Laptop maakt geen verbinding met wifi (snel oplossen)

laptop wifi scherm

We hebben het allemaal wel eens gehad. Je komt thuis van je werk en wilt lekker een film opstarten op je laptop. Vervolgens krijg je een melding dat je laptop geen verbinding heeft met je wifi. Erg vervelend, maar een simpele oplossing zoals je laptop of wifi router herstarten kan al voldoende zijn. Soms is het probleem niet zo makkelijk te verhelpen en dienen we enkele handelingen te verrichten om het probleem op te lossen. op de laptop om wat instellingen aan te passen en te resetten. Wil jij weten hoe je instellingen aanpast en reset om een wifi probleem op te lossen? Je leest het in dit artikel.

 

Wat kunnen de oorzaken zijn?

Er zijn heel wat oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je laptop geen verbinding maakt met de wifi. Dit kan variëren van een stekker die niet in het stopcontact zit tot het resetten van je wifi-adapter.

Hier volgen een aantal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je geen wifi-verbinding hebt op je laptop:

 • Stekker van de wifi router zit niet in het stopcontact.
 • Vliegtuigmodus staat ingeschakeld op de laptop.
 • Je wifi router staat uit.
 • De laptop staat te ver van de wifi router af waardoor je geen verbinding kunt maken.
 • Een virus op je laptop blokkeert de wifi-verbinding.
 • Je wifi-adapter heeft een error of is niet meer up-to-date.
 • Problemen vanuit de provider (storing).
 • Heftige weersomstandigheden

 

Hoe weet je of het aan de wifi ligt of aan de laptop?

Het probleem hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door de wifi router zelf. Soms heeft de laptop een probleem waardoor er geen verbinding gemaakt kan worden. Dit is een belangrijk om te weten, want als je weet dat het niet aan je wifi ligt kun je zoeken naar een andere oplossing. Door met bijvoorbeeld je telefoon verbinding te maken met de wifi kun je erachter komen of het aan de wifi ligt of aan je laptop. Heb je meteen wifi-verbinding met je telefoon? Dan ligt het aan je laptop en niet aan je wifi router.

 

Hoe maak ik weer verbinding?

De eerste stap die je kunt nemen om weer verbinding te krijgen, is door de basisinstellingen te controleren. Vaak is het zo dat dit al genoeg is om weer verbinding te krijgen tussen je laptop en wifi.

Elk van de volgende oplossingen kun je proberen om weer wifi-verbinding te krijgen:

 • Het kan zijn dat je wifi router niet op stroom is aangesloten. Controleer of de router op de juiste manier is aangesloten. Als er lampjes branden op je router, dan is deze ingeschakeld. Als je er zeker van bent dat de router aan staan, dan kun je opnieuw verbinding proberen te maken.
 • Soms kan het ook al genoeg zijn om je laptop te herstarten. Werkt dit niet, dan kun je de wifi router herstarten. Zet de router uit, wacht vervolgens 30 seconden tot één minuut en zet dan alles weer aan. Kijk vervolgens op je laptop of je nu wel verbinding kunt maken.
 • Het kan ook voorkomen dat je laptop te ver van je wifi router af staan. Hierdoor kun je geen of nauwelijks verbinding maken met de wifi. Ga met je laptop dichter bij router gaat zitten en controleer of je nu wel verbinding hebt.
 • Ook kan het probleem een virus op je laptop zijn die je verbinding blokkeert. Dit is gemakkelijk om te lossen door je laptop te laten scannen op virussen. We raden je aan om een volledige scan uit te voeren om er zeker van te zijn dat er geen virus op je laptop staat die je wifi blokkeert.

Als het bovenstaande allemaal niet heeft geholpen, dan kun je de probleem oplosser openen. Hier volgen enkele stappen om deze applicatie te openen en correct uit te voeren.

 1. Klik op start en zoek naar “probleemoplossing”.
 2. Klik op de probleemoplossing om het programma te openen.
  open troubleshoot windows
 3. Klik op het kopje “netwerk en internet”.
 4. Vervolgens ga je naar internetverbindingen.
  open troubleshoot network
 5. Dan druk je op “geavanceerde opties” en vervolgens op “uitvoeren als administrator”.
 6. Vink “automatisch oplossen” aan. Als er een scherm opent van uw Windows account, dan druk je op “ja” om door te gaan. Vervolgens druk je op “volgende”.
 7. Druk op “problemen met mijn internetverbinding oplossen”.
  open troubleshoot network 2
 8. Wacht tot het programma klaar is. Nu zie je de resultaten op het scherm.
 9. Als de probleemoplosser problemen heeft gevonden zullen ze hier te komen staan. Volg verdere instructies indien nodig. Zo niet? Probeer dan om opnieuw verbinding te maken met je wifi.

Het kan zijn dat je na het uitvoeren van de probleemoplosser nog steeds geen verbinding hebt met de wifi. Dan is het mogelijk dat het probleem ligt bij de wifi-adapter in je laptop. Door deze te resetten wordt de wifi-adapter opgeschoond en zou het probleem verholpen kunnen zijn. Volg de volgende stappen om je wifi-adapter te resetten:

 1. Klik op start en zoek naar “apparaatbeheer”
 2. Open het programma “apparaatbeheer”
 3. Klik op “netwerkadapters”. Nu open een lijstje met al je adapters.
  network device uninstall
 4. Klik nu met je rechtermuisknop op je huidige wifi adapter en druk op installatie ongedaan maken.
 5. Een scherm opent om je keuze te bevestigen, druk op OK en wacht tot dit voltooid is.
 6. Ga vervolgens terug naar het “apparaatbeheer” scherm en klik bovenin het balkje op acties. Klik daarna op “zoeken naar gewijzigde apparaten”.
  network device scan
 7. Je laptop zal nu de wifi adapter opnieuw installeren.
 8. Herstart je laptop als dit klaar is en probeer opnieuw verbinding te maken met de wifi.

Heeft dit ook niet geholpen, dan kan het zijn dat de netwerk adapter op je laptop niet meer up-to-date is. Probeer op een andere manier, bijvoorbeeld via een internetkabel, verbinding te krijgen. Heb je verbinding dan kun je de nieuwste versie van je wifi adapter op de site van het merk van je laptop downloaden. Dit kan je ook doen via andere websites, maar dit raden we je af aangezien je hier het risico loopt dat je verkeerde bestanden download. Als je eenmaal een nieuwe versie hebt gedownload, dan volg je de instructies op je scherm om deze te installeren. Als de installatie is voltooid, dan je jouw laptop en probeer je om opnieuw verbinding te maken met je wifi. Werkt je wifi nog steeds niet? Dan raden we je aan om een professional in te schakelen die je verder zal helpen.

laptop wifi hologram icoontjes

Simpel of toch niet?

Een wifi probleem kan in een aantal simpele stappen worden opgelost. Vaak is het al voldoende om je laptop en router te herstarten of dichter bij de router te gaan zitten. Maar soms kost het nog aardig wat werk op je wifi weer aan de praat te krijgen. Is het jou gelukt om aan de hand van onze stappen je wifi weer aan de praat te krijgen? Of heb jij vaak problemen met je wifi netwerk en heb je de gouden tip om de wifi weer snel aan de praat te krijgen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten