Tips hoe je het beste de controller van de PlayStation kunt schoonmaken

Controller schoonmaken

Het is goed om je Playstation controller af en toe schoon te maken, vooral als je een fanatieke gamer bent. Je controller kan namelijk best snel smerig worden, waardoor het nodig is om deze te reinigen. Als je de controller niet goed schoonmaakt, kunnen er bacteriën op komen, omdat je de controller vaak vast pakt en ook wel eens zweethanden kunt krijgen als je bijvoorbeeld een spannende game speelt of al last van zweethanden had. Dat niet alleen, je wil ook dat je controller zo lang mogelijk meegaat, waardoor je optimaal gebruik kan blijven maken van je controller.

Om deze redenen is het belangrijk om je controller af en toe schoon te maken. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dan volgt nu de belangrijke vraag, hoe kun je de Playstation controller nou eigenlijk het beste schoonmaken? Dat leggen we in dit artikel graag voor je uit. Lees daarom snel verder.

Ga voorzichtig te werk

Een Playstation controller brengt enige kosten met zich mee, daarom wil je er zeker voor zorgen dat je de controller zo lang mogelijk kunt gebruiken. Als je van plan bent om je controller schoon te maken, is het vooral belangrijk om je controller uit te schakelen en om de controller voorzichtig schoon te maken om schade te voorkomen. Een controller is namelijk erg gevoelig voor schade, vooral voor water of wanneer je hard probeert te boenen.

De controller heeft een robuuste behuizing en veel knoppen voor verschillende functies, die je daarom dan ook voorzichtig schoon moet maken. Voor het schoonmaken van je controller is dit dan ook niet nodig om hard te boenen of om veel water te gebruiken. Zolang je maar voorzichtig bent met het schoonmaken van je controller, zal deze langer meegaan. Je kunt zowel de binnen- als de buitenkant schoonmaken.

 

Verzamel alle benodigdheden

Je kunt je controller het beste schoonmaken met middelen die je controller niet beschadigen, zoals:

  • Een zacht borsteltje
  • Een desinfectiedoekje
  • Een microvezeldoekje
  • Een reinigingsspray of een beetje water met zeep
  • Tandenstokers
  • Wattenstaafjes

Agressieve reinigingsmiddelen worden dan ook zeker afgeraden voor het gebruik van het schoonmaken van je controller. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je controller beschadigd.

 

Verwijder het vuil tussen de gleuven

Je kunt ervoor kiezen om het vuil tussen de gleuven van je controller weg te halen, dit zijn de lastige plekken om je controller schoon te maken en het is belangrijk dit zorgvuldig te doen. Je controller bevat veel gleuven en ruimtes die schoongemaakt kunnen worden. Je kunt de gleuven het beste met een tandenstoker vrij maken van vuil. Door een tandenstoker te gebruiken kun je wat dieper tussen de randjes komen, zodat je het meeste vuil weg kunt halen.

Playstation controller

Reinig je controller met een zachte borstel

Je kunt een eventueel een zacht borsteltje gebruiken om de binnen- en buitenkant van je controller schoon te maken. Er kan namelijk wat aanslag rondom de knoppen gaan zitten, wat je misschien niet gemakkelijk met een doekje weg kan krijgen, daarom is het gebruik van een borsteltje enorm handig. Het gebruik van een zacht borsteltje is dan ook zeker aan te raden om op deze manier geen krasjes te krijgen.

 

Gebruik een desinfectiedoekje voor het meeste vuil

Om het dikste vuil van de buitenkant van je controller er af te krijgen kun je het beste eerst een desinfectiedoekje gebruiken om het meeste vuil weg te halen. Het is belangrijk om dan wel een desinfectiedoekje te gebruiken met een middel dat je controller niet beschadigd. Let er daarom altijd goed op welke desinfectiedoekjes je gaat bestellen en gebruiken.

 

Veeg stof weg met een microvezeldoekje

Het kan zijn dat er na het gebruik van een desinfectiedoekje, nog wat stofjes blijven zitten op je controller. Deze kun je het beste weghalen met een microvezeldoekje, aangezien deze doekjes ervoor zorgen dat je geen krasjes op je controller krijgt en je controller daarmee dus ook minder beschadigd. Je kunt ervoor kiezen om het microvezeldoekje een beetje nat te maken, maar let er dan wel op dat je niet te veel water gebruikt. Op deze manier voorkom je waterschade aan je controller. Je kunt de joysticks even ronddraaien om de balletjes goed schoon te maken.

 

Reinig de binnenkant van je controller

Je hebt niet alleen de mogelijkheid om de buitenkant van je Playstation controller schoon te maken, maar ook de binnenkant. Er kunnen namelijk snel stofjes in je controller gaan zitten, waarbij het belangrijk is deze te verwijderen. Dit kun je op een veilige manier doen met een wattenstaafje, omdat de binnenkant erg gevoelig kan zijn om schoon te maken. Om de binnenkant schoon te kunnen maken, is het wel zo handig om te weten hoe je hier het beste bij kunt. Daarom leggen we dat ook gelijk even voor je uit.

Je kunt de behuizing van je controller verwijderen om de binnenkant volledig te reinigen. Dit kun je doen met een kruiskopschroevendraaier om de vier schroefjes die onder aan de controller zitten, los te draaien. Vervolgens maak je hem open door een hendel tussen de rand te zetten. In de controller zit een kabel die je kunt loskoppelen.

Playstation gaming

Maak losse onderdelen schoon

Als je de controller open hebt gemaakt, kun je de onderdelen van de binnenkant verwijderen en los van elkaar reinigen, zoals de accu, het moederbord, de binnenkant van de knoppen en de joysticks. Je kunt de accu eruit halen door deze los te koppelen van de accukabel. Hieronder zit een kunststof houder die je kunt verwijderen door de twee kleine zijtandjes te verplaatsen. Als je de binnenkant gaat schoonmaken is het enorm van belang om de accu te verwijderen, anders kan het gebeuren dat accu beschadigd en je de controller straks helemaal niet meer kunt gebruiken en dat wil je niet. Verwijder deze daarom altijd. Het moederbord kun je eruit halen door de schroef los te draaien, met deze schroef zit het moederbord vast aan de behuizing.

Als je alle onderdelen eruit hebt gehaald, kun je de binnenkant goed reinigen. Je kunt het beste eerst even blazen op de onderdelen die onder het vuil zitten. Op deze manier is het meeste vuil al weg, je kunt vervolgens met een wattenstaafje en een zacht borsteltje het overgebleven vuil weghalen.

 

Reinig de poorten voor je oplader en headset

Het kan ook voorkomen dat er stof in de poorten van je controller komt, zoals de poorten voor je oplader of je headset. Dit komt eigenlijk regelmatig voor, omdat deze poorten open zijn en stof hier gemakkelijk in kan gaan. Het kan erg vervelend zijn als hier stof in gaat zitten, omdat de oplader of je headset hierdoor minder goed contact heeft met je controller, waardoor opladen bijvoorbeeld niet altijd even meer goed gaat.

Belangrijk om te weten is dat de poorten erg gevoelig zijn voor beschadigingen, daarom is het niet goed om er iets diep in te steken. De pinnen kunnen hierdoor sneller buigen of breken, waardoor je de oplader of je headset helemaal niet meer kunt gebruiken. Je kunt voor een goede connectie de poorten dan ook het beste af en toe even schoonmaken, dit kun je doen met een wattenschijfje met een klein beetje ontsmettingsalcohol.

 

Monteer je controller en hij is klaar voor gebruik

Om weer veel plezier te krijgen van het gamen, is het wel zo handig om je Playstation controller weer goed in elkaar te zetten. Als je de controller hebt schoongemaakt, kun je de controller weer in elkaar zetten. Dit gaat eigenlijk op de omgekeerde manier dan dat je hem uit elkaar hebt gehaald en daardoor kan het niet snel fout gaan dat hij verkeerd in elkaar wordt gezet. Let er dan wel goed op dat alles goed op zijn plek zit. Je kunt de onder- en bovenkant van de behuizing vervolgens gewoon weer op elkaar klikken, zodat je controller weer klaar is voor gebruik. Als dit gelukt is, kun je de controller het beste nog even afnemen met een microvezeldoekje.

 

Gamen met een schone en goed werkende controller

Als je gaat gamen is het enorm fijn om dit in alle rust te kunnen doen, zonder dat je controller schokken geeft of niet lekker in de hand ligt, omdat er stofjes tussen zitten of als je controller plakkerig aanvoelt. Heb je alle bovenstaande stappen gevolgd om je controller te reinigen en is jouw Playstation controller nu weer helemaal schoon? Dan is je controller ook weer helemaal klaar voor gebruik! Nu kun jij weer heerlijk onderuitgezakt een game spelen.

Doe je dit heerlijk ontspannen in je eentje of gezellig samen met je vrienden of familie? Alles is mogelijk. Zolang jouw controller maar goed zijn werk doet. Je controller zal hoogstwaarschijnlijk weer beter functioneren, omdat het schoonmaken hier zeker aan bij kan dragen. Wij hopen dat je het lezen van ons artikel leuk vond en nu precies weet hoe jij je controller het beste kunt schoonmaken.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten