Wi-Fi versterker of Powerline adapter werkt niet (10 oplossingen)

Wi-fi versterker

Wi-Fi wordt steeds belangrijker, want steeds meer apparaten kan je draadloos met het Internet verbinden. Een fantastische oplossing hoewel, deze techniek ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Een instabiel of slecht Wi-Fi signaal in huis zijn de meest voorkomende klachten bij een Internetprovider, zoals KPN. Maar doorgaans hoef je niet direct de vinger naar de aanbieder te wijzen, omdat ze voor naar jouw mening geen goede service bieden. Je kan zelf heel eenvoudig checken waarom je een zwak Wi-Fi signaal hebt en het ook zelf simpel oplossen. In dit artikel geven wij handige tips over Wi-Fi en het gebruik van Wi-Fi versterkers en Powerline adapters.

 

Het verschil tussen een Wi-Fi versterker en een Powerline Adapter

Er zitten wel een aantal verschillen in hoe je het Wi-Fi signaal in huis kan verbeteren en versterken. Zo zijn er Wi-Fi versterkers die je bedraad aansluit op de router, Wi-Fi versterkers die draadloos met elkaar in verbinding staan en het draadloze signaal steeds doorgeven met minimaal verlies van snelheid en je kan natuurlijk ook het Internet signaal distribueren over het stroomnet.

Via de zogenaamde Powerline adapters die je in het stopcontact steekt. In de basis zorgt een Wi-Fi versterker die je bedraad aansluit op een router voor het beste resultaat, maar het gigantische nadeel voor veel gebruikers is dat je dan nog altijd kabels door het huis moet trekken. En dat is vaak juist het probleem dat je wilt voorkomen of wilt oplossen.

 

Wi-Fi signaal controleren door middel van een speedtest

Voordat je begint te sleutelen aan de router en Wi-Fi versterkers of Powerline adapters in huis haalt, kan je eerst controleren hoe goed of hoe slecht het Wi-Fi signaal eigenlijk is. Op het Internet zijn er genoeg gratis tools waarmee je de snelheid van je Wi-Fi kan checken en speedtest.net is een website die wij zelf vaak gebruiken om te controleren hoe het er met de Wi-Fi voorstaat.

Daarnaast is het goed om te weten hoeveel maximale snelheid jouw abonnement bij de provider heeft, want een contract met een maximale snelheid van 50Mbps zal nooit een snelheid van boven de 50Mbps aangeven. Het is een ander verhaal als je een contract hebt voor bijvoorbeeld 1000Mbps en slechts 200Mbps snelheid hebt. Dan kan je wel spreken over een probleem binnen jouw netwerk. Maar dan is het nog de vraag waar dat aan ligt!

 

Storing

Check eerst of er een bekende storing is bij je Internetprovider. De website met de meest accurate informatie over storingen is bijvoorbeeld allestoringen.nl. Als er een storing is, dan kan je ervan uitgaan dat het ook effect heeft op de snelheid van het Internet. Is er geen storing? Dan kan je op onderzoek gaan waarom je een trage Wi-Fi verbinding hebt.

Zwarte Wi-fi versterker

Wi-Fi niet op het juiste kanaal

Een veelvoorkomend probleem waar veel gebruikers niets van afweten, is dat een router op meerdere kanalen Wi-Fi kan uitzenden. Met als logisch vervolg dat steeds meer gebruikers in jouw directe omgeving, zoals de buurman en buurvrouw, op hetzelfde kanaal Internetten. Wi-Fi signaal is net een trechter en wanneer een trechter te vol raakt, loopt deze niet meer goed door. Dat idee ontstaat ook als er teveel gebruikers op hetzelfde kanaal opereren. Gelukkig is dit simpel op te lossen met de tools die providers, zoals Ziggo en T-Mobile beschikbaar stellen.

Je kan zien op welke kanalen de router opereert en je kan de tool ook een vrij of minder bezet kanaal laten selecteren. Dat zou al een slok op een borrel qua snelheid moeten schelen. Je kan ook inloggen op de router en zelf een ander Wi-Fi kanaal selecteren. De inloggegevens van de router vind je vaak in de handleiding of in het contract van de Internetprovider. In een aantal gevallen staat het IP-adres en het wachtwoord van de modem ook op de sticker op de onderzijde van de router.

 

De Wi-Fi frequentie aanpassen

Wi-Fi opereert eigenlijk standaard op de UHF frequentieband 2,4GHz en dat is alleen geschikt voor korte afstandscommunicatie. Je kan in de router ook kiezen voor een 5GHz frequentie, die net even beter en sneller is dan 2,4GHz. Steeds meer routers en apparaten kunnen 5GHz verwerken. Terwijl de meeste routers nog altijd ingesteld staan op 2,4GHz. Ook door in te loggen op de modem kan je deze frequentieband aanpassen en kijken of de wijziging een positief effect heeft op de snelheid van de Wi-Fi.

 

De plaatsing routers en versterkers is cruciaal

Een misvatting is dat een Wi-Fi versterker beter zijn werk doet hoe dichter deze bij de router wordt geplaatst. Maar de juiste plaatsing is binnen het bereik van de router, maar wel op een gepaste afstand. Zodat het Wi-Fi signaal van de router het signaal van de versterker niet kan beïnvloeden. Wanneer deze apparaten te dicht op elkaar staan, is een storing haast onvermijdelijk. En dat merk je ook aan de snelheid van de Wi-Fi.

Ook meerdere Wi-Fi versterkers op dezelfde verdieping plaatsen is geen slim idee, maar meerdere Wi-Fi versterkers verspreiden over het aantal etages is wel weer effectief. In dit geval is het een beetje trial & error om te bepalen of een Wi-Fi versterker wel op de juiste afstand staat.

 

Wat te doen als de Wi-Fi versterker geen signaal heeft

Je kan een aantal dingen proberen wanneer een Wi-Fi versterker geen signaal heeft. Allereerst controleer je wel of de kabel goed is aangesloten en niet defect is, maar je kan ook de versterker iets dichterbij de router plaatsen. Wellicht is de afstand tussen de router en de versterker net iets te groot. Soms is het ook nodig om de modem na het aansluiten van een versterker te resetten. En dat doe je doorgaans met een klein knopje aan de achterzijde of onderzijde van de modem.

Resetten lukt ook als je de aan-/uitknop gebruikt en de stekker van de router voor ongeveer 2 minuten uit het stopcontact haalt. Vervolgens steek je de stekker weer terug in het stopcontact en schakel je de router in. Geduld is dan wel een schone zaak, omdat een gemiddelde router 5 tot 10 minuten nodig heeft om weer een stabiele verbinding tot stand te brengen en de apparaten met Wi-Fi te verbinden. Pas als alle indicatoren op groen staan, is de reset geslaagd!

Versterker voor wifi

Resetten is in veel gevallen dé oplossing

Het klinkt misschien heel logisch, maar het resetten van een Wi-Fi versterker is vaak dé oplossing om het product aan de praat te krijgen. Op de onderkant of de zijkant van een versterker zit in de regel een reset-knop en daarmee kan je alles weer terugzetten naar de oorspronkelijk fabrieksinstellingen. Vervolgens kan de versterker opnieuw proberen te koppelen met een router volgens de bijgeleverde handleiding. Dit is vaak ook dé oplossing voor Powerline adapters, die geen verbinding met het netwerk willen maken. Ook deze apparaatjes zijn in de basis voorzien van een kleine reset-knop.

Onder resetten verstaan wij voor het gemak ook even de verbonden apparaat herstarten. Bijvoorbeeld de laptop, een smartphone of een tablet. Start de apparaten opnieuw op om deze weer een nieuwe verbinding met het beschikbare Wi-Fi signaal tot stand te laten brengen.

 

Powerline adapter correct plaatsen

Vrijwel iedereen kan een stekker in het stopcontact steken, maar bij een Powerline adapter moet je wel even nadenken in welke stopcontacten je de apparaten steekt. Dat heeft ermee te maken dat een stabiel Internet signaal alleen over hetzelfde stroomnetwerk gedistribueerd kan worden.

We leggen het iets simpeler uit. Je woning bestaat uit meerdere elektriciteitsgroepen en het is bewezen dat de meeste Powerline adapters problemen vertonen als ze op verschillende groepen zijn aangesloten. Er zijn ook twee oplossingen! Een Powerline adapter die wel het Internet signaal van twee verschillende groepen kan verwerken of geen Powerline adapter gebruiken!

 

Schakel de Wi-Fi in

Het komt steeds vaker voor dat vooral mobiele apparaten, zoals een smartphone, niet verbonden zijn met een Wi-Fi signaal. Niet door een te zwak signaal, maar om het simpele feit dat de Wi-Fi (al dan niet tijdelijk) staat uitgeschakeld. Het komt meer voor dan je denkt, maar denk dus niet te moeilijk als Wi-Fi op de telefoon niet werkt. Want wellicht werkt het wel als je Wi-Fi per ongeluk uitgeschakeld stond en de Wi-Fi weer inschakelt.

 

Juiste Wi-Fi netwerk selecteren

In de basis hebben Wi-Fi boosters een andere netwerknaam dan de router die je in de regel gebruikt om je apparaat met het Wi-Fi-netwerk te verbinden. Zorg er dus voor dat op je device wel het juiste netwerk is geselecteerd. De inloggegevens die je hebt moeten aanmaken bij de configuratie, moet je ook op het apparaat invullen. Dan ben je met het juiste netwerk verbonden en kan je genieten van een optimaal Wi-Fi signaal.

 

Nog steeds slecht Wi-Fi signaal?

Als al deze tips en trucs niet helpen, dan moet je toch serieus gaan nadenken over een defect apparaat of dat er andere storende factoren zijn die het Wi-Fi signaal ernstig kunnen verstoren. Denk hierbij aan andere Wi-Fi apparaten, apparaten waarop de Bluetooth staat ingeschakeld en zend-/elektriciteitsmasten in de omgeving.

Soms kan het herplaatsen van een router ook wel uitkomst bieden, want als het signaal bij de router als ernstig verstoord is, dan zal een versterker geen uitkomst bieden. Een slechter signaal kan niet opeens beter worden gemaakt. Dat is wellicht iets om rekening mee te houden als je met boosters en/of Powerline adapters aan de slag gaat.

Powerline adapter

Gericht advies nodig?

Heb je gericht advies nodig over Wi-Fi versterkers en Powerline adapters? Lees dan onze artikelen Wi-Fi signaal versterken of Wi-Fi over het stopcontact . Je kan ook een vraag stellen aan de productspecialist door een reactie achter te laten en wij helpen je dan graag op weg!

Stuur dit artikel door:

5 reacties

  1. Beste Paul,

    Heb Google audio nest en het verbinden met devolo 550+ lukt niet. Sleutel invoeren Levert geen verbinding op met devolo en Google Home app Indien deze op zolder staat. Wel met de router van KPN mits de nest in de woonkamer staat opgesteld. De nest staat namelijk op zolder gesitueerd. Dus zodra ik de nest op zolder plaats is er dan wel en dan geen verbinding. Irritant. Wat kan ik hieraan verbeteren? Mesh satelliet plaatsen. En waarom zou het dan wel werken? Overigens leveren de devolo normaal geeen problemen op voor zolder stabiele WiFi voor laptop maar kennelijk niet voor Google audio nest…

  2. Beste Paul,

    Heb Google audio nest en het verbinden met devolo 550+ lukt niet. Sleutel invoeren Levert geen verbinding op met devolo en Google Home app Indien deze op zolder staat. Wel met de router van KPN mits de nest in de woonkamer staat opgesteld. De nest staat namelijk op zolder gesitueerd. Dus zodra ik de nest op zolder plaats is er dan wel en dan geen verbinding. Irritant. Wat kan ik hieraan verbeteren? Mash?

    1. Hi Leon,

      Ik denk dat dit eerder een probleem van de Devolo 550+, omdat de verbinding niet stabiel genoeg is. Een Mesh-oplossing is dan een betere keuze. Of je kunt ervoor kiezen om op zolder met een Access Point te werken. Echter moet je dan wel een UTP-kabel van de router naar de zolder trekken.

      1. Ik heb al een tijdje geleden bij hubo een setje powerline adapter starterkit gekocht .maar dat werkt gewoonweg niet aldus de wiffi waarvoor dat ik deze gekocht heb .ik heb er een via mij router aangesloten de andere in de serre 10 meter verder geen van beiden werken .heb ik wel de goede wiffi versterkers gekocht om een goede wiffi verbinding te hebben gr en dank ruth

        1. Hi Ruth,

          Ik denk (en gok meer) dat het probleem zit in het feit dat het stopcontact in de serre op een andere groep van de meterkast zit aangesloten dan de router. Is dat het geval? Want dat zou namelijk een hoop verklaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten