De 4 beste 3D printers van 2023 (vergelijking)

3d printer

Je ziet steeds vaker de term ‘3D printer’ en het is een uniek product. Totaal niet te vergelijken met de huis-tuin-en-keuken printers waar je een velletje papier in stopt en via de laptop of PC een foto, afbeelding of brief op afdrukt. Wat de twee producten wel gemeen hebben is dat ze allebei kunnen printen. En een 3D printer kan, zoals de naam van het product suggereert 3D modellen printen. In dit artikel leggen we dan ook uit wat een 3D printer is, wat een 3D printer kan en welke 3D printers op dit moment de beste koop zijn.

 

Wat is een 3D printer?

Een 3D printer is in tegenstelling tot een ‘normale’ printer een groter apparaat waarmee je 3D modellen kunt printen. Voorheen werden 3D printers vooral in de zakelijke sector gebruikt voor het produceren van producten, maar ook in kleine bedrijven en bij hobbyisten zien we steeds vaker dat 3D printers worden gebruikt. Een 3D printer werkt met één of twee printkoppen en verschillende materialen waarmee een 3D model laagje voor laagje wordt geprint. Daarnaast is het afhankelijk van het materiaal, het aantal printkoppen en de resolutie hoe gedetailleerd een 3D model wordt.

 

Wat kan een 3D printer?

Simpel uitgelegd kan een 3D printer driedimensionale modellen printen. Bijvoorbeeld een actiefiguurtje, speelgoed, plantenbakken, opbergbakken, bloempotten, telefoon en tablet hoezen, pennenbakjes en ga zo maar door! De mogelijkheden zijn onbeperkt hoewel, de beperkingen die er zijn te wijten zijn aan de soort printer, de materialen en in welke resolutie je wilt printen. In ieder geval wordt het model met een 3D printer laagje voor laagje op elkaar gebrand. Bij complexe modellen zijn er meer printkoppen en materialen nodig. Deze materialen zijn vaak oplosbaar en dienen slechts als tijdelijke hechting tijdens het printen. Zodat het model niet uit elkaar valt tijdens het printproces.

 

Het aantal printkoppen

Een 3D printer kan één of twee printkoppen hebben. De printkoppen van een 3D printer worden ook wel extruders genoemd. Bij een 3D printer met één kop kan je simpele objecten printen in één kleur en met één soort materiaal. Bij twee printkoppen kan je complexere modellen printen en logischerwijs in twee kleuren en met twee materialen printen. Voordat je de keuze maakt in welke printer je nodig hebt is het goed om eerst vast te stellen hoe complex de modellen zijn die je wilt printen. Dat zal uiteindelijk de keuze bepalen voor een 3D printer met één kop of twee printkoppen.

 

Gemonteerd of gedemonteerd

3D printers kunnen groot en log zijn en daarom worden een aantal modellen gedemonteerd geleverd. Met andere woorden; je moet het bouwpakket zelf in elkaar zetten voordat je een volledige opererende 3D printer hebt staan. Natuurlijk zijn er ook 3D printers die gemonteerd worden geleverd. In deze categorie is het simpelweg een kwestie van aansluiten. Doorgaans met een USB-kabel op een laptop of een PC en natuurlijk met de stekker op het stroomnet.

Jongen gebruikt 3d printer

Wat zijn filamenten?

Filamenten is simpel gezegd de omschrijving van de materialen die een 3D printer gebruikt om een driedimensionaal model te printen. Er zijn verschillende soorten filamenten verkrijgbaar en de meest voorkomende filamenten zijn ABS, PLA, PVA en Nylon. Bij 3D printers met twee printkoppen worden vaak aanvullende en oplosbare filamenten gebruikt voor tijdelijke hechting tijdens het printproces. Voorbeelden hiervan zijn de filamenten HIPS en PVA.

ABS staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene en is materiaal dat ook gebruikt wordt door LEGO®. LEGO® bouwstenen zijn van ABS gemaakt en dit filament is dus geschikt voor bijvoorbeeld het 3D printen van speelgoed. Een nadeel van het gebruik van ABS is dat er onaangename dampen vrijkomen tijdens het printen en je mag dit materiaal dus alleen gebruiken in goed geventileerde ruimtes.

PLA staat voor Polylactic Acid en is een sterk filament voor 3D modellen. De kenmerken van PLA zijn dat het niet hittebestendig is en zeer langzaam afkoelt. Bij het gebruik van Nylon droog je het materiaal voordat je gaat printen, maar is in tegenstelling tot PLA flexibel. Nylon is dus geschikt voor modellen die moeten bewegen of wrijving veroorzaken.

Welk filament je kiest is niet alleen afhankelijk van het model dat je wilt printen, maar ook van welke filamenten de printer ondersteunt. Bijna iedere 3D printer ondersteunt in ieder geval PLA, maar het is dus goed om de instructies te raadplegen voordat je filamenten aanschaft en toepast.

 

Afmetingen

Hoe groot het model wordt is afhankelijk van welke afmetingen een 3D printer ondersteunt. Er zijn printers die alleen kleinere modellen kunnen printen en 3D printers die ook grotere driedimensionale ontwerpen kunnen bouwen. In de omschrijving van het product staat dit altijd gespecificeerd met de maximale bouwlengte in hoogte, breedte en lengte.

 

Het plaatsen van een printer

De plaatsing van een 3D printer is afhankelijk van een paar zaken. Zoals de beschikbare ruimte, maar vooral of de ruimte goed geventileerd is. Bepaalde filamenten produceren onaangename dampen tijdens het printen en dat wil je niet als je lekker in je hobbykamer bezig bent. Bedrijven richten aparte ruimtes in waar 3D printers gebruikt worden. Dat is voor hobbyisten iets lastiger, maar een goed geventileerde kamer of een schuur waar de deur en ramen open kunnen bieden dan uitkomst. Zorg er in ieder geval voor dat je niet in aanraking komt met deze dampen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 

Benodigde software

Voor het ontwerpen van modellen heb je ook software nodig. Dat op je laptop of PC staat. Welke software je gebruikt is afhankelijk van wat je wilt ontwerpen, maar er zijn talrijke programma’s verkrijgbaar waarmee je 3D modellen kunt maken. Daaronder Autodesk Fusion 360, Autodesk AutoCAD, Ultimaker Cura en TinkerCAD. Let er wel op dat deze softwareprogramma’s niet goedkoop zijn en soms in abonnementsvorm worden aangeboden. Zo kan je voor een bedrag per maand de volledige software gebruiken. Er zijn ook gratis programma’s die dan wel beperkt zijn in de mogelijkheden.

Software3D modellenLevel gebruikerPrijs
AutoDesk Fusion 360Complexe modellen, mechanische modellenProfessional60$ per maand
AutoDesk AutoCADComplexe modellen, algoritmische modellenProfessional1449$ per jaar
Ultimaker CuraSimpele modellenBeginnerGratis
TinkerCADSimpele modellen, complexe modellenBeginnerGratis

Compatibiliteit met PC en/of laptop

Compatibiliteit is altijd al een dingetje geweest, want er zijn natuurlijk twee kampen op het gebied van besturingssystemen van PC en/of laptops. Of je met een Windows-machine of een macOS apparaat kan printen is afhankelijk van of de printer het besturingssysteem ondersteunt en of de software beschikbaar is voor het besturingssysteem. Dit staat altijd omschreven in de handleiding van een 3D printer en de software die je gebruikt. Nu is het vaak zo dat zowel de fabrikanten van 3D printers als de software fabrikanten er al rekening mee houden dat er veel gebruikers met zowel een Windows-machine als macOS apparaat zijn.

3d printer hand

Verbinden van een 3D printer

Een 3D printer verbindt je doorgaans met een USB-kabel aan een laptop of een PC, maar er zijn ook printers die Wi-Fi ondersteunen. Door de printer in het netwerk te hangen kunnen meerdere gebruikers gebruikmaken van de 3D printer en je kan dan ook via een smartphone en een tablet iets printen.

 

De beste 3D printers

Nu je een goed beeld hebt wat een 3D printer is en wat een 3D printer kan, is het moment aangebroken om de beste 3D printers onder de loep te nemen. We hebben gekeken naar functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en de prijs.

 

E3D NANO 3D printer

De E3D Nano 3D printer is ideaal voor de beginner. Deze printer met één printkop is geschikt om modellen te bouwen met een maximale afmeting van 110mm breed, 90mm hoog en 110mm lang en ondersteunt het belangrijkste filament PLA. De printer wordt ook gemonteerd geleverd zodat je na levering direct aan de slag kan gaan!

€198,00
Op voorraad
Coolblue.nl

 

Flashforge Adventurer

De Flashforge Adventurer is een gebruiksvriendelijke 3D printer met één extruder voor gebruikers die kleinere en simpele modellen willen printen. De maximale afmetingen zijn 150mm hoog, 150mm breed en 150mm lang. De printer ondersteunt vrijwel iedere belangrijk filament, zoals ABS, Carbon, HIPS, Laywood, Nylon, PET, PLA, PVA en TPC. De printer heeft een kantelbaar scherm zodat je de printer direct kan bedienen. Je kan printen vanaf een PC of laptop en ook vanaf een Micro-SD kaart! De printer beschikt over een ingebouwde kaartlezer. Zo heb je niet altijd een laptop of pc nodig om iets te printen.

 

Flashforge Creator Pro

De Flashforge Creator Pro is een gebruiksvriendelijke 3D printer met twee printkoppen zodat je met twee materialen in twee kleuren kan printen. Complexere modellen met een maximale afmeting van 148mm breed, 150mm hoog en 227mm lang kunnen uitstekend worden gebouwd met de Flashforge Creator Pro. De meestvoorkomende filamenten, zoals ABS, Carbon, HIPS, Laywood, PET, PLA, PVA en TPC kunnen gebruikt worden terwijl je gemakkelijk van een PC, laptop of Micro-SD kaart een ontwerp print. Deze printer kan je ook toevoegen aan het Wi-Fi netwerk voor printen op afstand en printen door meerder gebruikers.

 

Begin met bouwen

Ben je klaar voor je eerste 3D printer? Je hebt nu een goed beeld bij wat een 3D printer is, wat een 3D printer kan en welke 3D printers de beste keuze zijn. Heb je vragen over dit artikel en 3D printers? Laat dan een reactie achter. Ook als je gericht advies wilt van de productspecialist.

 

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten