaal 16GB werkgeheugen.

Video editing op laptop

Bestanden opslaan

Als gebruiker kan je jouw bewerkte foto’s en video’s op verschillende manieren opslaan. Bijvoorbeeld in de cloud* als je gebruikmaakt van diensten, zoals Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive of de welbekende iCloud van Apple. Wanneer je een abonnement afsluit op één van deze diensten heb je een virtuele opslagruimte voor al je bestanden. Maar veel gebruikers kiezen er nog steeds voor om de bestanden lokaal op te slaan op bijvoorbeeld een (externe) harde schijf. Tegenwoordig bevatten laptops geen HDD-schijf meer, maar een snellere SSD-schijf. Een Solid State Disk schijf is flashgeheugen en daarmee dus ook sneller, maar vooral duurzamer en energie vriendelijker dan de roterende HDD-schijven. Wanneer je bestanden lokaal opslaat, is het wel belangrijk om genoeg opslagcapaciteit te hebben om grotere bestanden te kunnen opslaan. Zeker wanneer je tientallen foto’s of video’s wilt opslaan. Daarom adviseren wij ook om een laptop aan te schaffen met op zijn minst 256GB opslagcapaciteit. En is het eventueel aan te raden om een externe SSD-schijf met bijvoorbeeld 1TB of meer erbij aan te schaffen zodat je altijd de beschikking hebt over voldoende opslagcapaciteit.

 • De cloud is een term die gebruikt wordt om virtueel geheugen aan te geven. Veel mensen denken bij cloud aan iets wat in de lucht hangt, maar dat is niet zo. Cloudgeheugen wordt ergens fysiek opgeslagen. Zoals in een groot datacenter waar duizenden servers staan. Met jou inloggegevens heb je via je systeem toegang tot deze omgeving en kan je jouw bestanden veilig en versleuteld opslaan. Het voordeel van de cloud is dat je overal en nergens toegang hebt tot je bestanden. Zolang je maar toegang hebt tot het Internet en je jouw inloggegevens bij de hand hebt.

 

Perfect beeld is het halve werk

Niet alleen de motor van de laptop is belangrijk om optimaal te kunnen presteren, maar ook een perfect beeldscherm helpt je tijdens het bewerken van zowel foto’s als video’s. Tegenwoordig zijn de meeste laptops uitgerust met een Full HD IPS-paneel (1920×1080 pixels) en die resolutie is uitstekend om haarscherpe foto’s en video’s te bewerken. Toch kan er een wens zijn om in een hogere resolutie te werken en dan biedt een laptop met een 4K beeldscherm (3840×2160 pixels) uitkomst. Uiteraard zijn deze schermen wel iets duurder dan de Full HD-schermen. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een IPS-paneel, omdat de IPS-technologie haarscherp beeld en volle kleuren weergeeft. Ook heeft een IPS-paneel als voordeel dat het beeld scherp blijft als je iets schuiner achter de laptop zit. In tegenstelling tot TN- en VA-panelen.

 

Externe monitor

Een externe monitor is een mooie toevoeging wanneer je wilt werken op een groter scherm en meer keuze wilt hebben in de resolutie en de afmeting van het beeldscherm. Een laptop heeft in de regel een beeldformaat van 15,6 inch en dat kan soms voor beperkingen zorgen. Laptops met een groter beeldscherm worden haast niet meer gemaakt hoewel, een aantal fabrikanten nog steeds laptops maken met een beeldformaat van 17 inch. Maar deze laptops zijn in de regel zwaarder en dat zorgt voor uitdagingen als je veel onderweg bent. Want een lichtgewicht laptop die eenvoudig mee te nemen is, geeft meer vrijheid.

Fotobewerking laptop

Aanvullende accessoires kunnen van belang zijn

De accessoires zijn misschien voor foto- en videobewerkers net zo belangrijk als de laptop zelf. Ondanks dat de trackpads op de meeste laptops zeer geavanceerd zijn, kan er een wens zijn om met een (draadloze) muis te werken of zelfs met een stylus. Vooral bij fotobewerking is een grotere oppervlakte en een stylus pen geen overbodige luxe om secuur te werk te gaan. Gelukkig bieden verschillende fabrikanten een breed assortiment in draadloze muizen en stylus pennen voor laptops. En natuurlijk is een beschermende laptoptas essentieel als je veel onderweg bent. Zo blijft je laptop schoon en beschermd tijdens de reis. Een externe SSD-schijf is cruciaal als je meer opslagcapaciteit nodig hebt als je jouw bestanden lokaal wilt opslaan. Of als je onderweg geen toegang hebt tot het Internet en de cloud.

 

De beste laptops voor foto- en videobewerking

Nu je een goed beeld hebt van welke specificaties belangrijk zijn als je een laptop voor foto- en videobewerking zoekt, is nu het moment aangebroken om de beste laptops te bespreken. Om je op weg te helpen om een goed overwogen keuze te maken en de komende tijd aan de slag te gaan.

Asus Vivobook 15

De Asus Vivobook 15 is een mooie en zeer betaalbare professionele laptop met het Windows besturingssysteem, een Intel Coe i7 processor en 16Gb intern werkgeheugen. Het display heeft een formaat van 15,6 inch en de resolutie van het scherm is 1920×1080 (Full HD). Dat kan wellicht als een minpuntje worden gezien hoewel, dat ook geldt voor de shared videokaart die aanwezig is. Desalniettemin is daar de prijs ook naar.

Apple MacBook Air

De Apple MacBook Air is eveneens een goed betaalbare laptop voor foto- en videobewerking. De laptop bevat het Mac OS besturingssysteem, een Apple M1 processor en 8GB intern werkgeheugen. Het display heeft een formaat van 13,3 inch en een resolutie van 2560×1600. Deze laptop beschikt over een onboard M1 7-core videokaart.

€939,00
€1.162,00
Op voorraad
Bol.com

Lenovo IdeaPad L340 81LW00HAMH

De Lenovo IdeaPad L340 81LW00HAMH is een laptop met een Full HD beeldscherm in het formaat 15,6 inch en bevat een IAMD Ryzen 5 processor en 16GB intern werkgeheugen. Dat eventueel uit te breiden is naar maximaal 32GB. Perfect om mee te photoshoppen of video’s mee te bewerken. Daarnaast bevat de laptop de AMD Radeon Vega 8 dedicated videokaart.

Apple MacBook Air (2022)

De Apple MacBook Air (2022) met de nieuwe revolutionaire M2 8-core chip is de beste laptop die je voor video- en fotobewerking kunt kopen. Het systeem is ultralicht, beschikt over een intern geheugen van 8GB en een opslagacapaciteit van 256GB. Vooral voor mobiel werken is deze laptop de perfecte keuze!

€1.218,00
€1.519,00
Op voorraad
Bol.com

 

Tijd om aan de slag te gaan

Je hebt nu een goed beeld van waar je op kan letten bij het aanschaffen van een laptop voor foto- en videobewerking, welke functionaliteiten en specificaties belangrijk zijn en welke laptops de beste keuze zijn. Heb je vragen na aanleiding van dit artikel of wil je gericht advies? Laat dan hieronder een reactie achter. Ook als je jouw ervaringen met een onlangs aangeschafte laptop met ons wilt delen.

Stuur dit artikel door:

2 reacties

 1. Ik wil een laptop kopen waarbij ik af en toe videobeelden over wil zetten naar een stick wil overzetten en graag een groot scherm en waar ik jaren mee vooruit kan
  De laptop die U benoemd zijn niet meer te koop .
  Wat kun U mij aanraden ?

  1. Hi Johan,

   We hebben nieuwe producten aan het artikel toegevoegd. Deze zijn nog te koop en geschikt voor de werkzaamheden die je wilt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten