Harde schijf werkt niet: 7 oplossingen

Hardeschijf ssd problemen oplossen extern

Schijfproblemen zijn een van de meest voorkomende fouten in een Windows pc of een Mac. Daarom is de harde schijf van je systeem zeker een van de belangrijkste onderdelen die je moet controleren om te zorgen dat deze goed werkt. In het geval dat het beschadigd of defect is, kan dit de volledige werking van je computer beïnvloeden en verschillende andere problemen op je computer veroorzaken. Een defect van de harde schijf kan te wijten zijn aan opeenhoping van slechte sectoren gedurende een lange periode. Het kan plotseling crashen en nog grotere problemen veroorzaken. Er zijn veel mogelijke redenen waarom de externe harde schijf niet reageert.

Ten eerste kan de externe harde schijf worden beschadigd door een virus of een ander kwaadaardig programma dat je per ongeluk hebt geïnstalleerd. Een externe harde schijf kan ook eenvoudig mechanische schade aan de componenten opgelopen hebben. Er kunnen slechte sectoren zijn waardoor een schijf kan uitvallen. Hoogstwaarschijnlijk heeft je computer verouderde of beschadigde stuurprogramma’s die kunnen leiden tot schade aan de externe harde schijf. Dit zijn de meest voorkomende redenen. Er zijn veel symptomen die je kunnen helpen bij het detecteren van fouten op de harde schijf en ook computerproblemen, zoals virussen en malware

Deze symptomen zijn meestal bestandscorruptie en verslechtering van de pc-snelheid. Corruptie van de harde schijf is vaak het gevolg van de toename van het aantal slechte sectoren die zich opstapelen en uiteindelijk de harde schijf uitschakelen. Meestal is gegevensherstel een mogelijkheid. Als je ook een fout op de harde schijf bent tegengekomen, bekijk hier dan de oplossingen die je assisteren bij het verhelpen van allerlei ongewenste situaties.

Stap 1. Controleer de instelling Energiebeheer

Er is een mogelijkheid dat je computer is ingesteld om energie te besparen en een externe harde schijf los te koppelen. Meestal gebeurt dit met laptops en Mac books. Het is gemakkelijk om de energie-instellingen van de computer te controleren en te herstellen. Klik met de linkermuisknop op Start en voer devmgmt.msc in op de zoekregel. Druk nu op Enter.

energie beheer hdd

 

Selecteer vervolgens Apparaatbeheer, zoek het tabblad Universal Serial Bus Controllers en klik erop. Selecteer je externe apparaat in de lijst en klik erop met de rechtermuisknop. Selecteer Eigenschappen en klik vervolgens op het tabblad Energiebeheer.

hardschijf kapot

Controleer de externe harde schijf om energiebesparende tekens toe te staan om de fout op te lossen. Wanneer je ziet dat het vakje “Sta toe dat je computer dit apparaat uitschakelt om energie te besparen” is geselecteerd, betekent dit dat je computer elk apparaat kan uitschakelen om energie te besparen. Schakel het vakje uit en klik op OK. Start vervolgens de computer opnieuw op en controleer de werking van de externe harde schijf.

energie problemen hdd

 

Stap 2. Laat Apparaatbeheer het probleem oplossen.

Misschien is methode één mislukt. In dat geval heb je Apparaatbeheer nodig om de externe harde schijf opnieuw te installeren. Het helpt bij het oplossen van de fout “externe harde schijf reageert niet”. Gebruik de verwijderfunctie van Apparaatbeheer om de fout op te lossen. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer Apparaatbeheer.

apparaatbeheer openen

Klik nu op Disk Drivers en zoek onder de apparaten de externe harde schijf. Klik op Verwijderen -> Ok. Nadat het proces is voltooid, koppel je de externe harde schijf los en start je de computer opnieuw op. Windows zal je vragen om automatisch een externe harde schijf te installeren, zodra je deze opnieuw aansluit.

Stap 3. Voer een antivirusprogramma uit

Als bovenstaande stappen niet werken, probeer dan een anti-virus uit te voeren. Dit lijkt misschien eenvoudig, maar het virus kan de schijf hebben beschadigd. Gebruik de antivirus en scan de externe harde schijf. Zorg ervoor dat het antivirus van de nieuwste update is, zodat de scanresultaten correct zijn. Ook moet je de externe harde schijf bijwerken om de fout op te lossen. Als er geen virussen worden gedetecteerd, is dat een goed teken, hoewel het het probleem niet is opgelost.

Stap 1:

virus scanner windows openen

Stap 2:

virusscnanner menu windows

Stap 3:

virus scanner

Stap 4:

hardeschijf problemen windows virusscanner

Stap 4. Herinstallatie van stuurprogramma’s.

Een verouderd stuurprogramma kan veel schade aanrichten aan een externe harde schijf. De beste manier om dit op te lossen, is door de stuurprogramma’s opnieuw te installeren en bij te werken. Met Apparaatbeheer kun je de stuurprogramma’s eenvoudig opnieuw installeren. Log in en selecteer het tabblad “Stations”. Selecteer je externe apparaat door met de rechtermuisknop te klikken. Klik op Verwijderen en vervolgens op OK. Wacht tot het verwijderen is voltooid en start de computer opnieuw op. De installatie van het stuurprogramma gebeurt automatisch.
Als de externe harde schijf nu niet werkt, probeer dan de stuurprogramma’s bij te werken. Ga hiervoor naar de officiële website van de fabrikant en ontvang de nieuwste stuurprogramma-updates.

Stap 5. Gegevensherstel en verloren bestanden.

Voordat je doorgaat met deze stap, is het verstandig eerst de voorgaande stappen te doorlopen, zodat je niet alle bestanden op je externe harde schijf onnodig verliest. Kopieer eerst indien mogelijk al je bestanden van het externe apparaat naar een ander apparaat.
De eenvoudigste manier om alle soorten gegevens van een externe harde schijf te herstellen, is met behulp van software voor gegevensherstel, maar zorg ervoor dat deze werkt met jouw type bestandssystemen zoals FAT, FAT12, FAT16, FAT32, Ext2, 3 en 4, HFS +, ReFS , ExFAT, NTFS, NTFS5, UFS, XFS en ZFS. Met deze functie zul je geen enkel probleem hebben, zelfs als je een gewone gebruiker bent. Je kunt ook contact opnemen met een computerwizard om het voor je gedaan te krijgen.

Stap 6. Gebruik CHKDSK.

Je kunt dit gebruiken nadat je het herstel hebt uitgevoerd, dat is stap 5. Als je Windows-hulpprogramma CHKDSK perfect werkt om de externe harde schijf te repareren, werkt deze soepel. Deze methode zal waarschijnlijk het herstelvermogen van je gegevens beschadigen – het zal ze in kleine fragmenten van 512 Kb knippen en er is geen kans om verwijderde bestanden correct te herstellen.

Stap 7. Formatteren

Als alles mislukt, kan formatteren de enige oplossing zijn. Voordat je deze stap neemt, maak je eerst een back-up en herstel je alle bestanden van externe opslag en formatteer je ze vervolgens. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer Schijfbeheer.

schijfbeheer openen windows

 

Selecteer de externe harde schijf. Klik nu op Volume-indeling (bij voorkeur NTFS- of FAT32-indeling). Gebruik Schijfbeheer om het probleem van de niet-werkende externe harde schijf op te lossen. Start vervolgens de computer opnieuw op. Vergeet niet om je systeem te beschermen door een vertrouwde antivirus- of antimalwaresoftware te installeren. Voer geplande CHKDSK-scans uit en gebruik een SMART-hulpprogramma voor schijfbewaking om onderweg je systeemstation of externe harde schijf te controleren. Dit helpt je om toekomstige schijffouten te voorkomen die problemen kunnen veroorzaken, zoals een niet-reagerende harde schijf.

Schijfbeheer openen problemen harde schijf ssd

Stuur dit artikel door:

15 reacties

  1. Jammer dat de schijf nog niet werkt. Is het inmiddels wel gelukt? En wil je de oplossing delen zodat we deze ook aan het artikel kunnen toevoegen?

 1. Goedendag

  Ik heb een probleem met mijn extern harde schijf van samsung T7 1 Gb
  Ik kan niet meer inkomen in mijn systeem het geeft aan Formatteren
  Kan iemand mij advies geven ?

  1. Hi Zekeriya,

   Kan je nog wel in het besturingssysteem? Dan zou je de stappen in het artikel kunnen volgen om het probleem op te lossen. Als deze stappen niet werken dan zit er helaas niets anders op dan om de harde schijf te formatteren. Dat zal resulteren in het verlies van alle data die op de schijf staat.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

 2. Mijn MacBook Air herkent (in Finder) mijn externe harde schijf niet meer (Think Xtra, 1TB).
  Er zijn 2 USB aansluitingen, bij geen van beide wordt de schijf herkend.
  De schijf ‘leeft’ nog wel, want het groene lampje brand en gaat ook wel eens uit.
  Hoe kan ik bij de gegevens op de schijf komen? Kun je me adviseren?

 3. Ik heb ook een probleem met mijn harde schijf al een paar maanden en toch krijg ik het niet weg en ik wordt er wel een beetje moe en geirriteerd van.Het zit zo ik heb namelijk een gaming laptop:HP pavilion en heb daar een Twochi harde schijf aan vast gekoppeld, maar sinds een paar maanden valt mijn game uit terwijl ik er midden inzit en daardoor weinig tot niks opslaat.

  Hebben jullie ideeen hoe dit op te lossen is??

  1. Hi Niels,

   Bij gaming is het gebruik van een externe harde schijf een beetje tricky. Als de snelheid bijvoorbeeld niet voldoende is of de externe harde schijf niet met USB 2.0 of USB 3.0 op een USB 2.0 of USB 3.0-poort is aangesloten, kan een game haperen of vastlopen. Heb je een mogelijkheid om de game vanaf je harde schijf in de laptop te draaien? Wellicht heb je dan geen problemen meer.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

   1. Hallo Paul,

    Ondertussen heb ik mijn games die ik vaak speel op de interne harde schijf gezet en is het probleem grotendeels verholpen. Bedankt voor de uitleg.

 4. Ik heb een probleem met mijn Toshiba StorE externe harde schijf. Hij werkt als het gaat om aan/uit zetten en ook de laptop geeft een teken wanneer ik hem aan de USB poort koppel. Hij is te vinden bij mijn apparaten en printers en geeft aan het het apparaat correct werkt. Toch ziet mijn verkenner hem niet en kan ik hem niet openen en dus gebruiken. Mijn laptop is een HP Pavilion.

 5. Hallo Paul, ik heb een nieuwe interne harde schijf HDD voor mijn ACER laptop gekocht. Het formaat (2,5 inch) en de aansluiting is of zijn de juiste, ze past perfect in haar ligplaats, net zoals de originele. Ik ben me er van bewust dat er na het plaatsen nog x-aantal handelingen dienen te gebeuren, maar ik geraak bij het opstarten van de laptop (met de nieuwe HDD er in) niet verder dan het zwart scherm om naar het ‘boot-menu’ te gaan. Ik krijg m.a.w niet het windows-scherm om verder te kunnen gaan. Dienen de handelingen van een nieuwe HDD op een andere, tweede laptop te gebeuren? Of wat zie ik over het hoofd?Getz Dimi

  1. Hi Dimi,

   Dit kan een aantal oorzaken hebben. Heb je de oude HDD nog aan je laptop gekoppeld? En zo niet, heb je gebruikgemaakt van een extern medium, zoals een USB-stick waar het Microsoft Windows hulpprogramma op staat? De nieuwe harde schijf is natuurlijk volledig schoon en bevat nog geen bestanddelen. Inclusief de installatie van Windows. Die zul je zelf moeten installeren.

   Mocht het zo zijn dat je Windows al op de HHD geïnstalleerd hebt en deze niet wil doorstarten en op het zwarte scherm blijft hangen, is er iets anders aan de hand. Dan staat waarschijnlijk de oude sata-modus nog op de IDE ingesteld.

   1) Start op in de IDE-modus
   2) Voer opdrachtprompt C:\>bcdedit /set {current} safeboot minimal
   3) PC herstarten en ACHI-modus in de bios instellen
   4) Voer opdrachtprompt C:\>bcdedit /deletevalue {current} safeboot

   Als het goed is kun je dan wel verder.

 6. Bedankt voor het delen van dit artikel! Ik had problemen met mijn laptop, maar ik heb je tips toegepast en het is opgelost. Heel erg fijn!

  Met vriendelijke groet,

  Felix

 7. Ik heb 2 oude hdd ide 2.5 die ik via een converter wil uitlezen. Bij 1 hdd lukt dat wel. Deze start gelijk op en is uit te lezen. De andere doet niets. Wat kan ik doen?

 8. Hoi, ik heb vier losse 3,5 inch (interne) sata schijven die ik met een sata->usb kabel aanluit op mijn laptop.
  Wanneer ik een schijf aansluit dan maakt de laptop een “ping” geluid dus hij ziet/weet dat er iets aangesloten is.
  Welke schijf ik ook probeer, ze zijn allemaal niet zichtbaar in de verkenner en ook niet in apparaatbeheer.

  Wi o wie weet wat hier aan de hand is en hoe je dit kunt oplossen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten