Je telefoon laadt niet meer op? 9 oplossingen

Telefoon opladen

Er zijn verschillende manieren waarop je problemen van het opladen van je telefoon kan oplossen. Dit is afhankelijk van het type telefoon dat je gebruikt. In dit artikel leggen we je daarom uit welke stappen je kan doorlopen voor zowel je Android als Apple telefoon om het oplaadprobleem te verhelpen. Dus, laadt jouw Apple of Android telefoon niet meer op? Lees dan vooral verder!

 

Oplaadprobleem verhelpen voor Android toestellen

Als jouw Android telefoon of toestel niet meer oplaadt, is het allereerst belangrijk om te controleren of jouw oplader nog goed werkt. Soms zit er een probleem in de kabel of adapter. Het is dan ook aan te raden om te kijken of je telefoon wel oplaadt als je hem bijvoorbeeld aan de computer aansluit. Als je telefoon dan wel oplaadt, dan zit het probleem in de adapter. Mocht je telefoon alsnog niet opladen, dan kan het oplaadprobleem in de kabel zitten. Kijk dan of je telefoon wel oplaadt als je een ander snoertje of kabeltje gebruikt. Als ook dan je telefoon niet oplaadt, dan kan er een probleem in je telefoon zelf zitten.

De tweede stap om te kijken of je het oplaadprobleem van jouw Android telefoon kan verhelpen, is om de oplaadpoort van je toestel te bekijken. Het kan namelijk goed zijn dat hier stof in zit. Hierdoor maakt je oplader niet goed contact met de oplaadpoort, waardoor je telefoon niet zal opladen. Je kan de oplaadpoort voorzichtig schoonmaken met bijvoorbeeld een tandenstoker of perslucht. Wees echter wel behoedzaam, je wilt namelijk niet je oplaadpoort beschadigen. Mocht je bij het inspecteren van je oplaadpoort zien dat deze scheef zit, dan is dit waarschijnlijk het probleem. In dat geval zal je je Android telefoon naar een reparateur moeten brengen. Zij kunnen professioneel je oplaadpoort herstellen, of andere problemen diagnosticeren.

Mocht je geen fouten vinden in je oplader en oplaadpoort, dan raden we je aan om je telefoon te herstarten. Hiermee wordt je toestel opnieuw opgestart en kunnen eventuele problemen worden verholpen. Het is daarnaast ook mogelijk om je Android toestel op te starten in de zogenoemde ‘safe’ mode. Je telefoon zal dan alle extern gedownloade apps niet openen. Als je telefoon dan wel oplaadt, dan betekent dat dat een van jouw gedownloade apps het oplaadprobleem veroorzaakt. Bijvoorbeeld, omdat er een virus op zit. Verwijder dan ook deze apps als je oplaadprobleem verholpen is door de telefoon in ‘safe’ mode op te starten.

Als ook dit geen oplossing biedt voor jouw oplaadprobleem, dan zit er wellicht een fout in de software van jouw Android telefoon. Om dit na te gaan, kan je een recentelijke software update terugdraaien. Dit doe je in de instellingen van je telefoon, bij het kopje ‘software updates’. Vervolgens start je de Android telefoon opnieuw op en sluit je de oplader aan. In het geval dat jouw telefoon nu wel oplaadt, dan zal er een fout hebben gezeten in de software. Dit komt vaak voor bij oudere Android toestellen, die de nieuwe software update misschien niet aankunnen.

De allerlaatste stap bij het verhelpen van je oplaadprobleem is contact opzoeken met een reparateur. Het kan zijn dat de batterij van jouw Android toestel het niet meer doet. Hierdoor zal de telefoon ook niet meer (goed) opladen. Professionals kunnen dit voor jou controleren en eventueel de batterij vervangen. Ook als er eventuele andere schade aan jouw telefoon te vinden is, die wellicht leiden tot het oplaadprobleem, kunnen zij dit voor je nagaan.

Telefoon draadloos opladen

Mijn iPhone laadt niet meer op, wat moet ik nu doen?

Er zijn verschillende mogelijkheden en redenen waardoor je iPhone niet meer oplaadt. Wij behandelen de stappen die je kan doorlopen om je het oplaadprobleem van jouw iPhone te verhelpen.

 

Stap 1: Controleer je telefoonoplader op fouten

Je Apple telefoon kan oplaadproblemen hebben als jouw oplader beschadigd of stuk is. Bekijk je oplader dan ook zorgvuldig. Wellicht vindt je beschadigingen in de kabel of adapter. Als dit het geval is, dan kan dit het oplaadprobleem veroorzaken. Ook is het verstandig om te kijken of je iPhone wel oplaadt bij gebruik van een andere kabel of adapter.

 

Stap 2: Bekijk de oplaadpoort van de iPhone

Wellicht zit het oplaadprobleem van jouw iPhone in de oplaadpoort. Dit kan gebeuren door stof, waterschade of schade aan de oplaadpoort in zijn geheel. Je kan voorzichtig de oplaadpoort schoonmaken door middel van een tandenstoker of satéprikker. Het is wel belangrijk om dit voorzichtig en rustig te doen, om geen (verdere) schade aan jouw oplaadpoort te brengen. Mocht je telefoon in aanraking zijn geweest met water, leg je iPhone dan enkele uren in een bak met rijst.

De rijst zal het water absorberen en het oplaadprobleem wellicht verhelpen. Ook hier is voorzichtigheid geboden, aangezien je niet wil dat er een rijstkorrel vast blijft zitten in de oplaadpoort. Allerlaatst, kan het ook zijn dat jouw oplaadpoort van je Apple telefoon beschadigd is. Bijvoorbeeld omdat de poort scheef zit of door andere problemen. In dit geval zal je helaas niet veel zelf kunnen doen. We adviseren dan ook om je telefoon naar een professional te brengen die jouw oplaadpoort kan repareren of vervangen.

 

Stap 3: Reset je Apple telefoon

Het oplaadprobleem van jouw iPhone kan ook komen door een foutje in jouw telefoon, of de software hiervan. Daarom kan het helpend zijn om een hard reset uit te voeren. Dit doe je op diverse manieren, afhankelijk van jouw iPhone model. In alle gevallen laat je de knoppen pas los als het Applelogo tevoorschijn komt. Dit betekent dat de hard reset goed is uitgevoerd. Let wel, dit kan soms enkele seconden duren.

Voor een iPhone 6S of ouder, voer je een hard reset uit door de aan/uit knop en de ‘home’ knop tegelijkertijd ingedrukt te houden. Bij een iPhone 7 kan dit door de aan/uit knop en het volume omhoog knopje tegelijkertijd in te drukken. De nieuwere modellen van Apple (iPhone 8 en nieuwer) hebben een iets ingewikkeldere manier om een hard reset uit te voeren. Hiervoor druk je eerst kort de volume omhoog knop in, daarna kort de volume omlaag knop en vervolgens houd je de aan/uit knop ingedrukt.

 

Stap 4: Breng jouw iPhone naar een professional

Als bovenstaande drie stappen helaas niet hebben geholpen bij het verhelpen van jouw oplaadprobleem, dan is het verstandig om het toestel naar een professional te brengen. Denk hierbij aan de Apple Store, Amac of een andere reparateur die gespecialiseerd is in iPhone toestellen. Zij kunnen vaak snel en gemakkelijk nakijken waar het oplaadprobleem van jouw iPhone zit. Daarnaast zullen zij je goed kunnen helpen met het repareren van het probleem, bijvoorbeeld door het vervangen van de oplaadpoort of het installeren van een nieuwe batterij.

Opladen in auto

Alle stappen voor het verhelpen van oplaadproblemen op een rijtje

Voor zowel een Android telefoon als Apple telefoon zijn er verschillende stappen die je kan doorlopen om jouw oplaadprobleem te verhelpen. We zetten ze allemaal nog even kort voor je op een rijtje!

Voor Android telefoons raden we je aan om de volgende dingen te controleren of doorlopen:

  1. Bekijk of jouw telefoon wel oplaadt door gebruik van een andere kabel of adapter.
  2. Controleer of er geen stof of schade te vinden is in de oplaadpoort.
  3. Herstart je Android telefoon, eventueel in de ‘safe’ mode.
  4. Probeer de software van jouw toestel terug te draaien.
  5. Breng jouw toestel naar een professional die jou kan helpen bij het oplossen van het oplaadprobleem.

Bij Apple telefoons kan je ongeveer soortgelijke stappen doorlopen. Ook hier geldt dat je allereerst controleert of er geen problemen zijn met jouw oplader, snoertje of adapter. Als dit niet zo is, raden we je aan om de oplaadpoort te controleren op (water)schade of stof. Ten derde, kan je een hard reset uitvoeren op je iPhone. Als ook dit niet werkt, dan kan je de Apple telefoon naar een reparateur brengen. Zij zullen je verder helpen met diagnosticeren van het probleem.

Wij zijn erg benieuwd of jullie ook wel eens oplaadproblemen hebben gehad met jullie Android of Apple telefoon. Welke stap verhielp bij jullie het probleem? Laat het ons weten in de reacties, zodat we elkaar hopelijk verder kunnen helpen!

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten