8 oplossingen als je printer niet werkt (2021)


printer problemen oplossen

Een niet werkende printer kan een ontzettend vervelend probleem zijn. Je kan een printer voor verschillende omstandigheden nodig hebben en wanneer deze dan niet werkt is dat ontzettend vervelend. Helemaal wanneer je niet zoveel verstand hebt van printers en computers, kan het knap lastig zijn om direct het probleem te vinden en dit wellicht op te lossen. Toch zijn een hele hoop problemen van de printer vrij gemakkelijk op te lossen waardoor je dit dan ook prima zelf kan.

Printer problemen

Er kunnen verschillende problemen zich voordoen bij de printer. Dit kan zijn van een cartridge die leeg is tot een technisch probleem die wat lastiger op te lossen is, maar in de meeste gevallen kan het maar zo zijn dat het probleem mee valt en dat deze best op te lossen is. Een volgend probleem is natuurlijk dat er ontzettend veel verschillende printers zijn en dat deze nou eenmaal niet allemaal op precies dezelfde wijze werken. Het kan dan zijn dat verschillende printers ook een verschillende aanpak nodig hebben. Toch kan het soms alsnog zo zijn dat het probleem te groot is om zelf op te lossen en dat je hiervoor alsnog hulp moet inschakelen.

Veelvoorkomende printer problemen en hoe je deze het beste kan oplossen

Laten we een kijkje nemen bij een aantal van de mees voorkomende problemen en eventuele oplossingen die passen bij deze problemen.

De printer doet niets of maakt geen verbinding met de computer

Een van de meest voorkomende problemen is dat de printer niet reageert of soms geen eens verbinding kan maken met de computer. Dit kan zich op verschillende manieren voordoen. Je kan bijvoorbeeld merken dat er een foutmelding komt wanneer je wil printen die aangeeft dat de computer geen verbinding kan krijgen met de printer of dat deze niet reageert. Belangrijke stappen die je dan kan ondernemen zijn het controleren van de verbinding.

Is de Wi-Fi bijvoorbeeld ingeschakeld op beide apparaten of is de printer met een andere manier verbonden? Een printer heeft een driver nodig op de computer om te werken. Staat deze op de computer geïnstalleerd of is er wellicht een update? Je kan de verbinding testen door te kijken of de printer online is op de computer. Vervolgens kun je kijken via de site van de printer of er een geüpdatet versie is van de driver en deze vervolgens installeren. Mocht hij het dan nog niet doen dan kun je beter contact opnemen met de fabrikant van de printer.

printer inkt op
De printer geeft aan dat mijn inkt bijna op is

Een groot gedeelte van de printers geeft een melding wanneer de inkt bijna op is. Het kan zijn dat de printer dit aangeeft op het moment dat er nog voldoende inkt aanwezig is om af te drukken. Deze melding komt puur omdat de inkt in de cartridge een bepaald niveau heeft gehaald. Per printer kan dit niveau verschillen en kan het dus zijn dat er nog heel veel zin zit of een klein beetje. De printer geeft in de meeste gevallen ook aan hoeveel inkt er nog in zit door bijvoorbeeld een balk te laten zien welke halfleeg of voor driekwart leeg is. De inkt hoeft pas vervangen te worden wanneer deze helemaal leeg is en je kan dus gewoon printen ondanks deze melding van de printer. Mocht je nou honderden pagina’s moeten printen dan kun je wellicht beter eerst de inkt verwisselen omdat de kwaliteit van de afdruk wel achteruit kan gaan naarmate de cartridge leeg gaat.

De printer geeft aan dat mijn cartridge leeg is

Wanneer de printer aangeeft dat je een lege cartridge hebt, wordt het tijd om deze te vervangen. Mocht het nou zo zijn dat er gewoon nog inkt in de cartridge aanwezig is, kan dit een foute schatting van de printer zijn. De cartridge heeft in de meeste gevallen een blokje welke aangeeft aan de printer of de cartridge leeg is of niet. Je kan deze met een stift helemaal invullen zodat de printer de melding alsnog krijgt dat er voldoende inkt is. Hij zal dan gewoon afdrukken ondanks dat de cartridge deze melding geeft.

Ik kan niet afdrukken vanaf mijn mobiel of tablet

De meeste nieuwe printers maken gebruik van Wi-Fi en wanneer je dan een mobiel apparaat hebt wat ook op Wi-Fi werkt, kun je deze dus gebruiken om af te drukken. In sommige gevallen werkt dit niet goed. Het is allereerst belangrijk om te kijken of alle apparaten op hetzelfde netwerk zitten en dus niet verbonden zijn met mobiele data of een andere wifiverbinding. Vervolgens heeft een printer vaak een driver nodig. Dit is op een computer het geval namelijk, maar bij een mobiele telefoon niet altijd. Wanneer je bijvoorbeeld een iPhone hebt, gaat dit automatisch door AirPrint. Wanneer je een toestel met Android of Windows hebt, kan het per printer verschillen of je een app nodig hebt of niet.

Je kan het beste kijken via de gebruiksaanwijzingen van de printer om te zien welke app je eventueel nodig hebt. Wanneer je alles geïnstalleerd hebt en doet zoals de instructies dan zou de printer gewoon moeten werken via het mobiele apparaat. Wanneer dat niet het geval is, kun je het beste contact opnemen met de fabrikant van de printer.

printer mobiel

Trage verbinding via de Wi-Fi

Je wilt graag iets uitprinten via de Wi-Fi maar deze is ontzettend traag. Hij doet soms wel een aantal minuten over een pagina. Je kan er dan voor kiezen om de printer in een stopcontact te plaatsen welke dichte bij de router is. Hierdoor hoeft de Wi-Fi een veel kortere weg af te leggen en is de printer dus veel sneller.

Troubleshooting tips for WiFi printer issues

Slechte kwaliteit van de afdruk

Er zijn verschillende problemen waardoor de kwaliteit van je afdruk een stuk minder kan zijn. Allereerst is het belangrijk om te controleren welke instellingen je op de computer gebruikt om af te drukken. Je kan hier namelijk vaak de kwaliteit van de afdruk instellen. In sommige gevallen hoeft de kwaliteit niet hoog te zijn en kan deze dus omlaag zodat de printer wat sneller gaat. Mocht je de kwaliteit omhoog willen dan kan dat dus via de instellingen. Is het zo dat de kwaliteit hoog staat, maar dat de printer alsnog geen goede kwaliteit afdrukt, dan is er iets anders aan de hand. Het kan namelijk ook aan de toner of de inktcartridges liggen.

Je kan deze verwijderen uit de printer en even goed schudden. Mocht dit nog niet helpen dan kan het zijn dat de cartridge bijna leeg is. In de meeste gevallen krijg je hier een melding van, maar wanneer dat niet het geval is geweest ligt de fout dus bij de melding en niet bij de kwaliteit. Je kan dan het beste een nieuwe cartridge in de printer doen. Wanneer je een inkjet printer hebt, is het mogelijk om het mondstuk uit de printer te halen en deze schoon te maken.

Wat het mondstuk precies is, kun je natuurlijk vinden in de gebruiksaanwijzingen van de printer. Je kan dit natuurlijk ook omdraaien. Wanneer je steeds veel pagina’s moet printen en het echt niet uitmaakt welke kwaliteit deze hebben dan kun je ervoor kiezen om de kwaliteit juist naar beneden te zetten. Inkt voor de printer kan vrij prijzig zijn en je wil dan natuurlijk geld kunnen besparen wanneer dit mogelijk is. Hier is nog verdere informatie te vinden.

Het papier loopt vast

Wanneer papier door de printer wordt gehaald, kan dit in sommige gevallen vast komen te zitten. Je kan dan vaak een klep van de printer openen om vervolgens het papier eruit te halen en opnieuw te beginnen. Wanneer dit blijft gebeuren kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Allereerst kan het te maken hebben met de uitlijning van het papier. Het papier moet namelijk op een rechte manier de printer ingaan omdat wanneer deze scheef gaat het papier vast kan komen te zitten omdat het moet vouwen of kreuken.

Zorg er dus voor dat het papier recht de printer ingaat. Ook is het belangrijk om de papierlade niet helemaal vol te doen. De printer pakt dan in sommige gevallen te veel papier en loopt hierdoor vast. Als laatste kan het zijn dat het papier niet geschikt is. Kijk in de handleiding welk papier de printer allemaal aan kan en neem dit papier dan ook. Ander papier kan de printer niet aan waardoor deze ook zal vastlopen. Mocht het papier blijven vastlopen ondanks al deze tips dan is er wellicht een ander probleem met de printer. Je kan dan het beste contact opnemen met de klantenservice.

problemen scanner

De scanner werkt niet

Een printer beschikt in sommige gevallen ook over een scanner. Deze scanner is erg handig, maar kan er ook mee stoppen. In de meeste gevallen ligt het dan aan de driver. Het is belangrijk om de driver, net als bij de printer, up to date te houden en wanneer je naar de website van de printer gaat, kun je zien welke driver de nieuwste is en deze direct installeren. Mocht dit niet voldoende zijn om de scanner weer te laten werken dan is het ook in dit geval handig om even contact op te nemen met de leverancier van de printer.

Tot slot

Een printer is een apparaat waar veel problemen kunnen voorkomen en gelukkig zijn deze in de meeste gevallen prima op te lossen, maar in de gevallen waar dit niet het geval is, is het altijd slim om even contact op te nemen met de maker van de printer. Wanneer je met de printer bezig gaat, kun je het soms ook alleen maar erger maken wanneer je niet de vereiste kennis van het apparaat hebt. Het kan namelijk best zo zijn dat je een printer hebt met een fabrieksfoutje of een ander probleem. De leverancier van de printer kan je er dan bij helpen om de printer te laten repareren of hiervoor een nieuwe printer te laten komen. In dit geval is het namelijk vaak niet mogelijk om dit zelf op te lossen.

How to Fix Print & Scan issues caused by Windows 10 upgrade

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 80 Average: 4.4]
Delen
 •  
 •  
 •  
 • 55
 • 20
 •  
 •  
 •  
  75
  Shares
 •  
  76
  Shares
 •  
 •  
 •  
 • 56
 • 20
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

3 reacties op dit artikel.

 • Avatar Peter schreef:

  Hey, super bedankt voor dit artikel! Ik had al een week problemen met mijn printer. De kwaliteit van de geprinte pagina’s waren erg slecht terwijl ik op de computer de hoogste stand had geselecteerd. Ik heb de cartridge er uit gehaald en even goed geschud, daarna weer terug gestopt. Nu print de printer wel met mooie kwaliteit!

 • Avatar Petra schreef:

  Bedankt voor dit artikel. Helaas krijg ik mijn draadloze HP printer sinds de laatste IOS-update 14.4 niet meer asn het printen… Ik zit met telefoon op hetzelfde netwerk en het testrapport Draadloos Netwerk zegt: Gefeliciteerd! Uw draadloze printer is correct ingesteld. Als ik via HP app wil printen krijg ik melding “Geen AirPrint Printers gevonden” of “HP printer is offline” terwijl hij asn staat en wifi lampje blauw brandt. Suggesties?

  • Avatar Paul Hauer schreef:

   Hi Petra,

   Misschien is het een idee om het netwerk van de printer te halen en de printer opnieuw een connectie te laten maken? Gebruikt je printer ook de WPS-functie?

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *