Het toetsenbord van je computer geeft vreemde tekens (oplossingen)

typend op laptop

De computer is niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. Bij vrijwel iedereen is thuis of op de werkvloer wel een computer te vinden. Een computer maakt veel handelingen een stuk eenvoudiger en het is erg handig om even snel bepaalde dingen op te zoeken. Het kan alleen wel voorkomen dat je computer niet optimaal werkt. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je toetsenbord allemaal vreemde tekens geeft. Dit is nogal een probleem aangezien je zonder een goedwerkend toetsenbord niet zoveel aan een computer hebt. Wanneer je toetsenbord bij het typen allemaal vreemde tekens geeft wil je dit zo snel mogelijk oplossen. Maar hoe doe je dit? In dit artikel lees je hoe je dit oplost en in de toekomst kunt voorkomen.

 

Vreemde tekens op het toetsenbord

Om goed met een computer te kunnen werken heb je een goedwerkend toetsenbord nodig. Dit is alleen niet vanzelfsprekend en er kunnen problemen optreden bij je toetsenbord. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je toetsenbord bij het typen allemaal vreemde tekens geeft of dat letters als cijfers worden weergegeven. Wanneer je veel met je computer werkt is dit natuurlijk erg vervelend. Zeker wanneer een juiste spelling erg belangrijk is bij je werk en of studie wil je dit probleem zo snel mogelijk oplossen. Er zijn hierbij oplossingen voor de korte termijn – om op het moment zelf het probleem te verhelpen – en oplossingen voor de lange termijn zodat je in de toekomst niet meer met dit probleem te maken krijgt. In de volgende kopjes wordt uitgelegd hoe je het probleem met vreemde tekens kan verhelpen.

 

Hoe los je het probleem op korte termijn op?

Wanneer je aan het typen bent en er verschijnen plots vreemde tekens op je beeld betekent dit dat de taal op je computer niet goed is ingesteld. In de meeste gevallen is er onbewust een bepaalde instelling geactiveerd die dit veroorzaakt. Bij het typen kun is het bijvoorbeeld mogelijk dat toetsenbord als ‘’t6etsenb6rd’’ verschijnt terwijl je toetsenbord wel goed hebt ingetypt. Wanneer dit het geval is kun je het toetsenbord weer naar behoren laten werken door deze weer terug te zetten naar de oude instellingen. Dit kan je doen op verschillende manieren:

Windows:  

 1. Klik op Ctrl-links + Shift
 2. Klik op Alt-links + Shift

Met optie 1 is het mogelijk om je toetsenbordindeling te veranderen. Hierbij kies je de juiste toetsenbordindeling die je voorheen altijd hebt gebruikt. Met optie 2 is het mogelijk om de invoertaal te veranderen. Als het goed is zie je dat de invoertaal is veranderd. Door deze weer terug te veranderen zul je zien dat de oude toetsenbordindeling ook weer terugkomt.

Apple:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren > Selecteer Taal en Regio > Kies de juiste regio en talen

Door de je juiste regio en talen te kiezen werkt je toetsenbord weer naar behoren.

 

Hoe kun je voorkomen dat het probleem zich herhaalt?

Je hebt gezien hoe je de juiste toetsenbordindeling weer terug kunt krijgen. Wanneer je hard aan het werk bent en weer snel verder wilt werken is dit erg fijn. Het is alleen ook handig om te voorkomen dat dit probleem zich in de toekomst nog eens voor gaat doen. Het is namelijk mogelijk om de toetsenbord en taalinstellingen te veranderen zodat je niet weer met dit probleem te maken krijgt. Hieronder staat in een kort stappenplan hoe je dit aan kunt passen:

Windows 10:

 1. Ga naar de instellingen op je computer > Selecteer tijd en taal > Kies voor regio en taal
  windows instellingen scherm
 2. Je ziet in het overzicht al de talen en toetsenbord instellingen staan. Verwijder al de toetsenbordinstellingen die je niet gebruikt.
 3. Wanneer je alle toetsenbordinstellingen hebt verwijderd die je niet hebt gebruikt blijft alleen de instelling over die je wel hebt gebruikt. Voor Nederlandse toetsenborden is dit Nederlands (Nederland) – Verenigde Staten (internationaal). Voor Belgische toetsenborden is dit Nederlands (België) – Belgisch (punt).
  windows talen instellingen

Windows 8:

 1. Druk op het Windowslogo en typ in: invoer. Aan de rechterkant zie je instellingen Druk hierop en klik daarna op invoermethoden wijzigen.
 2. Je ziet in het overzicht al de talen en toetsenbord instellingen staan. Verwijder al de toetsenbordinstellingen die je niet gebruikt.
 3. Wanneer je alle toetsenbordinstellingen hebt verwijderd die je niet hebt gebruikt blijft alleen de instelling over die je wel hebt gebruikt. Voor Nederlandse toetsenborden is dit Nederlands (Nederland) – Verenigde Staten (internationaal). Voor Belgische toetsenborden is dit Nederlands (België) – Belgisch (punt).

Wanneer je al de andere toetsenbordinstellingen hebt verwijderd is het onmogelijk om onbewust van instellingen te veranderen. Hierdoor zul je niet meer te maken krijgen met vreemde tekens op jouw toetsenbord.

Apple:

 1. Ga naar systeemvoorkeuren
 2. Klik op toetsenbord
 3. Selecteer invoerbronnen
 4. Verwijder al de andere talen

Door al de andere talen te verwijderen kun je geen verkeerde toetsenbordinstellingen meer krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld alleen Nederland als invoerbron laat staan ben je ervan verzekert dat je toetsenbordinstellingen niet verkeerd staan.

 

Wat moet je doen als letters als cijfers worden weergegeven?

Naast vreemde tekens is het ook mogelijk dat de letters die je typt veranderen in cijfers. Wanneer dit het geval is heb je hoogstwaarschijnlijk de NumLock-toets aanstaan. Op veel toetsenborden is er een aparte NumLock-toets. Door deze simpelweg nog eens in te drukken is het probleem weer verholpen. Bij sommige toetsenborden is de NumLock-toets een combinatietoets. Hierbij moet je deze toets tegelijkertijd met de Fn-toets indrukken om de toets te activeren.

vrouw typend op Apple computer

Heb jij nog andere oplossingen? Laat het weten!

In dit artikel zijn de meest voorkomende problemen met vreemde tekens bij toetsenborden aan bod gekomen. Er is besproken wat de oorzaak van deze tekens is en hoe je dit kunt verhelpen. Het kan natuurlijk zo zijn dat er bij jouw toetsenbord een ander probleem schuilgaat. Heb jij na dit artikel nog steeds problemen met vreemde tekens of heb je een andere oplossing gevonden? Laat dit dan weten door een reactie op dit artikel achter te laten!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten