4 Beste laptops foto- en videobewerking (2021)


Als je graag foto’s maakt en bewerkt of veel met het bewerken van video’s bezig bent, is het belangrijk dat de laptop waar je op werkt ook aan alle eisen voldoet om het werk aangenaam te maken. Of je nu een hobbyist, grafische ontwerper of een professionele fotograaf bent. Door het enorme aanbod in laptops kunnen wij ons het heel goed voorstellen dat je wat hulp nodig hebt om te bepalen welke laptop de beste keuze is voor het bewerken van foto’s en video’s. In dit artikel vertellen we meer over waar je op kan letten bij het aanschaffen van een laptop voor foto- en videobewerking en welke laptops de beste keuze koop zijn.

 

Foto’s en video’s bewerken

Het bewerken van foto’s en video’s is essentieel voor grafische designers, hobbyfotografen, professionals die foto’s en video’s bewerken voor hun werk en vloggers. Het bewerken van foto’s gaat via softwareprogramma’s, zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom. Terwijl het bewerken van video’s veelal plaatsvindt via applicaties, zoals Pinnacle Studio en Adobe Premiere. Zware programma’s die veel rekenkracht van de laptop eisen. Het is daarom ook cruciaal dat je laptop aan alle eisen voldoet om goed en zonder frustraties te kunnen werken.

 

Wat gebeurd er als de laptop te weinig capaciteit heeft?

Wanneer je op een laptop werkt, die niet aan alle eisen voldoet, bestaat er een kans dat je niet feilloos kan werken. Laptops met minder rekenkracht of een minimaal geheugen haperen bij het gebruik van zware applicaties, zoals Photoshop. Je laptop kan zelfs vastlopen en dan is het opnieuw opstarten vaak nog de enige oplossing om weer verder te kunnen. Met het risico dat je werk dat je heb verricht verloren gaat. Daarnaast bestaat er een kans dat een laptop met weinig capaciteit er heel lang over doet om grote bestanden, zoals een bewerkte foto of een uitgebreide video op te slaan. Dat kan soms wel oplopen tot tientallen minuten! Daarom is het ook belangrijk om een laptop te kopen die genoeg capaciteit heeft. Dat voorkomt enorm veel frustraties, maar het bespaart ook enorm veel tijd!

Beste laptop photoshop

De minimale eisen aan de processor

De processor van een laptop wordt ook vaak het hart van het systeem genoemd. En dat klopt ook, want zonder processor doet de laptop helemaal niets. Maar in een speelveld waar tientallen processors van verschillende fabrikanten verkrijgbaar zijn, is het misschien niet duidelijk welke processors in aanmerking komen voor foto- en videobewerking. Wij adviseren om een laptop aan te schaffen met minimaal een Intel Core i5 of een AMD Ryzen 5 processor aan te schaffen. Dit zijn stevige processors die genoeg capaciteit hebben om zware applicaties te draaien. Hoewel, je beter een laptop met een Intel Core i7 of een AMD Ryzen 7 kan aanschaffen als je er zeker van wilt zijn dat de processor in ieder geval krachtig genoeg is. Met een bijkomstig nadeel dat een laptop met een Intel Core i7 of een AMD Ryzen 7 duurder in de aanschafprijs is.

 

Intel vs. AMD

Intel en AMD zijn fabrikanten van onder andere processors en het geduchte concurrenten. Waar Intel in de afgelopen de markt heeft gedomineerd, is AMD een speler die al jarenlang actief is. De afgelopen jaren heeft AMD hard aan de weg getimmerd om de reputatie te versterken en Intel op het gebied van prestatie de loef af te steken. Dat met de nieuwe lijn Ryzen aardig is gelukt. De Ryzen 5 en 7 hebben dan ook wel wat voordelen ten opzichte van de Core i5 en i7 processors. Door meer kernen en threads zijn de Ryzen processors in staat om verschillende taken op de laptop soepeler naast elkaar uit te voeren. Waar bij Intel de kans bestaat dat de capaciteit onvoldoende is om bijvoorbeeld tegelijkertijd te Photoshoppen, e-mail te lezen en Spotify te luisteren.

 

Geheugencapaciteit niet onderschatten

De geheugencapaciteit van een laptop is iets dat niet onderschat mag worden en het geheugen is wellicht net zo belangrijk als de rekenkracht van de processor. Het werkgeheugen helpt immers om de taken die de laptop moet uitvoeren goed worden uitgevoerd. Zonder dat je daar als gebruiker hinder van hebt. Naast het draaien van applicaties, zoals Pinnacle Studio en bijvoorbeeld je e-mailprogramma, draaien er op de achtergrond verschillende processen om je laptop naar behoren te laten functioneren. Al deze taken vragen iets van het geheugen van de laptop. En is dus de stelregel dat des te meer werkgeheugen er is hoe soepeler het systeem loopt. Voor foto- en videobewerking is een werkgeheugen van 8GB al voldoende, maar ook hier geldt dat meer capaciteit voor meer zekerheid zorgt. Daarom adviseren wij ook een laptop aan te schaffen met minimaal 16GB werkgeheugen.

Video editing op laptop

Bestanden opslaan

Als gebruiker kan je jouw bewerkte foto’s en video’s op verschillende manieren opslaan. Bijvoorbeeld in de cloud* als je gebruikmaakt van diensten, zoals Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive of de welbekende iCloud van Apple. Wanneer je een abonnement afsluit op één van deze diensten heb je een virtuele opslagruimte voor al je bestanden. Maar veel gebruikers kiezen er nog steeds voor om de bestanden lokaal op te slaan op bijvoorbeeld een (externe) harde schijf. Tegenwoordig bevatten laptops geen HDD-schijf meer, maar een snellere SSD-schijf. Een Solid State Disk schijf is flashgeheugen en daarmee dus ook sneller, maar vooral duurzamer en energie vriendelijker dan de roterende HDD-schijven. Wanneer je bestanden lokaal opslaat, is het wel belangrijk om genoeg opslagcapaciteit te hebben om grotere bestanden te kunnen opslaan. Zeker wanneer je tientallen foto’s of video’s wilt opslaan. Daarom adviseren wij ook om een laptop aan te schaffen met op zijn minst 256GB opslagcapaciteit. En is het eventueel aan te raden om een externe SSD-schijf met bijvoorbeeld 1TB of meer erbij aan te schaffen zodat je altijd de beschikking hebt over voldoende opslagcapaciteit.

  • De cloud is een term die gebruikt wordt om virtueel geheugen aan te geven. Veel mensen denken bij cloud aan iets wat in de lucht hangt, maar dat is niet zo. Cloudgeheugen wordt ergens fysiek opgeslagen. Zoals in een groot datacenter waar duizenden servers staan. Met jou inloggegevens heb je via je systeem toegang tot deze omgeving en kan je jouw bestanden veilig en versleuteld opslaan. Het voordeel van de cloud is dat je overal en nergens toegang hebt tot je bestanden. Zolang je maar toegang hebt tot het Internet en je jouw inloggegevens bij de hand hebt.

 

Perfect beeld is het halve werk

Niet alleen de motor van de laptop is belangrijk om optimaal te kunnen presteren, maar ook een perfect beeldscherm helpt je tijdens het bewerken van zowel foto’s als video’s. Tegenwoordig zijn de meeste laptops uitgerust met een Full HD IPS-paneel (1920×1080 pixels) en die resolutie is uitstekend om haarscherpe foto’s en video’s te bewerken. Toch kan er een wens zijn om in een hogere resolutie te werken en dan biedt een laptop met een 4K beeldscherm (3840×2160 pixels) uitkomst. Uiteraard zijn deze schermen wel iets duurder dan de Full HD-schermen. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een IPS-paneel, omdat de IPS-technologie haarscherp beeld en volle kleuren weergeeft. Ook heeft een IPS-paneel als voordeel dat het beeld scherp blijft als je iets schuiner achter de laptop zit. In tegenstelling tot TN- en VA-panelen.

 

Externe monitor

Een externe monitor is een mooie toevoeging wanneer je wilt werken op een groter scherm en meer keuze wilt hebben in de resolutie en de afmeting van het beeldscherm. Een laptop heeft in de regel een beeldformaat van 15,6 inch en dat kan soms voor beperkingen zorgen. Laptops met een groter beeldscherm worden haast niet meer gemaakt hoewel, een aantal fabrikanten nog steeds laptops maken met een beeldformaat van 17 inch. Maar deze laptops zijn in de regel zwaarder en dat zorgt voor uitdagingen als je veel onderweg bent. Want een lichtgewicht laptop die eenvoudig mee te nemen is, geeft meer vrijheid.

Fotobewerking laptop

Aanvullende accessoires kunnen van belang zijn

De accessoires zijn misschien voor foto- en videobewerkers net zo belangrijk als de laptop zelf. Ondanks dat de trackpads op de meeste laptops zeer geavanceerd zijn, kan er een wens zijn om met een (draadloze) muis te werken of zelfs met een stylus. Vooral bij fotobewerking is een grotere oppervlakte en een stylus pen geen overbodige luxe om secuur te werk te gaan. Gelukkig bieden verschillende fabrikanten een breed assortiment in draadloze muizen en stylus pennen voor laptops. En natuurlijk is een beschermende laptoptas essentieel als je veel onderweg bent. Zo blijft je laptop schoon en beschermd tijdens de reis. Een externe SSD-schijf is cruciaal als je meer opslagcapaciteit nodig hebt als je jouw bestanden lokaal wilt opslaan. Of als je onderweg geen toegang hebt tot het Internet en de cloud.

 

De beste laptops voor foto- en videobewerking

Nu je een goed beeld hebt van welke specificaties belangrijk zijn als je een laptop voor foto- en videobewerking zoekt, is nu het moment aangebroken om de beste laptops te bespreken. Om je op weg te helpen om een goed overwogen keuze te maken en de komende tijd aan de slag te gaan.

 

HP Pavilion 15-eg0900nd

De HP Pavilion 15-eg0900nd is een laptop met een 15,6 inch Full HD IPS-paneel. Door de snelle beeldverversing van 60Hz kan je niet alleen foto’s in een hoge kwaliteit bewerken, maar ook video’s zorgvuldig en snel renderen. Te danken aan de krachtige NVIDIA GeForce MX450 videokaart met 2GB werkgeheugen. De laptop heeft een krachtige Intel Core i7 processor aan boord en 2x 8GB intern werkgeheugen. Dat eventueel op termijn uit te breiden is. En met een 512GB SSD-schijf heb je voldoende opslagcapaciteit om je foto’s en video’s op te slaan. De laptop weegt ongeveer 1,75kg en heeft een accu aan boord die maar liefst 8 uur meegaat wanneer deze volledig is opgeladen.

De HP Pavilion 15-eg0900nd is geschikt voor (hobby) fotografen en videobewerkers. Maar ook geschikt voor huis, tuin en keukengebruik en gamers.

€979,00
in stock
Coolblue.nl

 

Acer Swift 3 SF314-59-734H

De Acer Swift 3 SF314-59-734H is een krachtige laptop met een 14 inch Full HD IPS-paneel en met een beeldverversing van 60Hz. Ook deze laptop is dus niet alleen geschikt voor fotobewerking, maar ook voor het editen en renderen van video’s. De krachtige Intel Core i7 processor zorgt er in combinatie met 16GB intern werkgeheugen voor dat verschillende taken feilloos tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Zodat je bijvoorbeeld tijdens het renderen van je video kan Internetten of je e-mail kan checken. Daarnaast beschikt voor de Acer Swift 3 SF314-59-734H over een 512GB SSD-schijf. De laptop weegt slechts 1,2kg en heeft een accu aan boord die maar liefst 14 uur meegaat wanneer deze volledig is opgeladen.

De Acer Swift 3 SF314-59-734H is een goede keuze voor (hobby) fotografen en videobewerkers, die veel onderweg zijn en de laptop ook gebruiken voor andere zaken, zoals het checken van e-mail, tekstverwerken en surfen op het Internet.

€999,00
in stock
Coolblue.nl

 

Asus M515DA-BQ204T

De Asus M515DA-BQ204T is een krachtige laptop met een AMD Ryzen 7 processor aan boord. De Ryzen-processor biedt meer flexibiliteit in vergelijking met de Intel Core i7 processor en voert zowel processen die op de voor- als achtergrond draaien vlekkeloos uit. De laptop heeft een 15,6 inch Full HD IPS-paneel en een 512GB SSD-schijf aan boord. En met 2x 8GB intern werkgeheugen heb je genoeg capaciteit om naast je zware applicaties ook lichtere applicaties moeiteloos te laten draaien. De laptop weegt slechts 1,8kg en is dus vrij eenvoudig mee te nemen. Het nadeel is dat de Asus M515DA-BQ204T een batterijduur van slechts 6 uur heeft en dat het interne werkgeheugen niet uit te breiden is.

De Asus M515DA-BQ204T is geschikt voor (hobby) fotografen, vloggers en grafische designers die veelal vanuit huis werken. Of vanuit een locatie waar stroomvoorziening is. Want door de beperkte accuduur kan je helaas geen volledige werkdag op de accu werken.

out of stock
Coolblue.nl

 

Lenovo Thinkbook 15 G2 – 20VE0049MH

De Lenovo Thinkbook 15 G2 is een zeer krachtige laptop met een Intel Core i7 processor en 2x 8GB intern werkgeheugen. Uitermate geschikt voor foto- en videobewerking en met een gewicht van 1,7kg eenvoudig mee te nemen als je op een externe locatie werkt of naar je klant gaat. De sterke accu zorgt ervoor dat je 8 uur lang op de accu kan werken en met een 512GB SSD-schijf heb je voldoende capaciteit om je belangrijke bestanden, foto’s en video’s op te slaan. Het 15,6 inch beeldscherm biedt een Full HD resolutie terwijl de laptop ook geschikt is voor videobewerking. Te danken aan de beeldverversing snelheid van 60Hz.

De Lenovo Thinkbook 15 G2 is een perfecte keuze als je veel onderweg bent en veel foto’s en/of video’s bewerkt. Het nadeel is dat de Lenovo Thinkbook 15 G2 in tegenstelling tot de concurrente modellen pittig in de aanschafprijs is.

 

Op een rijtje

We zetten de modellen nog even op een rijtje. Zodat je een weloverwogen keuze kan maken in welke laptop voor jou de beste keuze is als je foto’s en/of video’s wilt bewerken.

TypeFunctionaliteitenGeschikt voor onderwegAccuduurPrijs

 

HP Pavilion 15-eg0900ndFoto-/videobewerking, tekstverwerken, surfen en e-mail, gamingNee

 

********
Acer Swift 3 SF314-59-734HFoto-/videobewerking, tekstverwerken, surfen en e-mailJa**********
Asus M515DA-BQ204TFoto-/videobewerking, tekstverwerken, surfen en e-mailJa*****

 

Lenovo Thinkbook 15 G2Foto-/videobewerking, tekstverwerken, surfen en e-mailJa******

 

Tijd om aan de slag te gaan

Je hebt nu een goed beeld van waar je op kan letten bij het aanschaffen van een laptop voor foto- en videobewerking, welke functionaliteiten en specificaties belangrijk zijn en welke laptops de beste keuze zijn. Heb je vragen na aanleiding van dit artikel of wil je gericht advies? Laat dan hieronder een reactie achter. Ook als je jouw ervaringen met een onlangs aangeschafte laptop met ons wilt delen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 64 Average: 4.8]
Delen
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *