Hoe werkt een NAS? (inclusief installatiegids)

Network-attached Storage

Een grote hoeveelheid opslagruimte kan nooit kwaad, want het geheugen van onze smartphones, laptops, tablets en computers raken sneller vol dan ons lief is. Nu zijn er genoeg oplossingen om extra opslagcapaciteit te verkrijgen, maar niet iedere oplossing is voor iedereen geschikt.

Misschien wil jij niet eindeloos back-ups maken op USB-sticks en heb je er geen vertrouwen in dat het met een abonnement op een Cloud, zoals Microsoft One Drive of Google Drive allemaal goedkomt. Dan kom je al snel uit bij een NAS en in dit artikel bespreken we hoe een NAS precies werkt.

 

Wat betekent NAS?

Eerder schreven wij al een artikel over de beste NAS , maar voor diegene die dat gemist heeft leggen we nog even kort uit wat een NAS is. NAS staat voor Network-attached Storage en het apparaat lijkt enorm op een desktop computer. Het is dus een kastje dat je ergens in je huis plaatst. Vaak in de buurt van de router van je Internetprovider.

In een NAS zit een harde schijf en in de basis zelfs meerdere harde schijven. Waar je bestanden, zoals foto’s en video’s op kunt slaan. Omdat een NAS in verbinding staat met je netwerk, kun je vanaf ieder willekeurig apparaat deze bestanden benaderen, openen en weergeven. Vaak met behulp van gratis software dat door de fabrikant van de NAS beschikbaar wordt gesteld.

 

Plug & Play

Een NAS is een Plug & Play apparaat, want het enige dat je hoeft te doen is er een netwerkkabel in stoppen en deze aansluiten op je router. Via jouw devices, zoals de smartphone, tablet of de laptop kan je de bestanden die op de NAS staan benaderen. Hetzij via de webbrowser door het webadres van de NAS in te tikken, via de verkenner of finder van de Windows- of macOS-machine of via een willekeurige app waarmee je de NAS kan bedienen.

 

De eerste stap naar jouw eigen cloud

De eerste stap die je neemt naar een privé cloud – die een NAS eigenlijk is – is het bepalen welke NAS je koopt. Er zijn NAS met verschillende functies, verschillende soorten beveiliging en je kunt ook kiezen of je een NAS met vaste harde schijven of vervangbare harde schijven koopt. Het voordeel van een NAS waar je zelf de harde schijven in kunt monteren is dat je meer vrijheid hebt in de keuze in welke harde schijf je plaatst en dat je de harde schijf eenvoudig kunt vervangen als deze defect raakt.

Het advies is om een NAS aan te schaffen waar je zelf de harde schijven in kunt plaatsen. Dat geeft meer vrijheid en het voorkomt ook problemen in de toekomst mocht een HDD of een SSD defect raken. Het plaatsen van deze harde schijven is eenvoudig, omdat deze in principe maar op 1 manier geplaatst kunnen worden in de beschikbare bays van een NAS.

Overigens adviseren wij ook om meerdere harde schijven te plaatsen en te kiezen voor een RAID opstelling. Waarom? Omdat je met een RAID opstelling niet alleen automatisch back-ups van je systemen, maar ook back-ups van de harde schijf in de NAS maakt. Mocht deze dan defect raken, heb je altijd nog je belangrijke bestanden op de tweede harde schijf in de NAS staan en gaat er dus ook niets verloren.

 

Software installeren en NAS configureren

Het is belangrijk dat je met de bijgeleverde software van de NAS de NAS zodanig configureert dat de NAS via een webadres en/of app bereikbaar is. Het makkelijkste is om dit via een computer of een laptop te doen. Bij het configureren van de NAS is geduld een schone zaak, want je moet de instructies op het scherm goed doorlezen voordat je bepaalde keuzes maakt. Anders loop je het risico dat de NAS niet helemaal werkt zoals je dat graag zou willen.

Wanneer de installatie en configuratie is voltooid kan je via jouw devices inloggen op de NAS en bestanden uploaden en downloaden. Bij het configureren heb je een gebruiker met een wachtwoord aangemaakt en het is soms ook mogelijk om meerdere gebruikers met een eigen wachtwoord aan te maken. Dit doe je in de regel als de NAS bestemd is voor meerdere gezinsleden of als je een NAS deelt met huisgenoten. Zo heeft iedereen zijn eigen stukje opslag en is de NAS voor iedereen toegankelijk. Je hebt een aantal keuzes in hoe je de NAS benaderd;

  • Via de browser van je laptop, smartphone of tablet.
  • Via een verkenner of finder op een systeem.
  • Via een speciale app waarmee je bestanden op een NAS kunt beheren.

De eenvoudigste methode is zonder twijfel de verkenner/finder opties, want het lijkt er dan op alsof de NAS gewoon een extra mapje op je systeem is waar je bestanden in kunt plaatsen of uit kunt halen. Toch is dit niet altijd handig als je de NAS bijvoorbeeld wilt gebruiken als mediaspeler, want dan heb je wel iets meer nodig. Ook hebben de meeste devices, zoals de smartphone of de tablet geen verkenner of finder en heb je dus een app of een browser nodig als je de NAS wilt benaderen.

NAS

Beknopte installatiegids

Hoe je de NAS aansluit, installeert en configureert is afhankelijk van het model van de NAS, maar met de onderstaande beknopte installatiegids kom je een heel eind als je een NAS wilt plaatsen.

  • Sluit de NAS aan op het stroom met de bijgeleverde AC-adapter.
  • Sluit de NAS met een netwerkkabel aan op de router.
  • Installeer de software op een PC of een laptop.
  • Volg de stappen op het instructiescherm om je NAS te configureren.
  • Maak een gebruiker of gebruikers met een wachtwoord aan.
  • Installeer de benodigde apps om de NAS te bereiken op een apparaat, zoals een smartphone of een tablet.
  • Installeer op de Smart tv of een ander device een mediaspeler als je ook films en series via de NAS wilt afspelen.
  • Maak met deze apps een verbinding met een NAS (op basis van de naam die je de NAS gegeven hebt of een IP-adres).

Et voila! Je bent nu klaar om bestanden op je NAS op te slaan, te downloaden of om foto’s, video’s en muziekbestanden af te spelen.

 

Welke bestanden zet ik op een NAS?

Als we zouden schrijven wat je niet op een NAS kunt opslaan zijn we heel snel klaar. Feitelijk kan je ieder computerbestand op een NAS plaatsen, maar de truc is natuurlijk om bestanden te plaatsen die enorm veel opslagcapaciteit vreten. Daarom kiezen de meeste gebruikers voor het opslaan van foto’s, video’s, belangrijke documenten en back-ups van systemen.

Digitaal fotoboek

Wanneer je jouw foto’s op een NAS zet heb je ook de optie om deze eenvoudig via een beeldscherm te laten zien. Door via de Smart tv op de NAS in te loggen en de foto’s af te spelen. Hierin heb je de keuze om een app op de NAS te installeren die van jouw foto’s een diavoorstelling maakt en deze via de tv weergeeft, maar je kan ook op de Smart tv een mediaspeler, zoals PLEX of VLC gebruiken om foto’s weer te geven.

 

Films en series afspelen

Wie wil nu niet zijn eigen Netflix? Download jij films en series of heb je enorm veel Dvd’s en Blu-ray Discs in de kast staan waar je vanaf wilt? Dan biedt een NAS uitkomst, want op de NAS zet je jouw favoriete films en series. Die je vervolgens via de mediaspeler op een smartphone, tablet, laptop of smart tv kunt afspelen. Zo maak je dus eigenlijk jouw eigen Netflix! Hoewel, je de film die op de streamingdienst staan nog altijd via de app van Netflix zelf afgespeeld moeten worden. Let hier wel bij op dat de NAS in staat is om video’s real-time te coderen in bijvoorbeeld een 4K beeldkwaliteit als dat je wens is. Niet iedere NAS kan dat namelijk.

 

Camerabeelden opslaan

Heb jij beveiligingscamera’s en wil je camerabeelden automatisch opslaan? Dan is een NAS superhandig! Verbind de IP-camera’s met de NAS en laat videobeelden automatisch opslaan. Zo heb je altijd videobeelden tot je beschikking als dat nodig is! Via een computer, laptop of smartphone kan je via de NAS videobeelden terugkijken. Hier heb je vaak wel een combinatie nodig van een app waarmee je de NAS beheert en een app waarmee je de videobeelden kunt opvragen. De apps om videobeelden terug te kijken worden vrijwel altijd gratis aangeboden door de fabrikant van de IP camera’s.

 

Automatische back-ups

Een voordeel van een NAS is dat je ervoor kunt kiezen dat je apparaten, zoals de laptop automatische back-ups maakt van het systeem en deze op de NAS opslaat. Zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoeveel capaciteit je nog beschikbaar hebt. Dit stel je in via het apparaat zelf en selecteer je de daarvoor bestemde map op de NAS waar de back-ups in geplaatst mogen worden.

 

Wat zijn de voordelen van een NAS?

Een NAS biedt veel voordelen en die zetten wij graag voor jou op een rijtje.

Privé Cloud

Een NAS is feitelijk een privé Cloud. Alleen is deze vorm van bestanden opslaan goedkoper dan als je een abonnement neemt op een dienst, zoals Microsoft One Drive, Google Drive of iCloud. Je hoeft geen bedrag per maand te betalen om gebruik te kunnen maken van een bepaalde opslagcapaciteit. De enige kosten die je hebt zijn de aanschaf van een NAS, de eventuele aanschaf van extra harde schijven en het stroomverbruik.

 

Veilig bestanden delen

Een NAS is veilig! Allereerst heb je toegang tot het netwerk nodig om een NAS te kunnen benaderen en vervolgens heb je ook een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig om bestanden te kunnen openen, bewerken of te verwijderen. Daarnaast zorgt een NAS met de interne versleuteling voor een extra beveiliging zodat kwaadwillende personen deze bestanden niet kunnen onderscheppen.

 

Opschalen als dat nodig is

Kom je toch nog ruimte tekort? Geen probleem! Zeker niet bij een NAS waarbij je zelf de harde schijven kunt vervangen. Heb je een NAS met meerdere bays kan je simpelweg een extra harde schijf bijprikken of je vervangt de harde schijven voor exemplaren met een hogere opslagcapaciteit. De eenmalige aanschaf van de HDD’s of SSD’s zijn wel prijzig, maar op termijn goedkoper dan wanneer je extra opslagcapaciteit bij een cloud afneemt. Want dan betaal je nog altijd een bedrag per maand tot het moment dat je abonnement stopt. Met andere woorden; Op de lange termijn is een NAS een goedkopere oplossing.

NAS opslag

De nadelen van een NAS

Een NAS heeft ook nadelen. Allereerst zorgt een NAS voor een behoorlijke impact op je LAN-verbinding en hoe drukker de NAS is des te trager het Internet wordt. Dat kan je merken als je bijvoorbeeld bestanden aan het up- of aan het downloaden bent en je online aan het gamen bent. Dan merk je dat de capaciteit snel slinkt. Ondanks dat er NAS zijn met een Wi-Fi verbinding, adviseren we om hier geen gebruik van te maken. Want de impact op draadloze verbindingen is nog vele malen groter dan bij een verbinding met een netwerkkabel.

Een ander nadeel is dat een NAS geluid kan maken. Evenals een computer kan een NAS ventilatoren bevatten om de HDD’s te koelen. Deze ventilatoren kun je horen. Zeker wanneer de NAS overuren draait. Daarnaast maken ook roterende harde schijven geluid als er bestanden worden geladen of worden opgeslagen.

Een ander nadeel is dat een NAS foutgevoelig is. Wanneer een HDD defect raakt heb je vaak geen toegang meer tot je bestanden totdat je de defecte harde schijf hebt vervangen. Ben je vergeten om te back-uppen en is de HDD niet meer te redden? Dan ben je dus ook nog eens je bestanden kwijt!

 

Problemen verhelpen

Je hebt een NAS en je hebt deze geïnstalleerd! Toch wil het maar niet lukken om je NAS te benaderen en bestanden op te slaan of te openen. In vrijwel alle gevallen zijn dit softwarematige problemen die te maken hebben met een verkeerde instelling. Bijvoorbeeld als je net een cijfer van het IP-adres verkeerd of een verkeerd wachtwoord hebt ingevoerd in het apparaat waar je de NAS mee wilt bereiken. Het kan ook zijn dat je antivirusprogramma of de firewall van je PC of laptop de externe verbinding met een NAS verhinderd en dat is simpel te checken door deze even tijdelijk uit te schakelen en het opnieuw te proberen.

Er kunnen ook hardwarematige problemen zijn. Bijvoorbeeld als de NAS wel te bereiken is, maar de harde schijf niet wordt herkend. Dit heeft meestal te maken met het feit dat de bay waar de harde schijf in zit niet goed genoeg is aangedrukt, maar het kan ook te maken hebben met een defecte bay. Hoe kom je erachter of het een defect is? Door simpelweg de harde schijven aan te drukken of om de harde schijven te verwisselen. Dan komt al snel boven water waar het hardwarematige probleem zit. Wil niets helpen? Dan moet je toch serieus denken aan een defecte NAS en is de enige oplossing om de winkel waar je de NAS hebt besteld te benaderen of om de helpdesk van de fabrikant in te schakelen.

 

Aan de slag met een NAS

Je hebt nu een goed beeld bij wat een NAS is en hoe een NAS werkt. In ons artikel de beste NAS geven wij nog uitgebreid advies over de voor- en nadelen van een NAS en we hebben de beste NAS voor je op een rij gezet. Heb je vragen over NAS of heb je hulp bij de installatie nodig? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten