Tips om batterij van je Android smartphone te besparen

Vrouw gebruikt telefoon

Je kent het vast wel, je telefoon valt voor de zoveelste keer uit. Niet alleen is dit ontzettend herkenbaar, het is ook nog eens meer dan vervelend. Een mobiele telefoon is tegenwoordig niet meer weg te denken. En eerlijk is eerlijk, je hebt hem waarschijnlijk vaker in je handen dan je er bewust van bent.

Even iets opzoeken op het internet, of luisteren naar de nieuwste muziek onderweg naar huis. Hoe zorg ik er nou voor dat mijn Android smartphone minder snel leeg gaat? Er zijn een aantal handig tips die je zeker niet wilt missen! Door deze tips bij langs te gaan, kan ook jij genieten van die ene inspirerende podcast na een lange dag werken. In dit artikel onthullen wij alle tips en trics! Lees je mee?

 

De feiten en fabels

Er zijn een aantal feiten en fabels bekend over de batterij van Android smartphones en het opladen ervan. Zo wordt beweerd dat je, je smartphone pas moet opladen als hij helemaal leeg is. De Android smartphones van tegenwoordig zijn voorzien van een nieuw soort Lithium-ion-batterij, die het best functioneert tussen een batterij percentage van 10 en 90 procent. Je telefoon voor een korte periode opladen zal er niet voor zorgen dat de batterijconditie afneemt.

Een feit is wel, dat je je Android telefoon het beste kunt opladen met de originele lader. De meegeleverde lader is volledig afgestemd op het toestel. Hierdoor wordt de batterij, het snelst en op de juiste manier, weer volledig is opgeladen. Mocht je zo snel even geen andere oplader bij de hand hebben, kun je tijdelijk een niet-originele lader gebruiken. Op lange termijn zal dit de batterijconditie verslechteren. Het is dus niet aan te raden dit voor langere periodes te doen.

 

Tips voor een optimale batterijduur

Het is zover, je telefoon is volledig opgeladen. Je hoopt natuurlijk dat jouw mobiele telefoon pas vanavond weer aan de lader moet. Bij veelvoudig gebruik kan het helaas voorkomen dat jouw telefoon iets eerder aan de stroom beland dan in eerste instantie gepland. Er zijn natuurlijk wel een aantal tips en trics die jij zou kunnen toepassen om deze tijd te verlengen! Lees deze lijst zorgvuldig door en laat de volgende keer jouw oplader lekker thuis.

 

Locatievoorzieningen uitschakelen

Een van de meest doeltreffende tips uit deze lijst, is het uitzetten van de locatievoorzieningen. In de praktijk is dit niet altijd de meest handige optie. De meeste apps op jouw smartphone maken nou eenmaal gebruik van deze functie en zullen niet, of minder goed, werken wanneer deze wordt uitgeschakeld.

In tegenstelling tot het volledig uitschakelen van je locatievoorzieningen kun je deze per applicatie anders instellen. Hiervoor moet je wel een aantal stappen te ondernemen. Ga je meest gebruikte apps bij langs en zet de locatievoorzieningen aan of uit. Je zult al snel merken dat jouw batterij minder snel leeg gaat.

Man gebruikt smartphone

Bluetooth uitschakelen

Bluetooth, iedereen kent het wel. Deze functie werd vroeger veel gebruikt om foto’s te delen en is tegenwoordig een handige manier om jouw draadloze speakers en koptelefoon aan je smartphone te koppelen. Wanneer de koptelefoon in de tas gestopt wordt, wordt vaak vergeten de bluetooth functie uit te schakelen. Hierdoor blijft jouw smartphone op de achtergrond zoeken naar nieuwe apparaten om mee te verbinden. Je snapt waarschijnlijk wel dat hierdoor onopgemerkt veel stroom verloren gaat. Bekijk de instellingen van je smartphone en laat bluetooth niet onnodig aanstaan.

 

Apps afsluiten

Wanneer je verschillende apps tegelijk hebt openstaan kost dit veel batterij. Iedere app die openstaat op je telefoon neemt, soms zelfs onnodig, energie in gebruik. De processor van je smartphone zorgt ervoor dat al deze apps op de achtergrond blijven draaien. Kortom, wanneer je een app niet volledig afsluit zal je batterij eerder leeg zijn. Alles wat een smartphone doet, of het nou op de achtergrond draait of niet, kost energie.

Nu vraag je, je waarschijnlijk af hoe je dit eenvoudig kunt doen. Op ieder Android toestel sluit je niet gebruikte apps eenvoudig af door op de multi-tasking toets te drukken. Deze knop vind je meestal rechtsonder in het scherm. Wanneer je deze knop hebt ingedrukt verschijnen meteen al jouw openstaande apps in beeld. Iedere app kun je afzonderlijk afsluiten door deze weg te vegen door middel van het touchscreen. Gebruik je een bepaalde app bijna nooit? Vergeet dan zeker niet deze af te sluiten. Kijk bijvoorbeeld aan het einde van de dag welke apps jij bijna niet gebruikt en dus kunt afsluiten.

 

Energiebesparingsmodes inschakelen

Het spreekt misschien voor zich, maar het aanzetten van de energiebesparingsmodes zorgt voor een langere batterijduur. Niet iedereen heeft deze functie standaard aanstaan. Zonde, deze functie kan er zomaar eens voor zorgen dat jij nat dat ene liedje kunt luisteren onderweg naar huis.

 

Schakel donkeremodes in

Een aantal apps op Android smartphones zijn tegenwoordig voorzien van een donkere modes. Een donkere modes? Ja dat klopt, de meeste apps en websites maken veelal gebruik van wittinten. Deze wittinten verbruiken meer energie dan donkere tinten. Wanneer je overschakelt naar de donkere modus, zal jouw smartphone gedurende de dag minder stroom verbruiken. Niet alleen bespaar je zo veel batterij, ook je ogen zullen je dankbaar zijn. Het waarnemen van donkere tinten is voor je ogen minder belastend. Een dubbel voordeel als je het ons vraagt!

Stel met telefoon

Scherm time-out activeren

Het zal je niet verbazen dat je scherm de meeste stroom verbruikt. Het is een enorme accuvreter die, wanneer je hem niet gebruikt, beter uit kan staan. De time-out functie zorgt ervoor dat het scherm van jouw smartphone uitgaat wanneer je deze niet gebruikt. Dit tijds frame kun je zelf eenvoudig aanpassen. Hierbij geldt: hoe korter de time-out hoe minder stroom je verbruikt. Ga dus zeker eens naar je instellingen en pas de scherm time-out aan naar wens! Ga bijvoorbeeld voor een time-out van 15 tot 30 seconden. Zo voorkom je onnodig stroomverbruik.

 

Doze activeren

Een van de belangrijkste nieuwe functies van Android is Dose. Deze energiebesparende functie is beschikbaar vanaf Android 6.0 en zorgt ervoor dat jouw apps op de achtergrond minder energie verbruiken. Deze modes wordt ingesteld wanneer je smartphone niet in gebruik is. Hiervoor moet het apparaat stilliggen en kan hij dus niet worden opgepakt. Het nadeel van deze functie is dat ook bepaalde berichten vertraging oplopen. Wanneer de functie wordt uitgeschakeld kan het zijn dat oude berichten nog oppoppen op je scherm. Deze functie is niet automatisch ingeschakeld, en zal je dus zelf moeten activeren bij de instellingen van je smartphone. Een groot voordeel, met een aantal nadelen.

 

Houd je apparaat up-to-date

Zorg er altijd voor dat je apparaat en apps zijn voorzien van de nieuwste software. Dat wil zeggen, voer alle updates op tijd uit. De makers van smartphones en apps zijn voortdurend aan de slag om de beste software te creëren. Deze updates voeren optimalisaties uit, die ervoor zorgen dat jouw apps minder stroom vragen van de processor. Je kunt ervoor kiezen om jouw Android automatisch nieuwe updates te laten instaleren als deze beschikbaar zijn. Hierdoor hoef je niet voortdurend eventuele nieuwe updates in de gaten te houden en ben je automatisch verzekerd van de nieuwste versie.

 

Schakel extra functies uit

Het kan handig zijn als je telefoon trilt wanneer er een bericht binnenkomt. Helaas vraagt deze functie veel energie van de batterij. Vind je deze functie niet perse nodig? Zet hem dan vooral uit. Dit kun je doen bij de instellingen. Klik onder het kopje instellingen op ‘geluid’ en schakel de vibratie uit. Met name bij een inkomende oproep zal deze vibratie enorm veel stroom verbruiken.

Android smartphone

Verlaag je helderheid

Zoals eerder gezegd, verbruikt het beeldscherm nou eenmaal erg veel energie. Wanneer je de helderheid op de hoogste stand zet, kan dit ervoor zorgen dat jouw batterij snel richting nul gaat. Probeer op donkere dagen de helderheid eens te verlagen. Sterke kans dat je het verschil niet eens merkt. Pas de helderheid gedurende de dag een paar keer aan. Zo kun je de helderheid ’s avonds in bed vaak verlagen tot de laagste stand. Prettiger voor je batterij, en beter voor je ogen. Kun jij slecht inslaapvallen? Ook dit kan te maken hebben met de helderheid van je telefoon. Hoe lager de helderheid hoe eerder jij in slaap zult vallen.

 

Verbruik minder energie en laat je oplader thuis

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er zeker een aantal stappen die jij kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat jouw Android smartphone net iets langer meegaat. Zorg ervoor dat je scherm niet onnodig aan staat en zet overbodige functies uit. Is je favoriete nummer afgelopen? Vergeet dan vooral niet om na afloop de bluetooth-functie uit te schakelen. Tijd om te gaan slapen? Verlaag de helderheid en geef niet alleen je batterij, maar ook je ogen rust.

Natuurlijk zijn er naast deze tips nog veel meer dingen die jij zou kunnen toepassen om de levensduur van je batterij te verlengen. Mis jij nog een tip die zeker niet kan ontbreken in deze lijst? Laat het ons dan weten in de reacties en wie weet kan jouw smartphone bikkenkort wel een nachtje zonder stroom!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten