Bluetooth speaker maakt geen verbinding

Bluetooth speaker verbinding

Je staat op het punt jouw favoriete liedje aan jouw vrienden te laten luisteren, via de Bluetooth speaker die je onlangs hebt aangeschaft. Super vervelend als precies op dat moment je Bluetooth speaker geen verbinding maakt. Misschien ben je hier terecht gekomen omdat je op zoek bent naar een oplossing of omdat je wilt weten hoe dit probleem is ontstaan. In beide gevallen ben je hier op de juiste plek! We gaan je vertellen hoe een verbindingsprobleem bij jouw Bluetooth speaker kan ontstaan en nog belangrijker: hoe je er weer vanaf komt! Iedereen wil natuurlijk niks liever dan dat een Bluetooth speaker werkt zoals je zou verwachten. Kun jij niet langer wachten om meer informatie op te doen over dit onderwerp en wil je zo snel mogelijk dit probleem oplossen? Lees dan snel verder en wie weet luister jij voordat je het weet weer naar muziek via jouw Bluetooth speaker!

 

Controleer je apparaat

Er wordt vaak gedacht dat een speaker niet werkt, wanneer deze niet wil koppelen aan jouw apparaat. In de meeste gevallen blijkt de oorzaak bij het apparaat te liggen en werkt de speaker naar behoren. Het is dus allereerst belangrijk om de instellingen van het apparaat grondig te bestuderen. Ook is het van belang dat er ruim voldoende stroom in de batterij aanwezig is. Het kan zijn dat het apparaat te weinig batterijcapaciteit heeft om de Bluetooth verbinding te kunnen maken. Laad het apparaat dus volledig op!

Wanneer je deze stap hebt voltooid, werpen we een blik op de software. Kijk of jouw apparaat de nieuwste software gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, zorg dan dat je de nieuwste software op je apparaat installeert. Een eventuele update kan het probleem soms oplossen. Een dubbele check is nooit verkeerd, kijk daarom altijd of je jouw Bluetooth goed hebt aangezet. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je apparaat per ongeluk nog op vliegtuigstand staat. Een laptop, telefoon en tablet kunnen geen Bluetooth verbinding maken indien de vliegtuigstand is aangezet.

Dit is te herkennen aan een dergelijke zin als: ‘Bluetooth apparaat kan niet worden gevonden’. Tot slot dien je rekening te houden met de afstand tussen de twee apparaten. Het bereik van een Bluetooth verbinding is niet oneindig. Houdt de twee apparaten maximaal 10 meter van elkaar verwijderd. Om overzichtelijk deze stappen nogmaals te benoemen, gaan we deze voor je opsommen:

  • Update je device naar de laatste versie
  • Controleer of je Bluetooth verbinding aanstaat
  • Houd de afstand tussen de twee apparaten maximaal 10 meter

Bluetooth speaker

Oude Bluetooth verbinding verwijderen

Wanneer je problemen ondervindt tijdens het koppelen van de speaker aan een ander apparaat, kan het zijn dat de Bluetooth speaker al probeert te verbinden met een ander apparaat. Helaas kan een Bluetooth verbinding maar met 1 apparaat tegelijk verbinding maken, waardoor het voor jou niet mogelijk zal zijn om dit op hetzelfde moment te doen. Check daarom altijd eerst of jouw speaker onlangs met een ander apparaat gekoppeld is geweest.

Jouw Bluetooth speaker onthoudt de laatste verbinding en probeert hier automatisch opnieuw een koppeling mee te maken. De meest eenvoudige manier om dit op te lossen is vrij simpel: ontkoppel het laatst gebruikte apparaat van de Bluetooth verbinding. Op deze manier komt er een verbinding vrij en kun jij jouw apparaat laten verbinden met de speaker. Sommige speakers hebben de mogelijkheid meerdere apparaten te onthouden.

Er zit wel een limiet aan het aantal apparaten dat door een speaker kan worden onthouden. Heb je bijvoorbeeld een apparaat in huis waarvan je weet dat deze niet langer gebruikt wordt, is het een goed idee de speaker te resetten. Hierdoor wordt de lijst met apparaten gewist en kun je weer verbinding maken met een nieuw apparaat.

Verwijder de speaker op je telefoon

Het kan voorkomen dat je via jouw telefoon de speaker wel kunt vinden, maar dat het verbindingsproces zich steeds opnieuw herhaalt. Dit probleem is te herkennen aan een constant draaiende cirkel naast de naam van de Bluetooth speaker. In de iOS-instellingen kun je een apparaat uit de lijst verwijderen, door op de naam van de speaker te klikken en vervolgens de volgende optie te kiezen: ‘dit apparaat vergeten’. Op een Androidapparaat druk je op de naam van de speaker en selecteer je vervolgens ‘ontkoppelen’. Wanneer het apparaat uit de lijst met eerder gekoppelde apparaten verwijderd is, zou de mobiel of tablet automatisch opnieuw verbinding moeten maken met de speaker.

 

Houdt afstand van de wifi-router

Wanneer je tijdens het verbinden met je Bluetooth speaker in de buurt bent van de wifi-router, kan dit voor problemen zorgen. Wanneer apparaten hetzelfde spectrum gebruiken, zoals de wifi-router, kan dit leiden tot een storing binnen deze verbinding. Een wifi-router is in eerste instantie ontworpen om deze problemen te omzeilen, maar het is nooit verkeerd jouw Bluetooth speaker naar de andere kant van de kamer te verplaatsen.

 

Houdt afstand van slimme apparaten

Wanneer je in huis gebruik maakt van een slim apparaat, voor de bediening van lampen en andere elektrische apparaten, kan dit leiden tot een storing. De meeste slimme apparaten maken gebruik van een draadloze technologie genaamd Zigbee. ZigBee is te vinden in verschillende apparaten, waaronder verschillende slimme deursloten, gloeilampen en open/dicht sensoren. Net als de wifi-router maakt dit slimme apparaat gebruik van hetzelfde spectrum als jouw Bluetooth speaker, wat indirect voor problemen kan zorgen.

 

Controleer of beide apparaten geschikt zijn om met elkaar te verbinden

Waarschijnlijk heb je nog niet stilgestaan bij deze optie: Het kan zo zijn dat jouw apparaat helemaal niet geschikt is om te kunnen verbinden met de speaker. Of het nou gaat om een laptop, tablet of mobiel, jouw apparaat heeft een speciaal profiel nodig om deze verbinding tot stand te kunnen brengen. Raadpleeg eventueel de gebruiksaanwijzing van beide apparaten wanneer je dit niet zeker weet.

 

Download een besturingsprogramma

Wanneer je computer of laptop geen verbinding kan maken met de speaker, kun je kijken of het downloaden van een ander besturingsprogramma het probleem kan verhelpen. De makkelijkste manier om dit te doen is door op google te zoeken op de naam van het apparaat, samen met het woord ‘besturingsprogramma Bluetooth’.

Speaker kamperen

Het Bluetooth apparaat communiceert niet

Wanneer je zeker weet dat het probleem bij de speaker vandaan komt en niet bij jouw apparaat, kun je als laatste redmiddel de speaker resetten. Houd er in dit geval wel rekening mee dat je eventuele wachtwoorden hebt opgeslagen. Het zou zonde zijn als je na deze reset je apparaat niet meer kunt gebruiken.

 

Niet elke speaker gebruikt Bluetooth

Houd in gedachten dat niet iedere speaker gebruik maakt van Bluetooth! Er bestaan tegenwoordig ook speakers die gebruik maken van een wifi verbinding. Wanneer dit het geval is, dien je op een andere manier verbinding te maken met de speaker en kun je de Bluetooth verbinding achterwege laten.

 

Probleem nog niet verholpen?

Wanneer je Bluetooth speaker niet naar behoren functioneert, kan dit erg vervelend zijn. Hopelijk heb je het probleem aan de hand van bovenstaande tips kunnen verhelpen! Is het probleem nog steeds niet opgelost? Stel dan jouw vraag bij de winkel of fabrikant van het apparaat. Wellicht kunnen zij jou helpen het problemen op te lossen.

Kijk ook eens voor oplossingen op de website van de leverancier van het Bluetooth apparaat. Op de meeste websites is overzichtelijk weergegeven hoe je eventuele problemen zou kunnen oplossen. Hopelijk kun jij binnen de kortste keren weer muziek luisteren via jouw Bluetooth speaker. Veel succes!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten