8 oplossingen als je printer niet werkt (2023)

printer problemen oplossen

Een niet werkende printer kan een ontzettend vervelend probleem zijn. Je kan een printer voor verschillende omstandigheden nodig hebben en wanneer deze dan niet werkt is dat ontzettend vervelend. Helemaal wanneer je niet zoveel verstand hebt van printers en computers, kan het knap lastig zijn om direct het probleem te vinden en dit wellicht op te lossen. Toch zijn een hele hoop problemen van de printer vrij gemakkelijk op te lossen waardoor je dit dan ook prima zelf kan.

Printer problemen

Er kunnen verschillende problemen zich voordoen bij de printer. Dit kan zijn van een cartridge die leeg is tot een technisch probleem die wat lastiger op te lossen is, maar in de meeste gevallen kan het maar zo zijn dat het probleem mee valt en dat deze best op te lossen is. Een volgend probleem is natuurlijk dat er ontzettend veel verschillende printers zijn en dat deze nou eenmaal niet allemaal op precies dezelfde wijze werken. Het kan dan zijn dat verschillende printers ook een verschillende aanpak nodig hebben. Toch kan het soms alsnog zo zijn dat het probleem te groot is om zelf op te lossen en dat je hiervoor alsnog hulp moet inschakelen.

Veelvoorkomende printer problemen en hoe je deze het beste kan oplossen

Laten we een kijkje nemen bij een aantal van de mees voorkomende problemen en eventuele oplossingen die passen bij deze problemen.

De printer doet niets of maakt geen verbinding met de computer

Een van de meest voorkomende problemen is dat de printer niet reageert of soms geen eens verbinding kan maken met de computer. Dit kan zich op verschillende manieren voordoen. Je kan bijvoorbeeld merken dat er een foutmelding komt wanneer je wil printen die aangeeft dat de computer geen verbinding kan krijgen met de printer of dat deze niet reageert. Belangrijke stappen die je dan kan ondernemen zijn het controleren van de verbinding.

Is de Wi-Fi bijvoorbeeld ingeschakeld op beide apparaten of is de printer met een andere manier verbonden? Een printer heeft een driver nodig op de computer om te werken. Staat deze op de computer geïnstalleerd of is er wellicht een update? Je kan de verbinding testen door te kijken of de printer online is op de computer. Vervolgens kun je kijken via de site van de printer of er een geüpdatet versie is van de driver en deze vervolgens installeren. Mocht hij het dan nog niet doen dan kun je beter contact opnemen met de fabrikant van de printer.

printer inkt op
De printer geeft aan dat mijn inkt bijna op is

Een groot gedeelte van de printers geeft een melding wanneer de inkt bijna op is. Het kan zijn dat de printer dit aangeeft op het moment dat er nog voldoende inkt aanwezig is om af te drukken. Deze melding komt puur omdat de inkt in de cartridge een bepaald niveau heeft gehaald. Per printer kan dit niveau verschillen en kan het dus zijn dat er nog heel veel zin zit of een klein beetje. De printer geeft in de meeste gevallen ook aan hoeveel inkt er nog in zit door bijvoorbeeld een balk te laten zien welke halfleeg of voor driekwart leeg is. De inkt hoeft pas vervangen te worden wanneer deze helemaal leeg is en je kan dus gewoon printen ondanks deze melding van de printer. Mocht je nou honderden pagina’s moeten printen dan kun je wellicht beter eerst de inkt verwisselen omdat de kwaliteit van de afdruk wel achteruit kan gaan naarmate de cartridge leeg gaat.

De printer geeft aan dat mijn cartridge leeg is

Wanneer de printer aangeeft dat je een lege cartridge hebt, wordt het tijd om deze te vervangen. Mocht het nou zo zijn dat er gewoon nog inkt in de cartridge aanwezig is, kan dit een foute schatting van de printer zijn. De cartridge heeft in de meeste gevallen een blokje welke aangeeft aan de printer of de cartridge leeg is of niet. Je kan deze met een stift helemaal invullen zodat de printer de melding alsnog krijgt dat er voldoende inkt is. Hij zal dan gewoon afdrukken ondanks dat de cartridge deze melding geeft.

Ik kan niet afdrukken vanaf mijn mobiel of tablet

De meeste nieuwe printers maken gebruik van Wi-Fi en wanneer je dan een mobiel apparaat hebt wat ook op Wi-Fi werkt, kun je deze dus gebruiken om af te drukken. In sommige gevallen werkt dit niet goed. Het is allereerst belangrijk om te kijken of alle apparaten op hetzelfde netwerk zitten en dus niet verbonden zijn met mobiele data of een andere wifiverbinding. Vervolgens heeft een printer vaak een driver nodig. Dit is op een computer het geval namelijk, maar bij een mobiele telefoon niet altijd. Wanneer je bijvoorbeeld een iPhone hebt, gaat dit automatisch door AirPrint. Wanneer je een toestel met Android of Windows hebt, kan het per printer verschillen of je een app nodig hebt of niet.

Je kan het beste kijken via de gebruiksaanwijzingen van de printer om te zien welke app je eventueel nodig hebt. Wanneer je alles geïnstalleerd hebt en doet zoals de instructies dan zou de printer gewoon moeten werken via het mobiele apparaat. Wanneer dat niet het geval is, kun je het beste contact opnemen met de fabrikant van de printer.

printer mobiel

Trage verbinding via de Wi-Fi

Je wilt graag iets uitprinten via de Wi-Fi maar deze is ontzettend traag. Hij doet soms wel een aantal minuten over een pagina. Je kan er dan voor kiezen om de printer in een stopcontact te plaatsen welke dichte bij de router is. Hierdoor hoeft de Wi-Fi een veel kortere weg af te leggen en is de printer dus veel sneller.

Troubleshooting tips for WiFi printer issues

Slechte kwaliteit van de afdruk

Er zijn verschillende problemen waardoor de kwaliteit van je afdruk een stuk minder kan zijn. Allereerst is het belangrijk om te controleren welke instellingen je op de computer gebruikt om af te drukken. Je kan hier namelijk vaak de kwaliteit van de afdruk instellen. In sommige gevallen hoeft de kwaliteit niet hoog te zijn en kan deze dus omlaag zodat de printer wat sneller gaat. Mocht je de kwaliteit omhoog willen dan kan dat dus via de instellingen. Is het zo dat de kwaliteit hoog staat, maar dat de printer alsnog geen goede kwaliteit afdrukt, dan is er iets anders aan de hand. Het kan namelijk ook aan de toner of de inktcartridges liggen.

Je kan deze verwijderen uit de printer en even goed schudden. Mocht dit nog niet helpen dan kan het zijn dat de cartridge bijna leeg is. In de meeste gevallen krijg je hier een melding van, maar wanneer dat niet het geval is geweest ligt de fout dus bij de melding en niet bij de kwaliteit. Je kan dan het beste een nieuwe cartridge in de printer doen. Wanneer je een inkjet printer hebt, is het mogelijk om het mondstuk uit de printer te halen en deze schoon te maken.

Wat het mondstuk precies is, kun je natuurlijk vinden in de gebruiksaanwijzingen van de printer. Je kan dit natuurlijk ook omdraaien. Wanneer je steeds veel pagina’s moet printen en het echt niet uitmaakt welke kwaliteit deze hebben dan kun je ervoor kiezen om de kwaliteit juist naar beneden te zetten. Inkt voor de printer kan vrij prijzig zijn en je wil dan natuurlijk geld kunnen besparen wanneer dit mogelijk is. Hier is nog verdere informatie te vinden.

Het papier loopt vast

Wanneer papier door de printer wordt gehaald, kan dit in sommige gevallen vast komen te zitten. Je kan dan vaak een klep van de printer openen om vervolgens het papier eruit te halen en opnieuw te beginnen. Wanneer dit blijft gebeuren kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Allereerst kan het te maken hebben met de uitlijning van het papier. Het papier moet namelijk op een rechte manier de printer ingaan omdat wanneer deze scheef gaat het papier vast kan komen te zitten omdat het moet vouwen of kreuken.

Zorg er dus voor dat het papier recht de printer ingaat. Ook is het belangrijk om de papierlade niet helemaal vol te doen. De printer pakt dan in sommige gevallen te veel papier en loopt hierdoor vast. Als laatste kan het zijn dat het papier niet geschikt is. Kijk in de handleiding welk papier de printer allemaal aan kan en neem dit papier dan ook. Ander papier kan de printer niet aan waardoor deze ook zal vastlopen. Mocht het papier blijven vastlopen ondanks al deze tips dan is er wellicht een ander probleem met de printer. Je kan dan het beste contact opnemen met de klantenservice.

problemen scanner

De scanner werkt niet

Een printer beschikt in sommige gevallen ook over een scanner. Deze scanner is erg handig, maar kan er ook mee stoppen. In de meeste gevallen ligt het dan aan de driver. Het is belangrijk om de driver, net als bij de printer, up to date te houden en wanneer je naar de website van de printer gaat, kun je zien welke driver de nieuwste is en deze direct installeren. Mocht dit niet voldoende zijn om de scanner weer te laten werken dan is het ook in dit geval handig om even contact op te nemen met de leverancier van de printer.

Tot slot

Een printer is een apparaat waar veel problemen kunnen voorkomen en gelukkig zijn deze in de meeste gevallen prima op te lossen, maar in de gevallen waar dit niet het geval is, is het altijd slim om even contact op te nemen met de maker van de printer. Wanneer je met de printer bezig gaat, kun je het soms ook alleen maar erger maken wanneer je niet de vereiste kennis van het apparaat hebt. Het kan namelijk best zo zijn dat je een printer hebt met een fabrieksfoutje of een ander probleem. De leverancier van de printer kan je er dan bij helpen om de printer te laten repareren of hiervoor een nieuwe printer te laten komen. In dit geval is het namelijk vaak niet mogelijk om dit zelf op te lossen.

How to Fix Print & Scan issues caused by Windows 10 upgrade

Stuur dit artikel door:

43 reacties

 1. Hey, super bedankt voor dit artikel! Ik had al een week problemen met mijn printer. De kwaliteit van de geprinte pagina’s waren erg slecht terwijl ik op de computer de hoogste stand had geselecteerd. Ik heb de cartridge er uit gehaald en even goed geschud, daarna weer terug gestopt. Nu print de printer wel met mooie kwaliteit!

 2. Bedankt voor dit artikel. Helaas krijg ik mijn draadloze HP printer sinds de laatste IOS-update 14.4 niet meer asn het printen… Ik zit met telefoon op hetzelfde netwerk en het testrapport Draadloos Netwerk zegt: Gefeliciteerd! Uw draadloze printer is correct ingesteld. Als ik via HP app wil printen krijg ik melding “Geen AirPrint Printers gevonden” of “HP printer is offline” terwijl hij asn staat en wifi lampje blauw brandt. Suggesties?

  1. Hi Petra,

   Misschien is het een idee om het netwerk van de printer te halen en de printer opnieuw een connectie te laten maken? Gebruikt je printer ook de WPS-functie?

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

   1. ik heb een storing melding op mijn Canon pixma 495.
    op het bediening paneel blijft continu E,1,6 en het B teken knipperen.
    ik wil hem daarom resetten maar weet niet goed hoe.
    kan iemand me daar uitleg over geven.
    bedankt.

    1. Hi Theo,

     Je kunt het beste de rode knop (rode driehoek in een rode cirkel) ongeveer 5 seconde ingedrukt houden om de printer te resetten. Ik hoor graag of de error daarmee verholpen is.

 3. Hallo, zeg ik heb canon printer, terwijl de inktpatronen vol zijn trekt deze wel het papier er doorheen maar print niet. Ik hoor wel de printer tijdens het printen wat ik dan denk heen en weer gaan. Maar er komt een blanco pagina uit…?
  Ook loopt het papier regelmatig vast in de printer.
  Dan een keer na de inktpatronen opnieuw eruit te hebben gehaald en weer teruggeplaatst te hebben print deze wel weer. Meestal tot de andere dag en begint het weer opnieuw in bijna dezelfde volgorde, wat zou het probleem kunnen wezen?

  Mvg, Bert Remkes

 4. Bedankt voor dit artikel. Ik zocht een oplossing voor mijn probleem, maar helaas nog geen antwoord gevonden. Wanneer ik een liggend document in Word via mijn laptop doorstuur naar de printer (Brother DCP – J4120DW) komt dit er staand uit en is de tekst verkleind tot de helft van de pagina.
  MVG
  SANDRA

  1. He dat is grappig, ik heb dezelfde printer, en hetzelfde probleem. Heb jij er al antwoord op gekregen? Zo ja, dan hoor ik graag!

 5. Ik heb een Canon printer en dito inkt cartridge…
  Van de een op de andere dag krijg ik ineens een melding dat de cartridge niet herkend word??
  Hoe kan dat nu??
  Mvgr:
  Alida

  1. Hi Anneke,

   Als je op printen drukt krijg je als het goed is eerst een scherm te zien waar je ook instellingen of printer instellingen kan selecteren.Daar staat waarschijnlijk een veld met een bepaald percentage. Dat je groter of kleiner kan maken. Hoe groter de waarde is die je invult des te groter ook de print wordt. Ik hoor het graag of het is gelukt.

  1. De startknop doet het niet meer. Ik kan mijn printer niet meer aan zetten. Wat zou het probleem kunnen zijn.

 6. Ik heb een hoop printer. Heb net mij. Inktpatronen gewisseld nu print ie niet meer omdat de slee met inktpatronen niet meer heen en weer gaat. Help

  1. Heb je al geprobeerd om via het menu van de printer de koppen te reinigen? Dan zou de slede weer moeten reageren. Welk model printer heb je?

 7. Beste, Ik heb een epson et2027 smarttank en ik heb de gewone inkt met sublimatie inkt (geschikt voor epson) vervangen. In het begin kon ik een paar pagina’s printen maar daarna kreeg ik enkel lege pagina’s.. spijtig genoeg blijven de inktcartridge leeg mijn vraag is wat zou er aan de hand zou kunnen zijn. Ik heb geprobeerd te laten reinigen via de printersoftware. Maar dat heeft niet geholpen. Het lijkt alsof de inkt in de tank niet opgezogen wordt naar de cartridge. Heb van alles geprobeerd zonder enige succes. Mijn printer is ongeveer 2maanden oud. Iemand tips voor mij aub. Alvast bedankt

  1. Hi Youssef,

   Als ik het goed begrijp heb je inktcartridges van een derde partij gebruikt? In dat geval adviseren we om deze te vervangen voor de originele cartridges. Die zijn wellicht iets duurder, maar dan weet je zeker dat de inkt correct wordt verwerkt. Helaas is het zo dat inktcartridges van bepaalde derde partijen minder goed of helemaal niet functioneren.

 8. Hallo, als ik m’n foto’s wil afdrukken van afgelopen week die ik gemaakt heb met m’n mobiel, krijg ik op het display scherm van mijn printer een melding van ” foto beschadigd kan niet afdrukken” , terwijl ik de foto’s van bijvoorbeeld 2 wk geleden wel kan afdrukken.
  Snap hier niks van. Ik heb een HP envy 5640 printer. Alles al geprobeerd, niks helpt.
  Zelf ga ik denken dat het misschien aan m’n mobiel ligt, ik heb de Samsung S10.

  Mvgr Wil.

  1. Hi Wil,

   En zijn de foto’s in de afgelopen week op precies dezelfde wijze gemaakt als daarvoor? En heb je wellicht een software update op de telefoon geïnstalleerd of een instelling in de telefoon gewijzigd?

   1. Hallo Paul, de foto’s zijn precies op dezelfde wijze gemaakt. De laatste update was 6 juli, uit m’n eigen heb ik geen update uitgevoerd. Alle instellingen op m’n mobiel nagekeken maar alles staat goed. Ik ben dagelijks aan het uitzoeken hoe dit kan, maar nu merk ik, als ik de printer reset, dan pakt ie wel 1 foto, zelfs van de laatste week, en daarna weer geen foto. Als ik rechtstreeks via “galerij” een foto afdruk, print ie 1x de foto uit, en daarna ook weer niet. Printer ook helemaal schoongemaakt. Ik snap er totaal niks van, echt maar ook echt alles uitgezocht ppffff.
    Ik heb zelfs gisteren een nieuwe foto gemaakt, en hij printe hem 1x uit, dacht dat hij het nu wel deed, maar tijdens het printen stond er wel in het display weer dat de foto beschadigd is . Nu doet ie weer niks!

    1. Ik ben er even ingedoken en ik kan niet echt een heel goed en uitsluitend antwoord geven. Ik heb wel ontdekt dat het tegenwoordig noodzakelijk is om vanuit de printer een verbinding te maken via HP Connected. Gebruikt u dat al? Anders is het misschien een optie om een nieuwe verbinding op te zetten en HP Connected te gebruiken.

     1. Hallo, bedankt voor Uw bericht. Ik gebruik al jaren de app “HP Smart”. Dat ging tot nu toe prima.
      Heb hem ook al eens opnieuw geïnstalleerd, maar helpt dus ook niet.
      Mja, ik blijf verder zoeken naar het probleem. In ieder geval bedankt voor de genomen moeite.
      Gr.

     2. Hallo,
      Ik wil toch nog even wat vragen .
      U had het over HP connected, betekent dit dat dit de app van HP is, of iets anders?
      Want als ik dit invoer kom ik steeds uit op de app van HP. En die heb ik al heel lang geïnstalleerd.

      Gr.

     3. Hi Wil,

      Het klopt inderdaad dat het de app van HP is. Als deze al geïnstalleerd is, dan zit daar het probleem niet. Ik duik er nog even verder in om te kijken of er nog een andere passende oplossing voor handen is.

 9. Helaas staat mijn vraag er niet bij en is ook onvindbaar , de printer heeft zich uitgezet en gaat met geen mogelijkheid meer aan, alles blijft stil en donker, hij heeft het altijd goed gedaan en nooit een probleem mee gehad, is hier een oplossing voor want zolang hij uit staat , kan ik niks doen of proberen.
  Vriendelijke groet
  Saskia Huis

  1. Hi Saskia,

   Op basis van je verhaal denk ik dat de printer is overleden en dat je een nieuwe printer moet aanschaffen. Als je tenminste geen garantie meer hebt.

 10. Goedemiddag,

  De printer geeft aan dat ik ze moet verwisselen en print niet meer. Toch geeft mijn printer zelf aan dat de cartridges nog voor 40% vol zijn. Terwijl zowel zwart als kleur nog prima van kwaliteit is. Maar printen doet hij niet. Wat ik ook probeer. Dit is een grote ergernis en erg slecht voor het milieu. Ik zou graag zelf willen beslissen wanneer ik de cartridges verwissel.
  Mijn printer is een HP color MFP 179 fnw.

  Groet Henny.

 11. ik heb mijn PIXMA CANON printer sedert juni2021
  Plots wil hij niet meer afdrukken!
  Hij toont een foutmelding, geeft bij het printcommando een klik en stopt!
  Wat moet ik doen?
  Naar het schijnt is het net als er iets hapert, maar weet niet hoe ik het bovenste dekglas moet ver-
  wijderen!
  Er zitten 2 nieuw inktpatronen in , HET PROBLEEM IS DAN BEGONNEN!
  1/ XL545 ZWART
  2/ XL546 KLEUR

  1. Op zich hoef je het dekglas niet te verwijderen om bij de cartridges te komen. Ik zou deze verwijderen en opnieuw plaatsen en goed aandrukken. Wellicht zit hier het probleem? Gebruik je ook de officiële cartridges of gebruik je ze van een ander merk?

 12. Wij hebben een oude OKI 6667 op kantoor en nog meer dan 2000€ aan toners en drums op voorraad.
  De printer gaat aan maar maakt een zeurend geluid, alsof hij buiten adem is en stopt dan.
  Is het mogelijk om deze nog te herstellen zodat de oude voorraad nog gebruikt kan worden?

  Sara
  Office manager

 13. Dag Paul, je bent mijn laatstse redmiddel. Ik zette vandaag mijn Canon Pixma MX940 aan, maar hij ging ook direct weer uit. En nu blijft ie zichzelf steeds opnieuw opstarten. En weer uitschakelen. En weer opstarten. Op het display staat enkel het woord Canon. Heel even verscheen iets over een kopiemelding, maar geeenknop reageerde. De computer kan uberhaupt geen connectie krijgen, dus dat schiet niets op en herinstalleren heeft ook geen zin denk ik dus. Ik heb me suf gezocht op internet, al allerlei resetdingen geprobeerd. Al zes keer stroom eraf en er weer op. Hielp allemaal niet. Ik heb het flauwe vermoeden dat mijn kleindochter ergens op heeft gedrukt en misschien een instelling heeft getriggerd, maar geen idee hoe en wat… Hopelijk kom dit je bekend voor!

  1. Hoi Rianne,

   Het klinkt alsof de printer een beetje in de war is. Ik heb ook gezocht naar oplossingen, maar het probleem komt eigenlijk niet voor. Ik heb het zelf ook nog niet eerder meegemaakt met een Canon printer. Heb je wel de hard reset geprobeerd? Ik denk haast van wel, maar voor de zekerheid zal ik even de procedure hiervoor neerzetten;

   1) Houd de Stop/Cancel-knop vast.
   2) Druk nu ook op de knop voor kleurenkopie.
   3) Houd de knoppen 5 seconden vast.
   4) Laat nu eerst de knop voor de kleurenkopie los en daarna de Stop/Cancel-knop.
   5) De printer reset zichzelf en start opnieuw op. Zo niet, voer dan de stappen 1 t/m 5 nogmaals uit.
   6) Als de printer opnieuw wil kalibreren, druk dan op OK en voer de kalibratie uit.

   Als de harde reset niet werkt of het probleem niet oplost vrees ik dat er een technische dienst aan te pas moet komen. Gelukkig heeft Canon een goede service op dat gebied, maar het probleem is dat je de printer waarschijnlijk dan wel 10 tot 15 werkdagen niet kunt gebruiken.

   1. Dank je wel Paul. Ik heb het voor de zekerheid nog eens geprobeerd ;-), maar geen resultaat helaas. De printer is vijf jaar oud en nhiet schreeuwend duur. Ik schaf zijn opvolger aan!

 14. Ik heb net hetzelfde probleem met mijn Canon MX495. Valt steeds opnieuw uit. Ik denk dat hij waarschijnlijk ook aan vervanging toe is.

 15. heb van alles geprobeerd niets lukt stekker er uit opnieuw sterker er in verbinding met computer via een kabel fouten niets anders dan fouten van geen printer gevonden tot printer niet aangesloten op netwerk. ook communicatie met geselecteerdfe product is niet geslaagd heb geprobeerd om 1 verbinding met usb dat lukte niet dan naar verbinding bekabeld en dus ook niets

 16. Wilde de printer van offline (met snoer) naar online (draadloos) zetten. Canon Pixma TS3150 . App gedownload , duurde ontzettend lang, maar toen niks meer. Dan maar stekkertje er terug in. Helemaal niks. Heb de app weer verwijderd, weet ’t niet meer. Ben eerlijk gezegd ook beetje digibeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten