Bluetooth headset niet meer herkend door telefoon? 5 oplossingen

Headset bluetooth

Een headset is een geweldig product, want je kunt ermee naar muziek luisteren en je kunt er ook mee bellen. Vooral draadloze headsets zijn enorm handig en deze producten worden via Bluetooth met een apparaat, zoals een smartphone, tablet of een laptop gekoppeld.

Ondanks dat het een geweldige technologie is, ontstaan er soms ook problemen. En dan vooral met het verbinden van een Bluetooth headset. Heb jij een Bluetooth headset die je niet of lastig krijgt verbonden of heb je een headset die helemaal niet meer herkend wordt door je telefoon? Dan geven wij een aantal oplossingen die je kunt proberen!

 

Low battery

Een Bluetooth headset werkt alleen optimaal als de accu voldoende stroom heeft. Om een draadloze verbinding te kunnen opzetten en te onderhouden heeft een Bluetooth headset stroom nodig. Er kunnen problemen ontstaan wanneer de ingebouwde batterijen van de headset (bijna) leeg zijn.

De oplossing is simpel; je moet de headset met de bijgeleverde USB-kabel weer opladen tot een acceptabel niveau. Omdat veel draadloze headsets geen indicator hebben in de vorm van bijvoorbeeld Led lampjes, hoor je in de headset wanneer de accucapaciteit laag is. Dan hoor je de stem in de headset zeggen dat de “battery low” is of je krijgt te horen “recharge headset”.

Als de headset ouder is dan 2 jaar en wanneer de batterij niet meer goed op te laden is, moet je serieus denken aan een luie of liever gezegd defecte accu. Omdat de batterijen van een headset doorgaans niet te vervangen zijn moet je dus een nieuwe headset aanschaffen. De gemiddelde levensduur van een headset is 3 tot 4 jaar. Afhankelijk van hoe intensief de headset gebruikt wordt.

 

De afstand tussen de Bluetooth headset en smartphone

Bij Bluetooth is het ontzettend belangrijk dat je de maximale afstand in acht neemt, want het is een mooie, maar ook beperkte technologie. Bluetooth apparaten die meer dan 10 meter van elkaar zijn verwijderd kunnen problemen geven. Dat is bij Bluetooth headsets en smartphones, tablets of laptops niet anders. In de regel kan er een Bluetooth connectie tussen de 5 en 30 meter tot stand worden gebracht, maar de maximale afstand is sterk afhankelijk van een aantal factoren.

Zaken, zoals dikke betonnen muren en vloeren, zendmasten, elektriciteitsmasten en zelfs routers met Wi-Fi kunnen het Bluetooth signaal negatief beïnvloeden. De oplossingen? Blijf altijd binnen een paar meter van het apparaat waarmee je de Bluetooth headset hebt gekoppeld en ga niet te dicht bij een router zitten. De router verplaatsen is ook een optie wanneer het signaal van de Wi-Fi de Bluetooth connectie ernstig verstoord.

Headset connectie

Opnieuw verbinden

Wanneer de Bluetooth headset voldoende opgeladen is en je houdt je aan de spelregels met betrekking tot de maximale afstand, is er iets anders aan de hand wanneer de smartphone de headset niet meer wil herkennen. In dit geval is het soms slim om de Bluetooth headset opnieuw te verbinden met een apparaat. Je gaat eerst naar de instellingen op je smartphone om het gekoppelde apparaat te “vergeten” en vervolgens zet je de Bluetooth headset in pairing modus.

Dit doe je door vaak de aan/uitknop of de speciale Bluetooth knop een paar seconde ingedrukt te houden. Het kleine lampje op de headset begint dan langzaam te knipperen en je ziet op de smartphone in de lijst van Bluetooth apparaten de headset tevoorschijn komen. Je kunt deze dan opnieuw koppelen en dan zou het weer moeten werken zoals je dat gewend bent.

 

Updates installeren

Als alle stappen die we tot nu toe hebben besproken niet werken is er iets anders aan de hand en het kan zijn dat zowel het apparaat dat je aan de headset wil koppelen als de headset zelf een update nodig heeft. De apparaten werken op software en verouderde software – dat ook wel firmware wordt genoemd – kan voor problemen zorgen.

Daaronder problemen met de kwaliteit van het geluid en verbindingsproblemen. Allereerst controleer je of het apparaat dat je wil verbinden een update nodig heeft en vervolgens update je de headset met de bijgeleverde software of met een programmaatje dat je op de website van het merk van de headset kunt downloaden. Wanneer deze updates zijn geïnstalleerd kunnen alle problemen zijn verholpen.

 

Geen enkele stap werkt

Wanneer geen enkele stap werkt moet je serieus denken aan een defect. Defecte headsets komen voor en de onderdelen die het vaakst stuk gaan zijn de accu en de Bluetooth zender en ontvanger. Wanneer een Bluetooth zender en ontvanger in de headset kapot is kan er geen verbinding meer worden gemaakt.

Ook de zender en ontvanger in het apparaat kan stuk zijn. Om te ontdekken of dit het probleem kan zijn kun je de Bluetooth headset het beste met een ander apparaat proberen te koppelen. Wanneer dit wel werkt weet je in ieder geval dat de Bluetooth zender en ontvanger van de headset in ieder geval niet defect is.

Headset werken

Welke problemen komen het vaakst voor bij een Bluetooth headset?

Er zijn een aantal veel voorkomende problemen met betrekking tot het verbinden van een Bluetooth headset. De meeste problemen komen voort uit een verstoord signaal door bijvoorbeeld een Wi-Fi router of een Access Point, een defecte accu of verouderde software.

Het is dus ook slim om eerst in deze hoeken te gaan zoeken naar eventuele oplossingen. Mocht geen enkele stap werken en heb je nog steeds problemen? Leg dan je probleem voor aan onze productspecialisten door hieronder een reactie achter te laten. Dan helpen wij je graag op weg.

Stuur dit artikel door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten