Wat is DAB+ en waar vind je een DAB+ radio?


on air radio

In het verleden ging je naar de audiospeciaalzaak en daar kocht je dan een Hi-Fi installatie met een tuner. Vervolgens sloot je deze aan op de kabel of je ging aan de slag met de bijgeleverde antenne. Je was urenlang bezig met het zoeken naar de beste frequentie van je favoriete radiostation en het was vaak gissen naar welk station je aan het luisteren was als je eenmaal geluid ontving. Terwijl de gevoeligheid van een FM-antenne ervoor kon zorgen dat je ruis of krakend geluid ontving. Dat is allemaal verleden tijd met de komst van DAB+. In dit artikel leggen wij dan ook uit wat DAB+ is, wat de voordelen zijn en welke apparaten DAB+ ondersteunen.

 

Wat is DAB+?

DAB+ is simpel gezegd digitale radio. Dat via het Internet of via een apparaat dat op het Internet is aangesloten naar te luisteren is. Sinds de komst van het Internet besluiten steeds meer radiostations om ook digitaal uit te zenden terwijl de zenders ook de mogelijkheden hebben om meer programma’s uit te zenden. Zo kan je naar de reguliere zender van Q Music luisteren, maar het radiostation heeft ook een kanaal met non-stop hits of 24 uur per dag Het Foute Uur. Je hebt dus niet alleen een betere kwaliteit met DAB+, maar ook de keuze uit veel meer zenders! Die eenvoudig te selecteren zijn en die je niet aan hand van een FM-frequentie hoeft op te zoeken op de frequentieband.

 

Het verschil tussen DAB en DAB+

Digital Audio Broadcasting werd in 2007 geïntroduceerd, maar zoals bij ieder nieuw systeem ging dat gepaard met de nodige kinderziektes. In de pionierslanden die zijn begonnen met het uitzenden via DAB werd dan ook stellig gevraagd om een verbetering. Met als resultaat dat DAB+ werd geïntroduceerd. Dat in de basis op dezelfde wijze werkt als DAB, maar de codering van het signaal is anders. Bij DAB werd er in MPEG1 en Layer2 gecodeerd terwijl DAB+ gebruikmaak van een MPEG4/AAC+ codering. Met als voordeel dat DAB+ volgens kenners tot driemaal beter is dan DAB en het signaal niet alleen sterker, maar ook zuiverder is. Het nadeel is dat oudere DAB ontvangers en apparaten DAB+ niet ondersteunen.

 

Wanneer luister je naar welk systeem?

Met FM-radio, DAB en DAB+ is het misschien lastig om te weten hoe je naar de radio luistert, want je zet je radio aan en je hebt muziek. Maar de vraag is simpel te beantwoorden. Luister je naar de radio terwijl je radio, installatie of autoradio met een kabel of een antenne is verbonden? Dan luister je naar de ether (FM Radio) en ben je overgeleverd aan hoe sterk het signaal is. In de randstad zal de verbinding super zijn, maar op het platteland kan je al snel ontdekken dat de kwaliteit iets te wensen overlaat. Met als resultaat dat de radio extra werk moet verzetten om de beste frequentie uit de lucht te pikken. Wanneer je apparaat met het Internet is verbonden en je talrijke radiozenders kunt selecteren, luister je naar DAB of DAB+. In de regel geniet DAB+ de voorkeur, omdat de kwaliteit dan beter is. Hoewel, het voorkomt dat het apparaat een DAB signaal verwerkt. DAB+ is inmiddels een systeem dat in de moderne (draagbare) radio’s en autoradio’s aanwezig is.

 

Kwaliteit afhankelijk van de Internetverbinding

DAB+ biedt een uitstekende audiokwaliteit. Met zowel hoge- als lage tonen dat bij een FM-frequentie vaak niet het geval is. Vooral hoge tonen worden via de FM-frequenties vaak niet weergegeven en dat kan resulteren in dat een nummer anders klinkt dan dat je gewend bent. Maar zoals bij iedere (draadloze) verbinding is de kwaliteit afhankelijk van hoe sterk je Internetverbinding is. Vooral draagbare radio’s en autoradio’s maken gebruik van het 4G netwerk en Wi-Fi en des te sterker de verbinding hoe beter de kwaliteit van het geluid is. De automobilisten die dagelijks door de Leidsche Rijn tunnel nabij Utrecht rijden en naar DAB+ luisteren herkennen het als geen ander, want de kwaliteit halveert met gemak wanneer je de tunnel binnenrijdt. Te wijten aan het dikke beton dat het Internetsignaal hevig verstoord.

 

Steeds meer geadopteerd

Met een relatief nieuw systeem is het nog maar de vraag hoe populair het systeem is of wordt. DAB+ is al enorm populair onder de gebruikers, maar wellicht nog populairder onder de radiomakers. De grote stations, zoals Q Music, Radio 538 en de NPO maken al gretig gebruik van de DAB+ standaard, maar ook regionale zenders vinden inmiddels hun weg naar het uitzenden via het Internet. Daarom is de keuze met een DAB+ radio dan ook enorm en heb je zelfs de mogelijkheid om naar zenders uit het buitenland te luisteren. Deze zenders zijn via de ether niet te bereiken, maar het Internet zet de deur naar deze stations wagenwijd open.

 

Is het wel gratis?

DAB+ is gratis voor gebruikers. Je kan gewoon naar je favoriete zenders luisteren zonder dat je extra hoeft te betalen voor een betere kwaliteit. Het enige waar je als gebruiker kosten in maakt is in de aanschaf van een (draagbare) radio of autoradio die DAB+ ondersteunt. De grote commerciële zenders, zoals Radio Veronica en Radio 10 genereren hun inkomsten via reclametijd die ze verkopen aan adverteerders terwijl de publieke omroepen grotendeels worden gesubsidieerd vanuit de overheid. Regionale zenders krijgen eveneens lokale steun van de gemeente.

radio host

Welke apparaten maken gebruik van DAB+?

Er zijn talrijke apparaten die DAB+ ondersteunen. Dat kan je onlangs aangeschafte Hi-Fi of surround installatie zijn, maar ook draagbare radio’s, mediaspelers, autoradio’s en Bluetooth radio’s kunnen DAB+ ondersteunen. Daarnaast is Internetradio ook te luisteren via je laptop, PC, tablet en smartphone. Je kan dus eigenlijk zeggen dat je altijd wel een mogelijkheid hebt om naar de Internetradio te luisteren. Superhandig dus! Zeker als je een fervent muziekluisteraar bent en een ruime keuze wilt hebben in radiostations. Ook als je bijvoorbeeld voorkeuren hebt voor een bepaald muziekgenre, want steeds meer radiostations richten een kanaal in waar uitsluitend muziek uit een bepaald genre wordt gedraaid. Waar 100%NL met uitsluitend Nederlands artiesten en voor 90% Nederlandstalige muziek ooit mee is begonnen. Dat voorbeeld wordt nu steeds vaker gevolgd.

 

Beste DAB+ Radio’s

Steeds meer fabrikanten fabriceren DAB+ radio’s. Een compact systeem dat specifiek is gemaakt om naar de radio te luisteren. In tegenstelling tot de installaties bestaande uit losse componenten en luidsprekers, is een DAB+ radio slechts een component. Met ingebouwde luidsprekers en een display om het apparaat te kunnen bedienen. Het voordeel hiervan is dat een DAB+ radio weinig ruimte in beslag neemt, maar ook op verschillende plaatsen in het huis neer te zetten is. Zolang het apparaat maar in de buurt staat van een stopcontact. Daarnaast worden er radio’s gemaakt die ook nog radio via de ether kunnen ontvangen en in een aantal scenario’s bevat de radio ook een ingebouwde MP3- en/of CD-speler. We hebben de populairste radio’s voor jou op een rijtje gezet.

 

Audizio Prato microset

De Audizio Prato is de meest complete microset die je op dit moment kunt aanschaffen. Naast de DAB+ ondersteuning ondersteunt het apparaat ook MP3-bestanden die je via een USB-stick kunt afspelen terwijl de Prato ook een ingebouwde CD-speler hebt. Luister je soms ook naar Spotify of Deezer? Geen probleem, want je kan jouw smartphone koppelen met Bluetooth en jouw favoriete streamingdienst via de Prato afspelen. Het apparaat heeft zelfs een ingebouwde equalizer zodat je voor ieder muziekgenre een preset kunt kiezen voor de meest optimale beleving. En met de ingebouwde timer kan je de radio op eenieder gewenst moment automatisch laten inschakelen. Bijvoorbeeld als je in de ochtend wakker wilt worden met de ochtendshow van Mattie en Marieke op Q Music. Het nadeel is dat het apparaat geen Internetradio ondersteunt en daarmee is de keuze in het aantal stations iets beperkter, maar nog altijd groter dan bij het gebruik van de ether.

 

Pinell Supersound 501

Met de Pinell Supersound 501 heb je toegang tot 30.000 radiostations die wereldwijd via het Internet worden uitgezonden. Je hebt weliswaar geen mogelijkheid meer om CD’s af te spelen, maar met zoveel radiostations en de mogelijkheid om een Bluetooth koppeling te maken met je smartphone of tablet, heb je meer dan genoeg keuze om naar muziek te luisteren. Jouw Cd-collectie kan dan eindelijk op marktplaats wanneer je de Supersound 501 aanschaft. Die eveneens beschikt over een timer en een wekkerradio en een ingebouwde equalizer. En via het 2,8” kleurendisplay kan je de radio eenvoudig bedienen of zelfs een directe koppeling maken met Spotify door middel van de Spotify Connect functie. Waardoor je een secundair apparaat met de Spotify-app niet meer nodig hebt. Uiteraard heb je wel nog steeds een Spotify-account nodig om te kunnen luisteren.

 

JBL Tuner 2

De JBL Tuner 2 is een lekker handzame radio met DAB+ en Bluetooth ondersteuning, maar is in tegenstelling tot de Supersound 501 en de Pratio wel iets beperkter in mogelijkheden. Hoewel, de Tuner 2 op een accu werkt en dus niet noodzakelijk op een stopcontact hoeft worden aangesloten. Het apparaat is ook waterdicht en dat is handig als je radio mee wilt nemen naar het strand of naar het park. Of als je in de koude decembermaand extra sfeer in de tuin wilt creëren als je oliebollen aan het bakken bent. Geen Internet voor handen? Geen probleem, want ook de Tuner 2 kan FM-frequenties verwerken. Zo heb je dus altijd muziek bij de hand!

 

Sky Vision DAB 30S

De Sky Vision DAB 30S is eveneens een draagbare DAB+ radio die ook op FM werkt. Evenals de Tuner 2 werkt deze radio op een accu en kan je deze ook verbinden met een Bluetooth apparaat. Superhandig als je naar jouw favoriete afspeellijst op je smartphone of tablet wilt luisteren. Het is zelfs mogelijk om een apparaat met AUX aan te sluiten. Bijvoorbeeld een verdwaalde Minidisc-speler, Walk- of Discman. En met de lederen handgreep neem je de DAB 30S overal gemakkelijk mee naartoe. Of dat nu in huis, in de tuin of in het openbare leven is.

 

Audizio Bari

De Audizio Bari is een DAB+ radio met een iets klassiekere uitstraling. Retro is tegenwoordig helemaal in en consumenten zoeken vaak producten die helemaal passen bij de retrostijl. De Bari heeft hier rekening mee gehouden door de kast in een houtkleur af te werken. Maar zijn ingewanden zijn hypermodern! De Bari ondersteunt Internetradio, DAB+, Bluetooth en FM. Dus ook bij de Bari heb je talrijke mogelijkheden om naar je favoriete radiostation of afspeellijst te luisteren. Het nadeel is dat de Bari niet mobiel is. Natuurlijk kan je het apparaat overal in huis neerzetten, maar de accu ontbreekt. Wat inhoudt dat je de Bari alleen via een stopcontact kan voeden.

 

Welke radio past bij jou?

Om je een beter zicht te geven op welke DAB+ radio het beste bij je past hebben wij deze voor je op een rijtje gezet. Met de mogelijkheden, voor- en nadelen;

TypeInternetradioBluetoothIngebouwde accuPrijsGeschikt voor
Audizio PratoNeeJaNee*****Mensen die thuis naar de radio of naar een afspeellijst op een smartphone willen luisteren.
Pinell Supersound 501JaJaNee***Mensen die thuis naar de radio luisteren, maar ook een Spotify account hebben.
JBL tuner 2NeeJaJa*****Mensen die graag een draagbare radio willen die ze overal mee naartoe kunnen nemen.
Sky Vision DAB 30SNeeJaJa*****Mensen die graag een draagbare radio willen die ze overal mee naartoe kunnen nemen.
Audizio BariJaJaNee****Mensen die thuis naar de radio of naar een afspeellijst op een smartphone willen luisteren en vatbaar zijn voor een retro look.

auto radio

Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Je hebt nu een goed beeld bij wat DAB+, welke apparaten DAB+ ondersteunen en waar je op kan letten bij de aanschaf van een (portable) DAB+ radio. Heb je vragen over DAB+ radio’s of wil je uitgebreid advies? Laat dan een reactie achter! De specialisten helpen je graag verder. Wij vinden het ook leuk als je jouw ervaringen deelt met een door jou onlangs aangeschafte DAB+ radio.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 12 Average: 4.8]
Delen
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *