De 5 beste virusscanners voor Mac (vergelijking)

Viruscanner voor Mac

Eerder vergeleken wij al de beste gratis virusscanners en de beste virusscanners voor Windows. Nu is het moment aangebroken om de beste virusscanners voor de Mac te bespreken. In dit artikel vertellen we meer over waarom het beveiligen van een Mac of een Macbook noodzakelijk is en welke virusscanners je het beste voor de Mac kunt kopen.

 

Hebben gebruikers van macOS een virusscanner nodig?

Veel gebruikers van macOS denken dat zij geen virusscanner nodig hebben, want de meeste virussen worden immers geschreven om gebruikers van Windows te kunnen aanvallen. Deze stelling ging jarenlang op toen het gebruik van een Mac of een Macbook nog niet zo populair was, maar inmiddels heeft fabrikant Apple een flink marktaandeel gewonnen.

Zelfs grotere bedrijven werken met de computers van Apple en dat maakt het systeem gelijk vatbaarder voor ransomware, malware en spyware. Het beveiligen van een systeem met macOS is dus wel degelijk relevant en wij zouden zeggen zelfs noodzakelijk!

 

Welke gevaren kom ik tegen op een Mac of Macbook?

Gebruikers van macOS krijgen met dezelfde gevaren te maken als een gebruiker van Windows. Zo kunnen virussen systemen enorm beïnvloeden, beschadigen en zelfs versleutelen. Om een harde reset van je Mac of Macbook te voorkomen, is het verstandig om een antivirusprogramma te installeren. Want de gevaren liggen op de loer!

 

Ransomware

Ransomware is een benaming voor een stukje code dat jouw systeem versleuteld. Met andere woorden, je komt simpelweg je systeem niet meer in! Vaak gaat dat gepaard met een voor jou onbekend opstartscherm waarin kenbaar wordt gemaakt dat je tegen betaling je systeem weer kan ontgrendelen.

Daar moet je natuurlijk geen gehoor aangeven, want dit is het werk van cybercriminelen die geld van je willen hebben. Zonder een virusscanner die ook ransomware weert, is je systeem vaak zo gecorrumpeerd dat een harde reset noodzakelijk is. Met de stille hoop dat je na de harde reset weer gebruik kan maken van je Mac of Macbook.

 

Malware

Malware is de moderne benaming voor een computervirus en het is vrij vertaald gevaarlijke software die het systeem kan beïnvloeden of beschadigen. Malware bijt zich vast in bestanden, foto’s en video’s en kan ook verstopt zijn achter een onbekend linkje die naar een pagina op het Internet verwijst.

Ondanks dat malware in de regel een vrij onschuldig virus is, is het natuurlijk enorm vervelend als je niet meer lekker op je Mac of Macbook kunt werken. Met een antivirusprogramma hoef je hier dan ook geen zorgen meer over te maken.

 

Spyware

Spyware is een sluwe en vooral een gevaarlijke manier om digitaal met iemand over de schouder mee te kijken. Deze vorm van spionage is vooral interessant voor hackers die vaak in opdracht van belangrijke informatie moeten ontfutselen. Nu hoeven gebruikers met een beperkt vermogen zich weinig zorgen te maken over spyware, want deze doelgroep richt zich voornamelijk op individuen en bedrijven waar iets te halen valt. Tenzij je een ontzettende jaloerse partner hebt die stiekem met je mee wilt kijken als je aan het Internetten bent.

Laptop hacker Mac

SPAM

Spam is voor vrijwel iedereen een dagelijkse irritatie. Honderden mailtjes met linkjes naar profielpagina’s van ogenschijnlijk mooie dames uit het buitenland, de Prins van Nigeria die nogmaals vraagt om een project in zijn Vaderland te steunen en natuurlijk de welbekende chantage mailtjes van een persoon die beweert dat hij een video van jou in zijn bezit heeft waarop te zien is dat je naar vieze plaatjes op het Internet kijkt.

Gelukkig bieden de meeste mailprogramma’s en -servers al een goede beveiliging tegen deze ongewenste communicatievormen, maar een extra beveiliging op SPAM kan zeker geen kwaad.

 

Anoniem Internetten met VPN

Als je eenmaal op het Internet zit, dan laat je een zogenaamd digitaal voetspoor achter. Met andere woorden, overheidsinstanties, maar ook bedrijven kunnen dan jou surfgedrag bekijken en gebruiken. En soms zelfs misbruiken. Daarom is het belangrijk dat je je online identiteit bewaakt en afschermt voor de buitenwereld en dat doe je door een VPN-verbinding tot stand te brengen.

Een VPN-verbinding zorgt voor een connectie met het Internet met behulp van een IP-adres dat niet aan jou of jouw adres gekoppeld is en zo ben je dus volledig anoniem. De meeste doch iets duurdere antivirusprogramma’s bieden een VPN-oplossing standaard aan.

 

Is VPN hetzelfde als de privacy modus van mijn browser?

Nee. Iedere browser heeft een privacy modus en met deze modus zorgt de browser ervoor dat niet alle data en cookies op je systeem worden opgeslagen en dat je vrijwel anoniem op het Internet kan surfen. Toch is het niet volledig anoniem, want je IP-adres blijft altijd zichtbaar voor zowel de Internetprovider als de landelijke politiedienst en kwaadwillende criminelen.

 

Ga je voor een gratis of betaalde oplossing?

De grote vraag is natuurlijk of je jouw Mac(book) gratis of met een betaalde oplossing gaat beveiligen en ook hierin is het advies om voor een betaalde oplossing te kiezen. Nu heeft fabrikant Apple zowel hardware- als softwarematige oplossingen in de systemen ingebouwd die je moeten beveiligen, maar een betaald programma doet toch net even iets meer. Daarnaast kan je met een betaalde oplossing vaak meerdere apparaten binnen het huishouden beveiligen en je identiteit verbergen met een VPN-verbinding.

 

De voordelen van een antivirusprogramma

Nu kan het zo zijn dat je jezelf nog steeds afvraagt waarom je moet betalen voor een virusscanner terwijl er ook voldoende mogelijkheden zijn om je systeem gratis te beveiligen en te beschermen. Daarom geven wij een aantal goede redenen om toch voor een betaalde oplossing te kiezen.

Internet hologram

Beveilig meer apparaten

De meeste huishoudens hebben meerdere laptops, computers, smartphones en tablets in huis en dan is het wel prettig dat je met één abonnement deze apparaten kan beschermen. Daarom kan je bij een betaalde virusscanner kiezen uit verschillende abonnementen die natuurlijk zijn afgestemd op het aantal apparaten dat je wilt beveiligen. Het grote voordeel is ook dat deze abonnementen vaak voor zowel Windows- als macOS-systemen geldig zijn.

 

Altijd geüpdatet

Ondanks dat ook de ontwikkelaars van gratis antivirusprogramma’s hun stinkende best doen om altijd geüpdatet te zijn, is het voor een ontwikkelaar van een betaald programma cruciaal om de gebruiker geen moment gevaar te laten lopen.  Dagelijks verschijnen er duizenden nieuwe bedreigingen op het Internet en met een betaald programma ben je altijd beschermd. Ze zitten er echt bovenop en jouw software wordt real-time geüpdatet als er zich een nieuwe bedreiging voordoet.

 

De digitale kluis

Een betaald programma heeft vaak een extra functie aan boord waarmee je jouw belangrijkste wachtwoorden voor bijvoorbeeld de online bankzaken en webshops beveiligd kan bewaren. Zonder het wachtwoord van de kluis is het wachtwoord van de website waarop je wilt inloggen onbruikbaar. Echter is hier de kanttekening bij dat Apple zelf al een uitstekende kluis in macOS heeft ingebouwd en is deze functie voor macOS-gebruikers dus ook minder interessant.

 

Grondige schoonmaakactie

Naast het verwijderen van schadelijke bestanden, kan een betaald programma vaak ook een grondige schoonmaakactie uitvoeren. Zo worden niet gebruikte bestanden en bestanden die vervangen zijn tijdens een update van de applicatie verwijdert om meer ruimte op de harde schijf vrij te maken. Vooral voor Macbooks met een kleinere harde schijf kan een aantal GB aan vrije ruimte als een verademing zijn.

 

Ouderlijk toezicht

Kinderen zijn nieuwsgierig en zoeken op het Internet de meest vreemde dingen op. Of natuurlijk vieze plaatjes waar het Internet dan ook vol mee staat. Met ouderlijk toezicht kan je restricties aanleggen en ervoor zorgen dat je kind niet wordt blootgesteld aan gevoelige content. Daarnaast kan je er ook voor zorgen dat je kinderen niet per ongeluk lukraak uitbreidingen voor spelletjes aanschaft met jouw ingevoerde creditcardgegevens.

 

De beste virusscanners voor macOS

Uit een breed assortiment van virusscanners hebben wij een selectie gemaakt van de beste programma’s die je op dit moment kunt aanschaffen. Wij hebben gekeken naar betrouwbaarheid, de functionaliteiten en natuurlijk de prijs.

Virusscanner laptop

McAfee Total Protection

Met een abonnement op McAfee Total Protection kan je goed uit de voeten om 5 apparaten real-time te beschermen tegen alle gevaren van het Internet terwijl je met de ingebouwde VPN-verbinding je anonimiteit op het Internet kan borgen. Een voordeel van McAfee is dat het veel optimalisaties aan het systeem kan aanpakken en dat zorgt voor een stabielere en schonere Mac of Macbook.

Hoewel, McAfee in de basis wel meer geheugen vraagt en van de meeste virusscanners die er zijn ook één de traagste is. Daarnaast is de gebruikersinterface ook niet één van de meest overzichtelijke.

 

Bitdefender Total Security

Bitdefender is in de basis een gratis virusscanner, maar er is ook een betaalde variant die Total Security heet. En de naam zegt het al. Deze versie beschermt je volledig en 100% in real-time. Daarnaast is het systeem achter Bitdefender een kunstmatige intelligentie die continu leert en acteert op nieuwe bedreigingen die de kop opsteken.

Terwijl je qua prestaties van de computer of de laptop niets merkt van hoe actief Bitdefender bezig is om jou volledig te beschermen. Een ander pluspuntje is de ingebouwde VPN-verbinding die je aan of uit kunt zetten hoewel, je een beperkt datalimiet hebt.

 

TotalAV Totale beveiliging

TotalAV Totale beveiliging is een programma met een simpele interface. De virusscanner vertraagt het systeem niet onnodig en je bent altijd 100% en real-time beschermd tegen de gevaren die er zijn. De mooiste functie van TotalAV is dat het echt actief op zoek gaat naar bestanden die je niet nodig hebt en er zijn cases te noemen dat er maar liefst 8GB tot 10GB aan extra ruimte op de harde schijf door TotalAV werd vrijgemaakt! Zeker als je SSD niet groter is dan 128GB en de SSD van de gemiddelde Macbook is vaak niet groter dan dat.

Vergelijk de verschillende pakketten van TotalAV

 

Mackeeper

Mackeeper is een programma dat specifiek voor de Mac en Macbook gebruikers is ontworpen en met een eenvoudige interface kan je binnen een handomdraai je macOS-systeem beveiligen, beschermen en opschonen. Het programma beschikt over een ingebouwde VPN-module zodat je anoniem kan Internetten, gevaren worden direct geïdentificeerd, geweerd of verwijderd en met het opschonen kan je gemiddeld 5GB aan ruimte op je harde schijf vrijmaken!

Vergelijk de abonnementen op Mackeeper

 

Norton 360

In aller eerlijkheid is Norton 360 misschien niet de beste oplossing voor een systeem met macOS, maar wel een virusscanner die het meest compleet is. Symantec is de onbetwiste marktleider binnen antivirusprogramma’s en een programma dat echt alles aan boord heeft om je optimaal te beschermen. Norton 360 is continu geüpdatet, biedt een cloudopslag aan om belangrijke bestanden te back-uppen en heeft een ingebouwde VPN waarmee je anoniem kan Internetten.

Ook Norton 360 gebruikt artificial intelligence om sneller te acteren op nieuwe bedreigingen en is qua snelheid er flink op vooruit gegaan. Zo kan je gewoon je werk blijven doen terwijl Norton 360 er alles aan doet om kwaadwillende personen en gevaarlijke bestanden uit je systeem te houden.

 

Welke virusscanner kiezen wij?

We hebben de programma’s goed getest en natuurlijk ook vergeleken. Uiteindelijk zouden wij kiezen voor Mackeeper, omdat de prijs goed is en het programma echt is gemaakt om een systeem met macOS te beveiligen en te beschermen. Toch is het onhandig als je meerdere apparaten wilt beschermen en dat een aantal van deze apparaten op een ander systeem werken. Zoals Windows of Android. Dan is Norton 360 toch een betere keuze, omdat je met 1 abonnement toch meerdere soorten apparaten kan beschermen en beveiligen.

 

Heb je nog vragen?

Heb je vragen of antivirusprogramma’s of wil je gericht advies in hoe jij jouw Mac of Macbook het beste kan beveiligen? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en wij helpen je graag op weg!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten