3D-pen: wat is het en wat kan je er mee?

3d pen

In onze huidige maatschappij, is een leven zonder 3D-printen niet meer voor te stellen. Je komt de 3D techniek echt overal tegen. In je eigen tv, in de geneeskunde, in de bioscoop, in uitgaanscentra en zelfs in restaurants waar koks hun eigen eten printen. Maar, ondanks dat de apparaten zoveel worden gebruikt, zijn ze helaas nog steeds onbetaalbaar voor ons “gewone” mensen om te kunnen gebruiken in het dagelijks leven.

Toch is er ook een oplossing voor, namelijk een 3D-printer in zakformaat; de 3D-pen. Deze gadget wordt steeds populairder en heeft intussen al heel veel fans. Deze unieke pen gebruikt geen inkt, maar plastic om te tekenen in de lucht. Een 3D-pen is echt een geweldig cadeau-idee voor alle leeftijden waarmee je draadachtige kunstwerken kunt maken! Er zijn verschillende soorten 3D-pennen.  Ik vertel je in dit artikel meer over hoe het werkt en welke je het beste kunt kopen.

 

Wat is een 3D-pen precies?

Een 3D-pen kan je vergelijken met een gewone pen, maar is wel iets dikker. Het werkt als een soort lijmpistool, maar in plaats van inkt of lijm te gebruiken,  stop je een stukje speciaal plastic van ongeveer 3 mm in de pen. Dit heet een filament. Deze plastic draad smelt binnenin de pen en komt met een druk op de knop uit het mondstuk en hard onmiddellijk uit bij contact met lucht. Je kan dit plastic buigen in een vorm die je wilt! Zo creëer je, zonder lang wachten geweldige, driedimensionale vormen.

De 3Doodler wordt beschouwd als eerste 3D- printpen. Het idee hiervoor is ontstaan ​​uit frustratie door de twee uitvinders Peter Dilworth en Maxwell Bogue. Ze waren niet erg blij om na 14 uur printen met de 3d printer, te zien dat het werkstuk niet goed was omdat er een deel was overgeslagen. Dus begonnen ze de 3Doodler 3D-pen te ontwikkelen. Deze pen werd een enorm succes en zorgde er natuurlijk voor dat andere bedrijven het idee overnamen om hun eigen producten op de markt te brengen. De 3D-pen was toen geboren.

3d pen met vulling

Hoe werken 3D-pennen?

Een 3D-pen werkt eigenlijk heel eenvoudig. Het gebruikt warmte om een plastic draad ( filament) aan de binnenkant van de pen te laten smelten en door het mondstuk te duwen. Het gesmolten goedje komt er als een soort gesmolten draad uit en je kan er vervolgens verschillende vormen en patronen mee tekenen. Het plastic stolt meteen als het met lucht in aanraking komt waardoor het snel afkoelt en je ontwerp al snel vorm krijgt.

Zodra je de pen hebt aangezet, moet je even wachten tot er een zoemer klinkt of dat er een lampje gaat branden. Dit is het moment dat de pen de juiste temperatuur heeft bereikt om het plastic naar buiten te laten komen. Je drukt vervolgens op de knop en kan beginnen met tekenen in de lucht. Het plastic wordt meteen koud omdat het gelijk afkoelt wanneer het met lucht in aanraking komt. Hierdoor kan je het kunstwerk gemakkelijk vasthouden.

Een collega van mij in het onderwijsveld, legt in dit filmpje aan kinderen uit hoe de 3d pen werkt.

 

Hoe maak je de mooiste kunstwerken?

Een 3D-pen is voor iedereen leuk! Eigenlijk zou elk kind en elke volwassene een 3D-pen eens moeten proberen. Het werken met zo’n pen is namelijk creatief, ontspannend en ook nog eens heel apart om te doen. Je kan uit de vrije hand een ontwerp maken, maar je kan ook een sjabloon gebruiken. Die laatste laat je 3D tekenen op het platte vlak. Alsof je een kleurplaat inkleurt dus.

Zeker voor beginners is het starten met een sjabloon fijn omdat je dan leert hoe je de 3D-pen kan gebruiken. Op het internet zijn heel veel sjablonen te vinden om mee te starten. Je kan ze gratis downloaden of aanschaffen voor een klein bedrag. Sjablonen zijn een goede manier voor zowel volwassenen als kinderen om vertrouwen te krijgen in het gebruik van een 3D-pen.

Hieronder enkele sites waar je terecht kan voor sjablonen.

3D-pennen moet je wel echt leren gebruiken. Net als bij tekenen op papier, moet de vaardigheid worden geleerd.

 

Filamenten in verschillende kleuren

Een 3D-pen werkt niet zonder filamenten. Dit zijn plastic staven of strengen, die hetzelfde zijn als de materialen die worden gebruikt bij de 3D-printers. Deze gekleurde filamenten worden in de verwarmingskamer van de pen op temperatuur gebracht en vervolgens door een mechanisme naar de punt van de pen geduwd. De meeste pennen gebruiken ABS- en PLA-filamenten. Je hebt hier keuze uit verschillende kleuren en soorten zoals; mat, glanzend, glitter, fluorescerend. Mijn favoriet? De fluorescerende staaf. Die geeft in de avond ook nog eens een lichtgevend effect. Cool toch?Hieronder staan wat links van filamenten die aantrekkelijk zijn om aan te schaffen voor je 3D pen.

kinderen met een 3d pen

  1. 20 Kleuren Filament PLA 1.75MM
  1. 3D pen PLA filament – 120 meter (12 kleuren, elk 10m)
  1. 3d-pen navulling 3D-printpen 5 bundels filament

Is een 3D-pen veilig voor kinderen?

Als je een goede 3D-pen hebt aangeschaft met bescherming van de punt, dan is het gebruik veilig. Wel is het zeer belangrijk om te onthouden dat, jonge kinderen een pen altijd onder toezicht van een ouder iemand gebruiken. Dit in verband met het op temperatuur maken van het filament en het mogelijk heet worden van de punt van de pen. Kinderen moet worden geleerd dat ze deze punt niet aan moeten raken.

 

Conclusie;

De wereld van 3D-pennen is echt fascinerend. Het biedt een uitstekende manier om ervaring op te doen met het 3D-printen. Het is leuk speelgoed voor jong en oud en het kan zorgen voor een reeks expressieve mogelijkheden.

3D-pennen zijn niet duur en ook niet moeilijk om te gebruiken. Al heb je wel enige oefening nodig om de eerste ontwerpen goed te kunnen maken.

Ik hoop dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven in de wereld van de 3D-pen.

Ik wens je veel succes en een geslaagde 3D-tekening!

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten