De 17 belangrijkste tips als je een Chromebook hebt

Laptop meeting

Ben jij een gelukkige eigenaar van een Chromebook of ben je van plan om er eentje aan te schaffen? Lees dan vooral deze tekst. Hierin zullen we de belangrijkste tips en trucs uitleggen voor (toekomstige) bezitters van een Chromebook. Denk hierbij aan bepaalde instellingen, toetsenbordfuncties en onderhoud.

Zo zorg jij ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van jouw Chromebook en dat deze zo lang mogelijk meegaat. Een Chromebook is natuurlijk weer heel iets anders dan een Windows of MacBook. Hieronder zullen we de 17 belangrijkste tips voor je op een rijtje zetten. Lees dus snel verder!

 

1. Maak verschillende profielen aan en voeg een profiel toe voor gasten

Allereerst is het belangrijk dat je verschillende profielen aanmaakt op jouw Chromebook. Maak eerst een profiel voor jezelf aan en voeg hier een wachtwoord of pincode aan toe. Op deze manier zorg je ervoor dat alleen jij bij je belangrijke bestanden en documenten kunt komen. Schrijf je wachtwoord of pincode op in een schrift of in je notities van je telefoon, zodat je deze niet kunt vergeten. Maar berg deze wel veilig op, zodat niemand bij het schrift of je notities kan komen.

Het is ook belangrijk dat je een gastprofiel aanmaakt, zodat niemand bij jouw bestanden kan, maar wel van jouw Chromebook gebruik kan maken. Een voordeel van een gastprofiel is dat alle activiteiten zoals downloads en bezochte websites na gebruik verwijderd zijn. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een zakelijk profiel aan te maken. Op deze manier kun je werk en privé gescheiden houden.

 

2. Maak sneltoetsen aan

Je kunt met behulp van ‘Shortcut Manager’ zelf toetsenbordcombinaties aanmaken. Let er wel op dat je deze app eerst moet installeren via de Chrome OS winkel. Geen zin om een app te downloaden? Geen zorgen, er bestaan namelijk al heel wat sneltoetsen op een Chromebook. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Ctrl C + Ctrl V om te kopiëren en te plakken. Waarschijnlijk kende je deze combinatie al wel, aangezien deze combinatie op iedere laptop bestaat.

Maar ook voor het maken van screenshots en het inschakelen van capslock bestaan sneltoetsen. Een Chromebook heeft bijvoorbeeld geen ‘delete’ of ‘capslock’ toets. Je zult dus moeten onderzoeken hoe je deze toetsen wel kunt gebruiken. Voor ‘delete’ kun je de Alt + backspace toets gebruiken. Waar normaal gesproken de capslock toets zit, kun je op de Chromebook een zoektoets vinden. Om capslock in te schakelen, kun je Alt + deze zoektoets gebruiken.

Ben je aan het werk en heb je zin in een kop koffie? Dan kun je met de zoektoets + L je scherm vergrendelen. Dan kan niemand zien waar je op dat moment mee bezig bent en moet je je wachtwoord of pincode daarna intoetsen om je werk weer voort te zetten. Benieuwd naar overige sneltoetsen? Druk dan op Ctrl + Alt + /.

 

3. Gebruik bewegingen om door Chrome OS te navigeren

Wil je snel kunnen multitasken of op een andere manier dan met je muis een actie uitvoeren? Met Chrome OS is het mogelijk om met een simpele schuifbeweging met 3 vingers van omlaag naar omhoog of andersom het overzichtsvenster te openen. Beweeg dezelfde 3 vingers van links naar rechts en je wisselt gemakkelijk tussen de tabbladen. Wil je een tabblad sluiten? Dan doe je dit door met de 3 vingers tegelijkertijd op een tabblad te tikken.

Laptop typend

4. Apps openen in een nieuw venster

Apps openen op een Chromebook altijd in Chrome. Gelukkig is er een manier om de apps te openen in een nieuw venster, zoals je waarschijnlijk eerder gewend bent. Ben je benieuwd hoe je dit doet? Zoek eerst de app op die je wilt openen, dit doe je in de App Launcher of op de taakbalk.

Klik op de app met je rechtermuisknop en selecteer Openen als venster. Nu opent de app zich in een nieuw venster, in plaats van in Chrome. Het is een makkelijke handeling waardoor je laptop veel meer als een echte laptop werkt, in plaats van een Chrome-browser.

 

5. Zo sluit je geforceerd vastgelopen apps af

Niets is er meer hinderlijk dan een vastgelopen app op je laptop. Het komt alleen bij een Chromebook niet zo vaak voor als op Windows of zelfs een Mac. Maar helaas kan het weleens gebeuren. Is het gebeurd? Dan open je met de sneltoets Zoeken + Escape Taakbeheer.

Wanneer je Taakbeheer hebt geopend, zoek je naar het proces dat vastgelopen is, selecteer dit en klik dan op Proces beëindigen. Het is überhaupt handig om te weten hoe je Taakbeheer opent, want dit is een belangrijke functie op Chrome OS.

 

6. Orden apps in mappen

Hoe meer apps je op je Chromebook installeert, hoe minder overzicht je over de apps houdt. Natuurlijk kun je met de App Launcher heel snel een app starten door naar de app te zoeken. Maar misschien vind je het wel makkelijker om snel te kunnen klikken op een app. Dan is het handig om je apps te ordenen. Maak dan gebruik van App Folders.

Ga naar de App Launcher en klik op All Apps. Nu sleep je de ene app naar een andere app, om ze zo in een groep te ordenen. Bijvoorbeeld een app van je bankzaken naar een app van je creditcard. Sleep zoveel mogelijk apps als je wilt bij elkaar. Geef nu de map een naam door erop te klikken en ‘ Unnamed Folder’ te veranderen naar de gewenste naam.

 

7. Zet websites om naar apps

Chromebook apps zijn eigenlijk gewoon websites die lijken op een app. Het heeft wat nadelen, maar ook een voordeel. Namelijk dat je van elke website een app kunt maken en deze in een apart venster kunt openen. Om dit te doen, open je Chrome en navigeer je naar de website die je als app wilt kunnen gebruiken.

Klik nu op de drie puntjes rechts bovenin. Ga nu naar Meer tools en klikt op Snelkoppeling maken. Je kunt de app nu een naam geven. Vergeet niet Openen als venster aan te vinken en op Toevoegen klikken. Nu kun je je favoriete websites als app openen.

Chromebook tips

8. Gebruik het overzicht om alle geopende vensters te zien

Ook in Chromebook is het mogelijk om in een keer al je geopende vensters te zien. Dit is een ingebouwde overzichtsmodus en is super handig. Klik hiervoor op de knop []||, je vindt deze knop boven toets 6. Maar je kunt ook met drie vingers van boven naar beneden vegen om naar het overzicht te gaan. Klik op een van de miniaturen en dan opent het venster. Klik je op een lege plek, dan ga je automatisch terug naar het laatste venster dat je bekeek.

Dit is een prettige manier om snel te kunnen schakelen tussen je vensters, wanneer je veel vensters open hebt staan. Je kunt nu ook in het overzicht iets typen om te filteren op een bepaald woord. Stel dat je ‘Google’ typt, krijg je alle venster te zien met het woord Google in de titel.

 

9. Bekijk bestanden voordat je ze opent

Nog zo’n fijne functie van Chrome OS, is dat je bestanden kunt bekijken zonder dat je ze opent. Zo kun je snel bekijken of je het bestand wilt openen, of niet. Hoe je dit doet? Open de app Bestanden en selecteer een bestand zonder dat je het meteen opent met je spatiebalk.

Nu krijg je een overlay te zien met wat details over het bestand, zoals grootte, laatst gewijzigd, type et cetera. Bestanden zoals afbeeldingen en audio laten ook een voorbeeld zien. Nu kun je gemakkelijk bekijken welke foto of ander bestand je wilt openen.

 

10. Zo schakel je de Offline modus in

Op je Chromebook kun je een Offline modus inschakelen voor Google Docs en Drive. Installeer voor Google Docs de extensie en schakel dan het de optie Offline modus in. Heb je een bestand dat je offline wilt maken? Ga dan in het menu naar Bestanden en klik op de optie Offline beschikbaar maken. Dit kun je alleen doen als je verbonden bent met het internet. Daarna kun je het bestand offline bekijken.

 

11. Gebruik Google Assistent

Net als op je smartphone kun je met Google assistent ook op je Chromebook van alles gedaan krijgen. Je roept Google Assistent op door tegelijkertijd op de knoppen Zoeken en A te drukken op je toetsenbord. Nu verschijnt Google Assistent om je te helpen met al je vragen. Je kunt Google Assistent trouwens ook oproepen met je stem. Open de Instellingen en klik op Zoeken en assistenten links in het menu.

Klik nu op Google Assistent en schakel de toggle voor OK Google in. Je kunt Google Assistent opdrachten geven, zoals het openen van een nieuw venster, het openen van een app of een andere handeling die je uit wilt laten voeren.

 

12. Gebruik makkelijk het klembord

Wanneer je wel eens wat kopieert en plakt, is het goed om ook te weten hoe het werkt op een Chromebook. Want met meerdere items die je hebt gekopieerd en wilt plakken, is het proces iets moeilijker. Dus heeft Google de functie Klembordgeschiedenis aan Chromebooks toegevoegd. Hierdoor kun je de laatste 5 gekopieerde items makkelijk terug vinden. Klik op de sneltoets Zoeken + V om de Klembordgeschiedenis op te vragen, zodat je alle 5 items kunt zien en ergens kunt plakken.

Chromebook

13. Zo wijzig je de schermresolutie

Op zich is Chrome OS standaard al geoptimaliseerd, dus hoef je de systeeminstellingen eigenlijk niet aan te passen. Maar heb je toch bepaalde andere voorkeuren? Dan kun je wel de schermresolutie aanpassen. Ga naar Instellingen en vervolgens naar Apparaat. Nu klik je op Beeldschermen en daarna op Schermgrootte. Nu kun je de schermresolutie aanpassen naar jouw wensen.

 

14. Een tweede Google-account toevoegen aan een bestaand account

Het is op Windows eenvoudig om meerdere Google-accounts onder een Chrome-profiel toe te voegen, maar op Chrome OS wat minder. Want bij Chrome OS maakt Google voor elk nieuw Google-account een nieuw profiel aan. Als je snel de mail van je werk wilt checken vanuit een ander account, is dit dus niet zo eenvoudig als bij Windows.

Maar je kunt een tweede Google-account toevoegen aan een bestaand account. Open daarvoor de Instellingen en klik op je naam onder de optie You and Google. Klik nu op Add account en voer de gegevens in van het tweede Google-account. Nu kun je wel even snel een Drive bestand openen van een ander Google-account, terwijl je in hetzelfde profiel blijft.

 

15. Zo reset je je Chrombebook

Heb je problemen met je Chromebook en wil je kijken of het resetten van je Chromebook het probleem oplost? Je kunt het apparaat, net als ieder ander apparaat, makkelijk naar de fabrieksinstellingen resetten. Dit noem je ook wel Powerwash. Het fijne aan Chromebook OS, is dat al je bestanden automatisch synchroniseren met Google Drive, zodat je bestanden veilig opgeslagen zijn. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je bestanden kwijt bent na de reset.

Het resetten van je Chromebook doe je door de Instellingen te openen. Klik op Geavanceerd in het venster links en ga naar Instellingen resetten. Klik nu op de optie Reset en je Chromebook start opnieuw op om het resetproces te voltooien. Wanneer je je weer aanmeldt met je Google-account is alles weer zoals eerder, behalve dat je probleem hoogstwaarschijnlijk opgelost is.

 

16. Verder gaan op een ander apparaat

Je leest een interessant artikel op je telefoon, maar wilt dit eigenlijk verder lezen op je Chromebook. Dat kan! Open je Chromebook en klik op de knop Zoeken. Nu zul je de link in de eerste vermelding vinden, zodat je deze aan kunt klikken. Nu kun je verder gaan waar je gebleven was op je Android telefoon.

 

17. Zo schakel je dicteren in

Moet je veel teksten schrijven of bepaalde zaken voor je werk op papier zetten? Dan is Dictation van Chrome OS een van de fijnste functies voor je die er zijn. Het is een functie waardoor je kunt spreken en Chrome OS zet jouw gesproken woord om tot geschreven tekst. De functie transcribeert dus realtime alles wat je zegt. De transcriptie is erg nauwkeurig en werkt snel. Het is dus een goede functie voor als je geen zin hebt om te typen of niet in de gelegenheid bent om zelf te typen.

Je schakelt Dictation in door de Instellingen te openen. Ga nu in het linker vensterdeel naar Geavanceerd, Toegankelijkheid, Toegankelijkheidsfuncties beheren en dan naar Dicteren inschakelen. De dicteerknop zie je nu op de Chrome OS-plank staan. Van nu af aan kun je, wanneer je niet wilt typen, klikken op Dicteren en tegen je Chromebook zeggen wat je op papier wilt hebben staan.

 

Razendsnel aan de slag met jouw Chromebook

Dit zijn 17 van de vele mogelijkheden die je Chromebook je biedt. Het werken op je laptop gaat met deze tips een stuk makkelijker en sneller. Loop je tegen een probleem aan op je Chromebook en wil je hulp? Laat dan hieronder een opmerking achter, zodat we je kunnen helpen!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten