TV koppelen aan Google Home, zo doe je dat

tv afstandsbediening

Met de technologie van nu is bijna alles mogelijk. Televisies met enorme kasten en draden zijn verleden tijd. Tegenwoordig kennen we tv’s als dunne schermen zonder ingewikkelde bedrading. Niet alleen is het mogelijk om op deze Smart tv’s de normale zenders te bekijken, maar je kunt ook je favoriete serie of vlog bekijken via Netflix en YouTube. Het is nu zelfs mogelijk om jouw Smart tv met spraak te bedienen door deze te koppelen aan je Google Home. Hierdoor kun je op elk moment van de dag jouw favoriete film, muziek of serie op je tv laten afspelen zonder dat je hiervoor je afstandsbediening hoeft te gebruiken. In dit artikel leggen we uit wat Google Home precies is en hoe je deze aan je tv kunt koppelen. Benieuwd hoe jij het maximale uit je Google Home en je tv kunt halen? Lees dan snel verder.

 

Wat is Google Home?

Google Home is een luidspreker die je overal in huis kan plaatsen en die je met je eigen stem bedient. Het is een slim apparaat die allerlei taken voor je kan uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld muziek luisteren met Google Home, feitjes voor je laten opzoeken op internet, vragen naar de actualiteiten en nog veel meer. Het enige wat je hoeft te doen om Google Home aan te sturen, is het geven van commando’s. Het werkt heel gemakkelijk, je zegt: “Hey Google, speel Beat it van Michael Jackson.” Vervolgens zorgt Google Home ervoor dat de boxen in je huis het gewenste nummer van Michael Jackson spelen. Google Home heeft meerdere functies die elk worden aangestuurd met een eigen commando. Welk commando je in het Nederlands gebruikt voor welke functie kun je lezen in dit artikel.

Google Home heeft veel verschillende functies. Zo kun je bijvoorbeeld je agenda doorgeven aan Google Home, je zal dan worden herinnerd wanneer er iets op de planning staat die dag. Daarnaast kan het ook informatie geven over de route naar je afspraak, hoelang het duurt, of er file staat etc. Ook zijn bepaalde apparaten te koppelen aan Google Home, deze apparaten heten “slimme” apparaten. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, camera’s en verwarmingen zijn. Het is wel handig om te controleren of het apparaat waaraan jij je Google Home wilt koppelen hiervoor geschikt is. Google Home kun je ook gebruiken om je tv aan te sturen. Voor het koppelen van Google Home aan een tv heb je een Chromecast nodig.

Chromecast

Om Google Home te gebruiken voor je tv moet je eerst een Chromecast aansluiten. Een Chromecast is een compact apparaat die wordt gebruikt om media af te spelen. Dit apparaat zorgt ervoor dat je snel bijvoorbeeld een Netflix film kunt streamen vanaf je smartphone zonder trage laadschermen. Je kunt een Chromecast gemakkelijk aansluiten op de HDMI ingang van je televisie. Je kunt de app die je wilt streamen op je telefoon opzoeken en middels een vierkant icoontje je telefoon verbinden met de Chromecast. Het icoontje lijkt op een tv beeldscherm met drie signaal streepjes. Vervolgens selecteer je het apparaat waarmee je wilt verbinden. Je favoriete film, serie of programma wordt nu afgespeeld op je tv. Een Chromecast werkt zowel op Smart tv’s als tv’s die geen Smart tv zijn. Je kunt een Chromecast via je telefoon, tablet, laptop of pc bedienen.

Dit apparaatje is ontwikkeld door Google en werkt daarom goed samen met Google Home. Als je een Chromecast aan je Google Home verbindt, dan kun je ook met je eigen stem bijvoorbeeld je favoriete serie laten afspelen op je tv. Wat goed is om te weten is dat in veel Smart tv’s een Chromecast al zit ingebouwd, deze kun je dus direct aan je Google Home koppelen. Voor de aansluiting van een Chromecast moet je een paar korte stappen doorlopen:

 1. Sluit de HDMI kabel aan op een HDMI ingang van je televisie en sluit vervolgens de USB-stroomkabel aan op de Chromecast.
 2. Verbind de Chromecast met een stabiel netwerk, dit kan via een ethernetkabel of via wifi.
 3. Verbind je telefoon met hetzelfde netwerk als het netwerk waarmee je de Chromecast in stap 2 hebt verbonden.
 4. Installeer de Google Home app en klik op het icoontje ‘apparaten’ in de rechterbovenhoek.
 5. Log in met je Google account (Gmail).
 6. Kies vervolgens de Chromecast waar je verbinding mee wilt maken. Je bent nu verbonden met de Chromecast.
 7. Je kunt vervolgens je voorkeuren instellen en meteen gebruik maken van de Chromecast. Vooral als je meerdere Chromecasts hebt is het belangrijk dat je de ruimte kiest waar de Chromecast zich bevindt, hierdoor kan je Google Home makkelijker verbinding maken met de juiste Chromecast.

 

Google Home koppelen aan je Chromecast

Om Google Home te koppelen aan de Chromecast moet je ook een aantal stappen doorlopen:

 1. Verbind zowel je telefoon als Google Home met hetzelfde wifi-netwerk en ga naar de Google Home app.
 2. Tijdens de set up van je Google Home kun je Google Home koppelen aan de Chromecast door deze in de app te koppelen aan de zelfde ruimte als de Chromecast.
 3. Tijdens de set up komt de melding ‘enhance your cast devices’ tevoorschijn. Als de Chromecast is ingeschakeld dan kun je deze op dat moment selecteren. Vink de Chromecast en druk op volgende.
 4. Als je wil dat je standaard Google Home gebruikt voor het afspelen van video’s via je televisie, dan kun bij ‘device settings’ instellen wat het standaard afspeelapparaat is.
 5. Heb je bovenstaande stappen doorlopen? Dan kun je jouw Google Home een commando geven om bijvoorbeeld een film af te spelen.

Als je een apparaat weer wilt verwijderen, dan kan dat gemakkelijk door bij de instellingen te kiezen voor de optie ‘apparaat verwijderen’.

tv besturing

Maak jij al gebruik van Google Home?

Google Home is de ideale stemgestuurde speaker om snel en effectief alle apparaten in je huis te bedienen. Daarnaast biedt het een oplossing om het alledaagse leven net een stukje makkelijker te maken. Maak jij al gebruik van Google Home? Heb je deze ook gekoppeld aan andere apparaten in het huis? Wij zijn erg benieuwd naar de ervaringen. Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten