Hoe je het beste de PS5 kunt schoonmaken

PS5 schoonmaken

Als je een fanatieke gamer bent of je PlayStation 5 juist al te lang stil staat omdat je er weinig mee doet, is het wel zo belangrijk dat je je PS5 goed onderhoudt. De vraag is alleen nog hoe je het beste je PS5 kunt schoonmaken. Wij hebben daarom voor jou met alle liefde een aantal tips verzameld hoe jij dit het beste kunt doen.

Het is belangrijk om apparaten zodanig te onderhouden dat ze voor een langere tijd mee kunnen gaan, je moet er natuurlijk niet aan denken dat je PS5 kapotgaat en je niet meer volop kunt genieten van je games. Ook als je een pauze van het gamen hebt gehad! Je wilt toch niet meer moeten stoppen met spelen omdat je niet goed schoon hebt gemaakt? Lees daarom vooral onze onderstaande tips door om jouw PS5 een goede onderhoudsbeurt te geven. Hierdoor zal jij extra lang plezier hebben van je PS5!

 

Voordat je begint

Om je PS5 zo goed mogelijk schoon te kunnen maken, is het aan te raden om een aantal spullen in huis te hebben. Je kunt de volgende spullen in huis halen voor een grondige schoonmaak van je PlayStation:

  • Een microvezeldoekje
  • Een spuitbus met perslucht
  • Isopropyl schoonmaak alcohol

Met een microvezeldoekje kun je de grootste stofdeeltjes en het meeste vuil verwijderen van je PlayStation 5. Door een microvezeldoekje te gebruiken zorg je ervoor dat je geen krasjes op je op je PlayStation krijgt. Daarmee ben je er nog niet. Het is aan te raden om een spuitbus met perslucht aan te schaffen. De perslucht kun je namelijk gebruiken om bijna al het stof tussen de randjes weg te halen. Last van hardnekkig vuil? Dan biedt schoonmaak alcohol een uitkomst. Hiermee haal je het hardnekkige vuil ook weg.

 

Schakel de PlayStation 5 uit

Voordat je gaat beginnen met het schoonmaken van je PS5, is het belangrijk dat deze is uitgeschakeld en je de console loskoppelt van de bekabeling. Dit geldt eigenlijk voor alle apparatuur waarbij je van plan bent om het te gaan schoonmaken. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je veilig te werk gaat en dat de PlayStation 5 niet beschadigd.

Dat is natuurlijk wel zo belangrijk. Als je de apparatuur namelijk niet uitschakelt of niet loskoppelt, dan kun je ervoor zorgen dat er beschadiging optreedt of dat er kortsluiting ontstaat doordat je mogelijk met wat vocht of alcohol te werk gaat.

 

Maak de faceplates van je console schoon

Als je je console gaat schoonmaken, wil je dit natuurlijk wel zo volledig mogelijk doen. Daarom zorg je er uiteraard voor dat je zowel de binnenkant als de buitenkant schoon gaat maken. Je kunt het beste beginnen door het dikste laagje vuil en stof te verwijderen van de buitenkant van je faceplates. Dit kun je doen met een microvezeldoekje. Maak deze een beetje vochtig met schoonmaak alcohol en wrijf voorzichtig over je console heen zodat het vuil en stof eraf gaan.

Als je ervoor kiest om alcohol te gebruiken, let er dan wel goed op welke alcohol dit is. Het is belangrijk dat je een juiste soort gebruikt die je daadwerkelijk voor het schoonmaken van je console kan gebruiken. Let er daarnaast ook op dat je niet te veel alcohol gebruikt, je wil natuurlijk geen vocht tussen je console. Hiermee voorkom je dat je console beschadigd wordt door waterschade. Heb je geen alcohol om je console mee schoon te maken? Dan kun je het microvezeldoekje ook altijd even een beetje vochtig maken met water, wees er daarbij ook van bewust dat je het doekje niet te vochtig maakt.

PS5 console

Maak de poorten vrij van stof

Voordat je de PlayStation 5 uit elkaar gaat halen, kun je het beste de meeste stofdeeltjes verwijderen uit de poorten en de ventilatie aan de achterkant van je console. Dit kun je doen door gebruik te maken van perslucht. Je blaast hiermee de dikste stofdeeltjes en vuil weg. Heb je geen spuitbus met perslucht in huis? Dan kun je het ook altijd doen door je eigen lucht te gebruiken door met enige kracht de lucht met je mond uit je longen te blazen, hierdoor kun je ook veel stof verwijderen.

 

Haal de faceplates van je console af

Om de binnenkant van je console schoon te kunnen maken, is het natuurlijk wel zo handig dat je eerst de faceplates verwijderd. Dit zijn de zijkanten van je PlayStation en je hebt de mogelijkheid om deze eenvoudig te verwijderen. Doe dit natuurlijk wel voorzichtig omdat je de faceplates niet wilt beschadigen.

Mocht je je afvragen hoe je deze eenvoudig kunt verwijderen zonder ze te beschadigen, dan kun je altijd ons vorige artikel ‘Hoe je de faceplates van de PS5 eenvoudig kunt vervangen’ lezen, hierin vertellen we namelijk duidelijk hoe je deze faceplates het beste kunt verwijderen. Na het verwijderen van de faceplates kun je gaan beginnen met het reinigen van de binnenkant van je console.

 

Verwijder het stof uit de gaatjes

Als je de faceplates eraf hebt gehaald, zie je dat er een aantal gaatjes in je console zitten. Deze kun je via perslucht ontzien van stof. Je kunt deze stofdeeltjes niet altijd zien met het blote oog, vooral niet als ze verstopt zitten in gaatjes. Het stof zit er daarentegen wel in en daarom kun je deze schoonmaken met perslucht.

Heb je op het moment van schoonmaken geen spuitbus met perslucht? Dan kun je deze stap uitvoeren door even goed hard te blazen, mocht je geen spuitbus met perslucht hebben. Voor de volgende schoonmaakronde wel even aanschaffen!

 

Neem de console af met een microvezeldoekje

Heb je het grootste deel van het stof uit de gaatjes verwijderd? Dan kun je beginnen met het afnemen van je console door gebruik te maken van een microvezeldoekje. Doe er eventueel een beetje alcohol op, zodat je alle vuiltjes er voorzichtig af kunt poetsen. Het is dan ook altijd aan te raden om je console voorzichtig te reinigen, het is en blijft tenslotte wel apparatuur.

Het microvezeldoekje zorgt ervoor dat de stofdeeltjes zodanig verwijderd worden dat je de console niet beschadigt. Daarnaast is een microvezeldoekje er zo op gemaakt dat het gemakkelijk stof kan verwijderen. Let er, net als bij de buitenkant van je console, bij het schoonmaken van de binnenkant ook goed op dat je niet te veel alcohol op het microvezeldoekje doet. Het is ook van belang dat je beschikt over het juiste schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het schoonmaken van apparatuur.

 

Neem je console af met een droogdoekje

Heb je de console schoongemaakt met een vochtig microvezeldoekje? Dan kun je hem daarna het beste nog even goed droog maken met een droog microvezeldoekje. Het is namelijk wel belangrijk dat je hem weer goed droogmaakt, voordat je de faceplates er weer op gaat zetten. Hiermee voorkom je dat er vocht blijft zitten in je console en je console niet zal beschadigen. Het zou natuurlijk enorm zonde zijn als je console het straks niet meer doet. Dat terwijl je net grondig hebt schoongemaakt!

 

Bevestig de faceplates

Nadat je de binnenkant van de console grondig hebt gereinigd, kun je de faceplates er weer eenvoudig opzetten. Hierna is je PlayStation weer helemaal klaar voor gebruik. Wat eigenlijk net zo handig is, is om de buitenkant van je console ook nog even af te nemen met een droog microvezeldoekje om de laatste stofjes te verwijderen.

Tijdens het losmaken van de faceplates en het schoonmaken van de binnenkant, kunnen de faceplates weer een beetje voorzien zijn van een licht laagje stof of vuil. Als je nog even voor het laatst een doekje erover heen haalt, ziet je console er weer uit als nieuw.

 

Hoe vaak moet je de PS5 schoonmaken?

Nu je flink aan het schoonmaken bent geraakt en je weet hoe je het beste je PlayStation 5 schoon kunt maken, leggen we ook graag uit hoe vaak je dit het beste kunt doen. Mogelijk kreeg je deze vraag tijdens het lezen van dit artikel wel in je hoofd, dat is natuurlijk ook niet zo vreemd. Je kunt de console het beste minimaal één keer per maand schoonmaken, waardoor je ervan verzekerd bent dat je console goed blijft werken.

PS5 gaming

Maak ook je controller regelmatig schoon

Om echt even weer optimaal te kunnen genieten van het gamen, kun je ook het beste even regelmatig je controller schoonmaken. Niet alleen voelt dit veel prettiger aan je handen, maar ook zorg je hiermee voor een betere gamekwaliteit, dat klinkt goed toch? Als je de stofjes en het vuil namelijk tussen je controller weghaalt, zullen de knopjes en de joysticks weer beter hun werk doen. Dat geldt uiteraard ook voor de console, net zoals dat voor beide werkt dat de levensduur van jouw console en controller aanzienlijk langer is als je ze goed onderhoudt.

 

Geniet weer volop van je favoriete game

Nu je de console weer grondig hebt schoongemaakt is het weer tijd om je favoriete game te gaan spelen. Dat is natuurlijk veel leuker dan het schoonmaken van je PlayStation 5. We kunnen er duidelijk over zijn: als je zo lang mogelijk je favoriete game wil spelen is het van groot belang om je console regelmatig eens schoon te maken.

Hierdoor gaat je console langer mee en kun jij volop gamen. Een avondje gamen met vrienden of familie? Of toch lekker alleen? Bekijk vooral waar jij zin in hebt en maak weer optimaal gebruik van jouw schone PlayStation 5. We hopen dat je iets met onze tips kunt, dat je het artikel met plezier hebt gelezen en we wensen je succes met het schoonmaken van jouw console!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten