Wanneer is het tijd voor een nieuwe laptop?

Kapotte laptop

Je hebt al een tijdje je huidige laptop, maar je merkt dat hij wat langzamer aan het worden is. Je hebt hem misschien al drie of vier jaar. De vraag is dan: moet je een nieuwe kopen en je laptop vervangen, of is het gewoon een kwestie van opschonen? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen. Aan het eind van dit artikel weet jij exact wat de beste optie voor jou is. Lees dus snel verder!

 

De gemiddelde levensduur van een laptop

Gemiddeld genomen gaat een laptop zo’n drie tot vijf jaar mee. Na dit tijdsbestek wordt de laptop vaak trager en werken bepaalde aspecten niet meer zoals ze horen te werken. Een desktop gaat over het algemeen langer mee dan een laptop. Dit is dus ook iets om rekening mee te houden: heb jij wel echt een nieuwe laptop nodig?

Afhankelijk van hoe jij jouw laptop gebruikt, hoe je omgaat met het onderhoud en wat voor programma’s je installeert, zit je boven of onder dat gemiddelde. Maak jij jouw laptop regelmatig schoon, heb je weinig virussen en besteed je regelmatig tijd aan onderhoud? Dan kan het zomaar zijn dat jouw laptop langer meegaat. Stel, je moet een nieuwe laptop kopen, houd hier dan rekening mee, want zo kun je ervoor zorgen dat jouw volgende laptop langer meegaat dan je huidige laptop.

 

Wanneer je laptop vervangen?

Het is tijd om je laptop te vervangen wanneer deze stuk of langzaam is. Natuurlijk kun je bij een langzame laptop eerst proberen de oorzaak te verhelpen. Bij een oude laptop is dit vaak niet op te lossen, maar is je laptop minder dan 3 jaar oud, dan kan opschonen zeker helpen.

Mijn eigen ervaring is dat na een jaar of 3-4 het slim is om een laptop te vervangen. Vaak heb je voor een veel lagere prijs dan je voor de oude laptop hebt betaald, een laptop die een stuk sneller is.

Begin dus met het updaten van je drivers, verwijder onnodige bestanden en programma’s, verwijder alle virussen en defragmenteer je schijf. Al deze handelingen kunnen een behoorlijk verschil maken op de prestaties van je laptop. Hieronder volgt een lijst met punten om rekening mee te houden en die aan kunnen geven of het tijd is om je laptop te vervangen:

  • Gemiddelde levensduur is bereikt
  • Crashes
  • Virussen
  • Problemen met de hardware
  • Update problemen
  • De prestaties zijn niet meer zoals het hoort

Dit zijn de belangrijkste punten die aan kunnen geven of het tijd is om je computer te gaan vervangen.

 

De gemiddelde levensduur

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen ligt de gemiddelde levensduur van een laptop tussen de drie en vijf jaar. Heb jij jouw laptop al vijf jaar en merk je dat hij zeer traag is geworden, terwijl je hem wel up to date hebt? Dan is het een goed idee om na te gaan denken over een nieuwe laptop.

Gefrustreerde man met laptop

Crashes

Crashes ontstaan vaak door problemen in de hardware of software. Windows kan deze problemen deels zelf oplossen, maar hoe ouder je laptop is, hoe lastiger dit wordt. Merk jij de laatste tijd dat jouw computer regelmatig crasht en krijgt Windows de problemen niet opgelost? Dan kan dit een teken zijn om een andere laptop aan te schaffen.

 

Virussen

Virussen kunnen de levensduur van je laptop behoorlijk beïnvloeden. Het is daarom ook essentieel om regelmatig te scannen op virussen en om je antivirusprogramma up to date te houden. Let ook op met de websites die je bezoekt en de bestanden die je download. Heeft jouw computer erg veel virussen en krijg je ze niet verwijderd? Heb jij daarnaast jouw laptop al enkele jaren en werkt hij niet meer zoals hij hoort? Dan kan het tijd zijn voor een nieuwe laptop.

 

Problemen met de hardware

Zit jouw beeldscherm niet meer goed vast en valt je accu er bijna uit? De kans is vaak erg klein dat dit te repareren is. Daarnaast kan dit behoorlijk duur zijn. Als de kosten erg hoog zijn, dan ben je vaak beter af met het kopen van een nieuwe laptop. Ook problemen met het toetsenbord komen vaak voor. Als het bijvoorbeeld om één letter gaat, is dat niet zo’n groot probleem. Als echter meerdere onderdelen van het toetsenbord niet meer werken, dan kan dit wel een probleem worden.

 

Update problemen

Problemen met Windows update kunnen ook ontstaan wanneer de laptop wat ouder is. Hierdoor kun je niet meer de nieuwste software op je computer zetten, waardoor jouw computer kwetsbaarder wordt voor fouten en indringers. Na verloop van tijd kan dit ervoor zorgen dat je computer langzaam wordt en zelfs vaker gaat crashen. Je kunt problemen met Windows update tot op zekere hoogte zelf aanpakken. Als dit niet meer lukt, wordt het misschien tijd voor een nieuwe laptop.

 

De prestaties passen niet meer bij je eisen

Je koopt een laptop omdat deze aan bepaalde eisen moet voldoen. Merk je dat jouw laptop gewoon niet meer functioneert zoals deze hoort? Merk je dat je laptop niet meer voldoet aan jouw eisen? Dan wordt het misschien tijd voor iets anders.

Nieuwe laptop

Conclusie

Problemen met je laptop kunnen om diverse redenen ontstaan. Het aanschaffen van een nieuwe laptop kan dan de oplossing zijn. Dit is echter niet altijd de beste optie. Maak eerst je laptop schoon, los de problemen op, verwijder virussen en zorg voor de juiste updates. Merk je dat je laptop nog steeds niet werkt zoals je wil en komen de prestaties niet meer overeen met je eisen? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe laptop.

Je weet nu waar je rekening mee moet houden en kunt nu voor jezelf bepalen of het voor jou tijd is om een nieuwe laptop te kopen. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan even contact met ons op, dan helpen wij jou snel verder.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten