Welke iPad past bij mij?

Welke iPad het beste bij jou past

Onlangs schreven wij een uitgebreid artikel over tablets in het algemeen. Een productcategorie die sinds de introductie in 2010 wordt gedomineerd door de iPad. De iPad is een computertablet van fabrikant Apple. Apple spendeert veel tijd en energie in zowel de vormgeving als de prestaties van het product. Dat regelmatig wordt geüpdatet met kleine aanpassingen aan het uiterlijk en vooral op het gebied van prestaties steeds wordt verbeterd. In dit artikel leggen we uit welke iPad’s er zijn, wat de verschillen zijn en we helpen je op weg om een keuze te maken in welke iPad het beste bij jou past.

 

Welke iPad’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten iPad’s verkrijgbaar en voor de consument die op zoek is naar een tablet, zijn er dan ook genoeg smaken. Apple heeft het assortiment van iPad’s verdeeld in vier categorieën. De handzame iPad mini, de standaard iPad en de lichtere variant iPad Air en sinds een paar jaar ook de krachtige iPad Pro. De verschillen tussen de verschillende soorten iPad’s zijns significant en in dit artikel duiken we daar  dieper op in. Daarnaast zijn er van ieder model verschillende variaties verkrijgbaar. De verschillen zitten dan in de opslagcapaciteit, de kleur van het apparaat en de mogelijkheid om een tablet wel of niet te kunnen uitbreiden met een Nano SIM of eSIM.

 

De primaire redenen om voor een iPad te kiezen

De iPad heeft in de afgelopen jaren veel concurrentie gekregen. Vooral de Galaxy Tab van Samsung en de Surface van Microsoft zijn producten die zeker niet onderdoen voor de iPad. Waarom zou je dan toch voor het product van Apple kiezen? De primaire redenen om een iPad te kopen kan afhangen van hoe belangrijk de vormgeving voor je is en dat het uiterlijk van de iPad je aanspreekt en ook iPhone- en MacBook-gebruikers prefereren een iPad boven een concurrerend model. Omdat een iPad naadloos samenwerkt met andere Apple producten.

 

Beeldschermformaten in overvloed

Tablets zijn er in verschillende beeldformaten en ook bij iPad’s zijn er duidelijke verschillen in het beeldformaat. Ondanks dat maakt Apple wel een duidelijk onderscheid per model. Zo hebben de verschillende variaties van een specifiek model altijd dezelfde schermafmetingen. De iPad mini heeft standaard een 7,9 inch beelddiagonaal terwijl de standaard iPad een beeldschermdiagonaal van 10,2 inch heeft. De lichtere iPad Air is net iets groter met een beeldscherm met een beelddiagonaal van 10,9 inch. De grootste schermen zijn aanwezig op de derde en vijfde generatie van de iPad Pro. De derde generatie heeft een beeldschermafmeting van 11 inch terwijl het nieuwste en modernste model een beelddiagonaal van 12,9 inch heeft. Dat maakt de iPad Pro gelijkwaardig aan bijvoorbeeld een MacBook Air of Macbook Pro met een beeldschermafmeting van 13,3 inch.

iPad Touch Screen

Kwaliteit van het beeldscherm

Het formaat van het beeldscherm kan een doorslaggevende factor zijn in jouw keuze, maar ook de beeldkwaliteit speelt natuurlijk een belangrijke rol. Er zitten dan ook wel een aantal verschillen tussen de iPad modellen. Apple maakt sowieso gebruik van een Retina- of een Liquid Retina-display. Een Retina-scherm is wat betreft het kleurbereik en resolutie beter dan een standaard LCD-scherm, maar het is en blijft wel een LCD-scherm. Dat softwarematig wordt geboost. Een Liquid Retina-display is ten opzichte van een Retina-display geoptimaliseerd en heeft dan ook een hogere resolutie.

De iPad mini en iPad maken nog gebruik van het Retina-display terwijl de iPad Air en iPad Pro zijn uitgerust met een Liquid Retina-display. De iPad Air en iPad Pro bevatten ook de True Tone technologie. Een techniek die ervoor zorgt dat omgevingslicht wordt gemeten en het beeld hierop wordt aangepast. Dat uiteindelijk voor een natuurlijkere kijkervaring zorgt. De vijfde generatie van de iPad Pro doet er nog een schepje bovenop door de tablet uit te rusten met een Liquid Retina XDR-display dat ook HDR ondersteunt.

 

Geen vlekken en vette vingers

De iPad’s van Apple bevatten allemaal een speciale coating die vlekken en vingerafdrukken moet voorkomen. Een belangrijke specificatie voor een product met een touchscreen. Maar in praktijk zien we wel dat ook een iPad smerig kan worden. Dus om speciaal schoonmaakmiddel voor tablets aan te schaffen is geen overbodige luxe. Want dat is en blijft nog altijd de enige en beste manier om je tablet schoon te houden.

 

 

Verschillende soorten chips

Met verschillende soorten chips refereer ik niet naar de stelling van twaalf meter lang bij de supermarkt die volstaat met overheerlijke en verschillende smaken chips. Ik heb het over de chips die in de tablets zitten. Zonder een chip kan een tablet zijn werk niet doen en Apple heeft de iPad’s met verschillende chips uitgerust. De chips beïnvloeden de rekenkracht van de tablet. De keuze voor een iPad met een bepaalde chipset is afhankelijk van welke taken je met de tablet wilt uitvoeren.

Apple heeft drie soorten chips die ze voor de iPad’s gebruiken. De A12 Bionic-chip, de A14 Bionic-chip en de nieuwste M1-chip. De iPad mini en iPad zijn uitgerust met de A12 Bionic-chip terwijl de iPad Air de krachtigere A14 Bionic-chip bevat. De iPad Pro heeft de nieuwste generatie van de M1-chip. Een multifunctionele en krachtige chip die tegenwoordig ook wordt gebruikt voor de MacBook Air en MacBook Pro.

Hoe krachtiger de chip is des te meer je kunt doen. Zo simpel is het eigenlijk. De A12 Bionic-chip is dan ook echt voor huis-tuin-en-keukengebruik, zoals surfen op het Internet, e-mail checken en videobellen. De A14 Bionic-chip kan net iets meer, zoals multitasken. Je kan met de iPad met de A14 Bionic-chip lichtere taken naast elkaar uitvoeren. Met andere woorden, je kan meerdere apps open laten staan zonder dat het de prestaties van de iPad beïnvloedt. Voor het uitvoeren van zwaardere taken is de iPad Pro een betere keuze, omdat de M1-chip hier specifiek voor is ontworpen.

iPad in gebruik

De opslagcapaciteit van de iPad

De opslagcapaciteit van een tablet kan een belangrijke rol spelen in jouw keuze en de verschillende variaties van de modellen van de iPad hebben een bepaalde opslagcapaciteit. Omdat Apple standaard geen geheugenuitbreiding ondersteunt en de iPad’s niet heeft uitgerust met een slot voor een geheugenkaart, is het verstandig om vooraf te bepalen hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Wil je veel apps installeren of veel foto’s en video’s lokaal opslaan? Dan is meer opslagcapaciteit haast een must. Hoewel je met een abonnement op de iCloud van Apple altijd toegang hebt tot virtueel geheugen zodra je verbonden bent met het Internet.

De iPad mini en iPad zijn verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 32GB of 128GB terwijl de iPad Air in zowel 64GB als 256GB verkrijgbaar is. Bij de iPad Pro heb je veruit de meeste keuze in de opslagcapaciteit, want de vijfde generatie van de iPad Pro is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 128GB, 256GB, 512GB, 1TB of 2TB.

 

Videobellen en vergaderen met een iPad

Een iPad is een perfect product om mee te vergaderen of om te videobellen. Maar de kwaliteit van het beeld en het geluid is sterk afhankelijk van het model dat je kiest. Sowieso zijn alle iPad’s uitgerust met ingebouwde luidsprekers en camera’s aan zowel de voor- als achterzijde. De iPad mini en iPad hebben een 8 megapixel camera aan boord terwijl de camera aan de voorzijde een maximale capaciteit van 1,2 megapixel heeft. De iPad Air is daarentegen iets beter, omdat de camera aan de achterzijde een 12 megapixel groothoekcamera is terwijl de camera aan de voorkant een capaciteit van 7 megapixel heeft. Logischerwijs biedt de iPad Pro de beste kwaliteit met ten eerste stereo geluid en een 12 megapixel groothoekcamera aan de achterkant. Terwijl de camera aan de voorzijde een 12 megapixel ultra-groothoekcamera is.

 

De iPad verbinden met het Internet en andere apparaten

Zonder het Internet heb je weinig aan een iPad, want alle apps hebben wel een Internetverbinding nodig om de functionaliteiten volledig te kunnen benutten. Uiteraard zijn alle iPad’s via Wi-Fi te verbinden met het Internet, maar voor de gebruikers die het product veel onderweg gebruiken, is het slim om een mogelijkheid te hebben om de iPad uit te breiden met een Nano SIM of eSIM. Zodat je ook via het 4G of 5G netwerk een verbinding kan maken. Alle modellen van de iPad hebben dan ook een variatie waarmee je zowel via Wi-Fi of met een 4G netwerk een verbinding kan maken. De iPad Pro met een slot voor een Nano SIM of eSIM ondersteunt, is de enige iPad die ook via 5G te verbinden is.

Alle iPad’s zijn natuurlijk uitgerust met Bluetooth en dat is handig als je de iPad wilt verbinden met een extern apparaat. Zoals een Bluetooth speaker. Zo kan je bijvoorbeeld je favoriete afspeellijst op Spotify via de tablet afspelen op een speaker terwijl je ook met een smartphone of een laptop bestanden kan uitwisselen. Hoewel je voor het uitwisselen van bestanden ook de Airdrop-functionaliteit kan gebruiken als je bestanden wilt uitwisselen tussen Apple apparaten.

Ipad en apple stylus

Geen verschillen in accuduur

Apple maakt gelukkig geen onderscheid in de accucapaciteit. Zo kan je met ieder model van de iPad gemiddeld tien uur Internetten via Wi-Fi of gemiddeld negen uur Internetten op een mobiel datanetwerk. Maar er zijn zaken die de accuduur van een iPad negatief kunnen beïnvloeden. Wanneer je naast een continue Internetverbinding ook de Bluetooth aan hebt staan, gaat de accu minder lang mee. Ook het openzetten van verschillende apps vreet meer energie. Veel gebruikers vergeten de app af te sluiten wanneer ze deze niet meer gebruiken terwijl de app op de achtergrond blijft draaien en energie vreet.

Heb je geen idee hoe je een app op een iPad kan sluiten? Dan geven wij je een handige tip. Druk twee keer op de home-knop van je iPad en je ziet een rits aan schermpjes die je van rechts naar links kan swipen. Wanneer je een venster ziet dat je wilt sluiten swipe je simpelweg omhoog om de app te sluiten.

 

Cruciale iPad accessoires

Als je een winkel bezoekt dan heb je vast weleens gezien dat er een zee aan accessoires voor de iPad verkrijgbaar zijn. Beschermhoezen in verschillende kleuren en maten, pennen, screen protectors en toetsenborden. Deze accessoires zijn niet alleen praktisch, maar ook bestemd om de iPad te personaliseren. Wij zijn van mening dat een goede beschermhoes en een tempered glass screen protector cruciale accessoires zijn. Niet alleen om je iPad te personaliseren, maar vooral om de iPad te beschermen tegen vuil, stof en water.

Wanneer je wilt Photoshoppen op de iPad of een grafische ontwerper bent, dan is een stylus geen overbodige luxe. Met de Apple Pencil kan je nauwkeurig werken en strakke lijnen trekken. Voor de tekstverwerker en de professional is een toetsenbord weer van belang. Vooral als je veel documenten tikt en notities op het werk maakt.

Gouden tip! Let goed op dat de accessoire die je kiest compatible is met het model van jouw iPad. Dit staat vaak in de omschrijving van de accessoire omschreven.

 

Verschillen in gewicht

Hoe groter de iPad des te zwaarder het product is. Maar ook de componenten in de iPad kunnen het gewicht beïnvloeden. De uiteenlopende modellen van de iPad verschillen dan ook logischerwijs in gewicht. De iPad mini is veruit het compactste model, maar niet het lichtst in gewicht. De iPad mini weegt ongeveer 650 gram terwijl de achtste generatie van de iPad slechts 490 gram weegt. De iPad Air is niet alleen krachtiger, maar ook lichter met slechts 458 gram. De iPad Pro is een stukje zwaarder, maar kan ook veel meer dan een iPad of een iPad Air. Het uitgebreidste model van de iPad weegt minimaal 682 gram. De modellen met een slot voor een Nano SIM zijn zwaarder, maar we praten dan over een gewichtsverschil van slechts één tot drie gram. Dat is dus te verwaarlozen.

 

Welke iPad past bij jou?

We hebben een handige tabel gemaakt om je op weg te helpen. Zodat je een weloverwogen keuze kan maken in welke iPad het beste bij jou past. We zetten de modellen naast elkaar met een aantal belangrijke wensen die je hebt en taken die je op de iPad wilt uitvoeren.

Wens of taak 
iPad miniiPad iPad Air iPad Pro 
Ik wil een groot schermNiet geschiktGeschiktGeschiktGeschikt
Ik wil een klein schermGeschiktNiet geschiktNiet geschiktNiet geschikt
Ik wil surfen op het InternetGeschiktGeschiktGeschiktGeschikt
Ik wil e-mailenGeschiktGeschiktGeschiktGeschikt
Ik wil tekstverwerkenNiet geschiktNiet geschiktGeschiktGeschikt
Ik wil photoshoppenNiet geschiktNiet geschiktNiet geschiktGeschikt
Ik wil video’s bewerkenNiet geschiktNiet geschiktNiet geschiktGeschikt
Ik wil films en series kijkenGeschiktGeschiktGeschiktGeschikt
Ik wil videobellen en vergaderenGeschiktGeschiktGeschiktGeschikt
Ik wil de beste beeldkwaliteitNiet geschiktNiet geschiktGeschiktGeschikt
Ik wil de iPad uitbreiden met Nano SIM of eSIMLTE model beschikbaarLTE model beschikbaarLTE model beschikbaarLTE model beschikbaar
Ik wil de iPad verbinden met een 5G netwerkNiet geschiktNiet geschiktNiet geschiktLTE model beschikbaar
Ik wil niet meer dan € 500,- uitgevenGeschiktGeschiktNiet geschiktNiet geschikt
Ik wil veel apps installerenNiet geschiktNiet geschiktGeschiktGeschikt
Ik wil veel foto’s en video’s lokaal opslaanNiet geschiktNiet geschiktGeschiktGeschikt
Ik wil gebruikmaken van de iCloudGeschiktGeschiktGeschiktGeschikt

 

Veelgestelde vragen

Welke iPad is het beste om te kopen?

Dat is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Voor simpel huis-tuin-en-keuken-gebruik is een iPad of een iPad Air een prima keuze en wil je een kleinere en lichtere tablet, dan is de iPad Air een betere keuze. Voor zwaardere taken is de iPad Pro een geschikter apparaat.

Wat kost een iPad?

De prijs van de iPad ligt gemiddeld op 400 euro en dat loopt op tot ruim 2000 euro. Het is afhankelijk van het model, de mogelijkheden, het beeldformaat en de opslagcapaciteit dat de prijs van een iPad bepaalt.

Hoe krijg ik 4G op mijn iPad?

Je hebt allereerst een iPad nodig met een slot voor een NanoSIM-kaart of met de mogelijkheid om een eSIM te installeren. Vervolgens sluit je bij een willekeurige provider een mobiel data abonnement af om van het 4G-netwerk gebruik te kunnen maken.

 

Tijd om te swipen!

Een tablet is een mooie gadget, maar vooral een handig apparaat dat voor het uitvoeren van veel kerntaken een goed alternatief is op de laptop. Je hebt nu een goed beeld bij wat een iPad is, wat een iPad kan en wat de verschillen tussen de verschillende modellen zijn. Heb je vragen over de iPad of wil je gericht advies? Of wil je jouw ervaringen met een onlangs aangeschafte iPad delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten