Product review iMac 24”

iMac 24 kopen

Als je denkt dat de all-in-one computer in populariteit terrein verliest heb je het toch goed mis. Een goede desktop krijgt steeds meer de voorkeur boven een laptop. Waarom? Omdat het werken achter een bureau en met een krachtig systeem en een groot beeldscherm een hoop voordelen heeft. Terwijl je de meeste laptops eventueel met een DisplayPort-, HDMI-, of USB-C kabel aan een externe monitor kunt koppelen, geven steeds meer mensen toch de voorkeur aan een desktop.

En dan wel het liefst een all-in-one systeem. Apple heeft daar handig op ingespeeld door vorig jaar de nieuwe iMac 24” te lanceren. In deze product review vertellen we meer over het product en wij vertellen of het product de aanschaf waard is.

 

 

Wat is een iMac?

Voor de mensen die nog niet weten wat een iMac is leggen we even kort uit wat het product is en wat je ermee kunt doen. Naast de MacBook Air en MacBook Pro heeft Apple ook een assortiment in desktop computers. De iMac mini die je eventueel met een monitor, muis en toetsenbord kunt koppelen en de iMac. Het all-in-one systeem dat een beeldscherm en systeem in één is.

Deze systemen worden geleverd met een draadloos toetsenbord en een draadloze muis en na het inpluggen van de stroomkabel kun je eigenlijk direct van start gaan! Na de populaire modellen met een 21” of 27” beeldformaat, heeft Apple vorig jaar in 2021 de Apple iMac 24” geïntroduceerd. Die op veel vlakken is verbeterd.

 

 

iMac 24” vs iMac 21” en 27”

De iMac 24” is qua formaat een mooie tussenstap. Als je 21” net iets te klein en de 27” net iets te groot vindt. Voor de fabrikant was het een makkelijk besluit om een nieuw formaat te introduceren, omdat de markt en dus de consument hierom vraagt. Maar dat is niet het enige verschil met de oudere modellen.

De look & feel van de iMac is enorm gemoderniseerd en is de zwarte lijst van het beeldscherm compleet verdwenen. Maar nog belangrijker is dat de iMac 24” standaard is uitgerust met de revolutionaire M1-chip van Apple!

iMac 24"

Op zoek naar de juiste iMac 24”

Ondanks dat het product nog niet heel lang op de markt is zijn er alweer nieuwe modellen verschenen. Die in plaats van een 7 core CPU een 8 core CPU aan boord hebben. Het model dat wij bespreken bevat ook de 8 core processor en de nieuwste versie van de Apple M1-chip. Wanneer je nu op zoek gaat naar een iMac 24” zul je ook zien dat het aanbod enorm is.

Zo heb je niet alleen keuze in de processor, maar ook in de capaciteit van het interne geheugen, de opslagcapaciteit van de interne SSD-schijf en ook het aantal USB-C poorten aan de achterzijde van het scherm. Zo heb je een 2-poorts variant en een 4-poorts variant. En dan vergeten we haast voor het gemak nog even te melden dat de iMac 24” in de kleuren zilver, paars, blauw, geel, groen en oranje verkrijgbaar is.

Feitelijk kun je geen miskoop doen, want alle iMac 24” systemen zijn een stuk beter, sneller en stabieler dan de 21” en 27” versies uit het verleden. Desalniettemin is het belangrijk om direct de juiste keuze te maken, want de hardware van de iMac 24” is niet aan te passen. De SSD-schijf vervangen of extra geheugen toevoegen zit er dus niet in! Dit is wel goed om te weten voordat je een bepaald model bestelt. Bedenk goed welke capaciteiten je nodig hebt en maak een weloverwogen beslissing.

In ons geval is snelheid belangrijk en wij multitasken ontzettend veel. Daarom hebben wij gekozen voor de nieuwste variant met een 8 core M1-processor, 16GB intern werkgeheugen en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 512GB. Dit is voor ons voldoende om onze dagelijkse werkzaamheden te kunnen doen.

 

 

De doos uitpakken is al een ervaring

Toen het product eenmaal voor de deur stond was het even schrikken. De onaantrekkelijke bruine doos spreekt zeker niet tot de verbeelding, maar bij het openen zijn de eerste kenmerkende Apple trademarks al aanwezig. De doos kan ook maar op 1 manier open en vervolgens zie je de mooie witte en kenmerkende doos, zoals je die van Apple producten gewend bent. Ook deze doos is maar op één manier te openen en het is verbazingwekkend hoe goed en stevig de iMac verpakt zit.

Terwijl iPhones, Apple Watches en zelfs MacBooks in karige verpakkingen worden aangeboden. Het is al gelijk een leuke ervaring. Qua inhoud stelt het zeker niet veel voor, want het enige wat je in de doos vindt is niet alleen het systeem, maar ook een Magic Keyboard (2021) en een Magic Mouse 2. En uiteraard de voeding voor de iMac en een USB-C naar lightning kabel om het toetsenbord en de muis te kunnen opladen.

 

 

Installeren en configureren

Zoals je dat van Apple mag verwachten is het installeren en configureren van het systeem een fluitje van een cent. Zeker als je al in het bezit bent van een Apple ID-account. Je vult je credentials in en je geeft je voorkeuren aan door de stappen op het scherm te volgen. Binnen welgeteld 20 minuten kun je al beginnen met je werkzaamheden. Zo snel gaat het! Het nieuwe MacOS Monterey 12.1 is al geïnstalleerd en voor de Apple-gebruiker is het systeem net zo makkelijk als op de MacBook Air en MacBook Pro.

Overigens kun je deze iMac zowel via Wi-Fi 6 als via een Ethernetkabel aansluiten. Als je driftig op zoek gaat naar de aansluiting voor de netwerkkabel kom je al snel tot de ontdekking dat deze op het systeem ontbreekt. De aansluiting voor een Ethernetkabel zit namelijk verwerkt in de voeding van de iMac.

iMac toetsenboord en beeldscherm

Zo scherp dat je het voelt

Dit klinkt als één of andere slechte marketingkreet die nog wel eens te pas en te onpas wordt geventileerd, maar in het geval van de iMac is het gewoon de waarheid. Het antireflecterende IPS-paneel met een resolutie van 4480×2520 geeft een haarscherp beeld en felle kleuren weer.

Zo scherp en fel dat het gewoon zeer doet aan je ogen! Gelukkig kun je het scherm iets donkerder zetten met de toetsen op het Magic Keyboard (2021) en het is ook even een kwestie van wennen. Zeker als je upgrade van een MacBook Pro met een 13,3” beeldformaat met ook nog eens een lagere resolutie dan de iMac 24”.

 

 

Soundcheck

Een compleet systeem, zoals de iMac 24” vraagt natuurlijk wel even om een uitvoerige test. Dus binnen een aantal minuten hebben we de app van Spotify geïnstalleerd om het geluid te testen. Nu hoef je echt geen Dolby Atmos surround geluid van bijvoorbeeld een uitgebreid Sonos systeem te verwachten, maar we zijn wel onder de indruk.

Dat er zulke goede speakers in zijn klein systeem zitten verwerkt is haast een mirakel en je hebt zeker geen aanvullende speakers nodig als je tijdens je werk naar een muziekje of de radio wilt luisteren. Het geluid klinkt hiervoor meer dan uitstekend!

 

 

Toetsenbord

Uiteraard wordt het all-in-one systeem geleverd met een klavier. De Apple Magic Keyboard (2021) welteverstaan. Bij aanschaf heb je nog wel wat keuze of je een toetsenbord met of zonder Touch ID en met of zonder numeriek toetsenbord wilt. Wij hebben gekozen voor een toetsenbord met Touch ID, maar zonder numeriek toetsenbord.

Met als resultaat een lekker compact toetsenbord dat prima werkt en met de bijgeleverde oplaadkabel aangesloten kan worden. De accuduur van het toetsenbord is vrij lang en gaat bij intensief gebruik dagenlang mee. Dus de kabel heb je vaker niet dan wel aangesloten.

 

 

Apple Magic Mouse 2

De Apple Magic Mouse 2 zijn we niet zo over te spreken en dat heeft feitelijk niets te maken met het product dat gewoon prima werkt en doet wat het moet doen. Maar wij hebben allemaal grote handen en dan werkt de muis van Apple gewoon niet fijn. Je krijgt heel snel kramp in je hand en vingers en dat is niet prettig.

Zeker niet wanneer je 8 uur per dag achter het systeem zit. Daarom hebben wij gekozen voor een Magic Trackpad (2021) die veel lekkerder werkt en nagenoeg dezelfde ervaring biedt als dat je op een MacBook Air of MacBook Pro zou werken.

 

 

Hoe snel is snel

Door onze keuze voor een systeem met een 8 core CPU en 16GB intern werkgeheugen is natuurlijk de vraag hoe snel het systeem is. Snel! Het is verbazingwekkend hoe snel applicaties opstarten en gemakkelijk je kunt swipen tussen de verschillende applicaties en vensters die je open hebt staan. De iMac is dan ook perfect voor multitasken en zelfs voor zwaardere applicaties, zoals Adobe Photoshop of een videobewerkingsprogramma van ontwikkelaars zoals Pinnacle.

 

 

Waar te koop?

 

 

Veelgestelde vragen

Hoe klinkt het geluid van de iMac 24″?

Het geluid van de iMac 24″ klinkt verbazingwekkend goed en het is te vergelijken met de geluidskwaliteit van een gemiddelde Bluetooth speaker. Voor een voller en dynamischer geluid is een goede Bluetooth speaker van bijvoorbeeld Harmon/Kardon of Sonos wel noodzakelijk.

Welke Magic Keyboard wordt standaard meegeleverd?

Het nieuwe Magic Keyboard 2021 wordt standaard meegeleverd als je een iMac 24″ aanschaft. Dit toetsenbord beschikt ook over de vingerafdrukscanner, maar het numerieke toetsenbord ontbreekt. Je kunt wel modellen kiezen waar wel het numerieke toetsenbord wordt meegeleverd. Uiteraard betaal je dan ook meer voor het product.

Hoe zwaar weegt de iMac 24″?

De iMac 24″ weegt circa 10 kilogram in totaal. Dat is vrij licht voor een all-in-one-systeem.

Is de iMac 24″ in hoogte verstelbaar?

Nee! Je kunt de monitor wel kantelen voor beter zicht. Als je te veel naar beneden moet kijken is het geadviseerd om een verhoging voor de monitor aan te schaffen.

 

 

 

Conclusie

Voor liefhebbers van Apple-producten en gebruikers van een MacBook Pro die willen upgraden naar een volwaardig systeem met een grotere monitor, is de iMac 24” zeker de aanschaf waard. Ondanks dat een gemiddeld systeem tussen de € 1800,- en € 2200,- kost. Het is een pittige aanschaf, maar bij gebruik merk je zeker waar het geld in geïnvesteerd is.

Dat de recensies over het product dan ook louter positief zijn is niet zo vreemd en wij zijn ook lyrisch. De verwachting is dan ook dat we de MacBook Pro uit 2021 voorlopig aan de kant schuiven en niet gaan gebruiken.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten