Dubbelzijdig printen met Microsoft Word

printer print een bestand met grafieken

Microsoft Word is het meest gebruikte platform om teksten in te schijven wereldwijd. Op onze aardbol zijn er ruim 1,2 miljard mensen die gebruik maken van Word in 140 verschillende landen en in 107 verschillende talen. Deze populariteit is niet voor niks natuurlijk, want Word is natuurlijk erg intuïtief en gebruiksvriendelijk voor alle gebruikersgroepen. In dit artikel vertellen we je waarom dit interessant kan zijn voor jou, maar ook hoe je dit kan doen met jouw printer en Microsoft Word. Lees dus snel verder!

 

Tekst op papier is soms erg handig

Het is niet altijd even fijn om je tekst op een digitale manier te hebben. Het vertrouwde printje is toch in vele gevallen nog erg handig. Maar dit kost wel weer inkt en papier, wat niet altijd even duurzaam is. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om een document vanuit Word te printen. Van kwaliteitsinstellingen tot kleur en zwart-wit tot pagina marges, maar een instelling die je veel papier kan besparen is de keuze voor enkelzijdig of dubbelzijdig printen.

 

Wanneer zou ik dubbelzijdig willen printen en wanneer niet?

De belangrijkste reden om dubbelzijdig te printen in plaats van enkelzijdig is het besparen van de helft van het papier. Bij dubbelzijdig printen gaat hetzelfde papier twee keer door de printer. De eerste keer wordt de tekst op de ene kant van het A4 geprint en de tweede keer op de andere kant van ditzelfde A4. Voor een document vanaf twee pagina’s is dit dus een interessante optie. Daarnaast is het ook de betere optie voor het milieu.

Dubbelzijdig printen is daarnaast ook goedkoper. Je bespaart immers papier. Maar mocht jij gebruikmaken van een printer die niet van jou is, dan is het ook altijd handiger om dubbelzijdig te printen. Ook hierbij bespaar je kosten, want vaak betaal je per pagina.

Verder wordt je document ook handzamer. Een document van tientallen pagina’s wordt al snel dik en onhandig. Mocht je dit document dan dubbelzijdig printen, dan scheelt dat dus de helft. Je hebt dus papier bespaart en daarnaast heb je ook een compacter document.

 

Waarom niet?

Als jij een document print die bestaat uit maar één pagina, dan heeft het geen zin om dubbelzijdig te printen. Mocht je je printer wel in hebben gesteld op dubbelzijdig printen, dan is dat helemaal prima. Het printen van één A4 met de instelling op enkelzijdig of dubbelzijdig is exact hetzelfde.

Voor sommige documenten kan het handig zijn om maar op één kant van de A4 te printen. Dit kan ervaren worden door sommigen mensen als een makkelijker te gebruiken document. Als alles op dezelfde kant van de A4 geprint is kan je namelijk door het document heen bladeren zonder telkens naar de voor- en achterkant van elk papier te hoeven kijken. Dit geldt ook voor documenten die geniet of ingebonden zijn.

En als laatste is het soms ook handig om wat ruimte te hebben voor aantekeningen. Door enkelzijdig te printen heb je met elke geprinte pagina ook een pagina om aantekeningen te maken.

 

Hoe moet ik dubbelzijdig printen met Microsoft Word?

Dubbelzijdig printen met Word is gemakkelijk in te stellen. Alleen of het werkt is helemaal afhankelijk van jouw printer.

De printer maakt namelijk onderscheid tussen:

 • Automatisch dubbelzijdig printen
 • Manueel dubbelzijdig printen

Niet alle printers ondersteunen automatisch dubbelzijdig printen. Dit houdt in dat je printer na het printen van de ene kant van de pagina zelf de pagina omdraait en vervolgens op de andere kant print. Bijna alle grote kantoorprinters ondersteunen dit wel, maar je eenvoudig printer thuis waarschijnlijk niet. Een manier om uit te kunnen vinden of dit voor jouw printer het geval is, is om naar de typenaam te kijken. Staat hier ergens een ‘D’ in, dan is de kans groot dat jouw printer dit ondersteunt, bijvoorbeeld: Canon 2600DN.

Maar niet getreurd, er is ook een oplossing om dubbelzijdig te printen met een printer dit niet automatisch dubbelzijdig printen ondersteunt. Dit vergt alleen een extra handeling van jezelf. Deze manier heet dan ook manueel dubbelzijdig printen. Word zal namelijk de printer eerst alle oneven pagina’s laten printen. Wanneer dit gebeurd is zal de printer of Word een melding geven dat je de geprinte papieren weer in de papierlade moet leggen, en vervolgens zullen de even pagina’s geprint worden. Denk er alleen wel om dat je de pagina’s weer op exact dezelfde manier in de printer legt. Soms is het handig om met een potlood een stipje op de hoek van de bovenste pagina te zetten. Na het printen zoek je dit stipje weer op en deze leg je op dezelfde plaats weer in de papierlade. Daarna kan je het stipje weer uitgummen.

Daarnaast zijn er ook verschillen in de handelingen in Word tussen Windows en Mac, dus deze zullen we apart van elkaar behandelen.

Opzoek naar een Printer? Lees dan dit artikel.

vrouw leest een bestand op de computer

Windows

automatisch

Ondersteunt jouw printer automatisch dubbelzijdig printen? Helemaal super. Volg dan de volgende stappen om dit voor jouw document in te stellen:

 1. Klik linksboven in Word op Bestand à Afdrukken
  Dubbelzijdig afdrukken in word stap 1
 2. Hier zie je onder Instellingen als tweede drop down menu Enkelzijdig afdrukken staan
 3. Klik hierop en selecteer Dubbelzijdig afdrukken, hier kan je kiezen tussen omdraaien langs lange zijde (om de pagina’s van rechts naar links om te slaan) of langs korte zijde (om pagina’s van beneden naar boven om te slaan)
  Dubbelzijdig afdrukken in word stap 2
 4. Afdrukken maar!

Manueel

Ondersteunt jouw printer niet automatisch dubbelzijdig printen? Niet getreurd. Volg dan de volgende stappen om dit alsnog voor jouw document te doen:

 1. Klik linksboven in Word op Bestand à Afdrukken
  Dubbelzijdig afdrukken in word stap 1
 2. Hier zie je onder Instellingen als tweede drop down menu Enkelzijdig afdrukken staan
 3. Klik hierop en selecteer Handmatig dubbelzijdig afdrukken
  Handmatig dubbelzijdig afdrukken in word stap 3
 4. Afdrukken maar!
 5. Nadat de ene helft is afgedrukt krijg je de melding om het papier opnieuw in de papierlade te leggen
 6. Druk op OK om het printen te hervatten

 

Mac

automatisch

Ondersteunt jouw printer automatisch dubbelzijdig printen? Helemaal super. Volg dan de volgende stappen om dit voor jouw document in te stellen:

 1. Klik linksboven in Word op Bestand à Afdrukken
 2. Klik op Aantal en pagina’s en klik vervolgens op Indeling
 3. Selecteer Dubbelzijdig en vervolgens kan je hier kiezen tussen omdraaien langs lange zijde (om de pagina’s van rechts naar links om te slaan) of langs korte zijde (om pagina’s van beneden naar boven om te slaan)
 4. Afdrukken maar!

Manueel

Ondersteunt jouw printer niet automatisch dubbelzijdig printen? Niet getreurd. Volg dan de volgende stappen om dit alsnog voor jouw document te doen:

 1. Klik linksboven in Word op Bestand à Afdrukken
 2. Klik op Aantal en pagina’s en klik vervolgens op Microsoft Word
 3. Selecteer Alleen oneven pagina’s
 4. Afdrukken maar!
 5. Herhaal stap 1 t/m 4, maar selecteer bij stap 3. Alleen even pagina’s

 

Conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd waarom dubbelzijdig printen interessant kan zijn voor het printen van jouw documenten. In niet alle situaties is het wenselijk, maar als je twijfelt doe het dan gewoon. Het bespaart papier, kosten en daarnaast is het de beter optie voor het milieu. Niet alle printers ondersteunen deze functionaliteit automatisch, maar ook voor deze printers is er een oplossing.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten