Alles over VoLTE: geeft het echt betere geluidskwaliteit?

VoLTE

Waarschijnlijk heb je bovenaan het scherm van je telefoon wel eens een vreemd symbool voorbij zien komen waarvan je tot op heden de betekenis niet weet. Op de meeste mobiele telefoons verschijnt sinds kort, tijdens het bellen, een nieuw VoLTE-logo. Dit logo is geen reden tot paniek maar kun je eerder zien als een goed teken. Dit logo houdt namelijk in dat jouw mobiele telefoon tijdens telefoongesprekken gebruik maakt van dit nieuwe netwerk. Dit nieuwe netwerk brengt verschillende voordelen met zich mee.

In dit artikel gaan we verduidelijken wat een VoLTE-verbinding is en waarom het zo belangrijk is. Ben je benieuwd naar de uitkomsten die deze verbinding met zich meebrengt? Lees dan snel verder in dit artikel!

 

VoLTE: De toekomst!

VoLTE, ook wel Voice over LTE genoemd, is een nieuwe manier van transporteren binnen het spraakverkeer en is een synoniem van het welbekende 4G netwerk. VoLTE betekent dus letterlijk ‘bellen via 4G’ en is een nieuwe opkomst op het gebied van telefonie. In vergelijking met het verouderde 2G (GSM) en 3G (UMTS) beschikt het 4G (LTE) netwerk over een grotere capaciteit en biedt hierdoor de mogelijkheid onze data op een snellere manier te transporteren. Niet alleen wordt hierdoor de datasnelheid verhoogd, ook is het mogelijk meerdere apparaten te laten draaien op dit netwerk en wordt de gesprekskwaliteit verhoogd.

Stel je voor, je bent lopend aan het bellen met je oortjes in, maar wilt tegelijk nog even op internet checken hoe laat je college begint. Zowel de app waarmee je muziek afspeelt als de website waar je je schooltijden bekijkt, maken gebruik van hetzelfde snelle netwerk. Dit zorgt ervoor dat niet opeens je muziek gaat haperen of de website je rooster niet kan laden.

Niet alleen wordt mobiele data gebruikt om te kunnen surfen op internet, ook is het tegenwoordig steeds gangbaarder om door middel van internet met elkaar te communiceren via mobiele apps die dit toelaten. Het voordeel van communiceren via een dataverbinding is dat belminuten overbodig worden. Het niet gebruiken van belminuten resulteert in een verlaging van belkosten. De verwachting is dat de data-abonnementen alleen maar groter zullen worden, waardoor op den duur alleen maar data-abonnementen worden aangeboden en belminuten zullen verdwijnen.

Voice over LTE

Voor welke voordelen zorgt VoLTE?

Één van de grootste voordelen van VoLTE is de bijzonder hoge kwaliteit van verbinding. Deze goede verbinding zorgt voor de meest heldere telefoonverbinding sinds tijden. De belangrijkste verbeteringen ten opzichte van gsm zijn onder meer:

  • een betere geluidskwaliteit;
  • een kortere verbindingstijd (je oproep wordt eerder gestart);
  • een verbetering van het contact met het buitenland.

 

Een telefoontje naar het buitenland is door deze verbinding niet langer een probleem. Waar je vroeger moeite moest doen om elkaar goed te kunnen verstaan, kun je nu op een gemakkelijke manier voor werk of privé naar het buitenland bellen.

Niet alleen voor spraakgesprekken, maar ook voor beeldbellen is deze nieuwe verbinding ideaal. Het 4G netwerk zorgt ervoor dat iedere pixel scherper kan worden overgebracht, dan wanneer gebruik wordt gemaakt van het oude 3G (UMTS) netwerk. Nu vraag je je misschien af of al deze voordelen dan extra kosten met zich meebrengen. Hier kunnen we heel kort over zijn. VoLTE brengt geen extra kosten met zich mee maar wordt, net als je gebruikelijke kosten, verrekend binnen je abonnement. Helaas kun je tot op heden geen VoLTE gebruiken als degene aan de andere kant van de lijn een ander netwerk gebruikt. In de toekomst zullen meerdere netwerken deze verbinding gaan ondersteunen waardoor deze factor niet langer een rol speelt.

 

VoLTE toepassen op je eigen apparatuur

Om gebruik te kunnen maken van dit netwerk zijn twee dingen van belang. Als eerste dien je gebruik te maken van een provider die deze optie ondersteunt. Vrijwel elke Nederlandse provider biedt tegenwoordig de mogelijkheid gebruik te maken van deze verbinding. Daarnaast is het van belang dat je een mobiele telefoon hebt die deze verbinding ondersteunt. Bijna elke mobiele telefoon die je vandaag koopt, zou deze functie moeten kunnen ondersteunen.

Let op: deze instellingen zijn niet altijd standaard ingesteld, waardoor het zou kunnen zijn dat je deze zelf moet instellen. Op de meeste mobiele apparaten is deze optie te vinden onder de algemene instellingen. Onder de algemene instellingen zijn vervolgens de instellingen voor mobiele netwerken te vinden. Onder dit kopje kun je, op een gemakkelijke manier, een keuze maken uit de verschillende netwerken die door jouw provider worden ondersteunt. De keuze hierin is vrij eenvoudig: wil je op de meest snelle manier surfen op het web? Of wil je beeldbellen zonder dat de lijn af en toe verbroken wordt? Kies dan voor het nieuwe VoLTE netwerk!

 

Conclusie

Zoals je ziet levert het gebruik van VoLTE vele voordelen op. Deze verbinding is nog volop in ontwikkeling, waardoor je steeds meer voordelen zult gaan ervaren. Ben jij benieuwd of jouw provider dit netwerk ondersteunt of heb je problemen met het toepassen van deze verbinding op jouw mobiele telefoon? Kijk dan op de website van jouw provider of neem contact op via de mail of telefoon. Wie weet maak jij binnenkort zelf gebruik van dit snelle netwerk en kun je de belminuten binnen jouw abonnement laten vervallen!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten