USB-stick niet herkend? Zo los je dit op!


USB-Stick

USB-sticks zijn zeer handige apparaten. Maar wat nou als ze niet werken zoals het moet? Dan kan het nogal frustrerend zijn om ze weer aan de praat te krijgen. USB-sticks zijn zeer makkelijk te gebruiken, bijvoorbeeld als je informatie van het ene apparaat over wilt zetten naar een ander apparaat. Toch komt het regelmatig voor dat de USB-stick niet herkend wordt op je pc. Dit is soms zeer eenvoudig op te lossen. Maar het kan ook het geval zijn dat dit niet zo is en zul je meerdere handelingen moeten verrichten zodat je USB-stick weer wordt herkend in de pc. Wil jij alles weten over waarom je USB-stick niet wordt herkend en hoe je dit kunt oplossen? Lees dan snel verder en leer hoe je dit kunt verhelpen!

 

Hoe kan het dat mijn USB-stick niet wordt herkend?

Dat je USB-stick niet wordt herkend kan aan meerdere oorzaken liggen. Vaak zijn deze zelfstandig en makkelijk op te lossen door enkele handelingen te verrichten. Hieronder volgen een aantal punten waardoor het kan dat jouw USB-stick niet wordt herkend. Het kan onder andere liggen aan:

 • USB-stick niet correct in de pc.
 • De aansluiting van je USB-stick of pc is beschadigd.
 • USB-stick staat niet aan.
 • Stuurprogramma wat de USB-stick leest is niet meer up-to-date.
 • Je gebruikt een USB-hub.

Deze problemen zijn weer eenvoudig op te lossen. Bijvoorbeeld door het opnieuw opstarten van je pc kan het al verholpen zijn. Het kan ook zijn als je een andere USB-aansluiting probeert dat, de pc deze dan wel herkent. Het uitvoeren van de probleemoplosser kan dit ook al een heel eind verhelpen.

 

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn USB-stick weer wordt herkend?

Meestal is het eenvoudig op te lossen zodat je USB-stick weer wordt herkend. Maar dit kan ook niet het geval zijn en moet je wel precies weten hoe je dit aanpakt. Vaak ligt het probleem bij de USB-aansluiting die wat beschadigd is of niet correct in de pc is aangesloten. Dit kan ook niet het geval zijn, maar een probleem bij het stuurprogramma dat de USB-sticks moet herkennen en openen. Bijvoorbeeld doordat deze niet meer up-to-date is. Uiteraard kunnen we dit ook verhelpen door wat handelingen te verrichten.

Hieronder volgen stap voor stap de oplossingen om ervoor te zorgen dat je USB-stick weer wordt herkend. We beginnen bij de makkelijkste oplossingen die vaak al het probleem kunnen verhelpen.

 1. Je pc opnieuw opstarten.
  Meestal is het probleem al verholpen door eenvoudig je pc opnieuw op te starten. Schakel je pc uit. Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact en zorg ervoor dat de pc geen stroom meer heeft. Wacht vervolgens zo’n twee minuten, stop dan de stekker er weer terug in en start je pc weer op. Test vervolgens weer of de USB-stick nu wel wordt herkend.
 2. De USB-stick of aansluiting is beschadigd.
  Het kan ook zijn dat de USB-stick of de aansluiting hiervan is beschadigd. Haal de USB-stick uit de pc en controleer of deze beschadigd is. Ben er ook zeker van dat je de aansluiting in de pc controleert. Als deze beschadigd is kan de USB-stick ook niet worden herkend. Je kunt dit ook simpel testen door bijvoorbeeld je telefoonkabel in de aansluiting te doen en kijken of je pc deze wel herkent. Is dit niet het geval, dan zal hoogst waarschijnlijk de aansluiting van de pc beschadigd zijn. Is de USB-stick niet beschadigt, probeer dan om in deze in een andere USB-aansluiting van je PC te stoppen en kijk of hij hem nu wel herkend.
 3. Je USB-stick aanzetten.
  Ook kan het zijn dat je USB-stick een knopje er op heeft zitten om de stick aan te zetten. Controleer of deze aan staat. Is dit niet het geval? Zet de stick dan aan en probeer het nogmaals.
 4. Direct met je pc verbinden.
  Gebruik je een USB-hub waar je de USB-stick op aan sluit. Probeer dit dan zonder de hub te doen. Het probleem kan ook bij de hub liggen. Bijvoorbeeld dat een van de aansluitingen van de USB-hub beschadigt is. Verwijder de USB-hub en zorg ervoor dat je de USB-stick direct op de pc aansluit. Probeer nu of de stick wel wordt herkend.
 5. Probleemoplossing uitvoeren.
  Vaak is het probleem ook op te lossen door eenvoudig de probleemoplosser te openen en uit te voeren. Druk op de Windows knop, typ in de zoekbalk probleemoplossing. 1. Druk op de Windows knop, typ in de zoekbalk probleemoplossing.
  2. Open dit programma en ga dan naar: ‘hardware en geluiden’.
  3. Klik vervolgens op: ‘hardware en apparaten’.
  troubleshoot usb stick
  4. Dan klik je op: ‘geavanceerd’, en vervolgens op: ‘uitvoeren als administrator’.
  5. Komt er een scherm in je beeld van je Windows account? Klik dan op: ‘ja’.
  6. Druk vervolgens op: ‘volgende’.
  7. Het programma gaat nu vaststellen of er hardware problemen zijn en deze oplossen.

  Wacht enkele seconden tot het programma hiermee klaar is.
  8. Nu zie je de resultaten. Is het programma opgelost? Mooi zo! Zo niet, volg dan de verdere
  instructies van het programma.
  9. Kijk nu of je USB-stick wel wordt herkend.
 6. Het stuurprogramma updaten.
  Het kan ook voorkomen dat het stuurprogramma wat de USB-stick moet herkennen en lezen niet meer up-to-date is. Hier zou je ook de USB-stick moeten zien staan die niet wordt herkend. Het stuurprogramma kunnen we weer bijwerken door enkele stappen te nemen. Lees hier verder hoe je dit doet!
  1. Klik op de Windows knop, typ in de zoekbalk: devmgmt.msc.

  2. Dit zou het apparaatbeheer schermpje moeten openen.
  3. Hier zie je de verbonden USB-stick. Als het goed is staat hierbij dat deze niet wordt herkend.
  4. Klik hier met de rechtermuisknop op en ga naar: ‘eigenschappen’.

  5. Vervolgens ga je naar stuurprogramma en druk je op: ‘stuurprogramma bijwerken’.

  6. Test vervolgens of je USB-stick nu wel wordt herkend.

Als dit niet heeft geholpen, dan kun je het stuurprogramma van jouw apparaat ook op de website van het merk downloaden en installeren. Volg de instructies van het programma om de nieuwe versie te installeren. Wees er zeker van dat je de juiste versie download, anders kan het problemen veroorzaken voor je pc.

 1. Energiebeheer aanpassen van de USB-hoofdhub.
  Ook kan het een probleem zijn dat er een instelling in de USB-hoofdhub aan staat waardoor de USB-stick niet wordt herkend of uitgeschakeld is. Volg hier enkele stappen om dit te controleren en eventueel aan te passen.1. Klik op de Windows knop, typ in de zoekbalk devmgmt.msc.
                2. Dit zou het apparaatbeheer scherm moeten openen.
  3. Scroll vervolgens naar benden en druk op: ‘Universal Serial Bus-controllers’.
  4. Er zou nu een lijstje naar onder moeten openen.
  5. Druk nu met de rechtermuisknop op: ‘USB-hoofdhub’.
  6. Klik vervolgens op: ‘eigenschappen’.
  7. Ga nu naar het kopje: ‘energiebeheer’.
  8. Controleer of het vakje de computer mag dit apparaat uitschakelen om energie te
  besparen is aangevinkt. Is dit het geval? Klik dan hierop en zet dit uit.
  9. Test nu of de USB-stick weer wordt herkend.

 

Conclusie: Best makkelijk te verhelpen

Als het goed is weet je nu precies waar het aan kan liggen dat je USB-stick niet wordt herkend en hoe je dit moet oplossen. Het is niet bepaald moeilijk om dit te verhelpen. Vaak zijn het simpele dingen, en ligt het aan je USB-stick of aansluiting die beschadigd is of niet op de goede manier in je pc zit. Het kan ook zijn dat het stuurprogramma niet meer up-to-date is en kun je eenvoudig een nieuwere versie installeren. De probleemoplossing van je pc kan je ook al een heel eind helpen om ervoor te zorgen dat je USB-stick weer wordt herkend. Heeft dit nog steeds allemaal niet geholpen en wordt je USB-stick nog steeds niet herkend? Laat het ons dan weten. Heb jij inmiddels dit probleem wel verholpen? Dan horen wij dit ook graag in een reactie onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 12 Average: 4.9]
Delen
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *