Toetsenbord laptop/computer werkt niet, wat nu?

toetsenbord typend

Het toetsenbord van een computer is een van de belangrijkste accessoires die bij een computer horen, samen met de muis. Door middel van het toetsenbord kun je typen. Zonder typen kun je eigenlijk niet veel doen met een computer. Het kan nogal eens voorkomen dat je problemen ondervindt met het toetsenbord. De vraag is dan: hoe los je die op? Ook is het belangrijk om te voorkomen dat deze problemen in de toekomst weer terugkeren. In dit artikel lees je alles over toetsenbordproblemen en wat je moet doen als het toetsenbord van jouw computer niet meer werkt.

De eerste stap: doe onderzoek

Net zoals bij alle andere problemen begin je met het doen van onderzoek. Het vaststellen van een probleem is de kern van de oplossing. Wanneer je begint met het onderzoek en daarmee het vaststellen van het probleem, is het belangrijk om te kijken naar waar de problemen vandaan komen. De oorzaken van een toetsenbord dat niet meer werkt kunnen namelijk verschillend zijn. Het kan komen door hardware- of softwareproblemen. Om ervoor te zorgen dat de toetsenbordproblemen verholpen worden en dus jouw toetsenbord weer naar behoren werkt is het nodig om te weten hoe de problemen zijn ontstaan. Alleen dan kun je de problemen effectief behandelen. We maken dus onderscheid tussen:

  • Hardwareproblemen
  • Softwareproblemen

Hardwareproblemen komen over het algemeen het meest voor. Deze zijn vaak ook makkelijk op te lossen. Softwareproblemen kunnen soms enige kennis vereisen en zijn daarom over het algemeen wat lastiger op te lossen. Door te beginnen met onderzoek te doen en te kijken waar de problemen vandaan komen kun jij dus effectief het probleem aanpakken. Daarnaast helpt het met een plan op te stellen om deze problemen in de toekomst te voorkomen.

Hardwareproblemen: bekijk het toetsenbord

Hardwareproblemen zijn relatief makkelijk te detecteren. Er zijn verschillende hardwareproblemen. Vaak is het zo dat een of meerdere toetsen het niet meer doet doordat er vuil tussen zit. Daarom is het aan te raden om het toetsenbord regelmatig schoon te maken. Zo voorkom je problemen met het toetsenbord en zorg je ervoor dat hij schoon is en goed blijft werken.

Als je een extern toetsenbord hebt, wat het geval is bij een computer, kan het zijn dat er iets is met de kabels. Bekijk de aansluitingen, zijn die nog intact? Hoe zit het met de kabel zelf, werkt die nog? Door de kabels te testen en te vervangen kun je al snel merken of het probleem te maken heeft met hardware of software.

Als een aantal toetsen het niet meer doet heeft dit vaak te maken met viezigheid. Werken alle toetsen niet meer, dan kan het zijn dat er iets met de kabel of de aansluiting daarvan mis is. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er problemen met de software zijn.

Begin dus met het analyseren van de hardware, maak het toetsenbord goed schoon en bekijk de bekabeling. Vervang deze als dat nodig is. Is het probleem nog niet verholpen? Dan is de kans groot dat er iets met de software is.

computer toetsenbord

Softwareproblemen: vaak een fout met het stuurprogramma

De softwareproblemen die zich kunnen voordoen bij een toetsenbord dat niet meer werkt kunnen verschillend zijn. Dit is een van de redenen waarom dit wat lastiger is om zelf te verhelpen, er zijn immers veel mogelijkheden. Een van de eenvoudigste dingen die je zelf kunt doen als je merkt dat jouw toetsenbord ineens niet meer werkt is om de computer opnieuw op te starten. Het kan namelijk gebeuren dat er gewoon wat mis is gegaan tijdens het gebruik van de computer. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar in dit geval is de oorzaak niet heel belangrijk. Start de computer opnieuw op. Vaak kan dit al voor het herstel van heel veel problemen zorgen, waaronder het herstellen van een toetsenbord dat niet meer werkt.

Een ander veelvoorkomend softwareprobleem is een fout met het stuurprogramma. Stuurprogramma’s zorgen ervoor dat een computer hardware en software op de juiste manier kan gebruiken. Als er fouten zijn met een stuurprogramma dan zorgt dit ervoor dat jouw computer iets niet meer op de juiste manier kan gebruiken, bijvoorbeeld jouw toetsenbord. Om dit op te lossen typ je in het startmenu van jouw computer in: apparaatbeheer.

device managers keyboard drivers

Via apparaatbeheer kom je bij een lijst terecht waarin alle apparaten staan die gekoppeld zijn aan jouw computer. Dit kunnen interne en externe apparaten zijn. Elk apparaat bevat software om dit apparaat aan te sturen. Ga naar keyboards en deinstalleer de software. Start vervolgens de computer opnieuw op. De computer zal vervolgens automatisch de juiste software downloaden voor het toetsenbord. De kans is groot dat hierdoor de problemen zijn opgelost.

Problemen met de instellingen

Problemen met de instellingen komen vaak voor en zijn ook een belangrijke redenen voor toetsenborden die niet meer werken. Vaak is het zo dat als een toetsenbord niet meer werkt, dit zo is voor een deel van het toetsenbord. Als dit het geval is, kan het zijn dat de instellingen zijn veranderd. Nu denk je misschien, hoe kan dat dan? Ik heb niks gedaan! Het kan voorkomen dat je dit per ongeluk doet. Ook kunnen virussen ervoor zorgen dat er problemen ontstaan met een toetsenbord en de taalinstellingen van een computer. Zodra je gaat typen en je merkt dat er hele andere tekens ontstaan, komt dit doordat de instellingen van jouw toetsenbord zijn veranderd. Dit heeft te maken met de knoppen ctrl en shift. Deze zorgen ervoor dat de instellingen veranderen. Doordat dit ook de plaats is waar je hand rust als je een computer gebruikt komt het nogal eens voor dat je die per ongeluk indrukt. Door simpelweg de knoppen shift en ctrl nog eens tegelijk in te drukken, veranderen de instellingen weer.

keyboard settings menu

Het kan ook voorkomen dat de toetsenbordinstellingen op een andere manier gewijzigd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de toetsenbordindeling. De toetsenbordinstellingen horen bij het toetsenbord te passen. Dit kan soms niet het geval zijn. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met de tekens die getypt worden. Door de instellingen van een toetsenbord te resetten kun je dit verhelpen.

Wat als niks helpt?

Als geen van de bovenstaande oplossingen werkt, kan het zijn dat jouw toetsenbord niet meer werkt doordat deze simpelweg kapot is. Als dat zo is dan is de enige oplossing dit toetsenbord te vervangen. Dit kost je wat geld, maar dit lost dan wel het probleem op.

Als je eenmaal het probleem hebt opgelost wil je ervoor zorgen dat deze problemen niet meer voorkomen. Zo kun jij langer genieten van jouw nieuwe toetsenbord.  Het voorkomen van problemen is misschien nog wel belangrijker dan het oplossen van de problemen. Let daarom goed op in de volgende alinea. Daarin lees je alles over het voorkomen van problemen door goed onderhoud te plegen en je computer up to date te houden.

Het voorkomen van problemen met een toetsenbord

Het probleem oplossen is slechts het halve werk. Voorkomen van de problemen is minstens zo belangrijk; anders loop je voortdurend achter de feiten aan. Je kunt problemen met een toetsenbord voorkomen. Zo kun je gewoon door blijven werken met jouw computer en werkt jouw toetsenbord zoals die hoort te werken.

Zorg ervoor dat je jouw laptop goed onderhoudt. Dit geldt voor zowel de hardware als de software. Ga normaal om met een toetsenbord. Je kent vast wel mensen die heel hard op een toetsenbord tikken. Dit is totaal niet nodig en zorgt er juist voor dat het toetsenbord sneller kapot gaat. De toetsen zachtjes aanraken is genoeg. Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het toetsenbord schoon blijft. Zorg er ook voor dat de bekabeling goed is weggewerkt, geen onnodige knikken maar een soepele en vloeiende kabel is belangrijk. Knikken kunnen namelijk voor een kabelbreuk zorgen en kunnen ervoor zorgen dat jouw toetsenbord niet meer goed werkt.

Als het gaat om het voorkomen van softwareproblemen dan is het belangrijk om jouw computer virusvrij te hebben. Dit doe je door je niet op delen van het internet te bevinden die gevaarlijk zijn. Daarnaast is een goed antivirusprogramma belangrijk. Zorg ervoor dat deze altijd up to date is, dit zorgt ervoor dat jouw antivirusprogramma op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van virussen.

Zorg er daarnaast voor dat je de juiste updates downloadt. Updates zorgen voor verbeteringen. Softwareproblemen kunnen ontstaan door oude software. Wanneer je regelmatig jouw computer update voorkom je dit en zorg je ervoor dat jouw computer snel blijft.

Conclusie

Een toetsenbord dat niet meer werkt kan verschillende oorzaken hebben. Door te beginnen met het zoeken van de oorzaak kunnen de problemen veel beter en sneller worden opgelost. Zodra je merkt dat er problemen zijn met het toetsenbord is het belangrijk deze op te lossen. Dit kunnen zowel hardware- als softwareproblemen zijn. Wanneer je de oorzaak hebt gevonden en de problemen hebt opgelost is het belangrijk om de problemen te voorkomen, zodat je deze in de toekomst niet meer tegenkomt.

Heb je nog vragen over een toetsenbord dat niet meer werkt, of heb je nog tips voor onze lezers? Reageer dan onder dit artikel. Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Score: 16 Gemiddelde: 4.3]
Stuur dit artikel door:

2 reacties

    1. Hi Lin,

      De tips en trucs die wij geven hebben natuurlijk betrekking op een extern toetsenbord. Niet op het toetsenbord van de laptop zelf. Wanneer het ingebouwde toetsenbord niet werkt is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een defect en zou je de machine ter reparatie moeten aanbieden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten