Product reviews XP-Pen Innovator 16 en XP-Pen Pro 24

Xp-pen pro 24 stylus

Onlangs schreven wij een artikel over de beste tekentablets  en in dit artikel hebben wij tevens de tekentablets van XP-Pen besproken. Fabrikant XP-Pen specialiseert zich in het ontwikkelen en produceren van tekentablets voor zowel de hobbyist als de professional. Het bedrijf werd in 2005 opgericht in Japan en heeft in de afgelopen jaren een naam ontwikkeld als betrouwbare leverancier van grafische tablets en toebehoren en een partij met een hoog servicelevel. Wij mochten de XP-Pen Innovator 16 en XP-Pen Pro 24 onder de loep nemen. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en de kwaliteit van de tekentablets.

 

XP-Pen Innovator 16

De XP-Pen Innovator 16 is een betaalbare tekentablet voor zowel de hobbyist als de semi-professional. Met een 15,6 inch Full HD (1080p) IPS display creëer je de mooiste illustraties en je kan de tekentablet ook gebruiken voor het creëren van driedimensionale modellen en het bewerken van foto’s. Daarnaast wordt de XP-Pen Innovator 16 geleverd met een stylus en een standaard.

Het aansluiten van de XP-Pen Innovator 16

De XP-Pen Innovator 16 sluit je simpel aan op een desktop of een laptop met de bijgeleverde 3-in-1-kabel. Het is wel noodzakelijk dat de desktop of laptop beschikt over een vrije HDMI-aansluiting en twee vrije USB(A)-aansluitingen.

 

Compatibiliteit met besturingssystemen

Allereerst hebben we getest of de XP-Pen Innovator 16 compatibel is met de verschillende besturingssystemen. De conclusie is dat de tekentablet prima samenwerkt met Windows 7-, Windows 8- en Windows 10-machines en ook met het besturingssysteem macOS Big Sur. Zowel de gebruikers van een Windows-machine als een MacBook kunnen dus prima uit de voeten met de XP-Pen Innovator 16.

 

Ondersteuning van verschillende tekenprogramma’s

De XP-Pen Innovator 16 kan gebruikt worden met de meest bekende tekenprogramma’s. Zoals Adobe Photoshop, Corel Painter, CDR en Fire Alpaca. Dat zorgt ervoor dat vrijwel iedere grafische designer de XP-Pen Innovator 16 kan gebruiken. Daarnaast werkt de tekentablet ook prima samen met bijvoorbeeld Adobe Elements voor het bewerken van foto’s.

 

Een goede beeldkwaliteit

De resolutie van de XP-Pen Innovator is Full HD (1080p) 1920×1080 pixels. Een uitstekende beeldkwaliteit voor het creëren van mooie tekeningen, 3D objecten en het bewerken van foto’s. Wanneer je op zoek bent naar een grafisch display met een hogere resolutie, is de XP-Pen Pro 24 een betere keuze, maar deze tekentablet is ook twee keer zo prijzig.

 

Handige stylus voor vloeiende lijnen

De XP-Pen Innovator 26 wordt geleverd met een passieve PA5 stylus en heeft dus geen batterij of accu aan boord. Met 8192 drukniveaus heeft de pen een zeer hoge drukgevoeligheid. Dat nauwkeurig werken mogelijk maakt. Ook door de reactiesnelheid van 16.4ms van het display kan je strakke en vloeiende lijnen zetten. Dat in de regel cruciaal is bij het ontwerpen van illustraties.

 

Afmeting tekenoppervlakte

De afmetingen van het bewerkingsoppervlakte zijn 344.16mm x 193.59mm. Dat is een aardig oppervlakte om op te werken. Daarnaast kan je gebruikmaken van een mechanisch en virtueel wiel en acht programmeerbare knoppen. Zo kan je eenvoudig in- en uitzoomen op het canvas waarop je werkt en om herhalende bewerkingsmogelijkheden te programmeren en met één druk op de knop kan uitvoeren. Deze knoppen kan je ook afstemmen op de knoppen van software, zoals Adobe Photoshop en Adobe Elements.

 

Hoog kleurbereik

De tekentablet van de Japanse fabrikant heeft een hoog kleurbereik en ondersteunt tot 92% van het Adobe RGB kleurengamma terwijl dat bij NTSC 88% en bij sRGB 125% is. Zo kan je zeer kleurrijke creaties ontwerpen en jouw illustratie meer diepgang geven.

 

Wat zit er in de doos?

De XP-Pen Innovator 16 wordt zeer compleet geleverd. Zeker voor de aanschafprijs krijg je een zeer compleet product met uiteraard het grafisch display, een verlengkabel, een pennenhouder, een handschoen, A5 passieve stylus, oplader, 3-in-1 USB-kabel, standaard, schoonmaak doek en handleiding.

 

XP-Pen Pro 24

De XP-Pen Pro 24 is een grafisch en gelamineerd display voor de professional. Met een 23,8 inch 2K QHD IPS display met een resolutie van 2560×1440 pixels. De tekentablet is breed inzetbaar en te gebruiken voor het creëren van de mooiste illustraties, het ontwerpen van complexe driedimensionale modellen en het bewerken van foto’s. Uiteraard wordt de XP-Pen Pro 24 geleverd met twee passieve pennen en een standaard.

Hoe je de XP-Pen Pro 24 aansluit

De XP-Pen Pro 24 is eenvoudig aan te sluiten met een bijgeleverd USB-C kabel en je hebt dus slechts één kabel nodig om te kunnen werken. Helaas is het nu eenmaal een feit dat nog niet iedereen in het bezit is van een desktop of een laptop met een USB-C aansluiting. Maar dat is geen probleem, want ook deze tablet kan je aansluiten met de bijgeleverde 3-in-1-kabel. Je hebt dan wel een vrije HDMI-aansluiting en twee vrije USB(A)-aansluiting op je computer nodig.

Aansluiting Xp-pen

Compatibel met verschillende besturingssystemen

Het maakt niet uit of je nu op een wat oudere of gloednieuwe Windows-machine of een iMac of MacBook werkt. De XP-Pen Pro 24 is compatibel met alle bekende besturingssystemen. Daaronder Windows 7, Windows 8, Windows 10 en macOS X of hoger. Ook met de nieuwste versie macOS Big Sur werkt het grafische display prima samen.

 

Brede keuze in software

De XP-Pen Pro 24 kan je in combinatie met de bekendste softwareprogramma’s gebruiken. Zoals Adobe Photoshop en Adobe Elements, Corel Painter, Clip Studio Paint, GIMP en Pixalogic ZBrush. Dat zorgt ervoor dat vrijwel iedere professionele grafische ontwerper en professionele fotograaf de XP-Pen Pro 24 kan gebruiken.

 

Uitstekende beeldkwaliteit

In tegenstelling tot de XP-Pen Innovator 16 heeft de XP-Pen Pro 24 een 2K QHD IPS display. Met een resolutie van 2560×1440 pixels. Dat zorgt voor meer scherpte en diepere kleuren en is dus in vergelijking een grafisch display met een veel betere beeldkwaliteit.

 

Twee pennen met precisie

De XP-Pen Pro 24 wordt geleverd met twee passieve A2 stylus en hebben dus geen batterij of accu aan boord. Met 8192 drukniveaus hebben de pennen een hoge drukgevoeligheid zodat je nauwkeurig kan werken. Het scherm heeft een reactiesnelheid van 14ms en dat zorgt er in combinatie met deze pennen voor dat je zonder problemen strakke en vloeiende lijnen kan zetten.

Meer ruimte om te ontwerpen

Het display van de XP-Pen Pro 24 is een stuk groter. Daarmee is ook de bewerkingsoppervlakte groter. Met een afmeting van 526.85mm x 296.35mm heb je voldoende ruimte om met je creaties aan de slag te gaan en deze te bewerken. Met de twee Red Dial wheels kan je eenvoudig secties van de creatie in- en uitzoomen terwijl er maar liefst twintig programmeerbare knoppen aanwezig zijn. Die je volledig kan afstemmen op de handelingen die je doet of de functies van de software die je gebruikt.

Beeldscherm Xp-pen

Kleurbereik stelt zeker niet teleur

Door de 2K QHD resolutie van het display heb je een tekentablet met een haarscherp beeld en diepe kleuren, maar ook het kleurbereik van de XP-Pen Pro 24 stelt zeker niet teleur. De tablet ondersteunt dan ook ongeveer 90% van het kleurengamma van Adobe RGB.

 

Een compleet pakket

De XP-Pen Pro 24 wordt zeer compleet geleverd en de verpakking bevat uiteraard het 23,8 inch 2K QHD display, twee passieve A2 stylus, USB-C kabel, HDMI-kabel, oplader, pennenhouder, 8 extra nibs voor de stylus, schoonmaak doek, een handschoen en de handleiding.

Uitrusting Xp-pen

XP-Pen Innovator 16 vs. XP-Pen Pro 24

We zetten de twee tekentablets naast elkaar en dan kunnen we eigenlijk heel simpel zeggen dat er een duidelijk onderscheid is in semi-professioneel en professioneel gebruik. De hobbyist en semi-professional die tegen een betaalbare prijs optimaal kan werken heeft zeker baat bij de goedkopere XP-Pen Innovator 16 terwijl de professional meer kwaliteit en mogelijkheden verwacht. Ook hebben professionals vaak meer werkruimte nodig en dan is de XP-Pen Pro 24 logischerwijs een betere keuze. We zetten ze even naast elkaar in een handige tabel.

XP-Pen Innovator 16XP-Pen Pro 24
Afmeting display15,6 inch23,8 inch
BeeldkwaliteitFull HD (1980×1020)2K QHD (2560×1440)
Compatible met WindowsJaJa
Compatible met macOSJaJa
Zelfstandig opererendNeeNee
USB-C interfaceNeeJa
HDMI interfaceJaJa
USB interfaceJaJa
Soort stylus1x passieve A52x passieve A2
Drukgevoeligheid stylus81928192
Reactiesnelheid display16.4ms14ms
Afmeting bewerkingsoppervlakte344.16mm x 193.59mm526.85mm x 296.35mm
Programmerbare knoppen8x20x
Prijs€ 499,00€ 999,00

Conclusie

XP-Pen heeft wat ons betreft de belofte waargemaakt dat zij staan voor kwaliteit. Beiden tekentablets zijn zeer gebruiksvriendelijk en voldoen aan de eisen van de gebruiker. Het ligt er wel aan wat je met de grafische display wilt doen dat bepaald welk type je nodig hebt. Zoals eerder geschreven heeft de (startende) hobbyist met de XP-Pen Innovator 16 een mooi product in handen, maar de semi-professional of professional heeft toch meer baat bij de XP-Pen Pro 24.

Heb je vragen over de XP-Pen tekentablets? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten