9 tips om mooie foto’s met je smartphone te maken

Natuur fotografie

Wat is hetgeen dat je altijd, maar dan ook altijd bij de hand hebt? Inderdaad, je smartphone. Ons geliefde apparaat waarmee we alles kunnen vastleggen wat we doen. Hoe leuk is dat? Want jouw leven is het toch waard om vastgelegd te worden? Om later jouw avonturen met je kinderen te kunnen delen en met beeldmateriaal te kunnen versterken.

En nee hiervoor hoef je niet continu gevolgd te worden door een reality-tv crew. Nee, met deze tips word jij je eigen professionele fotograaf. Lees snel verder hoe jij de mooiste foto’s kan maken met jouw lieftallige smartphone, en dus geen moment hoeft te missen.

 

Start met een schone lei

Wel zo eerlijk niet? Het zou toch zonde zijn als je al begint met een achterstand. Daarom is het belangrijk dat je jouw foto’s maakt met een schone camera. Hoe goed de camera ook is, met vette vingers op de lens kom je niet ver. Dit klinkt logisch maar volgens de gidsen in de fotografen hotspot ‘Antelope Canyon’ in Amerika zijn er verbazingwekkend veel mensen die deze simpele truc niet weten. Kleine moeite, grote baten dus. Pas wel op dat je de lens niet beschadigd!

 

Opslagruimte is een must

Een foto maak je van een moment. Dat is ook het mooie van foto’s maken, om het moment vast te leggen en er altijd naar terug te kunnen. Maar wat als je in het park loopt en ineens een ooievaar voor je voeten treft. Jij als enthousiast vogelspotter grijpt naar je camera om dit prachtdier vast te leggen maar helaas, je camerarol is vol. Gefrustreerd ga je door al je herinneringen heen en moet je ineens kiezen welke herinneringen je weg kan gooien.

Oeps, daar ging de ooievaar. De boodschap is duidelijk, zorg ervoor dat je smartphone altijd over genoeg ruimte beschikt. Handige tips hiervoor zijn om jouw foto’s in een cloud-based opslag te plaatsen, of te linken. Zo zijn je foto’s altijd beschikbaar, zelfs als je smartphone gestolen wordt.

 

Klik, bekijk, kies en verwijder – wees niet te zuinig

Foto’s maken is een fenomeen wat pas ongeveer anderhalve eeuw geleden is uitgevonden en sindsdien heeft de camera heel wat ontwikkelingen doorlopen. Misschien ken je ze nog wel van vroeger, de analoge camera’s. Om een foto te maken deed je een rolletje film in het toestel en door te klikken liet je het licht binnen wat dan een afdruk op de film achterliet. Zodra het rolletje vol was, kon je deze ontwikkelen in een donkere kamer waarna je de resultaten pas kon bekijken. Dit duurde vrij lang, en het was dan ook nog eens spannend of je foto’s wel gelukt waren.

Nu bevinden we ons in hele andere tijden met onze hightech smartphones, met prachtige ingebouwde camera’s. Het fijne aan deze digitale tijd is dat je zo veel foto’s kunt schieten als je wilt. Wees dus niet te zuinig met het aantal, je kunt ze later in een handomdraai weer verwijderen en zo weet je zeker dat er een goede tussen zit. Je kunt hiervoor foto’s in ‘bursts’ maken. Als je de fotoknop lang ingedrukt houdt neemt je telefoon meerdere foto’s snel achter elkaar.

Foto maken van eten

Dokter bibber?

Ook al kan het soms een artistieke draai aan je foto’s geven is het vaak niet de bedoeling dat je foto’s bewogen zijn. Als je de juiste hoek hebt gevonden zorg er dan voor dat je je smartphone stilhoudt. Mocht een vast handje niet jouw sterkste punt zijn, geen zorgen! Hier zijn een heleboel tips en tricks op bedacht. Zo kun je namelijk een stabilisator (gimbal) of statief kopen waarmee je jouw smartphone op welk oppervlak dan ook recht kunt zetten. Maar er zijn ook leuke en goedkope ‘doe-het-zelf’ oplossingen.

Zo kun je uit de onderkant van koffie-to-go cup gemakkelijk een streep ter dikte van jouw telefoon uitsnijden waarin je jouw telefoon kunt zetten als standaard. Wil je een foto van veraf van jezelf maken maar wil je niet de foto in hoeven rennen als je de zelfontspanner gebruikt? Dan kun je een sluiter op afstand aanschaffen. De meeste smartphones beschikken ook over een goedkope optie, vraag het gewoon aan je telefoon. Wel eerst even Siri of het voice control systeem op jouw telefoon daarop instellen natuurlijk.

 

Zorg voor het optimale kader

Een goede fotograaf kan het aanzicht precies zo vangen dat het op een foto van pak hem beet 10 bij 15 centimeter net zo overkomt als hoe jij het ervaart in levende lijven. Hier moet je oog voor hebben maar dit kan je uiteraard ook trainen. Zo heeft jouw slimme telefoon handige hulpmiddelen om het kader te bepalen, het heet niet voor niets een smartphone!

Je kunt bijvoorbeeld het drie bij drie rooster tevoorschijn toveren wat een hulpmiddel is om de focuspunten van jouw foto in de spotlight te zetten. Zorg ervoor dat de meest belangrijke aspecten van jouw foto dicht tegen de hoeken van de lijnen liggen, zo glijden de ogen van de kijker makkelijk over de opname.

 

Het licht doet wonderen

Denk even aan het verschil tussen de dagen dat de zon schijnt en de dagen dat de lucht grijs is, die we in Nederland helaas maar al te goed kennen. Het verschil in hoe jouw omgeving oogt is enorm, de kleuren worden feller en het contrast groter. Het licht doet dus wonderen en hier kun je leuk mee spelen als je foto’s maakt. Allereerst is het altijd een goed idee om het daglicht op te zoeken.

Maak hier zo veel mogelijk gebruik van. Maak daarentegen geen foto’s tegen het licht in, dit zal de kwaliteit niet ten goede komen. Verder kun je de focus verleggen in je foto door op het object in de foto te klikken. Het leuke aan de meeste smartphones is dat je dan ook de belichting kunt aanpassen. Zo kun je twee compleet verschillende foto’s maken vanaf precies dezelfde plek op precies hetzelfde moment. Probeer het eens uit, en weet dat de grootste tip die er bestaat is ‘oefening baart kunst’.

Fotografie telefoon

Laat je creativiteit de vrije loop

Foto’s maken is leuk en er valt een hoop te ontdekken met oneindige mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld een beeld wat je wilt fotograferen zoals een boekenkast. Probeer dan eens te spelen met het perspectief. Een foto van bovenaf ziet er compleet anders uit als wanneer je de kast recht van voren fotografeert. Een mooi voorbeeld van perspectief is de ‘oma selfie’. Andere leuke tips om mee te spelen in jouw foto’s zijn:

  • Lijnen
  • Reflecties (op bijvoorbeeld water of glas)
  • Symmetrie
  • Herhalende patronen
  • Kleurcomposities

Het is wel belangrijk om te weten dat inzoomen voordat je een foto maakt nu echt taboe is. Je reduceert hiermee de kwaliteit van de foto drastisch terwijl je foto ook later kunt inzoomen en bijsnijden.

 

Leuke extraatjes voor de liefhebbers

Waarschijnlijk heb je nu de slag te pakken, en heb je al het een en ander geprobeerd met de opties op jouw camera. Maar zo nieuwsgierig als je bent, houden de mogelijkheden niet op bij het gebruiken van de camera zelf. Voor de echte ‘out of the box’ denkers zijn er coole trucjes die artistieke effecten aan jouw foto’s kunnen geven. Je kent vast het vissenoog effect wel, dit kun je ook zelf creëren door een visoog klem op je camera te zetten.

Hierdoor wordt grootte van het bereik van jouw foto een heel stuk uitgerekt en zorgt het voor een leuk effect. Verder kun je verschillende dingen met een waterbestendig zakje. Uiteraard kun je hiermee Blub je vis waardig op de foto zetten vanaf onder water maar je kunt ook met een stift over de camera heen kleuren voor een kleureffect. Probeer ook verschillende kleuren in verschillende hoeken!

Verder is je zaklamp natuurlijk handig voor als het donker is, maar ook kun je met een andere zaklamp mysterieuze effecten creëren als je ermee van boven op de camera schijnt. Probeer vooral wat voor jou werkt. Mocht je al deze tools niet bij de hand hebben, maar jouw zomerfoto’s wel een speciale draai willen geven? Houd dan simpelweg je zonnebril voor de camera.

 

Realiseer jouw foto’s volledige potentieel

Foto’s maken is een ding, maar dat is pas het halve werk. In een foto zit enorm veel potentie. Je kunt er na afloop nog alle kanten mee op. Tegenwoordig bestaat er een overvloed aan foto bewerkingsapps waar ook weer oneindig veel opties op te vinden zijn. Deze apps lopen uiteen in prijs en professionaliteit. De bekendste zijn natuurlijk Adobe Photoshop en Instagram, maar zelfs met de bewerkingsinstellingen van jouw telefoon kom je al een heel eind.

Speel bijvoorbeeld met de saturatie, de belichting en het contrast of klik op de auto fix knop en laat je verbazen. Mocht je klaar zijn voor een professionele bewerkingsapp lees je dan eerst in over welke het best past bij wat jij wilt bereiken en neem dan de tijd om het programma goed te leren kennen.

Foto maken van waterval

Tot slot

Zoals we hebben gezien komt er veel kijken bij het maken van goede foto’s. Maar we hebben ook gezien dat het een leuk proces is. Het mooie van deze tijden, is dat het niks kost om te oefenen. Onthoud: oefening baart kunst! Een mislukte foto is eenvoudig te verwijderen. Hopelijk hebben deze tips je geïnspireerd en maak jij vanaf nu pracht foto’s.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten