Welke Virtual Reality bril kopen?

Virtual reality in de woonkamer

Virtual Reality is een opkomend fenomeen en het is dus helemaal niet zo vreemd dat er ook steeds meer VR brillen verkrijgbaar zijn. Gebruikers zijn op zoek om films, series en games intensiever te ervaren terwijl ook de zakelijke markt steeds meer voordelen ziet in het gebruik van virtual reality. Denk aan sectoren waarin het trainen van personeel essentieel is, maar ook ontwerpers en architecten hebben baat bij het gebruik van virtual reality. In dit artikel leggen we uit wat een VR bril is, wat een VR bril kan en welke VR brillen de beste keuze zijn. Ook geven we een paar handige tips en trucs over het gebruik van een VR bril.

 

Wat is een VR bril?

Een VR bril is een apparaat wat je op je hoofd zet en doorgaans verbindt met een PC, laptop, spelcomputer of smartphone. Terwijl er ook VR brillen zijn die zelfstandig werken. Op de ingebouwde schermen in een VR bril wordt het beeld van een game, film of project projecteert en de bewegingssensoren in de bril tracken jouw bewegingen. Draai je jouw hoofd naar links, dan verandert het beeld mee.

Zo krijg je echt het idee dat je in de film of game zit en in controle bent. Architecten en ontwerpers kunnen bijvoorbeeld een VR bril opzetten door hun ontwerp in 3D te bekijken en er omheen te lopen. Wanneer een VR bril ingebouwde luidsprekers heeft wordt de ervaring intensiever, want dan ben je echt volledig afgesloten van de echte wereld.

 

Wat kan een VR bril?

Een VR bril geeft jou het idee dat je echt in de speelwereld of de film zit. Of in levende lijve het ontwerp dat je hebt gemaakt kan bekijken. In de basis heb je wel speciale software nodig die VR ondersteunt. Bij films, series en games wordt dat vaak wel kenbaar gemaakt op de hoes of in de omschrijving terwijl er ook videogames zijn die specifiek voor een VR ervaring worden gemaakt.

Voor de zakelijke markt zijn er speciale software pakketten die VR ondersteunen. Dit zijn vrijwel duurdere software pakketten die vaak niet voor de consumentenmarkt beschikbaar worden gesteld. In combinatie met de VR bril komt de content tot leven en wordt je middenin de actie geplaatst. Het zorgt dus voor een veel intensere ervaring van bijvoorbeeld een film of een game.

 

Wat heb je nodig om een VR bril te gebruiken?

Logischerwijs heb je allereerst een VR bril nodig en het is afhankelijk van het type wat je verder nog nodig hebt. Een passieve VR bril heeft altijd een apparaat nodig waarmee de bril verbonden wordt. Bijvoorbeeld een krachtige PC of laptop of een spelcomputer, zoals de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X. Er zijn ook VR brillen die je met een smartphone kan verbinden of waar je zelfs een smartphone in kan stoppen. Zodat je ook via de telefoon VR kan gebruiken. Bij een actieve VR bril heb je in de basis geen randapparatuur nodig, want de VR bril opereert zelfstandig. Dat is handig als je bijvoorbeeld de VR bril onderweg wilt gebruiken.

Daarnaast heb je genoeg vrije ruimte nodig om een VR bril te kunnen gebruiken. Allereerst moet het zichtveld van de camera die jouw bewegingen registreert vrij zijn van obstakels zodat jij goed in beeld verschijnt terwijl je door de bewegingen die je moet maken geen obstakels omver wilt stoten. Of dat je struikelt en gewond raakt. Kortom, zorg voor voldoende bewegingsruimte!

 

De verschillen in virtual reality, augmented reality en mixed reality

De termen virtual reality, augmented reality en mixed reality zijn termen die je wellicht iets vaker leest en hoort en er zijn significante verschillen te benoemen. Virtual reality hebben we al een beetje uitgelegd, maar samengevat komt het erop neer dat je door het dragen van een VR bril in een speelwereld of een film wordt geplaatst en dat je de content intensiever beleeft. Terwijl je ook meer in controle bent en door te bewegen meer content krijgt te zien of jouw personage een bepaalde kant op beweegt.

Augmented reality vereist daarentegen geen speciale bril hoewel, dat wel mogelijk is. Maar er zijn ook software programmaatjes op een smartphone die augmented reality creëren en op het scherm van je telefoon weergeven. Bij augmented reality wordt een kunstmatig object in de echte wereld geprojecteerd. Waardoor het lijkt alsof er iets of iemand opeens in je woonkamer of slaapkamer staat. Bij gaming wordt augmented reality vaak toegepast om bijvoorbeeld jouw kamer om te toveren in een uitdagend leven of een raceparcours.

Mixed reality combineert deze twee werelden en in de basis heb je dus een VR bril nodig om mixed reality te gebruiken. Op de schermen van je VR bril wordt er dus een combinatie van de echte wereld en een kunstmatig object projecteert. Zo kan je bijvoorbeeld een het beeld van een virtuele monitor op een muur projecteren. Bij mixed reality kan het ook voorkomen dat er opeens vijandige personages door je deur breken als je een game aan het spelen bent. Jouw woon- of slaapkamer wordt dan opeens het podium van een explosieve stand-off.

VR bril

Verschillende schermtypen

VR brillen hebben schermen aan boord en deze schermen variëren in types. Niet heel anders dan bij het scherm van een smartphone, monitor of televisie. Zo zijn er VR brillen met LCD-, OLED- of AMOLED-schermen. Het moge duidelijk zijn dat de OLED- en AMOLED-schermen een hogere resolutie en dus een scherper beeld geven dan een VR bril met LCD-schermen. Toch is LCD nog steeds de meest voorkomende techniek in VR brillen en dat heef te maken met de kosten. LCD-schermen zijn goedkoper en daarom kan de aanschafprijs van een VR bril relatief laag worden gehouden. Terwijl een VR bril met een OLED- of AMOLED-scherm gelijk een stuk duurder is.

 

Resoluties en verversingssnelheden

Bij een VR bril heb je eveneens te maken met de resolutie van de schermen. De resolutie bepaald hoe scherp en kleurrijk het beeld is. In dit specifieke geval betekent dat hoe hoger de waarde is des te scherper en kleurrijker het beeld dat je ziet is. Uiteraard speelt de prijs hierin een belangrijke rol, want een VR bril met een hogere resolutie is ook duurder in de aanschaf.

De verversingssnelheid is een factor om rekening mee te houden, want de frequentie hiervan bepaalt hoe vloeiend het beeld loopt. Een lage frequentie kan evenals bij een normaal beeldscherm voor ghosting zorgen en dat is enorm irritant. Maar het kan ook effect hebben op je gezondheid! Daar vertellen we later in dit artikel iets meer over.

 

Ingebouwde luidsprekers sluiten je af

Wanneer een VR bril ingebouwde luidsprekers heeft spreekt men ook wel over een VR headset. Het is een product dat een VR bril en een headset combineert en dat houdt in dat je met een VR headset echt compleet in de wereld van een game of een film bent. Het zorgt voor een nog intensievere ervaring, maar het nadeel is dat je echt compleet van de echte wereld afgesloten bent. Door de intensiteit lees je ook wel vaker dat gebruikers van een VR headset sneller moe zijn en meer pauzes moeten nemen om te voorkomen dat ze misselijk worden.

 

Controllers met haptic feedback

Controllers met een trilfunctie is een fenomeen dat al sinds het midden van de jaren negentig in de game wereld meer regel dan uitzondering is. Bepaalde VR brillen worden in combinatie met controllers gebruikt. Vooral onder de gamers die hun personages moeten bewegen of hun raceauto moeten besturen. De controllers die bij een VR bril horen zien er anders uit dan de controllers die we kennen.

Vaak zijn deze tweedelig en ze zorgen ervoor dat alle bewegingen van de gebruiker op de juiste manier worden geregistreerd. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de motion sensor controllers van de Nintendo Wii en Switch. Controllers met de haptic feedback functie geven ook een trilling als je bijvoorbeeld iets raakt, tegen een bal trapt of een geweer afvuurt. Het voegt dan ook een extra dimensie toe aan de speelbeleving en meer intensiteit.

 

Motion sickness en hoe je dat voorkomt

Onder de gebruikers van een VR bril hoor en lees je wel vaker dat motion sickness een veelvoorkomend fenomeen is. VR brillen zijn dan ook lang niet voor iedereen geschikt. Mensen met problemen met het evenwichtsorgaan kunnen bij voorbaat al het idee om virtual reality te gebruiken laten varen, maar ook gebruikers zonder problemen kunnen behoorlijk ziek worden. Vergelijkbaar met een ritje in een intensieve achtbaan of als je snel last hebt van wagenziekte. In de regel is het niet schadelijk voor de gezondheid, maar wel vreselijk irritant. Er zijn wel een aantal handige tips en trucs om motion sickness te voorkomen.

Rustig opbouwen

Allereerst is het advies om rustig op te bouwen. Begin niet gelijk met een intense game met flitsende en snel bewegende beelden, want dan kan je bijna de klok erop gelijk zetten dat je binnen een paar minuten misselijk bent. Door het trainen van je hersenen met rustige games, raak je gewend aan VR en kan je steeds intensievere games afspelen. Je kan ook de helderheid van de VR bril naar beneden bijstellen om ervoor te zorgen dat je ogen en hersenen wennen aan het beeld.

Goed eten en drinken

Goed eten en drinken is ook een goede tip voordat je met VR begint. Intensief gamen op een lege maag zorgt geheid voor misselijkheid. En neem ook voldoende pauzes. Uren met een bril op zitten of staan is gewoon niet goed voor je. Neem dan ook je pauzes en laat je hersenen wennen aan VR. Hoe lang je kan gamen of hoe lang de pauze moet zijn is per persoon verschillend.

Ademhaling

De laatste tip is om op je ademhaling te letten. Het klinkt raar, maar het is een feit dat je bij een snellere ademhaling ook minder zuurstof produceert. Dat kan sowieso al een effect hebben op je hersenen. Of je nu een VR bril draagt of niet. Maar bij het dragen van een VR bril kan het een gevoel van duizeligheid en misselijkheid versterken en het is nu eenmaal een feit dat je ademhaling sneller gaat als je intensief aan het gamen bent. Let hier dus goed op!

Huisarts bellen bij twijfel en klachten

Twijfel je over de gezondheidsrisico’s van het gebruik van een VR bril of heb je last van epilepsie? Dan is het advies, van zowel Tech Adviseur als de fabrikanten van de VR brillen en de ontwikkelaars van de games en films, om altijd en huisarts te raadplegen voordat je aan VR begint. Krijg je gezondheidsklachten tijdens het gamen? Stop dan direct en bel dan eveneens de huisarts voordat je verdergaat!

 

VR brillen voor brildragers

Een veelvoorkomende vraag is of je een VR bril kan gebruiken als je een bril draagt. En het antwoord is ‘ja’. Je kan gewoon een VR bril dragen als je een bril draagt, maar let er wel op dat het model van de VR bril dit ondersteunt. Het is afhankelijk van het model van de VR bril of je een bril kan dragen of niet. Gelukkig staat dit altijd goed omschreven bij de productspecificaties.

Vr bril afbeeldingen

De beste VR brillen

Nu je meer informatie hebt over wat een VR bril is en wat een VR bril kan, is het nu tijd om de beste VR brillen op een rijtje te zetten. We hebben gekeken naar functionaliteit, kwaliteit en natuurlijk de prijs. Heb je overigens twijfels over of een VR bril iets voor je is en wil je het eerst proberen voordat je een grote investering doet? Dan zijn er ook partijen op het Internet die VR brillen verhuren. Met het huren van een VR bril kan je kennismaken met de techniek en testen of een VR bril wel een geschikt product voor je is.

 

Oculus Quest 2

De Oculus Quest 2 is het nieuwste model van fabrikant Oculus. Een vooraanstaande fabrikant van VR brillen. De Oculus Quest 2 is een zelfstandig opererende bril met een opslagcapaciteit van 256GB. Je kan dus circa 80 games op de bril zetten of meerdere grotere games. De bril bevat LCD-schermen met een resolutie van 3664×1920 pixels. Dat ongeveer gelijkwaardig is met 4K beeldkwaliteit. En met een verversingssnelheid van 90Hz loopt het beeld vloeiend. De bril werkt eventueel ook samen met een PC of een laptop en is tevens geschikt voor brildragers. Terwijl de Oculus Quest 2 geleverd wordt met twee controllers met haptic feedback. Een klein minpuntje is dat de bril alleen werkt als je een Facebook-account hebt.

€449,00
Op voorraad
Alternate.nl

 

HTC Cosmos Elite

De HTC Cosmos Elite is een mooie VR bril die je combinatie met een PC of een laptop kan gebruiken. De LCD schermen met een resolutie van 1440×1700 pixels bieden een goede beeldkwaliteit en ook deze VR headset heeft ingebouwde luidsprekers. Met 90Hz is de beeldverversingssnelheid op orde en kunnen brildragers deze VR bril prima gebruiken. De HTC Cosmos Elite wordt eveneens geleverd met twee controllers met haptic feedback.

€879,00
Op voorraad
Alternate.nl

 

HP Reverb 2

De HP Reverb 2 is een VR bril die alleen in combinatie met een PC of laptop werkt. Helaas is de VR bril niet geschikt voor smartphones. Daarentegen is er op het gebied van kwaliteit niets aan te merken, want met LCD-schermen met een resolutie van 2160×2160 pixels heb je een scherper beeld dan bij een 4K televisie of monitor. De bril heeft ook ingebouwde luidsprekers voor een intensievere ervaring en wordt standaard geleverd met twee controllers met haptic feedback. En ook brildragers kunnen deze bril prima gebruiken zonder er last van te hebben.

€709,00
Op voorraad
Coolblue.nl

 

HTC Vive Pro

Met de HTC Vive Pro pak je het professioneler aan en heb je een VR bril met AMOLED-schermen met een resolutie van 2880×1600 pixels. En een beeldverversingssnelheid van 90Hz. Een uitstekende headset dus voor gaming. Deze bril gebruik je ook in combinatie met een PC of een laptop en het is dan ook jammer dat dit niet luxe model van HTC niet zelfstandig opereert. Daarentegen is er veel aandacht gespendeerd aan de pasvorm en kan je de VR bril zodanig afstellen dat deze stevig op het hoofd zit. Ook brildragers kunnen deze VR headset met ingebouwde luidsprekers prima gebruiken terwijl de HTC Vice Pro standaard geleverd wordt met twee controllers met haptic feedback.

€799,00
Op voorraad
Coolblue.nl
€809,00
Op voorraad
Alternate.nl
€1.179,00
Op voorraad
Alternate.nl

 

PlayStation VR

De PlayStation VR is een uitbreidingsset voor de Sony PlayStation 4 of Sony PlayStation 5. Het is een VR bril met OLED-schermen en een beeldresolutie van 1920×1080 pixels. Vergelijkbaar met Full HD beeldkwaliteit. De headset kan door brildragers gebruikt worden, maar er zijn wel een aantal nadelen aan de VR bril van Sony. Zo heb je altijd ook de camera nodig om je beeld te registreren, wordt de VR bril niet standaard met controllers geleverd en bevat de bril geen ingebouwde luidsprekers. Het is weliswaar een zeer betaalbare bril, maar niet geschikt voor de gebruikers die echt op zoek zijn naar kwaliteit. Helaas is dit wel de enige bril die op een Sony PlayStation 4 of Sony Playstation 5 werkt. Overigens heeft Sony al aangekondigd dat er waarschijnlijk nog in 2021 een verbeterde versie voor de PS5 verschijnt.

 

Verlaat de echte wereld

Ben jij er klaar voor om de echte wereld tijdelijk te verlaten? Dan is een VR bril een mooie stap naar een nog intensievere beleving van je games, series en films. Je hebt nu een goed idee van wat een VR bril is, wat een VR bril kan en welke VR brillen de beste koop zijn. Wil je gericht advies of heb je vragen over VR brillen? Dan kan je hieronder een reactie achterlaten.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten