Wat is een Neo QLED televisie?

Samsung neo

Je wilt graag een nieuwe televisie kopen, maar het aanbod is gigantisch. Té gigantisch! Je kunt kiezen uit tientallen merken, beeldformaten en technieken. Ga je voor een Full HD televisie of stap je over naar Ultra HD 4K? Is een LED-TV de beste keuze of moet je serieus gaan kijken naar een OLED-scherm? En wat is dan een QLED-scherm en wat doet Neo-QLED? Wij snappen dat je duizelig wordt van al die smaken en termen en daarom leggen wij in dit artikel uit wat een Neo QLED televisie is en wat ook het verschil is met een OLED- en een QLED-TV.

 

De beste Neo QLED televisies

Wil je weten welke Neo QLED televisie je het beste kunt kopen? Wij hebben de beste op een rijtje gezet.

 

Zuid-Koreaanse Enterprise genaamd Samsung

Samsung is een naam die je ongetwijfeld kent. Het is een merk van elektronicaproducten en al jaren een gigant in de telecommarkt. Tot op de dag van vandaag is het continu stuivertje wisselen met Apple als het aankomt op de positie als marktleider in Smartphones.  Samsung werd al in 1969 opgericht, maar het heeft heel lang geduurd totdat de Zuid-Koreaanse fabrikant zich mocht scharen bij de grootste merken ter wereld.

Vooral het Japanse bedrijf Sony werd gezien als een geduchte concurrent en met een duidelijke visie en een goede strategie, slaagde men erin om de concurrentie achter zich te laten. Service en kwaliteit staan bij Samsung hoog in het vaandel en dat zien de consumenten terug in de producten die de fabrikant op de markt brengt.

 

De marktleider

Samsung is zonder twijfel de marktleider op het gebied van schermen en pakken een groot aandeel in zowel de productie van monitoren als televisies. Vooral met professionele displays in de zakelijke markt hebben zij een unieke positie en een groot deel van de omzet wordt dan ook in deze tak van sport gegenereerd. Terwijl ze in de consumentenelektronica markt ook blijven groeien.

In de statistieken blijkt dat er in vergelijking met de televisies van de concurrentie vijf keer zoveel Samsung TV’s worden verkocht en dan doe je als fabrikant toch iets goed. Dat het retourpercentage dan ook hoger ligt is niet zo vreemd, want er wordt immers ook meer verkocht. De slechte reputatie die Samsung dan ook had was onterecht.

 

Samsung televisies

Op het gebied van televisies produceert Samsung uitsluitend nog LED- en QLED-televisies. In tegenstelling tot de concurrentie fabriceert Samsung geen OLED-TV’s. Zij focussen zich op hun eigen techniek QLED en Neo QLED. Dat volgens de Zuid-Koreaanse producent kwalitatief net zo goed is als OLED. Ondanks dat valt dat te betwijfelen en is het sterk afhankelijk van de wensen van de klant of een QLED net zo goed al dan niet beter is dan OLED.

Een QLED scherm heeft namelijk zachtere kleuren terwijl het beeld nog altijd met behulp van het oplichten van matrixen vol LED-lampjes wordt opgebouwd. Cloud vorming is dan bij QLED-TV’s ook nog steeds aanwezig hoewel, dat in mindere mate is als bij een conventionele LED-TV.

Tv woonkamer

Wat is QLED?

Samsung QLED is de tegenhanger van de OLED-TV en is naar zeggen van de fabrikant net zo goed. Terwijl deze schermen een stuk goedkoper zijn in de aanschafprijs. Echter blijkt uit de test dat het beeld van een QLED-TV soms niet beter is. Een QLED-TV maakt gebruik van het zogenaamde Quantum-dot filter dat voor fellere kleuren en een harder wit zorgt.

Maar de diepte van het zwartniveau is daarentegen lang niet zo goed als dat bij een OLED-TV. Een QLED is dan ook alleen de overweging waard als je fellere kleuren en een harder wit boven een dieper zwartniveau verkiest.

 

Wat is Neo QLED?

In tegenstelling tot QLED heeft een Neo QLED-TV kleinere LED-lampjes en wordt de kleurweergave beter aangestuurd. Dat zorgt voor een gedetailleerder beeld, helderde contrast en een dieper zwartniveau. Dat wel vergelijkbaar is met dat van een OLED-TV. Daarnaast geeft Neo QLED Samsung de kans om ook schermen met een 8K beeldkwaliteit te produceren.

De eerste 8K televisies zijn dan ook al uitgebracht hoewel, de verkoop nog iets te wensen overlaat. Dat is grotendeels te wijten aan het feit dat er nog geen 8K content beschikbaar is. Maar dat komt er wel aan! Zo zijn bedrijven, zoals Netflix en Amazon Prime Video al bezig om straks content in 8K te kunnen aanbieden.

 

Waarom een Neo QLED televisie kopen?

Als een hoogwaardige beeldkwaliteit voor jou een harde eis is, dan staat het buiten kijf dat een Neo QLED de beste keuze is. Mits je bereid bent om te switchen naar een ander merk dan Samsung, want ook de concurrenten staan niet stil en brengen innovatieve producten op de markt.

Zoals Sony met de Sony Bravia XR modellen, die een geavanceerd cognitieve intelligentie bevatten. Neo QLED is vooral geschikt voor gebruikers die willen genieten van een hoger contrast, fellere kleuren en een diep zwartniveau. In de regel zijn dat fanatieke filmliefhebbers, bingewatchers en gamers.

Neo QLED

Handig advies

Om het verschil tussen LED, OLED, QLED en Neo QLED duidelijker te maken, hebben wij een handige tabel voor je samengesteld.

LEDOLEDQLEDNeo QLED
Hoog contrastOkéBeste keuzeOkéGoede keuze
Harde wittintenOkéGoede keuzeGoede keuzeBeste keuze
Diep zwartniveauOkéBeste keuzeOkéGoede keuze
Film en seriesGoede keuzeBeste keuzeGoede keuzeGoede keuze
GamenGoede keuzeBeste keuzeGoede keuzeGoede keuze
TV kijkenBeste keuzeGoede keuzeGoede keuzeGoede keuze
100Hz beeldopbouwJa*JaJa*Ja
HDR ondersteuningJaJaJaJa
Smart TVJaJaJaJa

*afhankelijk van het model

 

Samsung tv

Ga jij voor Samsung Neo QLED?

Nu je een goed beeld hebt wat Neo QLED is en wat de verschillen zijn met LED, OLED en QLED, is het moment aangebroken om een keuze te maken. Ga jij voor een mooi Neo QLED scherm of wil je eerst nog gericht advies voordat je een definitieve keuze maakt? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten