De beste desktops voor thuisgebruik

Desktop voor thuisgebruik

Het is nu eenmaal een feit dat er steeds minder vaak een desktop in huis staat, maar toch zijn er nog genoeg gebruikers die een desktop prefereren boven een laptop. In dit artikel geven wij meer informatie over de voor- en nadelen van een desktop en wij bespreken de beste desktops die je op dit moment kan kopen.

De beste desktops voor thuisgebruik

Zoals eerder geschreven focussen wij ons in dit artikel op de thuisgebruiker die een PC wilt aanschaffen. Binnenkort zullen we in aanvullende artikelen uitweiden over desktops die geschikt zijn voor games en voor foto- en videobewerking. De selectie die wij hebben gemaakt is gebaseerd op gebruiksvriendelijkheid, capaciteit en de prijs.

1) HP Pavilion TP01-1901nd; Complete dekstop met zowel een SSD- als HDD-schijf

De HP Pavilion is een mooi systeem, die zowel een SSD- als HDD-schijf bevat. De opslagcapaciteit van de SSD-schijf is 512GB terwijl de HDD-schijf een opslagcapaciteit van 1TB heeft. Op deze PC kan je dus enorm veel bestanden, foto’s en video’s opslaan en heb je eigenlijk geen aanvullend abonnement op een clouddienst nodig. De HP Pavilion bevat een Intel Core i5 processor met 16GB werkgeheugen. Dat helaas niet uit te breiden is. Full HD en 4K monitoren sluit je aan met een HDMI- of VGA-kabel en je hebt 4 USB-A en 1 USB-C poort tot je beschikking om randapparatuur aan te sluiten.

+ Krachtige Intel Core i5 processor
+ Geschikt voor thuisgebruik en werk
+ Extra grote HDD-schijf van 1TB

– Geheugen niet uitbreidbaar

2) Lenovo ThinkCentre M70q-11DT0043MH; Ideaal voor thuiswerken

De Lenovo ThinkCentre M70q-11DT0043MH is wat krachtiger en uitgebreider van de IdeaCentre 5 en bevat een Intel Core i5 processor en 16GB intern werkgeheugen. Dat uit te breiden is naar maximaal 32GB. Omdat het 16GB werkgeheugen verdeeld is over 2 units van 8GB heb je geen vrije sloten over om extra geheugen erbij te prikken. Je zou deze dus moeten vervangen als je meer geheugen nodig hebt.

Dat houdt in dat je 2x 16GB geheugen moet aanschaffen en beiden units moet vervangen. Je kan bijvoorbeeld geen 8GB met een 16GB unit combineren. De SSD-schijf heeft een opslagcapaciteit van 512GB en een shared videokaart. Een pluspunt is dat dit systeem in tegenstelling tot de andere modellen wel een DisplayPort heeft.

+ 16GB intern werkgeheugen
+ Geheugen uitbreidbaar
+ Krachtige Intel Core i5 processor

– Shared videokaart

3) Acer Aspire TC-895 I8005; Desktop met een dedicated videokaart

De Acer Aspire TC-895 I8005 heeft ook een Intel Core i5 processor en intern werkgeheugen van 16GB aan boord. Dat uit te breiden is naar maximaal 32GB. Daarentegen heeft dit systeem wel 2 extra USB-A poorten dan de eerdergenoemde producten. Het grootste voordeel is dat de Acer Aspire beschikt over een dedicated videokaart van NVIDIA. En dat houdt in dat dit systeem geschikter is om films op te kijken en om mee te gamen. Het is dan ook jammer dat een DisplayPort voor een Full HD of 4K monitor ontbreekt.

+ Dedicated NVIDIA videokaart
+ Extra USB poorten
+ Geheugen uitbreidbaar

– Geen DisplayPort

4) Lenovo Legion T5; Het neusje van de zalm onder de desktops

Ben je op zoek naar het neusje van de zalm onder de desktops? Wil je een sterke dedicated videokaart en een systeem waarvan je het geheugen tot maximaal 64GB kan uitbreiden? Dan is de Lenovo Legion de beste keuze! Dit systeem heeft een AMD Ryzen 7 processor met 32GB werkgeheugen en een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 1TB. De dedictaed videokaart is een NVIDIA GeForce RTX3070 met een intern geheugen van 8GB! Het systeem beschikt over meerdere USB-A en DisplayPort poorten en uiteraard ook over een HDMI-poort en een USB-C poort.

+ Krachtige desktop voor alledaagse taken, gaming en thuiswerken
+ Geheugen uitbreidbaar
+ Krachtige AMD Ryzen 7 processor

– Geen

Wat is een desktop?

Desktop is een afkorting voor desktopcomputer. Een term voor een computer die je onder of op het bureau plaatst. Een desktop herken je vaak aan de vormgeving, want het product is in de regel een rechthoekige unit waar je randapparaat, zoals een beeldscherm, toetsenbord en muis op aansluit. In een desktop zitten alle componenten die een computer een computer maken. Van het moederbord tot aan het interne geheugen en van een harde schijf tot aan een ventilator. Tegenwoordig zijn er niet alleen grote verschillen in de prestaties van een desktop, maar ook in de vormgeving.

Verschillende soorten desktops

Er zijn een aantal verschillende soorten desktops waaruit je kan kiezen en vooral de wens hoe de computer te plaatsen speelt een rol in welk type desktop je kiest. Je hebt de keuze uit een tower, mini-tower, mini en small form factor.

Tower en mini-tower

De tower is wellicht nog altijd de meestbekende vorm van een desktop, maar ook het type dat steeds minder populair wordt. Omdat torens in de regel groot en lomp zijn. Een tower neemt simpelweg veel ruimte in beslag hoewel, een mini-tower dan een mooie oplossing kan zijn. Deze vorm is een fractie kleiner dan de reguliere toren.

Mini

De mini is enorm populair, omdat de desktopcomputer enorm klein is. Vandaar ook de naam mini. Deze computers nemen weinig ruimte in beslag, maar bevatten vaak wel de juiste specificaties om op een goede wijze je taken voor het werk of voor school te kunnen doen.

Small Form Factor

De Small Form Factor desktop (ook wel een SFF-model genoemd) is eveneens een compacte desktop met als groot voordeel dat je dit model zowel verticaal als horizontaal kan plaatsen. Hoewel, dat ook mogelijk is bij een tower, mini-tower en een mini, is een SFF er specifiek op gebouwd om deze op verschillende manieren te plaatsen. Er zijn cases waarin andere modellen die niet op de juiste wijze worden geplaatst sneller defect raken.

iMac desktop

De ingewanden van een desktop

Zoals geschreven bevat een desktop alle componenten zodat jij op een goede manier je taken voor het werk of school kan doen, maar een desktop is ook geschikt voor de thuisgebruiker. Die graag zijn e-mail controleert, surft op het Internet of een film wilt streamen. In dit artikel focussen wij ons voornamelijk op deze doelgroep en we zoomen in op wat je precies nodig hebt voor de verschillende taken die je wellicht wilt uitvoeren.

Een goede processor is het halve werk

Een goede processor is simpelweg het halve werk, want een processor is een cruciaal onderdeel van een PC. Er zijn een groot aantal verschillende processors verkrijgbaar, maar de meest gangbare processors zijn de Core i3, Core i5 en Core i7 van fabrikant Intel. Ondanks dat winnen concurrenten AMD met de Ryzen-processors en Apple met de revolutionaire M1-chip terrein. Toch adviseren wij voor desktops om voor een goede Intel-processor te kiezen, omdat deze op dit moment net een streepje voor hebben in betrouwbaarheid en duurzaamheid. Ondanks dat is de M1-chip ook een goede keuze hoewel, je deze chips alleen terugvindt in de computers van Apple.

Welke processor past bij mij?

Onder huis-tuin-en-keuken-gebruik verstaan wij simpele taken, zoals webpagina’s bezoeken, e-mailen en tekstverwerken. Voor dit soort taken zou een desktop met een Intel Core i3 processor volstaan, maar een Intel Core i5 is geadviseerd als je ook films en muziek wilt streamen of meerdere kleinere taken tegelijkertijd wilt kunnen uitvoeren. Voor zwaardere taken, zoals foto- en videobewerking, adviseren wij om een desktop met een Intel Core i7 aan te schaffen. De stelregel is hoe zwaarder de processor des te meer je ermee kan doen.

Intern werkgeheugen is net zo belangrijk

Het interne werkgeheugen van een desktop is net zo belangrijk als de soort processor die je gebruikt. Het interne werkgeheugen regelt namelijk de capaciteit van het geheugen en zorgt ervoor dat je besturingssysteem en applicaties soepel draaien. De meest gangbare capaciteiten voor intern geheugen zijn 8GB, 16GB en 32GB. Ook hier is de stelregel dat hoe meer geheugen je hebt des te meer je met het systeem kan doen.

Hoeveel intern werkgeheugen heb ik nodig?

Het ligt aan de taken die je wilt doen hoeveel intern werkgeheugen je nodig hebt, maar voor huis-tuin-en-keuken-gebruik volstaat een systeem met 8GB intern werkgeheugen. Toch adviseren wij om altijd voor een systeem met minimaal 16GB intern werkgeheugen te kiezen. Met 16GB kan je kleinere taken met bijvoorbeeld een Intel Core i3 of Intel Core i5 processor tegelijkertijd uitvoeren zonder dat je last hebt van een trager systeem. Voor echt het zwaardere werk, zoals het werken met Adobe Photoshop, adviseren we om voor meer geheugen te kiezen.

Desktop voor thuis

Kan ik het intern geheugen makkelijk vervangen of uitbreiden?

Het grote voordeel van een desktop is dat je deze eenvoudig naar wens kan aanpassen. Zeker als je een beetje technisch onderlegd bent. Zo kan je het interne werkgeheugen eenvoudig vervangen of simpelweg uitbreiden. In de kast van een desktop zijn vaak extra sloten aanwezig waar je een extra geheugenmodule op kan prikken. Toch is het goed om te checken of het systeem dit aanbiedt, want er zijn ook systemen, zoals de Mac mini van Apple, waarbij je geen aanpassingen kan verrichten.

Bestanden opslaan

In de basis sla je altijd bestanden op. Hetzij een WORD-document of een Excel-bestand, foto’s en video’s en natuurlijk de installatiebestanden van een programma dat je graag gebruikt. Daarom heb je opslagcapaciteit nodig en tegenwoordig zijn de meeste desktops voorzien van een snelle en duurzame Solid State Disk. Een SSD-schijf is flashgeheugen en sneller en stiller dan de inmiddels verouderde en roterende HDD-schijf. Toch zijn er ook desktops die gebruikmaken van een combinatie van de twee werelden. Een SSD-schijf zorgt voor een vloeiende werking van het systeem en je programma’s terwijl je jouw bestanden opslaat op een HDD.

Waarom een combinatie van SSD en HDD?

Dat antwoord is simpel, want een HDD-schijf is goedkoper dan een SSD-schijf. De fabrikant kan dan ook de aanschafprijs van een systeem laag houden terwijl je enorm veel opslagcapaciteit tot je beschikking hebt. HDD-schijven zijn ook vaak makkelijker te vervangen in een desktop.

Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?

Dat ligt er een beetje aan, want ga je veel bestanden opslaan heb je wel wat capaciteit nodig. In de basis bevatten de standaard SSD-schijven opslagcapaciteiten van 128GB, 256GB en 512GB hoewel, er ook systemen zijn met een SSD-schijf met een opslagcapaciteit van 1TB en 2TB. Hoe groter de capaciteit des te meer je kan opslaan. Maar de aanschafprijs is dan ook een stuk hoger!

Alternatieve opslagmethoden

Je kan er ook voor kiezen om bestanden, zoals je foto’s en belangrijke documenten, op te slaan in de cloud. Daarmee spaar je geheugen uit op je SSD- en/of HDD-schijf, maar je loopt ook geen risico om bestanden kwijt te raken als je SSD- en/of HDD-schijf defect raakt. Er zijn verschillende clouddiensten beschikbaar, zoals Google Drive, Microsoft One Drive en de iCloud van Apple. Dit zijn in de basis diensten waar je een abonnement op afsluit en waarmee je via het Internet toegang hebt tot een deel virtueel geheugen.

De videokaart in een desktop

De videokaart is een belangrijk onderdeel van een computer, want je hebt uiteindelijk wel beeld nodig om te zien wat je aan het doen bent. Op een desktop kan je verschillende beeldschermen aansluiten, maar de kwaliteit van het beeld is afhankelijk van hoe sterk de videokaart is. De meeste desktops hebben een shared videokaart en dat is een videokaart die ingebouwd is in de processor.

Deze zijn vaak geschikt voor Full HD en 4K beeldkwaliteit, maar ze zijn wel minder sterk dan een dedicated videokaart. Doe je veel met foto- en videobewerking of wil je juist 4K films via Netflix streamen? Dan is het handig om voor een systeem te kiezen met een dedicated videokaart of om een additionele videokaart aan te schaffen die je in de desktop kan plaatsen. Voor gamers is een dedicated videokaart cruciaal!

Desktop op werk

Veelgestelde vragen over desktops

Hoe lang gaat een desktop mee?

Computers gaan in de regel 4 jaar mee. Of je nu een desktop of een laptop aanschaft. Het voordeel van een desktop is dat bepaalde componenten makkelijker te vervangen zijn en je hebt dus de mogelijkheid om een desktop sneller te maken als dat nodig is of om defecte onderdelen te vervangen. Zo kan je de levensduur van een desktop verlengen.

Wat kost een desktop computer?

Dat is afhankelijk van welk systeem je kiest, maar de gemiddelde prijs is rond de € 600,-. Wanneer je inlevert op de kwaliteit gaat de prijs omlaag terwijl de prijs logischerwijs hoger wordt wanneer je meer eisen stelt.

Welk besturingssysteem bevat een desktop pc?

Vrijwel alle desktops zijn standaard voorzien van Windows 10 Home. Een enkeling werkt op Windows 10 Pro waarin ingebakken applicaties en reclame van derden partijen ontbreken. Dat kan een voordeel zijn. De uitzondering zijn de Mac en Mac mini van Apple die logischerwijs op het macOS besturingsysteem draaien.

Welke desktop PC is de beste?

Het is lastig om één model aan te wijzen, maar voor de thuisgebruiker en uit de besproken systemen in dit artikel, kiezen we voor de HP Pavilion. Om de simpele reden dat dit het meest complete systeem is voor een schappelijke prijs en, omdat HP zich in al die jaren bewezen heeft als een topper op het gebied van computers.

 

 

Conclusie

Een desktop PC is voor gebruikers die niet graag op een laptop werken of de voorkeur geven om op een groot beeldscherm te werken. Een desktop PC is ook handig als je componenten wil uitbreiden of vervangen. Je hebt nu in ieder geval een goed beeld bij wat een desktop is en welke desktops de beste koop zijn. Wil je gericht advies of heb je vragen over desktops? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten