De 2 Beste Virusscanners voor je Smart TV

Virusscanner Smart TV

We staan er niet bij stil, maar een Smart TV is een apparaat dat vrijwel continu in verbinding staat met het Internet. En de basisregel is dat ieder apparaat dat met het Internet in verbinding staat ook een doelwit is van malware en andere gevaren. In dit artikel leggen we dan ook uit waarom het beveiligen van je Smart TV een goed idee is.

 

Waarom een Smart TV beveiligen?

Je koopt een gloednieuwe LED- of OLED-televisie, je stelt deze in, je verbindt het product met je Wi-Fi netwerk of je steekt er een Ethernet-kabel in en je gaat lekker aan de slag met apps van Netflix en YouTube. Je staat er simpelweg niet bij stil dat op dat moment je televisie al gevaar loopt. Ondanks dat er nog nauwelijks virussen voor televisies worden geschreven, zijn er wel andere gevaren en factoren die het beveiligen van de Smart TV belangrijk maken.

 

Welke gevaren kom ik tegen op Smart televisie?

Gebruikers van een Smart TV krijgen te maken met een aantal gevaren waar ze niet bij stil hebben gestaan. De meest voorkomende vorm is ARC. ARC staat voor Automatic Content Recognition. Met andere woorden, een Smart TV kan met behulp van een aantal pixels jouw kijkgedrag vastleggen en een profiel van je samenstellen. Deze data wordt verstuurd naar een enorme database.

Bedrijven kunnen deze databases tegen betaling gebruiken om jouw te bombarderen met bijvoorbeeld advertenties. Dus als je op je Smart TV naar YouTube aan het kijken bent, krijg je de advertenties die je daar hebt gezien hoogstwaarschijnlijk ook te zien als je op je smartphone zit of achter de laptop kruipt. Eng, toch?

 

Schadelijke bestanden

De Smart TV is ook vatbaar voor schadelijke bestanden. Wanneer je bijvoorbeeld een linkje opent in de browser van je televisie of als je een USB-stick gebruikt waar een virus op staat. Zonder een virusscanner kan kwaadwillende software zich ongemoeid nestelen in je apparaat met als vervelende bijkomstigheid dat je televisie minder goed gaat werken en trager wordt. En nu zijn Smart TV van origine al niet de apparaten waar de snelste chips en geheugenmodules in verwerkt zijn.

 

Malware, Adware en Spyware op een Smart TV

Reguliere bedreigingen, zoals malware, adware en spyware kom je simpelweg minder snel tegen bij een Smart TV, maar het is niet onmogelijk. Ondanks dat bijna iedereen wel een slimme televisie in de huis- en slaapkamer heeft staan, is het nog steeds geen interessante doelgroep voor kwaadwillende personen en organisaties om zich hierop te richten. Maar het is niet ondenkbaar dat hier verandering in komt.

Bescherming Smart TV

Ga je voor een gratis of betaalde oplossing?

Er zijn slechts een handjevol oplossingen om jouw Smart TV te beschermen en te beveiligen. Zowel gratis als betaald. Wij adviseren altijd om voor betaalde oplossingen te kiezen, omdat dit vaak toch de oplossingen zijn die de meest optimale bescherming en beveiliging garanderen. Dat is ook logisch, want je betaalt er immers voor!

 

Hoe installeer ik een virusscanner op een televisie?

Het installeren van een antivirusprogramma op een televisie is niet eenvoudig, want in tegenstelling tot een desktop of een PC heb je een beperkt besturingssysteem. Toch kan je vaak via een Smart TV de Google Play Store benaderen als de televisie ook op een Android-besturingssysteem opereert.

In de Google Play Store kan je virusscanners aanschaffen en downloaden en vervolgens installeren. Bij televisies zonder Android is het lastiger om iets te installeren en vaak ook niet mogelijk. Ondanks dat hebben bepaalde merken, zoals Samsung iets in de televisie gebouwd om toch beschermende software te kunnen gebruiken.

 

Welke functies heeft de virusscanner?

De virusscanner voor een Smart TV doet slechts een aantal beperkte dingen, zoals het weren van Adware, Spyware, Malware en het zo goed mogelijk weren van ARC. Ook het scannen op schadelijke bestanden wordt gedaan. Bijvoorbeeld als je een USB-stick gebruikt om de software van de televisie te updaten of waar een filmpje of foto’s op staan. Dit is een manier om ongewild schadelijke software op je televisie te krijgen. De virusscanner helpt je om dit schadelijke bestanden te weren.

 

De beperkte keuze voor de televisiekijker

Op dit moment heerst er wat onrust over of een Smart TV handig is om te gebruiken. Er worden vragen gesteld over of je inderdaad een doelwit bent met een Smart TV en of het kan gebeuren dat een Smart TV onbruikbaar wordt als er een virus aanwezig is.

We willen de storm in een glas water niet aanwakkeren, maar het is nu eenmaal een feit dat geen enkel computersysteem en dus ook een Smart TV, immuun is voor schadelijke software. Terwijl schending van privacy door ARC ook wel een dingetje is waar we bij stil moeten staan. Helaas zijn er slechts beperkte mogelijkheden om de Smart TV te beveiligen.

Virusscanner Smart TV

ESET Smart TV Securtiy

ESET is eigenlijk de enige die specifiek software heeft gemaakt om de Smart TV te beschermen en is gratis! De premium versie kan net iets meer, zoals het weren van phishing en het plannen van de scans die de software moet uitvoeren. De app van ESET kan je downloaden via de Google Play Store op je televisie.

 

McAfee Antivirus voor Samsung televisies

Samsung, de aanstichter van de paniek onder de televisiekijkers, heeft met ontwikkelaar McAfee de handen ineen geslagen om alle smart televisies uit te rusten met gratis antivirussoftware. Goed geregeld! In dit geval hoef je dus alleen nog maar te registreren, want de app staat standaard op de televisie geïnstalleerd.

 

Moet ik mij zorgen maken?

Een terechte vraag, maar op dit moment is het nog niet nodig om je heel veel zorgen te maken over dat je gevaar loopt als je televisie kijkt. Dat daar verandering in komt lijkt de eerstvolgende logische stap en dan zullen er ook meer methodes komen om je tegen deze gevaren te kunnen beschermen.

Voor nu is het een storm in een glas water en heb je simpelweg beperkte mogelijkheden om de televisie te beveiligen en te beschermen. Wil je er toch zeker van zijn dat je niet wordt aangevallen? Verbindt je Smart TV dan simpelweg gewoon niet met een Wi-Fi netwerk of met een netwerk. Probleem opgelost!

Smart TV beveiligen

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn Smart TV beveiligen?

Op dit moment is het beveiligen van een Smart TV nog niet echt noodzakelijk, omdat er beperkte gevaren zijn. Maar er zijn dus oplossingen om je televisie te beschermen en te beveiligen.

Waarom is er een beperkte keuze in virusscanners voor een Smart TV?

Omdat het aantal gevaren zo laag ligt, zien ontwikkelaars van antivirusprogramma’s nog geen noodzaak om software voor de Smart TV te maken. Daarom is de keuze nog zo beperkt.

Waarom is een Smart TV minder vatbaar voor virussen?

De software die op televisies staan is gesloten en minder toegankelijk voor kwaadwillende personen. Met andere woorden, ze kunnen via je netwerk niet zomaar in je Smart TV komen en eventueel infecteren. Het grootste gevaar ben je zelf als je toch USB-sticks met schadelijke bestanden in de USB-poort van je televisie stopt of lukraak op linkjes klikt in de browser van de televisie.

Heb je nog vragen?

Heb je vragen over de gevaren voor een Smart TV en wil je weten wat je het beste kan doen? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist en wij helpen je op weg.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten