De beste E-readers van 2023

E-reader

Ontspannen is noodzakelijk. Het menselijk lichaam heeft nu eenmaal rust nodig na een drukke dag met de kinderen of op het werk. Veel mensen kiezen er dan voor om een boek te lezen. Om even te verdwalen in een fictief verhaal en tijdelijk een compleet andere wereld te betreden. Ook op vakantie is het boek enorm populair. Want je hebt toch een bezigheid terwijl je lekker op jouw strandbedje ligt te zonnen.

Maar het fysieke boek daalt in populariteit. Boeken nemen nu eenmaal veel ruimte in beslag en het is ook niet prettig om zware boeken mee te sjouwen als je op vakantie gaat. Daarom is de E-reader een fantastische oplossing voor de lezer. In dit artikel leggen we uit wat een E-reader is en kan en uiteraard zetten we ook de beste E-readers die je momenteel kan kopen voor je op een rijtje.

 

Wat is en kan een E-reader

Een E-reader is een speciaal product en ontworpen voor de lezer. Het product lijkt op een tablet, maar is feitelijk niets meer dan een digitaal scherm waar je statische teksten op kan lezen. Zoals een boek, een tijdschrift of een krant. Door het gebruik van e-ink, e-paper of elektronisch papier, wordt het beeld anders opgebouwd dan bij een tablet. Met als voordeel dat een boek lezen op een E-reader beter en rustiger is voor je ogen. Het nadeel is dat een E-reader geen bijzondere functies heeft, zoals het weergeven van foto’s in een hoge resolutie of waar je een spelletje, zoals Candy Crush op kan spelen. Ondanks dat zijn er wel E-readers waar je ook audioboeken op kan afspelen.

 

Hoe werkt een E-reader

De werking van een E-reader is vrij eenvoudig. Op het interne geheugen van een E-reader plaats je boeken. Die in de regel in het formaat EPUB verkrijgbaar zijn. EPUB is een bestandje dat bestaat uit een verzameling van zogenaamde containers. Met andere woorden, een boek met verschillende hoofdstukken worden opgedeeld in delen. Dat zorgt enerzijds voor gebruiksvriendelijkheid van de E-reader, omdat je snel digitaal door de bladzijden kan bladeren, maar als lezer heb je ook nagenoeg dezelfde ervaring als wanneer je een fysiek boek leest.

Door het gebruik van e-ink- e-paper of elektronisch papier, wordt het scherm opgebouwd door kleine bolletjes die zwart of wit kleuren. Deze techniek is niet alleen energiezuinig, maar de tekst op het stilstaande beeld ook goed leesbaar. Te vergelijken met een fysiek drukwerk.

 

Verschillende modellen E-readers

Ondanks dat een E-reader een vrij simpel product met weinig poespas is, zijn er uiteraard verschillende modellen te verkrijgen. Zo heb je keuze uit E-readers met verschillende beeldformaten, de mogelijkheid om een E-reader aan te schaffen met of zonder touchscreen en uiteraard speelt ook de opslagcapaciteit van de E-reader een belangrijke rol in de keuze die je maakt. Er zijn ook E-readers die over iets meer functies beschikken, zoals een webbrowser om te kunnen Internetten en ook de mogelijkheid bieden om audioboeken af te spelen.

Lezend op E-reader

Online boekenwinkel

Er zijn in de regel twee mogelijkheden om digitale boeken te lezen. Je schaft deze aan bij webwinkels, zoals bol.com of je sluit een abonnement af op een dienst, zoals die van fabrikant Kobo. Het grote voordeel is dat een E-reader een digitale boekenplank heeft. Waar je jouw selectie van boeken kan zien. Door op de cover of de titel te klikken begin je met lezen.

 

Boeken op een E-reader zetten

Zoals eerder geschreven worden de meeste boeken in het formaat EPUB gepubliceerd. Het is een universele bestandsindeling waar veel uitgevers gebruik van maken hoewel, je ook op een aantal E-readers andere bestandsformaten kan plaatsen. Bijvoorbeeld PDF-bestanden of documenten die in een RTF-indeling zijn opgeslagen. In de basis sluit je de E-reader met de bijgeleverde USB-kabel aan op een PC of een laptop.

De boeken die je hebt gedownload kan je nu simpel op het geheugen van de E-reader zetten. Door simpelweg het bestandje naar de E-reader te slepen in het menu van Windows of macOS. Het aantal boeken dat je kan uploaden is natuurlijk afhankelijk van hoeveel opslagcapaciteit jouw E-reader heeft. Andere opties zijn ook om boeken draadloos via Wi-Fi naar de E-reader te verplaatsen of om gebruik te maken van een E-book abonnement.

 

E-book abonnementen

Met een E-book abonnement hoef je geen boeken digitaal aan te schaffen, maar voor een vast bedrag per maand heb je toegang tot een bibliotheek met duizenden boeken. Zo bevat de bibliotheek van fabrikant Kobo meer dan 14000 Nederlandstalige boeken. De bibliotheek is rechtstreeks toegankelijk vanaf de E-reader of via een laptop of een desktop. In dat laatste geval kan je jouw keuze in boeken tijdelijk downloaden en op de E-reader zetten.

Storytel is ook een dienst waar je jezelf op kan abonneren en met dit abonnement heb je voor een vast bedrag per maand toegang tot duizenden audioboeken. Of je deze ook via de E-reader kan beluisteren is afhankelijk van het model dat je in je bezit hebt.

 

Wanneer lees je jouw boeken?

Wanneer je een E-reader gaat aanschaffen is het goed om na te denken over wanneer je jouw boeken wilt lezen. Lees je vooral overdag of juist ’s avonds jouw boeken? In de basis heeft een E-reader geen scherm dat oplicht en wordt er gebruik gemaakt van omgevingslicht om de tekst op het scherm goed leesbaar te maken. Dat kan dus in jouw nadeel werken als je ’s avonds leest, want deze schermen zijn in een donkere omgeving slechter leesbaar. Tenzij je kiest voor een E-reader met een ingebouwde achtergrondverlichting. Of je kiest gewoon voor een leeslampje, zoals je dat misschien wel gewend bent bij het lezen van een fysiek boek.

 

Draadloos verbinden van een E-reader

Eerder schreven we al kort over de mogelijkheid om E-books draadloos op je E-reader te zetten en dat is alleen mogelijk wanneer je de E-reader met Bluetooth of Wi-Fi kan verbinden. Via Bluetooth wissel je eenvoudig bestanden tussen de apparaten uit terwijl je met Wi-Fi inhaakt op een netwerk. Het grote voordeel van een verbinding met Wi-Fi is dat je vaak direct een verbinding kan maken met een online bibliotheek en direct de boeken die je wilt lezen kan selecteren. Als je een abonnement hebt afgesloten adviseren we om een E-reader met Wi-Fi aan te schaffen.

Mevrouw leest op E-reader

Het interne geheugen van een E-reader

Hoeveel boeken je op een E-reader kan plaatsen is afhankelijk van het interne geheugen van het product. Dat sowieso al circa tien procent nodig heeft voor het besturingssysteem. Het restant van het geheugen kan gebruikt worden voor het opslaan van EPUB-bestanden. Gelukkig zijn EPUB-bestanden vrij compact en heb je dus geen honderden gigabytes nodig om veel boeken te kunnen opslaan. E-readers zijn beschikbaar met een geheugencapaciteit van 8GB, 16GB en 32GB. Op een E-reader met 8GB kan je ongeveer 6000 boeken kwijt terwijl je op een E-reader met 16GB en 32GB 15000 of zelfs 30000 boeken kan opslaan.

 

Verschillende schermopties

Standaard E-readers hebben een simpel scherm dat met behulp van e-ink, e-paper of elektronisch papier letters op het beeld toveren, maar zoals eerder geschreven zijn deze schermen niet geschikt voor donkere omgevingen. Nu zijn er E-readers met een ingebouwde achtergrondverlichting zodat je ook in het donker kan lezen, maar je kan ook kiezen voor een E-reader met een blauw licht filter. Deze techniek is beter en rustiger voor je ogen. Er zijn ook een beperkt aantal E-readers met een kleurenscherm en die zijn eigenlijk alleen interessant als je boeken met veel illustraties leest.

 

Verschillende schermformaten

Hoe groot en zwaar een E-reader is, is afhankelijk van hoe groot het scherm is. De meeste E-readers hebben een scherm in de formaten 6 inch, 7 inch of 8 inch terwijl er ook E-readers zijn met 10 inch schermen. Een 10 inch scherm kan je wat betreffende het formaat het beste vergelijken met een iPad mini. Het is niet zo dat het noodzakelijk is om een groter scherm aan te schaffen wanneer je grotere letters op het scherm wilt, want de lettergrootte is altijd in te stellen. Uiteraard is het wel zo dat je dan op een groter scherm meer regels ziet dan op een kleiner scherm.

 

Het bedienen van een E-reader

In de basis bedien je de E-reader met de fysieke knoppen op het product. Zo kan je de E-reader in- en uitschakelen, de instellingen veranderen en door bladzijdes bladeren met de pijltjes toetsen en tevens een boek in de bibliotheek selecteren. Er zijn ook E-readers met een touchscreen en dan werken deze feitelijk op dezelfde manier als een tablet of een smartphone. Een touchscreen is gebruiksvriendelijker, maar een touchscreen is ook vatbaarder voor vlekken op het scherm. Dat kan de leeservaring weer nadelig beïnvloeden.

 

De E-reader moet wel tegen een stootje kunnen

Een E-reader wordt veelvuldig onderweg gebruikt. Terwijl je onderweg bent naar je werk, als je in een vliegtuig zit en natuurlijk als je op vakantie gaat. Dan is het wel fijn als de E-reader tegen een stootje kan. Gelukkig zijn de meeste E-readers wel daartegen bestendig, maar in hoeverre een E-reader stof- en waterdicht is, is per type afhankelijk. Vooral de iets luxere en daarmee ook duurdere E-readers kunnen tegen spetters, zand en vuil en zijn dus meer geschikt om onderweg of aan het strand te gebruiken.

 

De beste E-readers op een rijtje

Zoals eerder geschreven is een E-reader een simpel product, maar je hebt de keuze uit een ruim aanbod van producten die verschillende functies en mogelijkheden hebben. Toch zijn er in de basis twee fabrikanten, die zich specialiseren in E-readers. Het welbekende merk Kobo en het gevestigde merk PocketBook. Feitelijk doen deze concurrenten niet voor elkaar onder. Wellicht dat Kobo een klein streepje voor heeft, omdat zij ook een abonnementsdienst hebben waar je jezelf op kan abonneren. Zo heb je voor een vast bedrag per maand toegang tot meer dan 10000 boeken.

We zetten de beste E-readers van dit moment voor je op een rijtje. We bespreken de producten die gebruiksvriendelijk en goed geprijsd zijn, maar ook welke voor- en nadelen deze E-readers hebben.

E-reader boeken

De beste E-reader voor thuis

De Kobo Clara HD is een mooie en betaalbare E-reader met een 6 inch HD-ready touchscreen en de mogelijkheid om de E-reader met Wi-Fi te verbinden. Het product heeft een opslagcapaciteit van 8GB dat helaas niet uit te breiden is. De grote voordelen zijn dat deze E-reader slechts 166 gram weegt en dat er een ingebouwde achtergrondverlichting aanwezig is. Dat maakt dit product zonder IPX-certificering geschikt voor thuisgebruik en om zowel overdag als ’s avonds boeken te lezen.

€140,00
Op voorraad
Coolblue.nl

 

De beste E-reader voor onderweg

De Kobo Libra H20 is misschien iets prijziger, maar is wel volledig IPX-gecertificeerd. Dat houdt in dat de behuizingen steviger is, maar ook waterdicht en bestendig tegen stof is. De E-reader bevat een 7 inch Full HD touchscreen en is uitgebreid met fysieke knoppen waarmee je het product kan bedienen. De fysieke knoppen ontbreken op de goedkopere Kobo Clara HD. Ook deze E-reader heeft een ingebouwde achtergrondverlichting en een opslagcapaciteit van 8GB. Dat niet uitbreidbaar is. Deze E-reader is dus ook geschikt voor thuisgebruik en de beste keuze als je het product onderweg wilt gebruiken.

 

De beste E-reader voor de boekenwurm

Lees je tientallen boeken per maand en heb je behoefte aan een simpel doch uitgebreid product waarmee je jouw boeken kan verslinden? Dan is de PocketBook Touch Lux 5 de beste keuze. Deze E-reader bevat een 6 inch XGA touchscreen met een ingebouwde achtergrondverlichting en een opslagcapaciteit van 8GB. Het grote voordeel is dat de opslagcapaciteit van de E-reader uit te breiden is met een micro-SD kaart. Zo kan je het geheugen uitbreiden tot maximaal 32GB! Ook deze E-reader heeft evenals de eerder besproken modellen de mogelijkheid om met Wi-Fi te verbinden.

 

Het nieuwe lezen

E-readers zijn sinds 2007 al een begrip en vooral bij de liefhebbers van boeken is het product razend populair. Ondanks dat zijn er nog steeds veel lezers die het fysieke boek prefereren, maar om ruimte te besparen of om op vakantie een aantal boeken te verslinden, is de E-reader een fantastische oplossing. Je hebt in ieder geval nu een goed beeld bij wat een E-reader is en wat een E-reader kan. Heb je vragen over E-readers of wil je gericht advies? Laat dan hieronder een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten