Windows 11 start niet op (computer of laptop)

Windows 11 start niet op

Je wilde net even een serie kijken op je laptop of je was juist van plan om vandaag vast die opdracht voor werk af te ronden, maar op het moment dat je je laptop opstart, loopt Windows helemaal vast. Precies op het moment dat je de laptop nodig hebt, werkt deze niet.

Herkenbaar? Bij alle besturingssystemen kunnen problemen ontstaan, tot frustratie bij de gebruikers. Gelukkig is er geen reden om de laptop direct bij het oud vuil te doen. Wil je pc niet meer opstarten? Of crasht Windows zodra je bij het inlogscherm bent? Er zijn verschillende stappen die je kunt doorlopen om je pc weer aan de praat te krijgen. In dit artikel helpen we je op weg. 

Heb je windows 10 in plaats van 11? Lees dan ons artikel windows 10 start nu op oplossingen.

 

Welke problemen kun je ervaren bij het opstarten 

Bij het updaten van Windows 10 naar Windows 11 wordt door gebruikers aangegeven dat de laptop niet meer goed wil opstarten. Het volgende kan gebeuren: 

 • De laptop wil helemaal niet opstarten en reageert niet op de aan/uit knop. Vaak gaat het lampje van de aan/uit knop dan ook niet branden.
 • De laptop start op, maar valt direct daarna weer uit. 
 • De laptop bevriest of crasht bij het opstarten. In dit geval krijg je een zwart of blauw scherm met foutmelding te zien of blijf je hangen bij het inlogscherm zonder dat je door kunt naar je eigen desktopomgeving. 

Per situatie geven we je verschillende stappen die je kunt doorlopen om te zorgen dan je laptop of computer weer werkt en je deze zo snel mogelijk weer in gebruik kunt nemen.  

 

Situatie 1: mijn laptop of computer reageert niet op de aan/uit knop 

Gaat het lampje van de aan/uit knop niet branden wanneer je deze indrukt? Of valt de laptop direct weer uit, nadat je deze hebt opgestart? Dan kun je meerdere dingen proberen om te zorgen dat de laptop weer aangaat.  

Controleer of de laptop of computer een volle accu of voldoende stroom heeft. In het geval van een laptop kan de accu leeg zijn en kun je deze simpelweg met de lader aansluiten op netstroom. Controleer in het geval van een vaste computer of alle kabels goed zijn aangesloten in de computer zelf en in het stopcontact.  

Een reset door de stroom een paar keer opnieuw aan te sluiten kan ook helpen. Als je zeker weet dat de laptop of computer uitstaat, kun je de stroomkabels een paar keer opnieuw in en uit het stopcontact halen. Een ander stopcontact kan soms ook een oplossing zijn.  

Gebruik je een ander scherm of externe monitor? Controleer dan of de monitor wel werkt. Het kan zijn dan de computer zelf aangaat, maar het scherm het niet doet. Ook hierbij kan het verwijderen en opnieuw aansluiten van de kabels een oplossing zijn. 

 

Situatie 2: mijn laptop of computer start wel op, maar valt meteen weer uit  

Ook in dit geval is het belangrijk om te controleren of de laptop voldoende accu heeft om aan te blijven staan. Daarnaast kan externe apparatuur ervoor zorgt dat Windows zichzelf uitschakelt. Het gaat dan bijvoorbeeld om apparatuur zoals een externe harde schijf, printer, scanner of webcam. Verwijder de externe apparatuur, behalve muis en toetsenbord, en probeer de laptop of computer opnieuw op te starten.  

Laptop kapot

Situatie 3: Windows 11 bevriest of crasht bij het opstarten 

Als Windows 11 bevriest of crasht bij het opstarten kan het zijn dan je blijft hangen op het inlogscherm of een blauw of zwart scherm te zien krijgt met een foutmelding. Er zijn verschillende oorzaken voor het bevriezen of crashen van Windows 11.  

 • Er zijn andere programma’s of applicaties actief op jouw laptop of computer die het volledig opstarten van Windows 11 onderbreken  
 • Bepaalde stuurprogramma’s of systeembestanden ontbreken of zijn beschadigd, waardoor ze niet werken  

Je hebt meerdere opties die je kunt proberen op het moment dat Windows 11 bevriest of crasht bij het opstarten. Je kunt Windows 11 het makkelijkst herstellen via de herstelomgeving We leggen je daarom eerst uit hoe je in deze omgeving terecht komt, daarna geven we verschillende opties om de pc opnieuw op te starten.  

 

De herstelomgeving van Windows 11 

Start de computer of laptop drie keer opnieuw op met de aan/uit knop. Over het algemeen kom je na drie keer opnieuw opstarten automatisch in de herstelomgeving van Windows. Bij sommige laptops of computers krijg je een ‘herstel usb-stick of disc’ meegeleverd die je in de computer of laptop kan pluggen. Ook hiermee kom je automatisch in de herstelomgeving. In de herstelomgeving kun je op verschillende manieren de computer herstarten. 

Optie 1: reset de computer 

Het gemakkelijkste is om de pc te resetten vanuit de herstelomgeving. Doorloop hiervoor de volgende stappen: 

 1. Geavanceerde opties 
 2. Problemen oplossen 
 3. Reset pc 

Je kunt kiezen of je alle bestanden wil bewaren of verwijderen. Wanneer er belangrijke bestanden op je computer staan, is het verstandiger om de bestanden te bewaren of terug te gaan naar een oudere back-up versie van de computer.  

 

Optie 2: verwijder Windows updates 

Het kan ook helpen om Windows 11 opnieuw te installeren en dus tijdelijk terug te gaan naar een oudere versie van het besturingssysteem. In dit geval kies je bij de geavanceerde opstartopties voor het verwijderen van updates.  

 1. Kies voor Problemen oplossen 
 2. Kies voor Geavanceerde opstartopties 
 3. Kies voor Verwijder updates 

 

Optie 3: kies voor systeemherstel 

Als je kiest voor de Geavanceerde opstartopties, kun je daarna ook kiezen voor systeemherstel. Hierbij kun je de computer opstarten naar de oorspronkelijke of laatste back-up status. De gegevens tussen de laatste back-up status en nu verlies je in dit geval wel.  

 1. Kies voor Problemen oplossen 
 2. Kies voor Geavanceerde opstartopties 
 3. Kies voor Systeemherstel 

 

Optie 4: automatische opstart reparatie 

Bij deze optie in de herstelomgeving probeert Windows zelf te achterhalen wat de reden is voor de crash van het systeem. Hierbij scant Windows bijvoorbeeld problemen met systeembestanden en stuurprogramma’s. Onderneem de volgende stappen: 

 1. Problemen oplossen  
 2. Geavanceerde opstartopties  
 3. Opstartherstel 

Laptop error

Optie 5: start Windows op in de veilige modus 

Je kunt Windows 11 ook opstarten in de veilige modus of ‘Safe Mode’. Hierin laadt Windows alleen de basisprogramma’s die nodig zijn om de laptop aan te maken. Je kunt dus gemakkelijk identificeren of er programma’s of applicaties zijn die Windows 11 onderbreken. Of als er bepaalde stuurprogramma’s nu niet aanstaan, maar wel essentieel zijn voor het herstarten van Windows 11. Het opstarten in de veilige modus is vooral handig als je geen gegevens wil verliezen. Klik op de volgende knoppen: 

 1. Problemen oplossen  
 2. Geavanceerde opstartopties  
 3. Opstart herstel 

In het scherm wat volgt, kun je door middel van cijfers één van de drie opties kiezen om Windows 11 in de veilige modus op te starten. Kies de optie die jouw voorkeur heeft. Bij alle opties kun je (een deel van de) programma’s of applicaties uitschakelen die ervoor zorgen dat Windows 11 niet opstart. Ook kun je ontbrekende stuurprogramma’s inschakelen of instaleren. Hierna zou Windows 11 weer moeten opstarten.  

 

Andere mogelijkheden om Windows 11 opnieuw op te starten 

Er zijn nog een aantal andere opties om Windows 11 opnieuw op te starten. Ook deze initieer je vanuit de herstelomgeving. Onder het kopje ‘de herstelomgeving van Windows 11’ leggen we uit hoe je hierin terecht komt. De drie opties die we hieronder toelichten zijn wat technischer. Met onderstaande uitleg kun je de stappen gemakkelijk doorlopen, maar bij twijfel raden we je aan om een technisch adviseur te raadplegen.  

 

Hoe werkt Command Prompt? 

In de herstelomgeving heb je de optie om een opdrachtprompt of ‘Command prompt’ uit te voeren. Als je voor deze optie kiest, krijg je een zwart scherm te zien, waarin je direct opdrachten kunt invoeren in het systeem. Afhankelijk van het probleem dat je hebt, kun je verschillende opdrachten invoeren.  

De meest voorkomende is het resetten van de Master Boot Record. In het volgende stuk leggen we je uit hoe je dit doet, maar eerst geven we hieronder aan hoe je veilig in de command prompt omgeving terecht komt.  

 1. Kies voor Problemen oplossen  
 2. Kies voor Geavanceerde opstartopties 
 3. Kies voor Command prompt of Opdrachtpromt. Nu opent het (zwarte) CMD scherm, waarin je de opdrachten kunt invoeren.  

 

Reset Master Boot Record 

De Master Boot Record (MBR) is een onderdeel van de computer dat beschadigd kan worden door onder andere virussen of malware. Je kunt de MBR resetten via command prompt. Zodra je het CMD scherm hebt geopend, kun je de volgende opdrachten invoeren: 

 1. bootrec /fixmbr 
 2. bootrec /fixboot 
 3. bootrec /rebuildcbd 
 4. bcdboot c:\Windows /s c:
  Let op, als jouw harddrive begint met een andere letter dan C, vervang dan de C voor de correcte letter in deze opdrachtomschrijving. 
 5. Druk nu op enter om de MBR te resetten.  

We bevelen aan om een virusscanner te installeren om je laptop of computer in het vervolg te beschermen tegen virussen en malware die de MBR kunnen beschadigen.  

 

Herstel beschadigde systeembestanden

Het kan dat Windows 11 niet wil opstarten, omdat bepaalde systeembestanden beschadigd zijn. Een scan op beschadigde systeembestanden kun je ook via de command prompt uitvoeren. De bestanden worden dan meteen hersteld. Type onderstaand commando in het CMD scherm en druk op enter.   

 1. sfc /scannow 
 2. Druk nu op enter om de scan en het herstel uit te voeren 

De computer geeft met een percentage aan in hoeverre de scan is uitgevoerd. Wacht tot deze voor de volledige 100% is afgerond.  

 

Controleer op beschadigde systeembestanden en fouten op de schijf 

Ten slotte kun je via command prompt de harde schijf scannen op fouten en deze herstellen. Dit doe je door onderstaand commando in te typen in het CMD scherm.  

 1. chkdsk n: /f /r 
 2. Druk nu op enter om de scan uit te voeren. De N in de opdracht staat voor de schijf die je controleert.  

 

Controleren van de harde schijf en het RAM-geheugen 

Eén laatste stap die je kunt nemen is het schoonmaken van de harde schijf en/of het RAM-geheugen van de pc. Hierbij maak je de computer open om deze hardware te verwijderen. Als je hier geen ervaring mee hebt, is het verstandig iemand anders in te schakelen. Als je het juiste gereedschap hebt om de laptop of computer open te maken, kun je het RAM-geheugen loskoppelen, voorzichtig schoonmaken en terugplaatsen. Hetzelfde proces volg je bij de harde schijf. Gebruik bij het schoonmaken een zachte doek en ieder geval geen scherpe voorwerpen of water.  

 

Samenvatting  

Er zijn meerdere dingen die je kunt proberen wanneer je laptop met Windows 11 crasht. We sommen ze hieronder nog even voor je op. In het geval dat de laptop of computer helemaal niet aangaat, is het belangrijk om stroomaansluitingen te controleren, externe apparatuur te verwijderen en te controleren of de monitor van de laptop nog werkt.  

Indien Windows 11 vastloopt bij het opstarten, dan kun je de laptop of computer drie keer aan- en uitzetten om in de herstelomgeving van Windows te komen. Hierna kun je gebruik maken van de volgende opties: 

 • De pc resetten 
 • De Windows update van de pc te verwijderen en opnieuw te installeren 
 • Het systeem van de pc herstellen en teruggaan naar de eerste versie of de meest recente back-up 
 • Windows opstarten in de veilige modus, zodat je kunt zien waar het probleem zit 
 • Gebruik maken van ‘command prompt’, waarbij je opdrachten in het CMD-scherm typt om verschillende onderdelen van de pc te herstellen.  
 • Maak het RAM geheugen en de harde schijf van de pc schoon 

Wanneer het gaat om de meer technische stappen, zoals het schoonmaken van de hardware of het gebruiken van command prompt, raden we in geval van twijfel altijd aan om een technisch adviseur in te schakelen.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten