5 beste 55 inch televisies (aankoopadvies)

Man kijkt tv

In de afgelopen decennia is er heel veel gebeurd in de wereld van televisies. Vroeger keken en speelden wij op televisies met een beelddiagonaal dat niet groter was dan 32 of 36 inch, maar tegenwoordig zijn de televisies niet alleen een stuk platter, maar ook een stuk groter! Eén van de populairste beeldformaten weer men voor kiest, is de 55 inch LED- of OLED-TV. En in dit artikel zetten wij de beste televisies met dit beeldformaat voor jou op een rijtje.

De beste TV’s met een beelddiagonaal van 55 inch

We hebben de beste televisies met een beelddiagonaal van 55” te bekeken en wij hebben uiteraard gekeken naar de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en uiteraard de prijs. De televisies die wij hebben geselecteerd zijn 55″ OLED- of LED-televisies met een beeldverversing van 50Hz of hoger.

 

TV is het populairste product in huis

In de meeste huishoudens is de televisie het populairste product in huis. Naast de noodzakelijke apparaten, zoals de koelkast en wasmachine, wordt de TV het meeste gebruikt. Want wij kijken graag naar het nieuws en naar onze favoriete TV-programma’s terwijl we volop films en series via een dienst, zoals Netflix kijken. Een grote doelgroep gebruikt de televisie ook voor het spelen van spelletjes. Bijvoorbeeld via een spelcomputer, zoals de Sony PlayStation 5 of de Xbox Series X.

 

De meest ideale kijkafstand

Een LED-TV met een beelddiagonaal van 55 inch is veruit het meest gekozen en dus het populairste beeldformaat, maar voordat je voor deze grootte kiest is het wel handig om te checken of je dan wel op de juiste afstand van de televisie zit. De meest ideale kijkafstand van een televisie met een beeldformaat van 139,7 centimeter is minimaal 2,5 meter en maximaal 4 meter. Bij de test hebben wij gemerkt dat een kijkafstand van 3 meter de beste keuze is. Wil je weten welke kijkafstand geadviseerd wordt bij een bepaald beelddiagonaal? Check dan onze handige tabel!

KijkafstandGeschikt beeldformaat
Tot 2 meter32” – 43”
2,5 tot 3 meter40” – 55”
3,5 tot 4 meter48” – 65”
4 meter of meer55” of groter

Het verschil tussen een Full HD en 4K TV

Wanneer je gaat winkelen voor een nieuwe TV, heb je nog altijd de keuze tussen een Full HD of een Ultra HD 4K scherm. Het grote verschil is dat een Full HD TV een maximale resolutie van 1920×1080 heeft terwijl een 4K scherm een beeldresolutie van 3840×2160 heeft. Dat is tot 4 keer zoveel pixels en dat zorgt voor een scherpere beeld en een hoger contrast. De meeste mediaspelers van televisieproviders, zoals Ziggo of KPN bieden al content in 4K aan.

Terwijl er ook andere bronnen zijn die in 4K uitzenden. Denk dan aan de films, die op Netflix staan en de meeste nieuwe games ondersteunen ook 4K. De keuze om een Ultra HD 4K LED-TV te kiezen is dus een logische, want dan ben je sowieso voorbereidt op de toekomst.

 

Het verschil tussen een LED- en een OLED-TV

De techniek staat niet stil en je kunt tegenwoordig kiezen voor een LED-, OLED, of QLED-TV. Voor het gemak leggen wij het verschil tussen een LED- en een OLED-TV uit. Omdat QLED een gepatenteerde techniek is en alleen aanwezig is bij de schermen van het merk Samsung.

Het grote verschil tussen een LED- en een OLED-TV is dat bij een OLED-TV ieder LED-lampje apart wordt aangestuurd. Dat zorgt voor een hoger contrast, scherper en een gedetailleerder beeld. Ook het zwartniveau is bij een OLED-TV veel beter en heb je minder last van cloud vorming.

Televisie kopen

Wat is cloud vorming?

Cloud vorming ontstaat in een scherm waarbij delen van het LED-paneel worden opgelicht om beeld weer te geven. Zo zie je bij zwarte gedeeltes op het scherm een gekleurde of witte gloed ontstaan als er een personage of object in beeld verschijnt. De LED’s gloeien op om de persoon of het object weer te geven, maar door het oplichten van een matrix worden er meer LED-lampjes geactiveerd dan nodig is. De gloed noemen ze dus ook wel cloud vorming.

 

Beeldverversingssnelheid controleren

Voordat je een definitieve keuze maakt, is het goed om te controleren welke beeldverversingssnelheid het scherm te bieden heeft. Dit is vaak uitgedrukt met waardes 50Hz, 60Hz of 100Hz. Hoe hoger deze waarde des te beter de beeldverversingssnelheid is. Een hogere Hz-waarde voorkomt ghosting en trails. Bij ghosting en trails heb je als nadeel dat je bijvoorbeeld bij een actiefilm de superheld meerdere keren ziet als hij door het beeld rent.

Dat is natuurlijk enorm irritant. Ook bij games kan een te lage beeldverversingssnelheid voor irritaties zorgen. In veel gevallen is een scherm met 60Hz voldoende om deze problemen te voorkomen, maar wij adviseren om altijd voor een TV met 100Hz te kiezen.

 

Genoeg HDMI-poorten

Een andere zaak waar je op moet letten als je een nieuwe televisie kiest, is hoeveel HDMI-poorten het scherm heeft. Gebruikers hebben steeds meer randapparaten, die ze op een scherm willen aansluiten. Denk dan aan de mediabox van de provider, een Blu-ray Disc-speler, Chromecast en spelcomputer. Bepaal voor jezelf welke apparaten je wilt aansluiten en hoeveel HDMI-poorten je nodig hebt.

Nu hebben de meeste televisies voldoende aansluitingen om alle apparaten te kunnen verbinden, maar een dubbele controle kan geen kwaad. Je wilt toch niet tot de ontdekking komen dat je een poortje tekort komt als de televisie eenmaal op zijn positie staat of hangt.

 

Een goede HDMI-kabel

Voor het aansluiten van de randapparatuur heb je in de basis een goede HDMI-kabel nodig en in ons artikel over HDMI-kabels vind je uitgebreid advies over welke HDMI-kabel de beste keuze is.

 

Een goed geluid is het halve werk

Eerder schreven wij al in verschillende artikelen dat het geluid van het LED- of OLED-scherm lang niet voldoende is om de verwende gebruiker te kunnen bekoren en dan is het vaak een goede oplossing om een soundbar of een surroundset op de televisie aan te sluiten. Zeker als je veel films en series kijkt of graag een computerspelletje speelt. In ons artikel de beste soundbars vind je meer informatie en uitgebreid advies over de beste soundbars die je momenteel kunt kopen. Heb je liever een home cinema set? Lees dan ons artikel over de beste home cinema sets.

 

En wat nog meer?

Nu je al een goed beeld hebt bij waar je op moet letten als je een nieuwe televisie aanschaft, zijn er nog een aantal zaken waar je op kan letten en die wellicht jouw keuze kunnen beïnvloeden.

55 inch televisie ophangen

HDR

Veel televisies bevatten tegenwoordig HDR en HDR staat voor High Dynamic Range. Met deze techniek wordt het beeld een stuk scherper en gedetailleerder. Ook het zwartniveau ziet er op een televisie met HDR veel beter uit. Vooral bij snelle beelden, zoals bij een film of een game komt HDR uitstekend tot zijn recht.

 

Ingebouwde apps

Misschien kijk je graag naar Netflix, Disney Plus of Prime Video. Dan is het goed om te checken of de televisie deze apps ondersteunt. Zo voorkom je dat je extra apparaten hoeft aan te schaffen of aan te sluiten als je deze apps wilt gebruiken. De meeste moderne LED- en OLED-TV’s zijn Smart TV’s en bieden vaak de optie om de genoemde apps te installeren. Als deze al niet standaard beschikbaar zijn wanneer je de televisie aanzet.

 

Energiezuinige modus

Televisies met een energiezuinige modus kunnen overbodige functies na verloop van tijd uitschakelen om energie te besparen. Hoe meer functies, zoals een Wi-Fi verbinding met het netwerk er gebruikt worden des te meer stroom de TV verbruikt.

De energiezuinige modus kan dus een rol spelen in een positieve invloed op de al torenhoge energierekening. Daarnaast is het ook handig dat er niet onnodig stroom wordt verbruikt. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het kijken van een programma, film of serie in slaapt valt of vergeet om het scherm uit te zetten.

Samen televisie kijken

Afwijkende beeldformaten

Je hebt nu een goed beeld bij welke televisies met een beelddiagonaal van 55 inch de beste keuze zijn en of dit formaat wel bij je past. Natuurlijk zijn er ook afwijkende formaten, zoals 40”, 43” en 65”. Naar afwijkende beeldformaten, zoals 50 inch hoef je niet te zoeken, want dit soort schermen bestaan helaas niet. Heb je nog vragen over LED- of OLED-TV’s of wil je meer advies over welk beeldformaat het beste bij jou past? Kan je een beeldformaat, zoals een 50” LED-TV niet vinden? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten