Wat is bluetooth? En hoe veilig is het?

Bluetooth is al sinds de jaren negentig een techniek die deel uitmaakt van ons dagelijkse leven. Bijna alle apparaten die we tegenwoordig gebruiken of op zak hebben bevatten een Bluetooth zender en ontvanger. Die je in de meeste gevallen in- of uit kan schakelen. Afhankelijk natuurlijk van of je Bluetooth gebruikt of niet. In dit artikel leggen we uit wat Bluetooth is, hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn en of Bluetooth schadelijk is voor de gezondheid.

 

De uitvinding

Bluetooth is een uitvinding met een Nederlands tintje, want het is Jaap Haartsen die de techniek heeft uitgevonden. Toen hij in 1994 in dienst was van het Deense telecombedrijf Ericsson. De fabrikant zocht naar een goedkope en eenvoudige manier om apparaten draadloos met elkaar te kunnen laten praten. Vooral de wens om bij mobiele telefonie data draadloos uit te kunnen wisselen was immens groot.

Na een succesvolle ontwikkeling werd in 1998 Bluetooth wereldwijd beschikbaar gesteld voor andere firma’s. Zodat apparaten met de techniek uitgerust konden worden. Inmiddels is er haast geen draadloos apparaat meer dat geen Bluetooth ondersteunt. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten.

 

De blauwe tand

Vrij vertaald betekent Bluetooth blauwe tand, maar waar komt die naam toch vandaan? Had de uitvinder van Bluetooth soms een blauwe tand? Of gewoon een slecht gebit? Nee! De naam Bluetooth is gebaseerd op de Deense Vikingleider Harald I van Denemarken. Ook wel Harald Blauwtand genoemd.

Omdat hij als eerste verbinding maakte tussen Scandinavië en het Europese vaste land werd er aan hem gedacht toen Bluetooth in ontwikkeling was. Ondanks dat was Bluetooth slechts een werknaam van het project, maar bij gebrek aan een beter idee werd Bluetooth uiteindelijk ook de definitieve naam van de technologie.

 

Wat is Bluetooth?

Bluetooth is simpelweg een techniek die het mogelijk maakt om apparaten draadloos met elkaar te laten praten, maar is in tegenstelling tot draadloze oplossing, zoals DECT en Wi-Fi, een techniek die bedoelt is om op korte afstand bestanden over te dragen. In de jaren negentig werd Bluetooth vooral gebruikt om bijvoorbeeld contactpersonen van een oude mobiele telefoon over te zetten naar een nieuw model, maar ook kleinere bestandjes werden uitgewisseld tussen bijvoorbeeld desktops en PDA’s.

Tegenwoordig wordt Bluetooth voor veel meer toepassingen gebruikt, zoals draadloze headsets, draadloze toetsenborden en muizen, luidsprekers en soundbars, slimme verlichting en smartphones. Naast het uitwisselen van data kan je met Bluetooth ook beeld- en geluid draadloos overdragen.

 

Hoe werkt Bluetooth?

Bluetooth werkt op een 2,4GHz frequentie. Evenals toepassingen zoals babyfoons, elektrische garagedeuren, Wi-Fi routers en Access Points, afstandsbedieningen en magnetrons. De 2,4GHz frequentie valt onder de regeling van Short Range Devices en dat houdt in dat je geen zendvergunning of -machtiging nodig hebt om op deze frequentie te verzenden en te ontvangen. Waardoor het een laagdrempelige techniek is, die dan ook al te graag wordt toegepast door duizenden fabrikanten wereldwijd.

 

De voordelen van Bluetooth

De reden waarom Bluetooth zo populair is heeft enerzijds te maken met het feit dat bijna ieder apparaat tegenwoordig wel Bluetooth ondersteunt en anderzijds heeft het te maken met het gebruiksgemak. Bluetooth is eenvoudig te gebruiken, apparaten met Bluetooth zijn simpel te koppelen en Bluetooth is in de basis met één klik op de knop in het menu van het apparaat in- of uit te schakelen. Bluetooth is vooral handig als je apparaten met elkaar wilt laten praten. Zoals een draadloze headset met een smartphone of een smartphone met een luidspreker wilt koppelen.

Ook slimme lampen kan je draadloos verbinden met een telefoon of een tablet terwijl je ook de digitale weegschaal kan koppelen met een apparaat waar de applicatie van de weegschaal op geïnstalleerd is. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, want er zijn veel meer apparaten en oplossingen die met de Bluetooth-technologie werken.

bluetooth in de auto

De nadelen van Bluetooth

Zoals eerder geschreven werkt Bluetooth op een frequentie van 2,4GHz en valt de techniek onder de regeling van Short Range Devices. Deze benaming zegt het eigenlijk al. Bluetooth is bedoeld om draadloos te verbinden op een korte afstand. In de basis heeft Bluetooth een maximaal bereik van dertig meter. Hoewel dat sterk afhankelijk is van welke Bluetooth versies er op de apparaten aanwezig is en bijkomstige factoren in of rondom de omgeving waar je Bluetooth gebruikt. De basisregel is dat de afstand tussen de apparaten die via Bluetooth verbonden zijn dus nooit meer dan dertig meter mag zijn.

 

De juiste versie voorkomt problemen

In het verleden was Bluetooth een geplaagde technologie die ook door veel consumenten werd genegeerd. Het continu uitvallen van de verbindingen en de lage snelheid van bestanden uitwisselen waren de voornaamste redenen dat consumenten nog altijd een bedrade oplossing boven een draadloze connectie prefereerde. Maar in de laatste twintig jaar is de techniek sterk verbeterd en zijn er nieuwere versies uitgebracht die deze problemen hebben getackeld.

Tegenwoordig is Bluetooth 5.0 de nieuwste versie die beschikbaar is en vrijwel alle nieuwe apparaten die nu op de markt verschijnen hebben Bluetooth 5.0 aan boord. Iets oudere apparaten werken op Bluetooth 4.0 en Bluetooth 4.2. Versies die ook nog steeds aan de hoge kwaliteitseisen van de consument voldoen.

 

Storingen en problemen

Volledig probleemloos is Bluetooth niet en er zijn genoeg artikelen en cases te vinden waarin de betrouwbaarheid van Bluetooth flink aan de kaak wordt gesteld. Maar deze negatieve associaties met de techniek is vaak wel verbonden aan de situatie waarin Bluetooth wordt gebruikt. Omdat Bluetooth ook op de frequentie 4,2GHz opereert, kan het zijn dat apparaten die op dezelfde frequentie zitten een storende factor zijn.

Als voorbeeld nemen we een draadloze Bluetooth headset. Wanneer je met een draadloze Bluetooth headset aan het bellen bent terwijl er een Wi-Fi Access Point boven je hoofd hangt, is de kans groot dat de Bluetooth niet goed werkt. Ook als je wegloopt en je telefoon laat liggen, kan de afstand een rol spelen. Terwijl het signaal ook niet sterk genoeg is om door dikke betonnen muren te stralen.

Zendmasten, een magnetron en zelfs andere Bluetooth apparaten kunnen allemaal stoorzenders zijn. De basisregel is ook hoe meer Bluetooth apparaten actief zijn des te groter de kans op storing is. Met Bluetooth 4.0 en hoger zijn deze stabiliteitsproblemen grotendeels verholpen en komen deze problemen nog maar weinig voor bij huis-tuin-en-keuken-gebruikers. De meeste huishoudens hebben gemiddeld vijf Bluetooth-apparaten in huis. Tip! Ervaar je toch problemen? Probeer dan om de Bluetooth van bepaalde apparaten (tijdelijk) uit te schakelen.

Bluetooth speaker

Beveiliging

Hoe veilig is een Bluetooth verbinding? Kan je met een gerust hart je foto’s delen met een vriend of vriendin of kan je een belangrijk bestand wel via Bluetooth versturen? Een draadloze connectie neemt altijd risico’s met zich mee. Wil je er echt 100% zeker van zijn dat gevoelige data niet op straat komt te liggen? Kies dan altijd voor een verbinding via een draad. Desalniettemin hoef je je weinig zorgen te maken dat een Bluetooth connectie niet veilig is.

Uiteraard zorgt de ontwikkeling van de techniek dat overdracht tussen Bluetooth apparaten veiliger is geworden. Zo vindt de overdracht tussen de apparaten tegenwoordig plaats met een unieke sleutel en een authenticatie-protocol. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, want 100% veilig is het nog steeds niet. Vooral ingenieuze hackers zijn in staat om Bluetooth zendingen te onderscheppen en af te luisteren.

 

Is Bluetooth schadelijk voor de gezondheid?

En dan natuurlijk de hamvraag! Is Bluetooth schadelijk voor de gezondheid? Er lopen nog steeds onderzoeken en studies naar in hoeverre straling schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Kan het langdurig gebruik van een Bluetooth apparaat kanker veroorzaken? Of verhoogt het de kans op een herseninfarct? Het is goed om je te realiseren dat Bluetooth gebruikmaakt van niet-ioniserende stralingen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een CT-scanner die gebruikmaakt van ioniserende stralingen en daarmee dus schadelijker voor de gezondheid is. Tot nu toe is er nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat het gebruik van bijvoorbeeld een smartphone en Bluetooth schadelijk is voor de gezondheid. Het zendvermogen van bijvoorbeeld een Bluetooth headset of luidspreker is zo klein dat het nauwelijks meetbaar is. Toch doet het IARC nog steeds onderzoek naar in hoeverre Bluetooth de gezondheid kan beïnvloeden.

Daarnaast zijn er wel cases bekend van mensen die gevoelig zijn voor straling. Bij de één resulteert dat in hoofdpijn en migraineaanvallen terwijl de ander misselijk of duizelig wordt. Merk je dat je bij het gebruik van Bluetooth deze klachten ontwikkeld? Dan is het verstandig om Bluetooth niet te gebruiken. Desalniettemin zijn de bekende cases meer gebaseerd op aannames van een specialist of huisarts dan dat er harde bewijzen zijn die aantonen dat Bluetooth de veroorzaker is. Het kan ook slechts een stom toeval zijn dat iemand misselijk wordt nadat hij een foto via Bluetooth heeft verstuurd. De kans dat Bluetooth hierin de schuldige is wordt geschat op extreem klein.

 

De wereld is stralend

We stralen op dagelijkse basis miljarden GB’s. Data dat door de lucht zweeft en van het ene naar het andere apparaat wordt verstuurd. Stel je toch eens voor dat we dat zouden kunnen zien? Dan denk ik dat we de zon voorlopig niet meer te zien krijgen. Misschien is het maar goed dat het onzichtbaar is hoewel, we ons ook wel de zorgen over draadloze bestandsuitwisselingen kunnen voorstellen.

Toch is er geen enkele aanleiding om aan te nemen dat Bluetooth een gevaarlijke of schadelijke technologie is. Het is juist enorm handig als je niets met draden te maken wilt hebben. Heb je nog vragen over Bluetooth of apparaten met Bluetooth? Laat dan een reactie achter voor de product specialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten