Google Assistant uitschakelen op je telefoon

vrouw kijkt op telefoon achter een bureau

Google Assistant is een stemgestuurde hulp die je vragen kan stellen en opdrachten kunt geven. Door de enorme hoeveelheid data die Google bezit, weet de app bijna overal een antwoord op. Je kunt Google Assistent zelf om hulp vragen door te beginnen met ‘Hey Google’ gevolgd door een vraag of opdracht. Maar soms waarschuwt hij je ook uit zichzelf als er zich bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie voordoet op de weg waar jij rijdt. Google Assistant is vergelijkbaar met Siri en Alexa en werkt standaard op elke Android-smartphone als de app geactiveerd is.

Helaas is niet iedereen tevreden over deze slimme technologie. Er is veel kritiek op Google Assistant, deze kritiek is ook terug te zien bij de concurrenten, zoals bij Siri. Veel mensen ervaren het als vervelend dat Google Assistant uit zichzelf gaat praten of onnodig vaak geactiveerd wordt. Ook hebben veel mensen het gevoel dat hun privacy wordt geschonden. Ondanks de voordelen die de app met zich mee brengt, zijn er dus ook veel mensen die de app liever uitschakelen. Hoe je Google Assistant uitschakelt, lees je in dit artikel.

 

Verschillende opties om de app uit te schakelen

Je kunt Google Assistant op een aantal verschillende manieren uitschakelen. Afhankelijk van de functies die jij juist wel of niet gebruikt, kun je ervoor kiezen om Google Assistant volledig uit te schakelen of om alleen een aantal onderdelen van Google Assistant uit te zetten. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden.

 

Google Assistant uitschakelen

Je kunt ervoor kiezen om Google Assistant volledig uit te schakelen. Helaas is het niet mogelijk om de app in zijn geheel te verwijderen, maar je kunt wel Google Assistant uitschakelen en ervoor zorgen dat er geen updates meer worden uitgevoerd door de app. Je schakelt Google Assistant uit door de volgende stappen te doorlopen:

 1. Open Google Assistant op je telefoon;
 2. Klik op het kompas-icoontje;
 3. Klik vervolgens op het symbool van jouw account, je kan ook op je profielfoto drukken;
 4. Ga naar het kopje ‘instellingen’;
 5. Nu zie je het kopje ‘Je Google account beheren’ als je daar op hebt gedrukt, ga je naar het tabblad ‘Assistant’;

 6. Vervolgens kun je onderaan het scherm op het kopje ‘telefoon’ onder de naam van ‘Assistant-apparaten’ drukken;
 7. Wanneer je op het blauwe balkje hebt gedrukt wordt die grijs;
 8. Je hebt nu Google Assistant uitgeschakeld. Wanneer je Google Assistant weer wilt gebruiken kan je het grijze balkje weer aantikken.

Wil je er ook voor zorgen dat updates worden verwijdert die Google Assistant uitvoert, dan kun je de volgende stappen doorlopen:

 1. Open je telefoon en ga naar de Play Store;
 2. Bovenaan is het kopje ‘mijn apps en games’ te zien, klik daarop;
 3. Vervolgens kan je in de lijst van apps zoeken naar Google Assistant;
 4. Wanneer je Google Assistant hebt gevonden, klik je erop;
 5. Kies ‘verwijderen’ of ‘gegevens verwijderen’;
 6. Als laatst kan je de updates die Google Assistant uitvoert verwijderen.

 

Google Assistant weg halen van je Home knop

Veel mensen gebruiken hun smartphone de hele dag door. De Home knop wordt hierbij het meest gebruikt. Soms is het ingesteld dat Google Assistant wordt opgeroepen via de Home knop. Dit kan als vervelend worden ervaren, omdat dan vaak ongewild Google Assistant tevoorschijn komt. Om Google Assistant weg te halen van je Home knop kun je de volgende stappen volgen:

 1. Open je telefoon en ga naar ‘Instellingen’;
 2. Zoek naar ‘Apps en Meldingen’. Je kunt dit vinden via het zoek icoontje;
 3. Als je naar beneden scrolt kun je kiezen voor ‘meer opties’ of ‘geavanceerde opties’, klik hierop;
 4. Druk vervolgens op ‘standaard Apps’ en selecteer ‘Assistentie en Spraakinvoer’;
 5. Je kan hierna op ‘App voor Assistentie’ drukken en een andere app kiezen. Je kan ook alle opties de-selecteren;
 6. De app is nu losgekoppeld van je Home knop.

 

Onderdelen van Google Assistant uitzetten

Google Assistant, Siri en Alexa nemen gesprekken op die jij voert, daarnaast kan het ook zoekopdrachten opslaan. Het is je misschien wel eens opgevallen dat je gelijk reclames krijgt over een bepaalde schoen als je die één keer hebt opgezocht. Dit kan vervelend worden na een tijdje. Je kunt ongewenste activiteiten van Google Assistant uitschakelen, zodat je zonder irritaties toch gebruik kunt maken van de app. Je kunt er ook voor kiezen om de hele geschiedenis te verwijderen. We zullen het weer in stappen uitleggen:

 1. Houd de Home knop ingedrukt of Zeg ‘Oke Google’;
 2. Vervolgens kan je zoeken naar een onderdeel die je graag wilt uitschakelen;
 3. Wanneer je het item hebt gevonden moet je erop drukken en vasthouden. Vervolgens wordt een groepje activiteiten aangevinkt, je kan erna op ‘Groep verwijderen’ drukken;
 4. Het vervelende onderdeel van Google Assistant is nu uitgeschakeld.

google internet search bar

Waarom zit Google Assistant eigenlijk op je telefoon?

Bij de aankoop van een Android-smartphone zal Google veel informatie over jou als klant willen verzamelen. Vandaar dat Google Assistant in je telefoon zit zonder dat je de app zelf hebt gedownload. Google wil graag veel over jou te weten komen, zodat zij jou passende reclames kunnen laten zien. Hierdoor hopen zij natuurlijk meer te verkopen, een sluwe zet dus van Google. Dit is ook terug te zien bij bijvoorbeeld IPhone, die doen precies hetzelfde. Google vindt deze informatie erg waardevol, dat is ook de reden waarom het niet gemakkelijk is om de app te verwijderen. Toch kun je met bovenstaande methodes Google Assistant uitschakelen.

 

Wat vind jij van Google Assistant?

Niet iedereen is blij met een app als Google Assistant, Siri of Alexa op zijn telefoon. Anderen vinden het juist een geweldige technologie en maken er veel gebruik van. In sommige gevallen kan een stemgestuurde app natuurlijk heel handig zijn, bijvoorbeeld als je je handen vol hebt en iets op moet zoeken. Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met Google Assistant. Maak je er veel gebruik van of heb je net onze stappen gebruikt om de app uit te schakelen? Laat het weten in de reacties!

 

Stuur dit artikel door:

3 reacties

 1. Overal waar ik zoek, krijg ik dezelfde handelingen om de google assistent uit te schakelen (verwijderen kan niet). Ik heb echter niks aan deze handelingen omdat er na het openen van de app er nergens een ‘kompas icoontje’ te vinden is.

  1. Daar ben ik weer, met een correctie op mijn voorgaande bericht. Want op de site van techadviseru.nl heb ik wél de juiste informatie gekregen om alle functies die uit te schakelen zijn daadwerkelijk uit te schakelen. Waarom de andere sites deze correcte info niet geven, is mij dan ook een raadsel…

 2. Oops! Nee, het is natuurlijk niet techadviseur.nl maar slimhuis.tech.nl die mij van de juiste informatie heeft voorzien. Ere wie ere toekomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten