Toetsenbord laptop/computer werkt niet, wat nu?

toetsenbord kapot

Is je toetsenbord kapot? Dan heb je een groot probleem. Zonder toetsenbord kun je namelijk je computer niet of nauwelijks gebruiken. Maar een toetsenbord hoeft niet altijd kapot te zijn. Er kunnen ook andere problemen zijn, waardoor het toetsenbord niet meer werkt. Daarom geven we in ons artikel een aantal handige tips en trucs over hoe je het toetsenbord weer aan de praat krijgt. Met de onderstaande oplossingen kun je een hoop stress voorkomen.

 

Toetsenbord laptop werkt of reageert niet

Gebruik je het ingebouwde toetsenbord van je laptop en werkt die niet goed of helemaal niet? Dat is ontzettend vervelend. Je kunt altijd een USB of draadloos toetsenbord aansluiten, maar het is natuurlijk veel beter als je ingebouwde toetsenbord weer werkt. Hoe los je dat probleem op en hoe kom je tot de ontdekking of je te maken hebt met een defect?

 

Stap 1) Het toetsenbord schoonmaken

Voor ieder toetsenbord geldt dat die vies kan worden. Broodkruimels, stof en ander vuil kan heel eenvoudig tussen de toetsen gaan zitten. Dat merk je direct wanneer je aan het typen bent. Je voelt dat de aanslagen anders aanvoelen of je merkt dat een toets of een aantal toetsen blijft hangen. Met als resultaat dat je meerdere keren de letter op het scherm te zien krijgt, terwijl je de toets maar een keer hebt ingedrukt. Dit probleem is heel eenvoudig op te lossen door met een stofzuiger en een zacht stofzuigen borstel het toetsenbord te stofzuigen. Je kunt ook investeren in een mobiele luchtblazer speciaal voor toetsenborden of je kunt ook een blik geperst lucht kopen. Waarmee je dus heel eenvoudig het toetsenbord schoon kunt maken. Soms helpt het ook al door je toetsenbord ondersteboven te houden, zodat de kruimels eruit vallen.

 

Stap 2) Laptop opnieuw opstarten

Werkt je toetsenbord niet of reageert die niet naar behoren? Start je laptop dan opnieuw op. Als je muis nog werkt kun je dit prima doen door in de startbalk op “herstarten” te klikken of houd de aan-/uitschakelaar ingedrukt om de laptop uit te schakelen. Er is een grote kans aanwezig dat het toetsenbord na het herstarten weer goed functioneert.

 

Stap 3) Windows of macOS updaten

Een verouderd besturingssysteem kan er ook voor zorgen dat je toetsenbord niet goed werkt. Daarom is het belangrijk dat je alle updates die het systeem aangeeft uitvoert. Zodat alle drivers en sturingsprogramma’s ook up to date zijn en dat zorgt ervoor dat randapparaat, zoals een toetsenbord, goed functioneren.

 

Draadloos toetsenbord werkt niet

Heb je een draadloos toetsenbord met een PC verbonden en werkt die niet? Probeer dan eens de volgende stappen om ‘m weer aan de praat te krijgen. Je kunt ook de stappen die we hierboven hebben beschreven proberen, omdat vuil, het opnieuw opstarten van een computer en het besturingssysteem updaten vaak ook de nodige problemen kunnen oplossen.

Stap 1: controleer de accu of de batterijen

Draadloze toetsenborden werken op een accu of batterijen en het probleem is vaak dat de accu defect is of dat de batterij leeg is. Ook dit probleem is heel eenvoudig op te lossen door het toetsenbord op te laden of om de batterijen te vervangen. Als je de batterijen al vervangen hebt, dan is het slim om te kijken naar hoe oud de nieuwe batterijen zijn. Nieuwe batterijen die al wat langer in de lade liggen verliezen hun kracht en kunnen dus ook te weinig power hebben om het draadloze toetsenbord van stroom te voorzien. Als de accu niet wilt opladen, nadat je ‘m met de USB kabel hebt aangesloten op de USB aansluiting kunnen er nog verschillende dingen aan de hand zijn;

1) De accu is echt defect
2) De USB kabel is gebroken en laadt niet meer op
3) De USB poort is kapot of is niet geschikt voor het opladen van apparaten

Soms kan een USB poort ook vies zijn en dan maakt de connector geen goed contact. Controleer dus ook even of de USB aansluiting van je pc of laptop schoon is. Je kunt de usb poort schoonmaken met een stofzuiger en een zachte borstel of met een bus geperst lucht.

 

Stap 2: Stuurprogramma’s bijwerken

Een draadloos toetsenbord of een toetsenbord met kabel moet met je pc of laptop kunnen communiceren en daar zijn stuurprogramma’s voor nodig. Stuurprogramma’s zorgen ervoor dat het toetsenbord werkt. Met bijgewerkte stuurprogramma’s heb je het probleem dat het toetsenbord niet meer werkt opgelost. Hiervoor ga je in Windows naar de zoekbalk en zoek vervolgens op ‘Apparaatbeheer’. Klik vervolgens op het toetsenbord en klik vervolgens ‘stuurprogramma’s bijwerken’. De rest doet het systeem vanzelf. Vaak moet je na het bijwerken van stuurprogramma’s de computer wel opnieuw opstarten.

 

Stap 3: toetsenbord en muis opnieuw verbinden

Vaak is een extern toetsenbord een set van zowel een draadloos toetsenbord als een draadloze muis. Die je via een USB dongle koppelt aan je pc of laptop. Soms zit er gewoon een kink in de kabel waardoor de muis en/of het toetsenbord ineens niet meer werkt. Vaak is de oplossing simpel, namelijk opnieuw verbinding maken. Op de accessoires is vaak een verbindingsknop die je een paar seconden ingedrukt moet houden om een connectie te maken. Vaak is het probleem dan alweer opgelost.

 

USB toetsenbord werkt niet

Heb je een USB toetsenbord aangesloten en krijg je ‘m niet aan de praat? Dan kun je de bovenstaande stappen volgen met uitzondering van stap 1 en 3 bij de probleemoplossingen voor een draadloos toetsenbord. Er is nog een belangrijke stap die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je bedrade toetsenbord weer werkt.

 

Stap 1: Gebruik een andere USB poort

Als het opnieuw opstarten niet helpt, is het slim om te kijken of de USB dongle of de USB kabel wel op een werkende USB poort is aangesloten. De oplossing is dus om de USB dongle of de kabel op een andere poort van je pc of laptop aan te sluiten. Zo kun je heel snel ontdekken of een defecte usb-poort de boosdoener is waarom het extern toetsenbord niet werkt.

toetsenbord kapot

Algemene tips voor het onderhouden en het voorkomen van problemen met je toetsenbord

Je hebt nu een groot aantal probleemoplossingen waarmee je aan de slag kunt, maar we hebben nog meer handige tips en trucs waarmee je ervoor kunt zorgen dat het toetsenbord goed blijft werken.

 

Tip 1: Niet eten boven je toetsenbord

Kruimels van etenswaren gaan graag tussen de toetsen zitten en dit kun je heel makkelijk voorkomen door niet boven of in de buurt van je toetsenbord te eten. Het is verleidelijk om te eten en door te werken, maar neem gewoon even pauze als je iets wilt eten. Helemaal als je brood, crackers, chips of andere etenswaren hebt wat ontzettend kruimelt.

 

Tip 2: Toetsenbord werkt niet goed

Het toetsenbord werkt niet goed? Ren dan niet gelijk naar de Media Markt of een andere speciaalzaak om een nieuw toetsenbord te kopen, want de kans is aanwezig dat er gewoon een oplosbaar probleem is. Als het toetsenbord niet goed werkt, is het vaak een teken dat die niet stuk is. Er is immers nog teken van leven. Geeft het toetsenbord geen teken van leven meer? Dan moet je serieus nadenken over een vervanging.

 

Tip 3: Draadloos toetsenbord werkt niet? Zet Bluetooth uit

Een draadloos toetsenbord werkt op een 2,4GHz signaal als je met een dongle werkt of via Bluetooth. Hoe meer draadloze apparaten er aan staan, des te groter is de kans dat de draadloze signalen het signaal van het toetsenbord verstoren. Je kunt dit heel eenvoudig ontdekken door de apparaten een voor een uit te schakelen en om te testen of dat effect heeft op de verbinding van je toetsenbord. Helaas is het wel lastig op te lossen, want alleen door de boosdoener uitgeschakeld te laten kun je het probleem verhelpen. En dat is vaak niet wenselijk.

 

Nog steeds problemen en hulp nodig?

Je hebt nu een goed beeld van welke problemen er kunnen ontstaan bij zowel ingebouwde als draadloze toetsenborden en welke oplossingen je eventueel kunt proberen om het probleem te verhelpen. Je kunt altijd controleren of er vuil aanwezig is, of de instellingen wel goed staan of dat Windows gewoon een update nodig heeft. Helpen alle oplossingen niet en zit je nog steeds met je handen in het haar? Laat dan een reactie achter voor de productspecialist. Wij helpen je graag verder.

Stuur dit artikel door:

2 reacties

    1. Hi Lin,

      De tips en trucs die wij geven hebben natuurlijk betrekking op een extern toetsenbord. Niet op het toetsenbord van de laptop zelf. Wanneer het ingebouwde toetsenbord niet werkt is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een defect en zou je de machine ter reparatie moeten aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten