MacBook of iMac opnieuw installeren (handleiding)

Imac scherm

Je hebt een mooie MacBook Pro of MacBook Air of je hebt een iMac op het bureau staan. Fabrikant Apple maakt al jaren prachtige producten waar je een hoop profijt van hebt. Dat is niet alleen te danken aan de uitstekende hardware die in de apparaten zit, maar ook aan het fijne besturingssysteem macOS.

Dat ten opzichte van Windows een hoop voordelen biedt. Daar is niet iedereen het mee eens, maar het is ook een kwestie van wat je gewend bent. Mensen die al jaren Windows gebruiken zullen niet zo snel overstappen op een systeem met macOS en andersom geldt feitelijk net zo.

Een bekend fenomeen van het concurrerende systeem is dat het vaak vastloopt en extra gevoelig is voor virussen. In het verleden was macOS helemaal niet gevoelig voor gevaarlijke software, maar daar is in de afgelopen jaren verandering in gekomen. Door de opmars van apparaten met macOS werden er ook steeds meer virussen en gevaarlijke software gemaakt die ook apparaten met het systeem van Apple kunnen infecteren.

Qua gebruiksvriendelijkheid en vastlopers heeft macOS nog wel altijd een streepje voor, maar toch kan er een wens zijn om je systeem opnieuw te installeren. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een MacBook of iMac dan ook het beste opnieuw kunt instellen.

 

Het werkt net even anders dan op een machine met Windows

Door de wijze waarop macOS is gebouwd, werkt het systeem in zijn totaliteit net even iets anders dan Windows. Met als voorbeeld dat je geïnstalleerde applicaties op een systeem met macOS gewoon kunt weggooien terwijl je bij Windows echt voor het deïnstalleren van een app moet kiezen. Desalniettemin blijven er altijd “restanten” van een app aanwezig.

Zelfs op een systeem met macOS. Deze bestanden doen feitelijk niets meer, maar het neemt wel ruimte in beslag. Dat zou bijvoorbeeld een reden kunnen zijn om eens goed schoon schip te maken. Dit kun je doen met software, maar je kunt het systeem ook opnieuw instellen.

 

Virussen en schadelijke software

Het maakt feitelijk niet uit of je een machine met Windows of macOS hebt, maar een virusscanner is altijd een goede optie. Met een virusscanner worden schadelijke bestanden en virussen opgespoord en geëlimineerd, zodat je er als gebruiker geen last van hebt. Heb je een virus of een schadelijk bestand op je computer en maak je geen gebruik van een virusscanner?

Dan is vaak het opnieuw installeren van de machine nog de enige oplossing om van het virus af te komen. Door een systeem opnieuw in te stellen zet je deze feitelijk terug naar de fabrieksinstellingen met dus een blanco harde schijf. Koop dan wel gelijk een virusscanner om een herhaling van zetten te voorkomen.

Macbook

Preventief opnieuw installeren

Zo nu en dan je systeem opfrissen kan sowieso geen kwaad. Veel gebruikers kiezen ervoor om eens in de zoveel tijd het systeem leeg te gooien en met een opnieuw ingesteld systeem verder te gaan. Die vrije keuze heb je en er zijn geen spelregels in hoe vaak je een systeem wel of niet opnieuw mag installeren.

Als je bijvoorbeeld geen kosten wilt maken voor een virusscanner of simpel geen software wilt gebruiken dat het systeem kan vertragen, is het slim om bijvoorbeeld eens per maand de laptop of de computer opnieuw in te stellen.  Dan worden alle overbodige bestanden en eventuele virussen en schadelijke bestanden verwijdert.

 

Het opnieuw instellen van de Mac

Het opnieuw instellen van de Mac is relatief eenvoudig. Zolang je maar de juiste stappen volgt. Wees gerust, je kunt niet veel kwaad doen, maar het kan vooral frustraties opleveren als het niet in één keer lukt. De eerste stap is om te controleren met welk apparaat we te maken hebben, want er zijn twee manieren waarop macOS opnieuw geinstalleerd kan worden.

Dit is afhankelijk van of je een systeem met een Apple silicon of een Intel-Mac met de Apple T2 Security-chip hebt of dat je een systeem hebt zonder de Apple T2 Security-chip. Als je met de muis het Apple logo links bovenin het scherm gaat staan en “Over deze Mac” selecteert, krijg je gelijk te zien welke chip aanwezig is. Een systeem met een M-chip is automatisch een Apple silicon chip en dan moet je dus de volgende methode gebruiken.

  • Ga met de muis opnieuw naar het Apple logo links bovenin het scherm en selecteer de optie “herstart”.
  • Druk nu direct de aan/uit-knop in en houdt deze vast tot er een melding in het scherm verschijnt dat de opties worden geladen.
  • Bij het laden van de opties kun je kiezen uit de harde schijf of je gebruikersprofiel.
  • Selecteer de harde schijf om de opties te zien.
  • Je ziet dat de harde schijf is opgedeeld in een gedeelte waarmee je werkt en een gedeelte die gekenmerkt is met “data”. Dit deel bevat alle cruciale onderdelen waardoor jouw systeem werkt en deze kun en mag je niet verwijderen. Hier staan tevens de bestanddelen op waarmee je macOS opnieuw kunt instellen.
  • Kies het compartiment en selecteer vervolgens de optie “wis” dat je rechts bovenin het scherm ziet staan. Hiermee wis je het gedeelte van de harde schijf met macOS dat je momenteel gebruikt.
  • Je keert nu terug bij opties en selecteer “macOS opnieuw installeren”. Nu is het nog een kwestie van wachten tot het systeem opnieuw is geïnstalleerd. Dit duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. Het systeem zal ook regelmatig opnieuw opstarten. Pas op het moment dat je het welkomstscherm in beeld krijgt kun je verder met de initiële installatie van macOS en je voorkeuren aangeven.
  • Je bent klaar voor de start en je kunt je schone MacBook of iMac weer gebruiken.

Imac

MacOS opnieuw instellen via de “oude” methode

Heb je een systeem zonder M-chip of zonder een Intel-Mac chip met een Apple T2 Security-chip? Dan kun je de “oude” methode gebruiken om macOS opnieuw te installeren. Volg de onderstaande stappen als je deze methode wilt gebruiken. Let op! Deze methode werkt dus niet op systemen met een M-chip of met een Intel-Mac met een Apple T2 Security-chip!

  • Ga met je muis naar het Apple logo links bovenin het scherm en kies de optie “hestart”.
  • Houdt onmiddellijk de toetsen “command” en “r” ingedrukt.
  • Je krijgt nu een aantal opties te zien en kies voor de optie “schijfhulpprogramma”.
  • Je ziet nu de volumes van je harde schijf en daaronder een compartiment gekenmerkt met “data”. Dit deel kan en mag je niet wissen, omdat deze belangrijke bestanden bevat voor het opnieuw installeren van je macOS-systeem.
  • Selecteer de volume die je wilt wissen en kies de optie “wis” rechts bovenin het scherm.
  • Na het wissen van de harde schijf druk je op “stop schijfhulpprogramma”.
  • Selecteer nu de optie “Installeer opnieuw”. MacOs wordt opnieuw geïnstalleerd en dat kan ongeveer 30 tot 60 minuten duren. Het systeem zal ook af en toe opnieuw opstarten. Wanneer het welkomstscherm in beeld komt kun je de MacBook of iMac weer gebruiken en verder installeren.
  • Je Macbook of iMac is weer klaar voor gebruik en alle schadelijke en overbodige bestanden behoren tot de verleden tijd.

 

Opnieuw installeren en oude bestanden terugzetten

Een nadeel van een nieuw installatie is dat je volledige harde schijf wordt gewist. Met uitzondering van de cruciale onderdelen die het systeem nodig heeft om te blijven functioneren. Apps en bestanden, zoals foto’s en video’s worden wel gewist. Je kunt eventueel een back-up maken voordat je een nieuwe installatie begint.

Deze zou je tijdens het proces kunnen gebruiken om het systeem weer te gebruiken, zoals je dat gewend was. Met als nadeel dat ook eventueel schadelijke bestanden of overbodige bestanden in de back-up meegaan. Dus deze optie is niet interessant als je echt met een schone Mac verder wilt.

Macbook opslag

Back-uppen op een andere manier

Maar afscheid nemen van je belangrijke bestanden, foto’s en video’s is ook geen optie, maar als Mac-gebruiker geniet je van de iCloud. iCloud is een cloud van Apple waar je bestanden in kunt uploaden en deze staan dus in een virtuele omgeving. Deze gaan ook niet verloren als je de MacBook of iMac opnieuw installeert. Voordat je met een nieuwe installatie aan de slag gaat zou je dus alle belangrijke bestanden die je lokaal hebt opgeslagen kunnen uploaden naar de cloud.

Je hebt dan ook meer controle over welke bestanden je wel en niet wilt behouden. Apps kun je niet naar de cloud uploaden en zou je opnieuw moeten installeren als de Mac opnieuw geïnstalleerd is. In de Apple Store zie je vaak terug welke apps je in het verleden hebt gebruikt en vanaf hier zou je deze weer opnieuw kunnen installeren.

 

Vragen of hulp nodig?

Heb je nog vragen over het opnieuw installeren van je Mac of heb je hulp nodig? Zijn bepaalde stappen niet duidelijk genoeg of ben je bang dat je iets fout doet? Schakel dan onze hulp in door hieronder een reactie achter te laten. De product specialist helpt je graag op weg door je handige tips te geven of om je vragen te beantwoorden.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten