Veilige modus windows 10: wat is het en hoe gebruiken?

veilige laptop

De veilige modus: je hebt er vast wel eens van gehoord. Elke computer kan worden opgestart in veilige modus. Veilige modus is een belangrijk hulpmiddel waarmee je de gezondheid en de veiligheid van een computer kunt verbeteren. Veilige modus kan op verschillende manieren worden gebruikt. Maar hoe weet je nu wat de juiste manier is en wat kun je eigenlijk allemaal met veilige modus in Windows 10? Je leest het allemaal in dit artikel!

 

Wat is veilige modus?

Als je je computer opstart in veilige modus, worden alleen de essentiële stuurprogramma’s gebruikt. Hierdoor kun je makkelijker problemen met een computer localiseren en kun je makkelijker virussen naar aanpakken en verwijderen.

Veilige modus kan om verschillende redenen worden gebruikt, maar de voornaamste redenen waarom veilige modus wordt gebruikt zijn vanwege:

  • Het verbeteren van de prestaties van een computer
  • Het verwijderen van virussen
  • Het aanpakken van beschadigde bestanden

Dit zijn doorgaans de belangrijkste redenen waarom mensen ervoor kiezen om Windows 10, of een andere uitvoering van Windows, in veilige modus op te starten.

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat zijn of haar computer ineens vastloopt – een blauw scherm krijgt – of te maken krijgt met indringers. Dit is natuurlijk niet fijn, want dit kan voor veel frustraties zorgen. Het kan zelfs zo erg worden dat een computer bijna niet meer kan opstarten of zijn standaard taken kan uitvoeren. Op zo’n moment is het tijd voor actie en is het handig om veilige modus op te starten.

Door veilige modus op te starten kun je zien of het probleem in de systeembestanden en besturingssystemen van Windows zit, of dat het probleem toch ergens anders zit. Als veilige modus soepel werkt is dat vaak een goed teken. Is dit niet het geval, dan kunnen hardere maatregelen nodig zijn om de gezondheid van een computer te verbeteren.

Ook als er verschillende virussen of malware op een computer zitten kan het verstandig zijn om Windows in veilige modus op te starten. Via de veilige modus kun je vaak eenvoudiger het virus verwijderen, doordat alleen de systeemprogramma’s worden opgestart.

Al met al is veilige modus handig om virussen en malware aan te pakken en om de gezondheid van jouw computer te verbeteren, bijvoorbeeld als deze veel vastloopt of crasht.

 

De verschillende soorten veilige modus

Er zijn twee verschillende soorten als we het hebben over de veilige modus. Je kunt jouw computer opstarten in veilige modus met of zonder netwerkverbindingen. Over het algemeen is het verstandig om te kiezen voor het opstarten zonder netwerkverbindingen. Vooral bij virussen en malware is dit aan te raden, omdat je dan echt afgezonderd bent van netwerk verkeer en de kans dat je het virus dan kunt verwijderen is groter.

Het opstarten van veilige modus met netwerkverbindingen kan handig zijn om bepaalde problemen met de computer op te lossen. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om nieuwe updates of stuurprogramma’s te downloaden. Wel heb je hier verbinding met internet voor nodig.

Afhankelijk van de problemen die jij ervaart met jouw computer bepaal je dus welke vorm van veilige modus jij nodig gaat hebben.

 

Wat als veilige modus niet meer werkt in Windows 10?

Als veilige modus niet meer opstart, of als de problemen met een computer niet meer kunnen worden verholpen door veilige modus, dan is het nodig om een andere aanpak te proberen. Vaak is het zo dat de problemen dan dieper in de computer zitten. In een dergelijk geval kan het nodig zijn om een systeemherstel uit te voeren. Door middel van een systeemherstel worden alle bestanden hersteld, die te maken hebben met het goed uitvoeren van jouw systeem.

Je kunt er tijdens het systeemherstel voor kiezen om bestanden te bewaren, of om alles te laten verwijderen. Het is verstandig om alleen de bestanden te bewaren die je echt nodig hebt. Verwijder alle onnodige programma’s en kies voor een zo goed mogelijk herstel. De kans dat jouw computer na dit systeemherstel weer naar behoren werkt is dan erg groot.

Om het verliezen van bestanden te voorkomen is het aan te raden om regelmatig een backup van de meest belangrijke bestanden te maken. Dit kan op verschillende manieren, zoals:

  • Via een drive
  • Via een externe harde schijf
  • Via een USB stick

Door middel van een drive kun je bestanden online opslaan. Zo kun je op elk moment – via een ander apparaat – toegang krijgen tot deze bestanden. Dit is enorm handig, vooral als jouw computer ineens crasht en je toch toegang nodig hebt tot de bestanden. Dit komt vaker voor dan je wilt.

Je kunt bestanden ook opslaan op een externe harde schijf. Deze harde schijf kun je eenvoudig aan een andere computer koppelen, mocht er wat mis zijn gegaan. Je kunt tegenwoordig verschillende harde schijven kopen met veel opslagruimte.

Daarnaast kan een USB stick handig zijn om te gebruiken als backup. Een USB stick is gemakkelijk te gebruiken. Het nadeel is wel dat er vaak niet veel ruimte is op een USB stick, in vergelijking met de andere opties.

laptop inloggen

Hoe gebruik je veilige modus in Windows 10?

Het opstarten van veilige modus in Windows 10 kan op verschillende manieren worden gedaan. Het kan natuurlijk voorkomen dat een van de manieren niet meer werkt, doordat er bestanden beschadigd zijn. Probeer dan gewoon de andere manier om veilige modus te gebruiken.

 

Manier 1: Systeemconfiguratie

Typ linksonder in de startbalk: systeemconfiguratie. Vervolgens opent er een scherm. Klik op computer opstarten en dan zie je een vakje staan met opstartopties. Hier kun je aanvinken of je jouw computer wilt laten opstarten in veilige modus. Vervolgens kun je ook nog aanvinken welke opties je wilt. Zo kun kiezen voor minimaal, opstarten met netwerk, of toch een andere optie. Dit is de eenvoudigste manier van het opstarten van Windows 10 in veilige modus.

 

Manier 2: Geavanceerde opstartopties

Als manier 1 niet werkt is er gelukkig nog een manier om Windows 10 op te laten starten in veilige modus. Dit doe je door linksonder in het startmenu te zoeken naar geavanceerde opstartopties. Vervolgens staat er dan een knop met: nu opnieuw opstarten. De computer zal vervolgens opnieuw opstarten. Tijdens het opstarten krijg je dan een lijst te zien met verschillende opstart opties. Je kunt dan eenvoudig kiezen voor opstarten in veilige modus, of opstarten in veilige modus met netwerk.

Het opstarten van veilige modus in Windows 10 kan dus op verschillende manieren worden bewerkstelligd. Wanneer beide manieren niet meer werken kan systeemherstel noodzakelijk zijn.

 

Conclusie

Veilige modus is in Windows 10 op meerdere manieren op te starten. In de eerdere versies van Windows was het vaak lastig om veilige modus op te starten, dat is nu gelukkig niet meer het geval. Alles wijst zichzelf en het is relatief eenvoudig om Windows 10 in veilige modus op te starten. Veilige modus wordt gebruikt voor het herstellen van problemen van een computer en voor het aanpakken van virussen. Heb jij al ervaring met de veilige modus van Windows 10, of heb je hier nog vragen over? Reageer dan onder dit artikel. Wij zijn heel benieuwd naar jouw reactie over de veilige modus van Windows 10! Start windows 10 helemaal niet op, lees dan dit artikel.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten