Beste goedkope laptops tot 500 euro

Man werkt op goedkope laptop

Lang niet iedereen wil of heeft het budget om een dure laptop te kopen. Dat weten fabrikanten ook. Er zijn op de markt daarom ruimvoldoende laptops die goed hun taken kunnen voltooien en tegelijkertijd niet een al te hoog prijskaartje hebben. In dit artikel bespreken we dan ook laptops met een prijskaartje tot € 500,-.

 

Is een budget laptop iets voor mij?

Laptops onder de € 500,- kunnen veel. Als student heb je bijvoorbeeld niet veel nodig om je werk te kunnen doen. Tekst bewerken, filmpjes kijken en bestanden downloaden kunnen alle redelijke laptops wel. Je hoeft als student dus niet per se heel veel geld te besteden aan een dure laptop, want een goedkopere variant kan alles wat je nodig hebt. Voor mensen die voor de laptop het doeleinde hebben van thuiswerken geldt hetzelfde. Zolang je niet veel meer zoekt in de laptop dan tekst bewerken en Internetten zit je goed met een laptop onder € 500,-. Voor de gamers onder ons is een goedkopere laptop ook een optie. Zolang je niet al te intensieve games speelt kunnen de meeste moderne laptops het aan. Complexe games, zoals Battlefield en Call of Duty zal een laptop onder de 500 euro niet aankunnen. Maar Fortnite zou je er prima op kunnen spelen.

 

Welke soorten laptops zijn er allemaal?

Chromebook

Tussen een normale laptop en een Chromebook zitten grote verschillen. Het eerste en grootste verschil, is dat in plaats van de gebruikelijke besturingssystemen als Windows en macOS niet worden gebruikt op een Chromebook. Chromebooks heet namelijk zijn eigen besturingssysteem Chrome OS. Op een Chromebook werk je geheel online. Al je applicaties zitten in de cloud. Om die reden alleen is een Chromebook niet voor iedereen. Als je vaak zonder internet zit, is een Chromebook niet aan te raden. Toch zitten er ook veel voordelen aan een Chromebook ten opzichte van een normale laptop.

Een Chromebook is relatief goedkoop. Omdat je alleen maar vanuit je browser werkt, zijn er geen dure onderdelen nodig voor in de laptop. ChromeOS is erg licht, waardoor de laptop snel aanvoelt. Je vindt een goede Chromebook al vanaf 300 euro. De Chromebook is niet geschikt voor gaming. Er is bij de Chromebook sprake van ‘passieve koeling’, waardoor de laptop erg stil is vergeleken met een normale laptop. Ook de kans op virussen is met een Chromebook een stuk kleiner. De meeste virussen zijn gemaakt voor Windows en macOS laptops en de meeste virussen zullen dus niet werken op een Chromebook. Daarnaast is de kans op een infectie nihil, omdat je met een Chromebook nagenoeg geen bestanden download.

Hybride laptop

Als je de voorkeur geeft aan tablets, maar toch graag een toetsenbord eraan vast wilt hebben, is een hybride laptop perfect voor jou! Een hybride laptop heeft namelijk veel weg van een tablet. Zo kun je vaak het scherm loskoppelen van het toetsenbord en daarmee gebruiken als een volwaardig tablet. Toch zijn er enkele (kleine) verschillen met een tablet. Zo zijn de laptops vaak zwaarder dan de gemiddelde tablet. Dat komt omdat er betere onderdelen gemonteerd zijn waardoor de laptop sneller is dan een normale tablet.

Laptop

Als het idee van een mix van laptop en tablet je niks lijkt is de ‘gewone’ laptop voor jou. Met een gewone laptop is er geen sprake van touchscreen of een los te maken scherm. Deze soort laptops zijn simpelweg een mobiele versie van een desktop PC. Vaak zijn ze krachtiger dan een Chromebook of hybride laptop.

Goedkope laptop

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een laptop?

Gebruik

Als je hebt besloten dat je een nieuwe laptop wilt aanschaffen, is het altijd handig om eerst te bekijken waar je hem voor wilt gebruiken. Als je er alleen Netflix op wilt kijken is het meestal niet nodig om een dure laptop aan te schaffen. Het is ook zaak om vast te stellen wat je budget is voor je nieuwe laptop. De allergoedkoopste laptops op de markt zijn meestal traag en onbruikbaar. Lees daarom altijd eerst de reviews en kijk wellicht een YouTube-video over de desbetreffende laptop.

Schermgrootte

Ook is het belangrijk om te bepalen naar welke schermgrootte je zoekt. Als je er niet tegen kan om naar een klein scherm te kijken en om op een klein toetsenbord te typen, zijn de kleinere varianten niks voor jou. Als je op zoek bent naar een mobielere laptop, ben je niet op zoek naar een al te grote laptop. Let daarom altijd goed op de afmetingen van de nieuwe laptop die je wilt kopen.

Opslagcapaciteit harde schijf

Als je veel grote bestanden op je laptop wilt opslaan, is een grootte harde schijf een vereiste. Een Chromebook heeft bijvoorbeeld zeer weinig fysiek geheugen, waardoor er niet veel bestanden op passen. Het is belangrijk om te kijken naar de grootte van de harde schijf en of deze grootte uit te breiden is. Ook de soort harde schijf kan van invloed zijn op prestaties en de prijs. Zo is een SSD-schijf sneller en stabieler, maar duurder terwijl een HDD-schijf trager doch goedkoper is. Een HDD-schijf is ook gevoeliger om defect te raken en maakt ook meer lawaai dan een SSD-schijf.

 

De beste Chromebooks voor tekstverwerken, internetten en e-mailen

Wil je met een Chromebook aan de slag? Een Chromebook is een laptop, maar dan met een besturingssysteem van Google en vrijwel alles wat je doet op een Chromebook gaat via het internet. Daarom hebben Chromebooks in de regel geen groot geheugen of een grote SSD-schijf. Wil je meer weten over Chromebooks? Lees dan dit artikel!

 

De beste laptops met Windows en een Intel Core i3 processor

Een Windows-laptop met een Intel Core i3 processor zijn simpele laptops die je voor lichte taken, zoals het bezoeken van webpagina’s, e-mailen en tekstverwerken kunt gebruiken. Zwaardere taken, zoals Photoshoppen en gamen kun je in de basis niet met deze laptops.

 

Een laptop met betere specs voor een lagere prijs?

Het is nu eenmaal een feit dat je niet snel een laptop met betere specificaties vindt voor een bedrag van onder de € 500,-. Wil je een krachtigere processor, meer geheugen of meer opslagcapaciteit? Dan ben je al snel tussen de € 600,- en €1000,- kwijt.

 

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een degelijke laptop?

Een degelijke laptop heeft minsters een Intel Core i3 processor, 8GB werkgeheugen en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 128GB. Deze laptops kosten doorgaans 500 euro of meer. Goedkopere laptops hebben ook goedkopere onderdelen, minder capaciteit en daar kan je dus ook minder me.

Wat is een goedkope laptop om mee te gamen?

Om te kunnen gamen met een laptop is het ten eerste afhankelijk van welke games je speelt om te bepalen welke specificaties je nodig hebt. Doorgaans vragen games meer rekenkracht, veel intern werkgeheugen en een goede videokaart. Dit vind je niet terug in budget laptops. Een gaming laptop kost gemiddeld 700 tot 1000 euro. Tenzij je simpele games speelt die weinig capaciteit vragen. Fortnite is hier een goed voorbeeld van.

Wat is een goedkope en goede laptop voor thuisgebruik?

Alle modellen die wij in dit artikel hebben besproken zijn geschikt voor thuisgebruik. En deze laptops zijn ook goedkoop doch goed.

Vragen over goedkope laptops?

Heb je vragen over goedkope laptops of heb je gericht advies nodig? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en wij beantwoorden al jouw vragen!

Stuur dit artikel door:

2 reacties

 1. als alles “out of stock” is, lijkt het me zinloos deze allemaal te bespreken. Ik zoek een betaalbare laptop en iedere keer dat ik denk, ja dat zou wat kunnen zijn dan is hij “out of stock”, ben dus een uurtje lang blij gemaakt met dode mussen.

  1. Hi Hans,

   Ik zal het artikel zo snel mogelijk updaten met nieuwe producten die wel leverbaar zijn. Mijn excuses.

   Met vriendelijke groet,
   Paul Hauer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten