De beste portofoons in 2023

Portofoons kopen

Draadloos met elkaar kunnen communiceren. Dat was ooit een droom en nu gebruikelijker dan ooit tevoren. Want wie heeft nu niet een smartphone op zak waarmee je te allen tijde iemand kan bellen? Maar er is ook een andere manier waarop je met elkaar in contact kunt staan. Zonder dat je een telefoonnummer hoeft te draaien. Dan hebben we het over de portofoon. Maar wat is een portofoon en wat kan je ermee? En welke portofoons kun je het beste kopen? In dit artikel geven wij hier uitgebreid advies over!

 

Wat is een portofoon?

Een portofoon is een apparaat dat er grotendeels hetzelfde uitziet als een ouderwetse telefoon, maar dan zonder een numeriek toetsenbord. Een portofoon bestaat uit een aantal basisonderdelen; Een luidspreker, een microfoon, een antenne en een drukknop.

Deze apparaten kunnen via radiogolven signalen naar elkaar versturen. In de basis gaat dat via de VHF frequentiebanden die voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Door het gebruik van VHF frequentiebanden is het voordeel dat je met een portofoon tot wel 10 kilometer kan zenden en ontvangen.

 

Portofoon of Walkie Talkie?

Een portofoon wordt ook wel een walkie talkie genoemd en vice versa. Maar er zit toch een significant verschil tussen deze apparaten. Ze doen praktisch hetzelfde, maar een walkie talkie is vaak een simpel apparaatje waarmee je over een zeer korte afstand spraak kan uitzenden en kan ontvangen.

In de basis zijn walkie talkies apparaten die door kinderen worden gebruikt en portofoons – die niet alleen een groter bereik hebben, maar ook kwalitatief beter zijn – worden vaak gebruikt binnen bedrijven en tijdens recreatieve activiteiten. Zoals tijdens de wintersport of een survivaltocht.

 

Het bereik van een portofoon

Het bereik van een portofoon ligt gemiddeld op 10 kilometer, maar in praktijk is het maximum niet groter dan 5 kilometer. Omdat de meeste vergunningsvrije portofoons op de VHF frequentiebanden opereren, zijn deze gevoeliger voor storingen van andere apparaten die op dezelfde frequenties opereren. Daarnaast hebben zaken, zoals snelwegen, zendmasten, elektriciteitsmasten en gebouwen ook enorm veel invloed op het bereik van de portofoon. De 10 kilometer zal dan ook echt pas gehaald worden als beiden gebruikers aan weerskanten van een open veld staan.

Nu denk je misschien “er zijn toch portofoons met een groter bereik?”. Jazeker! Maar dan praat je vaak over professionelere oplossingen die niet alleen veel duurder zijn, maar waar je ook een speciale vergunning voor nodig hebt. Deze worden niet zomaar uitgedeeld door het Agentschap Telecom en je moet als gebruiker een goede reden hebben om een vergunning te verkrijgen. In de basis kunnen alleen bedrijven een zendvergunning aanvragen.

Vrouw met portofoon

Zendvergunning of vergunningsvrij

De meeste portofoons die je bij een willekeurige webwinkel, zoals bol.com kunt aanschaffen zijn vergunningsvrije portofoons. Doorgaans wordt dit altijd expliciet gemeld bij het product en met een vergunningsvrije portofoon is het een kwestie van het product opladen en aanzetten. Dan is de portofoon al gebruiksklaar.

Het grote voordeel van een vergunningsvrije portofoon is dat je geen rompslomp hebt met betrekking tot het aanvragen van een vergunning en dat je vrij eenvoudig een communicatie met andere gebruikers kunt opzetten. Het nadeel is dat iedereen met een vergunningsvrije portofoon op jouw verbinding kan “inbreken” en dat het bereik in bepaalde omgevingen, zoals de binnenstad niet heel goed is.

Met een portofoon waar je een zendvergunning voor nodig hebt is het grote voordeel dat je een groter bereik hebt en dat niemand op jouw lijn kan “inbreken”. Jouw toegewezen frequenties waarop je communiceert zijn namelijk afgeschermd en alleen portofoons die op dezelfde wijze zijn ingesteld kunnen op dit gesloten netwerk deelnemen.

De nadelen zijn dat je een vergunning moet aanvragen en dat het niet altijd een zekerheid is dat je ook een vergunning krijgt. Daarnaast moeten de portofoons speciaal ingesteld worden met de toegewezen frequenties van het Agentschap Telecom. Je hebt dus een specialist nodig die dat voor jou regelt.

 

Analoog of digitaal

Tegenwoordig heb je ook de keuze uit analoge of digitale portofoons. De wijze waarop een portofoon uitzendt en ontvangt is altijd analoog wegens de VHF of UHF frequentiebanden, maar in de portofoon kan er wel een verschil zijn. Bij een digitale portofoon wordt de spraak in milliseconden gecomprimeerd en uitgezonden. Daardoor is het geluid een stuk helderder en vrij van omgevingsgeluid. In tegenstelling tot dat van een analoge portofoon.

Het nadeel is wel dat gebruikers van een digitale portofoon veel klagen over het feit dat mensen als een soort robotje klinken. Kortom, een analoge portofoon zend meer geluid uit dan je lief is, maar klinkt wel warmer. Terwijl het geluid van een digitale portofoon helderder is, maar wel blikkerig klinkt.

 

Wanneer gebruik je een portofoon?

Een portofoon kan voor veel zaken enorm handig zijn. Bijvoorbeeld als je evenementen organiseert! Zo kan je met een aantal portofoons continu in contact staan met jouw vrijwilligers en mede-organisatoren. Ook binnen bedrijven worden portofoons vaak ingezet voor bijvoorbeeld de BHV’ers. Die dan bij een calamiteit kunnen worden opgeroepen. Ook privé worden portofoons gebruikt. Bijvoorbeeld als je gaat varen en in contact wil blijven met je passagiers.

Of als je wilt communiceren met de personen waarmee je aan het skiën bent. Het is ook niet ongebruikelijk dat portofoons op een camping of tijdens het kamperen in het bos worden gebruikt. Enerzijds, omdat je snel in contact kan komen met de persoon waarmee je aan het kamperen bent, maar het is ook een voordeel dat je bereik hebt. Waar bijvoorbeeld de mobiele telefoon dat in dergelijke omgevingen niet heeft.

Om het nog iets te duidelijker te maken hebben we de belangrijkste sectoren en locaties waar portofoons veelvuldig worden gebruikt voor jou op een rijtje gezet;

  • Restaurants en hotels
  • Supermarkten
  • Grotere elektronica- en kledingzaken
  • Scheepvaart
  • Campings
  • Zwembaden
  • Wintersportlocaties
  • Evenementen en congreszalen
  • Concerten
  • Beveiliging
  • Sportevenementen

Meisje met walkie-talkie

Hoe werkt een portofoon?

Kinderlijk eenvoudig! Zeker vergunningsvrije portofoons zijn zeer eenvoudig in gebruik. Je laadt de batterij op, je zet de portofoons aan en je zet ze op dezelfde kanalen. Portofoons hebben gemiddeld 16 kanalen die je kunt gebruiken. Wanneer de portofoons zijn ingeschakeld en op hetzelfde kanaal staan, kan je iemand bereiken door de spreeksleutel aan de zijkant in te drukken. Vervolgens zal jouw spraakbericht op alle portofoons in het netwerk worden weergegeven.

Een portofoon is traditioneel wel een eenrichtings radio. Dat inhoudt dat slechts 1 persoon iets kan zeggen terwijl de rest alleen maar kan luisteren. Je moet dus om de beurt spreken. Wanneer je heen en weer wilt kunnen praten zonder de spreeksleutel te gebruiken, heb je een Full Duplex-systeem nodig. Het nadeel is dat deze systemen peperduur zijn en vaak ook niet zonder een vergunning te gebruiken zijn.

 

Extra functies

Portofoons kunnen met extra functies geleverd worden hoewel, deze niet enorm spannend zijn. De meest spannende functie is de VOX-functie. VOX staat voor Voice Operated eXchange en dat houdt in dat de portofoon gaat zenden op het moment dat je spreekt. Op dat moment heb je de spreeksleutel niet meer nodig! Het nadeel is dan wel dat het kanaal geblokkeerd kan raken als de sensitiviteit van de VOX-functie verkeerd staat afgesteld. Dan kan het zijn dat de portofoon altijd uitzendt, omdat er geluid door de microfoon wordt opgepikt terwijl iemand niet daadwerkelijk iets uitspreekt. Bijvoorbeeld de harde wind op de achtergrond.

De meeste portofoons hebben ook de mogelijkheid om een headset aan te sluiten. Met een oortje kan je beter horen en de microfoon met spreeksleutel zit dan in het snoer verwerkt. Omdat het headsetsysteem van een portofoon iets complexer is heb je vaak speciale oortjes nodig die voor het typenummer van de portofoon geschikt zijn. Je kan niet de oortjes van bijvoorbeeld jouw smartphone gebruiken en een ander nadeel is dat vrijwel ieder model van een portofoon een andere aansluiting heeft.

Er zijn ook portofoons met ingebouwde zaklampjes en die combinatie is vrij logisch wanneer de portofoon gebruikt wordt tijdens recreatie. Bijvoorbeeld als je ‘s nachts naar het toilet wilt tijdens een kampeertrip. Ten eerste wil je bereikbaar zijn mocht je hulp nodig hebben, maar je wilt ook zien waar je loopt en waar je eventueel je behoeftes doet. Dan is die zaklamp toch erg handig om bij je te hebben.

 

De beste portofoons

Nu je een goed beeld hebt van wat een portofoon is en wat een portofoon kan, is het moment aangebroken om de beste portofoons voor je op een rijtje te zetten. Waarbij we hebben gelet op prijs-kwaliteitsverhoudingen en gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast bespreken wij uitsluitend vergunningsvrije portofoons.

 

Motorola TLKR-T82 Exterme

Ben jij een fanatieke buitensporter of ga je graag kamperen? Dan is de Motorola TLKR-T82 Extreme een goede keuze! Deze robuuste portofoons hebben niet alleen een goed bereik, maar zijn ook zeer compact. Terwijl ze een helder display hebben. De portofoon bevat 16 kanalen en maar liefst 121 subkanalen. Daarnaast bevat de portofoon een VOX- en babyfoon functie en heb je een spreektijd tot wel 18 uur. Deze portofoons worden altijd per twee of per vier en inclusief riem clips geleverd.

 

Motorola CLR446

De Motorola CLR446 is één van de kleinste portofoon die er is. De CLR446 zien we het vaakst terug in de retail en in de horeca, omdat de portofoon eenvoudig onder de werkkleding gedragen kan worden. De portofoon bevat 8 kanalen en garandeert een spreektijd tot 14 uur. De nadelen zijn een gebrek aan de VOX-functie. Je kunt er ook de oortjes van de CLP446 op aansluiten als je dat wil.

Portofoon kopen

Een laatste tip

We hebben nog 1 top voor je en dat is om altijd voor 1 merk te kiezen. Ondanks dat het vergunningsvrije portofoons zijn kun je de merken niet mixen. Motorola kan niet met Kenwood praten en vice versa. Dat heeft te maken met de versleuteling in de portofoon dat ook niet anders in te stellen is. Daarentegen kunnen wel alle vergunningsvrije Kenwood modellen of Motorola modellen met elkaar praten.

 

Push-to-talk!

Ben jij klaar om een portofoon te gebruiken? Je hebt nu een goed beeld bij wat een portofoon is, wat de voor- en nadelen zijn en welke portofoons de beste keuze zijn. Heb je advies nodig of wil je jouw ervaringen met een onlangs aangeschafte portofoon met ons of onze bezoekers delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Stuur dit artikel door:

5 reacties

  1. Beste Paul,
    Ik gebruik voor mijn motorrijlessen de TLKR T82. Met een verlengde PTT-knop op het stuur van de volgmotor gaat dit perfect, nooit klachten van de leerlingen. Als ik er echter met de auto achteraan rijd met een microfoontje op mijn hoofd en de porto op Vox, gaat het beduidend slechter. Leerlingen klagen altijd dat ze maar de helft horen, of dat het geluid helemaal wegvalt of dat hij erg ruist.. Ik moest even de oude (de vorige versie, met LCD-schermpje) erbij pakken vanwege lege batterijen , maar hier doet de microfoon het slechts zeer sporadisch bij Vox, en af en toe iets beter als hij op ‘Room’ staat. Kan het zijn dat de boel op zeker moment ‘op’ is?

    1. Hi Alex,

      Dat is zeker mogelijk en de VOX-functie is gewoon niet stabiel genoeg. Dat is al meermaals in de praktijk gebleken. Het advies is om voor in de auto dan bijvoorbeeld een oortje met microfoon aan te sluiten, zodat je wel je handen vrij hebt. Je zou de PTT-knop dan wel moeten bedienen, maar ook met een oortje zal de VOX-functie al iets beter werken, omdat het stemgeluid dan veel beter wordt herkend.

      1. Hoi Paul,
        Dank voor je reactie. Vandaag met de motorleerlingen op pad (Talkabout via PTT-knop op het stuur vd motor, microfoon in de helm), alleen maar klachten: ruis, geluid valt weg enz. Ander kanaal geprobeerd, helpt allemaal niet. Jij hebt de Kenwood als beste staan, kun jij iets zeggen in vergelijking met Talkabout (uit welk jaar is die trouwens)? Bij CBR gebruiken ze Velltec, schijnt duur te zijn, maar heeft geen website. Onze portofoonboer adviseert Motorola XT 420, met tweepuntsstekker. Kun je daar wat over zeggen?

        1. Hi Alex,

          Voor de werkzaamheden die je verricht zou ik t.a.t. een digitale portofoon, zoals de TK-3401D adviseren. Of het nieuwere model dat een tijdje op de markt is. Het grote voordeel van de digitale porto is dat de ruisonderdrukking uitstekend is en communicatie kraakhelder is. De XT 420 is op zich wel een goed model, maar wordt eerder wegens de prijs dan kwaliteit aangeschaft. Er zijn portofoons die veel beter presteren, zoals dus de TK-3401D.

  2. Fijn en informatief artikel! Ik heb goede herinneringen aan de walkie-talkies van vroeger, maar portofoons zijn inderdaad een heel ander verhaar. Het werkt ook beschermend voor werknemers; als je bijvoorbeeld als conducteur in de nacht in een rustige trein zit, kan ik begrijpen dat een portofoon wel erg fijn is om bij je te hebben en eventueel snel hulp te vragen.

    Groetjes,
    Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten